Wegańska tarta orzechowa słodzona syropem klonowym

Wegańska tarta orzechowa słodzona syropem klonowym to istna rozpusta. Pycha. Niebo w gębie. Łączy w sobie to, co ze słodyczy kocham najbardziej – kruche ciasto, orzechy i słodką polewę. Jednym z moim ulubionych deserków są właśnie orzechy połączone z gęstą słodyczą – syropem klonowym, daktylowym, czy miodem w wersji niewegańskiej. Jak mam ochotę na coś dobrego poprawiającego humor, a nie mam pod ręką gorzkiej czekolady, to biorę parę orzechów na łyżkę i je sobie słodzę… Taki mój grzeszek. Od czasu do czasu.

Tarta orzechowa, czyli jakie orzechy do niej dorzucić?

Wszelkie, jakie mamy pod ręką. Ja z orzechów najbardziej lubię włoskie, brazylijskie, arachidowe oraz pekan. Taką mieszankę mogłabym jadać codziennie. I jadam w małych ilościach tak co drugi dzień. Orzechy są bardzo sycące, zawierają sporo dobrych tłuszczów, białka, witamin i składników mineralnych. Warto je włączyć do swojej diety, zwłaszcza wegańskiej i dorzucać np. rano do granoli, owsianki, czy amarantusianki. Tarta chodziła za mną już przed świętami. Chciałam zrobić coś mega słodkiego i kalorycznego. Taki grzeszek raz do roku. Akurat wypadło, że w święta się nie udało i odłożyłam jej zrobienie na imprezę sylwestrową, ale już mnie dzisiaj tak kusiły te orzechy, aż stwierdziłam, że zrobię dziś wersję testową i tarta orzechowa wyszła naprawdę znakomita.

Wersja bezglutenowa tarty orzechowej

Orkisz zawiera „dobry” gluten, zupełnie inny niż pszenica zwyczajna, więc osoby, które tylko ograniczają gluten, a nie mają wskazań medycznych ku temu, mogą przerzucić się na stare odmiany pszenicy, jak np. orkisz. Celiacy oraz osoby, które muszą restrykcyjnie przestrzegać diety bezglutenowej mąkę orkiszową muszą pominąć i użyć innej, bezglutenowej. Wegańska tarta orzechowa w wersji bezglutenowej może być kombinowana z różnych mąk bezglutenowych (np. owsianej i kasztanowej) lub z samej mąki owsianej bezglutenowej (z oznaczeniem przekreślonego kłosa).  Zamiast syropu klonowego można dać syrop daktylowy lub miód (w wersji niewegańskiej) lub mniej zdrowy karmel zrobiony z cukru brązowego. Aby zrobić karmel, wlewamy 3 łyżki wody do rondelka, dodajemy 4 łyżki cukru i podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, cały czas mieszając. Następnie polewamy karmelem orzechy. Ja wolę jednak syrop klonowy lub daktylowy. Wegańska tarta orzechowa z takim syropem jest po prostu pyszna… Cudo.

Przepis na wegańską tartę orzechową

Proporcje na okrągłą blachę do tarty o średnicy ok. 30 cm.

Czego nam potrzeba?

Kruchy spód

  • 200 g mąki pełnoziarnistej owsianej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej (w wersji bezglutenowej mąka kasztanowa lub więcej mąki owsianej bezglutenowej)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie inny neutralny olej, np. ryżowy)
  • 2 łyżki syropu klonowego / daktylowego lub 3 łyżeczki erytrolu / 1 łyżeczka stewii (słodzik wg uznania)
  • pół szklanki mleka roślinnego (np. świeżo wydojonego z płatków owsianych)

Masa orzechowa

  • 100 g orzechów brazylijskich (realnie pewnie wyszło trochę mniej, gdyż podczas robienia tarty trochę nam się wyjadło niechcący…)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów arachidowych

Polewa karmelowa

  • 100 g syropu klonowego lub daktylowego
  • opcjonalnie karmel z brązowego cukru lub w wersji wegetariańskiej miód

Jak to zrobić?

Najpierw przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę owsianą oraz orkiszową. Mąka owsiana nadaje ciastom kruchość, zaś orkiszowa ładnie się lepi, dlatego najczęściej łączę je razem. Roztapiamy olej kokosowy, gdy trochę przestygnie, wlewamy go do mąki. Dodajemy syrop klonowy oraz schłodzone mleko roślinne i wszystko razem zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy łyżkę mleka, formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyciągnięciu ciasto wyrabiamy i układamy na blaszce do pieczenia. Jeśli okaże się zbyt suche, dodajemy trochę mleka roślinnego. Moje ciasto zrobiło się rzeczywiście za suche (wyszła z niego taka kruszonka), więc dodałam trochę mleka i rozprowadziłam na blaszce łyżką.

Co dalej?

Spód pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy orzechy. Łupiemy lub bierzemy gotowe nałupane. Ja orzechy najpierw moczę przez około godzinę, potem suszę. Orzechy brazylijskie kroimy tak mniej więcej na 3 części. Szybko wyciągamy ciasto z piekarnika, układamy orzechy, polewamy syropem klonowym i zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni, po czym wyłączamy kuchenkę i dajemy (jeśli się da…) tarcie ostygnąć. Orzechów nie należy poddawać dłuższej obróbce w wyższych temperaturach, gdyż tracą swoje cenne wartości odżywcze, a ponadto wpływa to negatywnie na nienasycone kwasy tłuszczowe, których są bogatym źródłem. W wersji bardziej zdrowej można pominąć etap zapiekania tarty wraz z orzechami, zamiast tego można tartę (z ostygniętym spodem) włożyć do lodówki na godzinę, aby orzechy z syropem się nieco skleiły. Nie będzie już tak pysznie chrupiąca, ale będzie zdrowsza.

Tę tartę orzechową mogłabym jadać bez opamiętania…
Małgosia

Wypróbuj nasze inne przepisy na wegańskie ciasta:

Wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami

Wegańskie brownie z migdałami, orzechami i malinami

67 Comments Add yours

  1. Ania napisał(a):
    Jak ja lubię tartę....a do tego orzechy...hm....cudowne musi to być :-) Zdjęcia wyglądają tak zachęcająco, że aż ślinka cieknie. Na pewno zagości to w moim menu:-)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zapewniam Cię, że to połączenie jest cudowne. ❤
  2. marina napisał(a):
    kocham kazdy Twoj przepis! Wydasz kiedys ksiazke? :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. Myślę o e-booku. ❤
  3. Ania napisał(a):
    Wygląda przepysznie, ale podejrzewam, że w bioderka idzie;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      W małych ilości idzie jedynie w poziom przyjemności. ❤
  4. Dziecko we Mgle napisał(a):
    Mniam! To wygląda mega przepysznie <3 Oj muszę ja zacząć kombinować z Twoimi wypiekami :D Obym tylko nie skończyła jako szersza niż dłuższa :P
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Nie ma takiej możliwości. ;) Moje przepisy są całkiem fit! Jedz dużo dobrego zielska, czyli warzyw i owoców, one pomogą utrzymać prawidłową wagę. :)
  5. Asia napisał(a):
    Wygląda bosko, ale bym podjadła sobie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tarta orzechowa jest całkiem prosta w wykonaniu. Spróbuj zrobić, a się jej nie oprzesz. :)
  6. Izabela Pycio napisał(a):
    Takiej tarty jeszcze nie przygotowywałam, a już widzę, że powinna nam zasmakować. Muszę spróbować. :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tarta jest obłędna. Spróbuj, nie pożałujesz. :)
  7. Aga napisał(a):
    O matko jak to wygląda cudnie! <3 jadłabym to bez umiaru, kocham orzechy. Dosypałabym tu jeszcze nerkowca, pinię i co tylko i jadła, jadła, jadła. Większość składników mam w domu, jesli kiedyś uzbroję się w syrop klonowy to na pewno wykonam ten przepis :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja orzechy mogę wręcz pożerać garściami. Na szczęście są szybko sycące, więc za dużo ich na raz nie zjem. ;) Zamiast syropu klonowego możesz wziąć syrop daktylowy lub z agawy, albo lejący się miód lub zrobić zwykły karmel z cukru brązowego, mniej zdrowe, ale też spełni tu swoją rolę. :)
  8. Anka napisał(a):
    No tak! Tylko tutaj dobre zielsko poradzi jak się pysznie naładować kaloriami w dodatku nie pustymi ;) Super przepis! Spróbuję zrobić z połowy ilości, bo po świątecznym obżarstwie wymyśliłam sobie, że będę ograniczać moje "drobne grzeszki"...
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ten drobny grzeszek jest tak cudowny, że nie da mu się oprzeć. A do tego na tyle sycący, że za dużo na raz nie da rady go zjeść. ;)
  9. Krysia napisał(a):
    Kurde, ale pychota! Świetne przepisy!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Bardzo się cieszę, że przepisy Ci się podobają!
  10. Olu001 napisał(a):
    Wygląda niesamowicie, a zdjęcia są tak apetyczne, że niemal czuję smak tej tarty i chrupkość orzechów w karmelu :) Jeśli zabiorę się za jej przygotowanie, będę kombinować z wersją bezglutenową, ale masa i polewa wydają się być doskonałe i niczego w nich nie zmienię :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tarta jest obłędna w smaku. I niech będzie inspiracją - zachęcam do własnych kombinacji.
  11. Agnieszka Ilnicka napisał(a):
    O, uwielbiam tarty wszelkiego rodzaju, a takiej jeszcze nie jadłam! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zachęcam do wypróbowania przepisu na tę tartę! Nie oprzesz się jej!
  12. Jak zwykle obłędny przepis! Zdecydowanie spróbuję :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę, że Ci się przepis podoba.
  13. Barbara Jadwiga napisał(a):
    Co za wspaniały przepis i taki zdrowy :-) Ciepło pozdrawiam. :-)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      W małych ilościach zdrowy. ;) Orzechy są bardzo korzystnym składnikiem w naszej diecie.
  14. Gosia napisał(a):
    Chętnie spróbuje przepisu.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Częstuj się i inspiruj. ❤️
  15. jogosfera napisał(a):
    Nie jestem jakąś wielką miłośniczką orzechów, ale wygląda bosko <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Smakuje również bosko. ;)
  16. Kasia Z. napisał(a):
    Wygląda pysznie :) Muszę wypróbować :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam! Warto! Tarta jest obłędna. ❤️
  17. Magda napisał(a):
    Wygląda bardzo apetycznie!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Smakuje wyśmienicie! Polecam spróbować. :)
  18. karolinabrzuchalska napisał(a):
    Ja bym widziała tę tartę połączoną ze słonym karmelem <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Też brzmi pysznie. ❤️
  19. Mmmmm, orzeszki i syrop klonowy, bardzo fajny smak. Z miodem też można?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Oczywiście, z miodem tarta również wyjdzie pyszna.
  20. Isiasworld napisał(a):
    Wyglada pysznie, ja poprosze wiecej przepisow bezglutenowych ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Będzie więcej bezglutenowych przepisów. Po takie przepisy można zaglądać tutaj: http://dobrezielsko.pl/tag/bezglutenowe.
  21. Joli Rybińska napisał(a):
    Oj kolejny 'must do' na mojej liście. Uwielbiamy tarty, a już z orzechami to musi być hit !!! Pozdrawiam
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tarta jest moim noworocznym hitem! Udanych wypieków!
  22. Patrycja Janicka napisał(a):
    Wygląda przepysznie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Przepysznie również smakuje!
  23. Dominika napisał(a):
    Mocno orzechowa i do tego syrop klonowy. Pycha :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To moje ulubione połączenie. ❤️
  24. Eh chyba przestanę tu zaglądać, bo nie będę wychodzić z kuchni ;) Jutro wypróbuję :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja to bym mogła całymi dniami siedzieć w kuchni... ;)
  25. Ola napisał(a):
    Aż prawie się zakrztusiłam cieknącą ślinką :-) Muszę koniecznie wypróbować przepis !
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tarta orzechowa wyszła mi wyborna, nie da się ukryć cieknącej ślinki. ;) Polecam przepis!
  26. Maria napisał(a):
    Wygląda pysznie i smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Masa kalorii, na szczęście większość to zdrowe kalorie. Uwielbiam takie chrupiące orzechy :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, to prawda, to są zdrowe kalorie, dużo dobrych tłuszczów, białka, witamin, składników mineralnych i dużooo przyjemności... ❤️
  27. AgaWa napisał(a):
    Ślina mi cieknie! :P
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Mi cieknie za każdym razem, kiedy myślę o tej tarcie. ❤️ Spróbuj. :)
  28. Agnieszka napisał(a):
    Pycha kruchy spód i chrupiące, słodkie orzechy
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Taki był zamiar i tak wyszło. ❤️ Tarta jest przepyszna.
  29. Kasia napisał(a):
    o matko! ale to jest DLA MNIE!!!!!
  30. Magdalena napisał(a):
    Wygląda cudnie. Uwielbiam orzechy, więc to coś dla mnie.
  31. Emi napisał(a):
    Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję Twój przepis.
  32. katarzynawolejko napisał(a):
    Wygląda mniam! Można jakieś inne orzechy dać? <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jakie tylko zechcesz. :)
  33. Adrianna Andrzejewska napisał(a):
    Tarta wygląda bardzo smakowicie. Niedawno zakupiłam właśnie syrop klonowy i olej kokosowy. Przydadzą się do wykonania tej pysznej tarty. A tak się głowiłam do czego wykorzystać syrop klonowy oprócz naleśników. I mam!
  34. Zuzanna napisał(a):
    Ależ apetycznie wygląda. Nie jestem weganką, ale muszę powiedzieć, że lubię podglądać wegańskie blogi, mnóstwo tam nowości i inspiracji ;)
  35. Emilia Skucińska napisał(a):
    wygląda apetycznie
  36. Marta napisał(a):
    cudowny przepis. mam nadzieję, że robi się ją prosto
  37. Ula-85 napisał(a):
    Witam, przepis brzmi cudownie ale nie wiem czy dostanę u siebie mąkę owsianą, czy mogę zamiast tego zmienić na mąkę płatki owsiane?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, jak najbardziej płatki owsiane nadają się na mąkę. Ja mielę płatki, ziarna i orzechy w blenderze molekularnym Ronic Zyle, tak jak np. tutaj zmieliłam kaszę gryczaną na mąkę: http://dobrezielsko.pl/jak-zrobic-make-gryczana-w-domu/. :)

Dodaj komentarz