Słodkie świąteczne przepisy od 15 blogerek kulinarnych

Słodkie świąteczne przepisy to e-book z propozycjami świątecznych deserów przygotowanych przez 15 blogerek kulinarnych. E-book powstał specjalnie z myślą o Was i jest świąteczną niespodzianką dla naszych Czytelników. Link znajdziecie poniżej. W e-booku zostały zaprezentowane 32 przepisy na wegetariańskie świąteczne słodkości. Wśród nich znalazły się i m0je dwie propozycje w opcji wegańskiej – korzenne ciasteczka oraz chleb bakaliowy, który cieszy się sporą popularnością.

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami to pyszna propozycja na świąteczne (i nie tylko) śniadanie, który możecie spałaszować z miodem, kremem daktylowym lub orzechowym albo z konfiturą z pomarańczy z cynamonem i goździkami (klik). Oto przepis (proporcje na dużą keksówkę):

chleb bakaliowy

Czego nam potrzeba?

  • 400 g mąki razowej orkiszowej
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g (niesiarkowanych) suszonych daktyli
  • 50 g (niesiarkowanych) rodzynek
  • 50 g (niesiarkowanych) suszonych moreli
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 soczysta, dojrzała gruszka (opcjonalnie jabłko)
  • 3 łyżki słodziku: syropu klonowego, cukru brązowego lub miodu
  • łyżeczka zmielonego cynamonu (cejlońskiego)
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

Orzechy, migdały oraz bakalie myjemy i moczymy w letniej wodzie przez około godzinę. Z drożdży przygotowujemy zaczyn – rozpuszczamy je w szklance ciepłej wody, dodajemy trochę mąki, słodzik i odstawiamy na 30 minut. Następnie przelewamy zaczyn do miski, dodajemy resztę mąki, płatki owsiane, sól, sezam, goździki, cynamon oraz wodę i wyrabiamy ciasto. Orzechy, migdały i bakalie odsączamy i kroimy na małe kawałki. Gruszkę również kroimy na małe kawałki i  dorzucamy do ciasta. Wszystko razem mieszamy, przelewamy ciasto do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto możemy posypać sezamem lub makiem. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Trzeba zwrócić uwagę, aby na wierzchu nie było widocznych kawałków bakalii, gdyż mogą się nieco przypalić – stąd też niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu chleb zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

chleb bakaliowy

Oprócz chleba bakaliowego w e-booku znajdziecie przepis na wegańskie korzenne ciasteczka (klik). E-book możecie pobrać, klikając poniżej w baner „POBIERZ PDF”, otworzy się strona z plikiem, który możecie zapisać na swoim komputerze. Wielkość pliku – 6 MB. Mam nadzieję, że zaprezentowane przepisy będą dla Was inspiracją do własnych wypieków. Ja planuję kilka z nich zweganizować. 🙂

Jakie są Wasze ulubione słodkie świąteczne przepisy, może przyrządzacie coś typowo regionalnego? Podzielcie się nimi w komentarzach.

Słodkie świąteczne przepisy

17 Replies to “Słodkie świąteczne przepisy od 15 blogerek kulinarnych”

  1. wow ale pysznie ten chlebek wygląda :) aż mnie ochota wzięła na taki, muszę wypróbować!
    1. Jest przepyszny, warto wypróbować. :)
  2. E-book przepięknie przygotowany, przepisy tez mi się bardzo podobają - podumam sobie na spokojnie, które w tym roku przetestować :)
    1. Dziękujemy. :) To głównie zasługa Ewy (http://ewapopielarz.pl/) z oraz Agnieszki z Nes Studio (https://www.facebook.com/nes.studioo/).
  3. O matko, ostatnio mam słabość do takich chlebków <3 Tylko jakoś nie mogę się przekonać do wypieków drożdżowych, nie mam do nich cierpliwości, w kuchni raczej cenię sobie szybkość i prostotę. Ale dla takiego chlebka chyba warto się poświęcić :D
    1. Spróbuj, tutaj nie trzeba dużo drożdży i wbrew pozorom przepis na chlebek jest całkiem szybki i prosty. ;)
  4. Chlebek wyglada pysznie. Fajny pomysl z e-bookiem.
    1. Dziękuję, bardzo się cieszę, że Ci się spodobał pomysł. :)
  5. Wspaniały pomysł i ogrom włożonej pracy, przesyłam do znajomych, bo to same pyszności :)
    1. Dziękujemy. Inspirujcie się. :)
  6. Małgosiu, jak zawsze pysznie u Ciebie! I dzięki za ebook - wykorzystam pomysły w najbliższym czasie! :)
    1. Dziękuję! Bardzo się cieszę, że pomysły Ci się podobają. :)
  7. Wspaniale, gratuluję i oczywiście czekam na Twoją książkę kucharską :)
    1. To na razie marzenie, ale może kiedyś... W końcu marzenia się spełniają. :)
  8. Wygląda smakowicie, ja wczoraj pierwszy raz wypiekałam bułki ziarniste.Wyszły pyszne.
    1. Uwielbiam domowe wypieki. Jak zaczniesz, to już tylko domowe pieczywo ma niepowtarzalny smak. :)
  9. Oj spóźniłam się troszkę ,ale ogólnie pomysł genialny! Będzie na przyszły rok :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.