Wegańska czekolada kokosowa oraz migdałowa

Wegańska czekolada, którą próbnie robiłam kilka razy w zeszłym tygodniu to chyba mój faworyt słodyczy. Niebo. I tyle wystarczy. Robiłam ją na różne sposoby i z różnymi dodatkami, ale dwie wersje, które przedstawię poniżej okazały się po prostu najlepsze: mocno kakaowa oraz migdałowa. Tej ostatniej w zasadzie nie można nazwać czekoladą, bo ani grama kakao w niej nie ma, ale mam zamiar potestować identyczny przepis z masłem kakaowym, więc wtedy będzie można nazwać to cudo prawdziwą czekoladą. Domowa wegańska czekolada Taka domowa wegańska czekolada, naturalnie bezglutenowa, robi się bardzo prosto, chociaż potrzeba do niej nieco cierpliwości – musimy trochę poczekać, aż zastygnie, by móc delektować się jej smakiem. Ale jeśli nie damy rady zaczekać, równie dobrze możemy rozkoszować się gęstą, pyszną i jeszcze ciepłą jej wersją. Proporcje podaję na dwa słoiczki objętości ok. 200 ml, ale oczywiście możecie dodać więcej dodatków, a także dorzucić inne, jeśli akurat macie na nie ochotę. Podstawą jest mus kokosowy, którego proporcje możemy wymienić z nierafinowanym olejem kokosowym. Będzie jeszcze bardziej kokosowo. Inspirujcie się. ❤️ Wegańska czekolada na gorąco, w słoiczku lub w tabliczce Domową wegańską czekoladę możemy zrobić na gorąco, zamknąć ją w słoiczku (i podarować jako pyszny prezent DIY) lub też zrobić z niej tabliczkę, jak w tym wpisie. Przepis na wegańską czekoladę Z podanych proporcji zrobiłam +/- 2 słoiczki o pojemności 200 ml. Proporcje oleju i musu kokosowego można zamienić. Jeśli będzie więcej musu, czekolada będzie bardziej kokosowa. Czego nam potrzeba? 60 g (+/- 4 łyżki) nierafinowanego oleju kokosowego 2 łyżki musu kokosowego 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego 2 łyżeczki kakao / karobu 2 łyżeczki masła migdałowego kilka orzechów brazylijskich kilka orzechów włoskich kilka migdałów szczypta soli Jak to zrobić? Czekoladę w dwóch wersjach możemy zrobić równolegle w dwóch małych garnuszkach, tudzież najpierw wersję migdałową, a potem czekoladową. Podane proporcje oleju, musu oraz cukru należy podzielić po równo na 2 wersje. Do migdałowej dodajemy masło migdałowe, a do czekoladowej kakao lub karob. Wersja migdałowa Olej kokosowy roztapiamy na wolnym ogniu, dodajemy do niego mus kokosowy, syrop klonowy lub daktylowy i dodajemy masło migdałowe. Wszystko energicznie i dokładnie razem mieszamy przez około minutę, cały czas trzymając garnuszek na wolnym ogniu. Po dokładnym połączeniu się wszystkich składników przelewamy masę do słoiczka, bądź miseczki, dorzucamy pokrojone migdały oraz orzechy. Podajemy gęsty krem na ciepło lub po ostygnięciu wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny i delektujemy się aksamitnym kremem. Wersja czekoladowa Olej kokosowy roztapiamy na wolnym ogniu, dodajemy do niego mus kokosowy,  syrop klonowy lub daktylowy, kakao oraz szczyptę soli, która podkręci smak. Intensywnie mieszamy i przelewamy do garnuszka. I podobnie jak w wersji migdałowej, wszystko energicznie i dokładnie mieszamy przez około minutę, cały czas trzymając garnuszek na wolnym ogniu. Po dokładnym połączeniu się wszystkich składników przelewamy masę do słoiczka, bądź miseczki, dorzucamy pokrojone orzechy (tutaj nie dałam migdałów). Podajemy gęstą czekoladę na ciepło lub po ostygnięciu wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny i delektujemy się czekoladą. Domowa wegańska czekolada, czyli całkiem dobre kalorie Czekolada wyszła obłędna, aczkolwiek bardzo kaloryczna. Dzięki temu też długo trzyma, zalecam jednak dietetyczny umiar, zresztą nie sądzę, żeby dało się zjeść cały słoiczek na raz. Warto odpuścić w tym przypadku liczenie kalorii, bo to istne cudo nad cudami. Łączy kilka nut smakowych, w jednej dominują migdały, w drugiej czekolada, przeplatane kokosem. Lubicie takie kokosowe pyszności? Mój faworyt to mus kokosowy, próbowaliście już? Cudownych chwil z czekoladą, ❤️ Małgosia Poznajcie inne przepisy na wegańską czekoladę: Wegańska biała czekolada z malinami i migdałami Wegański krem orzechowy bardzo czekoladowy Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi