Wegańska biała czekolada z malinami i migdałami

Uwielbiam mus kokosowy, najchętniej wyjadany łyżeczką prosto ze słoiczka… Mogłabym go jeść za każdym razem, kiedy czuję, że dopada mnie jakiś dół albo nic się nie chce… A jako że czekolada rozumie wszystko, toteż postanowiłam sobie taką zrobić – tym razem wegańską białą czekoladę z musu kokosowego. Czasem robię takie czekolady w słoiczku i wyjadam łyżeczką, ale teraz miałam ochotę zrobić typową tabliczkę z dodatkiem malin. Do czekolady idealnie pasują liofilizowane suszone maliny, tym bardziej jeśli chcemy zostawić ją „na potem”. Szukałam jeszcze jakiś dodatków i padło na migdały i ziarno kakaowca, które świetnie przełamują słodko-kwaśny smak malin. I tak powstała domowa wegańska biała czekolada z suszonymi malinami i migdałami.  Jak zrobić domową tabliczkę wegańskiej czekolady? Bardzo często zadawałam sobie kiedyś to pytanie, dopóki nie odkryłam musu kokosowego oraz masła kakaowego, które do uformowania tabliczki czekolady w domowych warunkach nadają się idealnie. Wystarczy tylko je rozpuścić w wysokiej temperaturze (np. w kąpieli wodnej), bardzo dobrze wymieszać, dorzucić ulubione dodatki i zalać wybraną formę, a następnie schłodzić w lodówce, aby czekolada stężała. I po kilku godzinach można łamać sobie kawałeczki tabliczki domowej wegańskiej czekolady. Równie dobrze w ten sposób można zrobić pralinki czekoladowe w różnych kształtach – można znaleźć wiele foremek do robienia czekolady i wybrać coraz więcej różnorodnych kształtów. Ja używam silikonowych foremek np. w kształcie serduszek. A z braku laku tabliczkę czekolady można zrobić w plastikowym podłużnym płaskim pojemniku do przechowywania żywności pokrytym papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wegańska biała czekolada i dodatki Do domowej czekolady można dodać całe mnóstwo wybranych dodatków i odpowiednio je łączyć: suszone owoce, migdały, orzechy brazylijskie, laskowe lub inne, kakao, suszony kwiat lawendy, skórkę pomarańczy, pokruszone ziarno kakaowca czy też po prostu zestruganą gotową gorzką czekolady. Tym razem połączyłam suszone maliny z migdałami i pokruszonym ziarnem kakaowca. Połączenie idealne, które lubię „wkładać” także do wegańskiego brownie. Chociaż po głowie chodziła mi lawenda i migdały oraz suszone wiśnie i orzechy laskowe. Zrobię je innym razem w wersji z kakao. W zasadzie do takiej czekolady będą także pasowały suszone śliwki oraz orzechy brazylijskie albo pekan… Dowolność łączenia dodatków i wykonania czekolady stwarza szerokie pole do popisu. I takie przepisy lubię, ta sama baza, a tysiące możliwości wykonania. Wegańska biała czekolada ze słodzikiem W zależności od własnych upodobań czekoladę można posłodzić, jednakże według mnie słodycz nieco zamaskuje kwaskowatą nutę malin. Do czekolady proponuję dodać syrop klonowy lub daktylowy, chociaż mogą wpłynąć nieco na barwę białej czekolady, zwłaszcza syrop daktylowy. Nadają się bardziej do ciemnej czekolady. Nie polecam tutaj jednak coraz bardziej popularnych zamienników cukru, np. erytrol i ksylitol, gdyż jak i sam cukier to substancje rozpuszczalne w wodzie i mogą wpłynąć z kolei na konsystencję i gładkość czekolady, gdyż w musie kokosowym jest praktycznie sam tłuszcz, a emulgatorów w tym przepisie nie ma. Przepis na wegańską białą czekoladę kokosową z suszonymi malinami i migdałami Proporcje są podane na tabliczkę czekolady o wymiarach +/- 15 x 20 cm. Można je oczywiście zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od tego, jaką mamy formę. W tym przepisie użyłam musu kokosowego. Identycznie można zrobić domową czekoladę z masłem kakaowym. Składniki: 150 g domowego lub kupnego musu kokosowego (przepis tutaj) 50 g migdałów (ze skórką) 50 g suszonych malin łyżka pokruszonego ziarna kakaowca lub zestruganej gorzkiej czekolady łyżka syropu klonowego lub daktylowego szczypta soli Wykonanie: 1. Mus kokosowy rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję syrop klonowy oraz odrobinę soli i energicznie mieszam. Można także użyć blendera i zmiksować mus z syropem na gładko. 2. Migdały kroję na małe kawałki i podprażam na patelni. Dzięki temu będą bardziej chrupiące. 3. Suszone maliny kruszę w dłoniach na małe kawałki i wrzucam do miseczki. Dodaję do nich migdały, wsypuję pokruszone ziarno kakaowca lub zestruganą gorzką czekoladę i mieszam. 4. Na dno formy lub plastikowego pojemniczka wyścielonego papierem do pieczenia wsypuję dodatki i zalewam je równomiernie musem kokosowym. Jeśli trzeba, łatam dziury i boki dużą łyżką lub silikonową łopatką i wyrównuję. 5. Formę wkładam do lodówki na ok. 2 godziny lub do zamrażalki na godzinę. Kiedy masa stężeje, wyciągam ją, łamię i delektuję się domową wegańską białą czekoladą. Wegańska biała czekolada z lodówki Jak lubię czekoladę, tak taką domową jadam na raz w małych kawałkach, gdyż jest po prostu tłusta i więcej się nie da wcisnąć, tak więc jest to chyba jedyna czekolada, która wystarcza na dłużej. 😉 Zwłaszcza że czekoladę na bazie musu kokosowego trzymam w lodówce i nie kusi aż nadto. W temperaturze pokojowej czekolada oczywiście się trzyma, ale może stać się nieco miękka. W domowej czekoladzie nie mamy żadnych emulgatorów czy dodatków utwardzających, dlatego też najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu lub np. połamaną na kawałki w puszce. Tabliczka domowej czekolady lub pralinki będą także idealnym pysznym prezentem, najlepiej prosto z lodówki. 😉 Udanych czekoladowych kombinacji, Gosia Wypróbuj także przepis na BUDYŃ JAGLANY – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!