pełnoziarniste spaghetti z wegańskim sosem serowym z płatków drożdżowych
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Pełnoziarniste spaghetti z wegańskim sosem bezserowym

Wróciłam dziś do domu z Tatr i z warsztatów „You are what you eat”. To był bardzo ciekawy i rozwijający projekt i oczywiście cudowne chwile w górach. Tęskniłam tylko za truskawkami z mojego ogródka! Po głowie chodziło mi spaghetti z pesto i bobem, które namiętnie jadłam przed wyjazdem. I postanowiłam zrobić sobie podobne pełnoziarniste spaghetti z wegańskim sosem bezserowym tym razem! Bo przecież ja nigdy nie trzymam się (swoich) przepisów. 

Wegański sos bezserowy o smaku serowym

Z reguły, kiedy nie wiem, co przygotować na obiad albo mam bardzo mało czasu, robię wegański sos bezserowy o smaku serowym, a do tego pełnoziarnisty makaron i jakieś zielsko. Na bazie takiego sosu robię bezserową pastę do chleba o smaku sera. Czasem brakuje mi serowego posmaku, który w diecie wegańskiej bez problemu można zastąpić nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Płatki drożdżowe są bardzo odżywczym składnikiem diety wegańskiej i często dodaję je do past kanapkowych, pesto, wegańskiego parmezanu oraz właśnie bezserowych sosów. Wszędzie tam, gdzie pożądany jest smak serowy. Wegańskie sosy bezserowe robię na różne sposoby, najczęściej z mąki z ciecierzycy tak, jak w tym przepisie.

Sezonowy wegański obiad – bób i zielsko

Bób uwielbiam i mogłabym go jadać codziennie w sezonie w bardzo banalnej wersji – fava aglio e olio, podobnie jak od czasu do czasu spaghetti aglio e olio. Toteż i tym razem wymieszałam pełnoziarniste orkiszowe spaghetti z bobem, czosnkiem, oliwą, a do tego zrobiłam pyszny sos wegański w wersji zupełnie minimalistycznej. Oprószone świeżym zielskiem z balkonowych skrzynek. Czas wykonania to 10 minut, a całość od wstawienia bobu 20 minut. Prosty, szybki, pełnowartościowy i pyszny wegański obiad. W wersji bezglutenowej z makaronem gryczanym.  Sosu zostało mi jeszcze na jutrzejsze galettes bretonnes, którymi zajadałam się niegdyś w mojej ukochanej Bretanii i tak mi się ten smak przypomniał…

Przepis na pełnoziarniste spaghetti z wegańskim sosem bezserowym

Proporcje na pełnoziarniste spaghetti z wegańskim sosem bezserowym przewidziane na obiad dla dwóch osób.

Składniki:

  • 300 ml przegotowanej wody lub neutralnego mleka roślinnego
  • 100 g bobu
  • 100 g pełnoziarnistego spaghetti (w wersji glutenowej makaron orkiszowy, w wersji bezglutenowej gryczany)
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka słonecznika
  • kilka rzodkiewek
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie:

Bób gotuję na parze przez ok. 15 minut. W osobnym garnku gotuję pełnoziarniste spaghetti przez ok. 10 minut aż będzie miękkie. Wegański sos bezserowy przygotowuję w blenderze kielichowym z ziaren ciecierzycy – po prostu wrzucam je i mielę. Oczywiście można użyć gotowej mąki ciecierzycowej. Do mąki dodaję płatki drożdżowe oraz sól wg uznania. Mielę w blenderze na pył. Następnie dolewam oliwę, ok. 300 ml letniej przegotowanej wody (można użyć także neutralnego mleka roślinnego), wrzucam czosnek i wszystko razem blenduję. Jeśli konsystencja jest dosyć gęsta, dodaję więcej wody. Mąka z ciecierzycy szybko chłonie wodę. Całość przelewam do rondelka, doprowadzam do wrzenia i gotuję przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, żeby nie robiły się grudki, a sos nie przywierał do dna. Ugotowany makaron spaghetti wykładam na talerz i mieszam z sosem bezserowym, na makaron wrzucam trochę bobu, posypuję posiekaną natką pietruszki oraz pokrojoną drobno rzodkiewką (liście też można użyć), a na sam wierzch słonecznikiem (można wcześniej go lekko podprażyć). Et voilà, szybki, prosty, pełnowartościowy i pyszny wegański obiad gotowy!

Mój patent na szybki wegański obiad

Pełnoziarniste spaghetti z wegańskim sosem bezserowym oraz zielskiem to mój patent na szybki i pożywny obiad. A do tego sezonowy! Można dodać do niego wszelkie dobre zielsko z parapetu, bazylię, rukolę, roszponkę etc. Uwielbiam takie proste dania!

A jakie są T woje patenty na wegańskie szybkie obiady?
Małgosia

Przepis na wegański sos bezserowy o smaku sera:

Wegański sos bezserowy o smaku sera z płatkami drożdżowymi

Przepis na pełnoziarniste spaghetti z wegańskim pesto z liści rzodkiewki:

Razowe spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i bobem

One Comment

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.