Świąteczne wegańskie potrawy w naszym domu

świąteczne wegańskie potrawy

W naszej kuchni pachnie grzybami i pierogami. Przed chwilą wróciliśmy ze spaceru po poznańskim Starym Rynku. Miasto żyje już w trybie slow. Cudowny czas. W kuchni robi się gorąco, piekarnik rozgrzewa nas świątecznymi korzennymi zapachami. Nasze świąteczne wegańskie menu odbiega od tradycyjnego, ale jest dopasowane do nas. Wybieramy to, co lubimy i dzięki temu jest po prostu smacznie. Niektóre z tych potraw są naszą świąteczną tradycją, gdyż przygotowujemy je tylko na święta. Zobaczcie nasze świąteczne wegańskie potrawy i napiszcie w komentarzach, co Wy przygotowujecie.

Świąteczne wegańskie potrawy

Spośród najbardziej tradycyjnych świątecznych potraw mamy barszcz, uszka oraz kapustę z grzybami, czyli coś co z założenia jest wegańskie i nie trzeba na siłę zmienić. Oprócz barszczu robimy krem z pieczonych buraków. Uwielbiam pieczone korzenne warzywa. Pięknie pachną i rozgrzewają.

Grzyby leśne, pieczarki i pasztety

Bez grzybów nie ma świąt! Co roku jesienią wybieramy się do lasu, by na święta cieszyć się swoimi suszonymi grzybami. Dodajemy je do wegańskiego bigosu ze śliwką. Pycha! Pieczarki zaś dodaję do wegańskiego pasztetu soczewicowego lub jaglano-pieczarkowego.

Wegańskie pierogi

Bez pierogów też nie ma świąt! Muszą być uszka, a do tego tradycyjne pierogi ruskie. W wersji wegańskiej robię je z tofu. A jakiś czas temu pokombinowałam również farsz z tofu i topinamburem zamiast ziemniaków. Wyszły przepyszne. Do pierogów możemy dodać taki farsz, jaki lubimy i zrobić kilka kombinacji za jednym zamachem.

Wegańskie słodkości

Słodkości to coś, co uwielbiam najbardziej! Na święta robię czekoladowe ciasto korzenne z migdałami, makowiec bez pieczenia oraz tartę orzechową. Do tego będą pierniczki i pralinki. Chyba wystarczy tych słodkości na kilka dni. Chociaż pewnie pojawi się jeszcze brownie z burakiem w środku.

Tradycyjna kutia

Od dziecka robię kutię, to moja tradycja. Nauczyła mnie babcia i tak praktykuję co roku. W tym roku bardzo trudno było mi zdobyć ziarno pszenicy. Tak to nie chce się glutenu, a jak jest potrzebny, to trudno go zdobyć. W wersji bezglutenowej kutię można zrobić z niepaloną kaszą gryczaną lub kaszą owsianą bezglutenową. Uwielbiam ten pyszny bakaliowy deser.

Świąteczne sałatki

Któregoś razu zrobiłam pyszną zupełnie kombinowaną sałatkę z jarmużu, czerwonej kapusty i granatu. Zrobiła taką furorę, że teraz robię ją na każde święta, czy bardziej wykwintną kolację.

To chyba wszystko, co zaplanowaliśmy. Jedzenia będzie na kilka dni. Spędzamy czas razem, ciesząc się swoją obecnością i spowalniając czas teraźniejszy.

Pysznych, cudownych świąt,
Małgosia

Nasze świąteczne przemyślenia:

Wegańskie święta, czyli rzecz nie tylko o jedzeniu

Nasze świąteczne wegańskie menu – przepisy:

Krem z pieczonych buraków i czerwonej fasoli

Wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe

Wegańska tarta orzechowa słodzona syropem klonowym

Wegański pasztet jaglany z pieczarkami, śliwką i ziołami

Sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą

Wegańskie pierogi z topinamburem i tofu

Dodaj komentarz