Przepisy wegańskie

Słodkie świąteczne przepisy od 15 blogerek kulinarnych

Słodkie świąteczne przepisy to e-book z propozycjami świątecznych deserów przygotowanych przez 15 blogerek kulinarnych. E-book powstał specjalnie z myślą o Was i jest świąteczną niespodzianką dla naszych Czytelników. Link znajdziecie poniżej. W e-booku zostały zaprezentowane 32 przepisy na wegetariańskie świąteczne słodkości. Wśród nich znalazły się i m0je dwie propozycje w opcji wegańskiej – korzenne ciasteczka oraz chleb bakaliowy, który cieszy się sporą popularnością.

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami to pyszna propozycja na świąteczne (i nie tylko) śniadanie, który możecie spałaszować z miodem, kremem daktylowym lub orzechowym albo z konfiturą z pomarańczy z cynamonem i goździkami (klik). Oto przepis (proporcje na dużą keksówkę):

chleb bakaliowy

Czego nam potrzeba?

  • 400 g mąki razowej orkiszowej
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g (niesiarkowanych) suszonych daktyli
  • 50 g (niesiarkowanych) rodzynek
  • 50 g (niesiarkowanych) suszonych moreli
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 soczysta, dojrzała gruszka (opcjonalnie jabłko)
  • 3 łyżki słodziku: syropu klonowego, cukru brązowego lub miodu
  • łyżeczka zmielonego cynamonu (cejlońskiego)
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

Orzechy, migdały oraz bakalie myjemy i moczymy w letniej wodzie przez około godzinę. Z drożdży przygotowujemy zaczyn – rozpuszczamy je w szklance ciepłej wody, dodajemy trochę mąki, słodzik i odstawiamy na 30 minut. Następnie przelewamy zaczyn do miski, dodajemy resztę mąki, płatki owsiane, sól, sezam, goździki, cynamon oraz wodę i wyrabiamy ciasto. Orzechy, migdały i bakalie odsączamy i kroimy na małe kawałki. Gruszkę również kroimy na małe kawałki i  dorzucamy do ciasta. Wszystko razem mieszamy, przelewamy ciasto do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto możemy posypać sezamem lub makiem. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Trzeba zwrócić uwagę, aby na wierzchu nie było widocznych kawałków bakalii, gdyż mogą się nieco przypalić – stąd też niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu chleb zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

chleb bakaliowy

Oprócz chleba bakaliowego w e-booku znajdziecie przepis na wegańskie korzenne ciasteczka (klik). E-book możecie pobrać, klikając poniżej w baner „POBIERZ PDF”, otworzy się strona z plikiem, który możecie zapisać na swoim komputerze. Wielkość pliku – 6 MB. Mam nadzieję, że zaprezentowane przepisy będą dla Was inspiracją do własnych wypieków. Ja planuję kilka z nich zweganizować. 🙂

Jakie są Wasze ulubione słodkie świąteczne przepisy, może przyrządzacie coś typowo regionalnego? Podzielcie się nimi w komentarzach.

Słodkie świąteczne przepisy

17 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
jarmuż z pieczarkami i kaszą
Jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem

Jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem to ostatnio moje ulubione szybkie danie obiadowe. Wspomniałam o nim niedawno na fanpage'u Dobrego...

Zamknij