Wegańska pizza marinara z oliwą i rukolą

Wegańska pizza marinara z oliwą z oliwek i rukolą

Od czasu moich majowych wakacji we Włoszech minął już prawie miesiąc. Szybki miesiąc pełen pracy i nauki. Nawet nie wiem, kiedy zleciał… Ale od miesiąca w kuchni gości u mnie najczęściej kuchnia włoska. Gluten sypie się na okrągło, a ja odkryłam najprostszą i najpyszniejszą wegańską pizzę, jaką jadłam – marinarę. Marinara jest „naturalnie” wegańska, wręcz minimalistyczna, podstawa klasyki, a do tego pyszna. Najbardziej smakowała mi we Włoszech po całym dniu na rowerze w górach, kiedy zjeżdżałam wygłodniała do pizzerii i wręcz na marinarę się rzucam. Po powrocie do domu wegańska pizza marinara zadomowiła się na dobre w kuchni. Robię ją średnio raz na miesiąc.

Wegańska pizza marinara, czyli proste jest najlepsze   

Marinara to pizza najprostsza z możliwych, składa się z podstawowych składników: ciasta, sosu pomidorowego, czosnku, bazylii, oregano i oczywiście oliwy. Czyli naturalnie wegańska, powszechna we włoskich pizzeriach. Kładę na nią jeszcze jakieś zielsko, najczęściej włoski chwast, czyli rukolę. Najczęściej do pizzy robię dosyć grube ciasto z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, a do tego dorzucam bogaty obkład. Chociaż nie jest to klasyczna wersja pizzy, lubię drożdżowe ciasto i sos pomidorowy i właśnie taką grubą pizzę uwielbiam. Da się porządnie najeść. Ale marinara urzekła mnie swoją prostotą i wyrazistością. Dzięki temu, że składników jest niewiele, każdy z nich jest wyczuwalny. I do tego pizza marinara jest taka typowo włoska. Po prostu esencja słonecznej Italii: pomidory, oliwa, czosnek, oregano i bazylia.

Uwaga: tu jest ten straszny gluten!

Do marinary można oczywiście zastosować mąkę pełnoziarnistą, orkiszową lub też zrobić ją w wersji bezglutenowej, np. z mieszanki mąki ryżowej, owsianej i gryczanej. Ale jednak zwykła mąka pszenna smakuje tutaj najlepiej… Chociaż na co dzień używam mąki pełnoziarnistej, najczęściej orkiszowej, to jednak najlepsza pizza = mąka pszenna zwykła, typ 450 lub 500. Czyli gluten pełną gębą, tudzież gęba pełna glutenu. No ale dobra, pizza jest cienka, więc nie jest tak źle i raz kiedyś nie będzie tragedii. Jak robiłam zakupy na pizzę, to wyobraźcie sobie, że w jednym z pobliskich sklepów nie było zwykłej mąki, tylko pełnoziarnista. Do czego to doszło?! Kiedyś pytałam, czy jest mąka pełnoziarnista i domagałam się, aby była, a teraz pełnoziarnista jest, a ja szukam zwykłej. Życie bywa przewrotne. 😉

Wegańska pizza marinara z oliwą z oliwek i rukolą

Przepis na wegańską pizzę marinarę z oliwą oraz rukolą

Proporcje na 3 cienkie pizze o mniej lub bardziej nieregularnym kształcie o średnicy mniej więcej ok. 25-30 cm, zależy z której strony mierzymy.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 450 lub 500 g
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 150 ml oliwy
  • 30 g drożdży
  • szklanka wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • garść świeżej rukoli
  • garść świeżej bazylii

Wykonanie

Wegańska pizza marinara robi się dosyć szybko i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Należy pamiętać o dodaniu porządnej ilości oliwy do ciasta, gdyż dzięki temu ciasto będzie odpowiednio smaczne i nie będzie twarde przy brzegach. Pizzę zaczynam od przygotowania zaczynu z drożdży. W szklance lekko ciepłej wody rozpuszczam drożdże, dodaję trochę mąki, opcjonalnie łyżeczkę cukru i odstawiam na 15 minut. Następnie przelewam zaczyn do miski, dodaję mąkę, 100 ml oliwy, sól oraz resztę wody i wyrabiam ciasto. Jeśli potrzeba, to dolewam więcej wody lub dodaję więcej mąki. Ciasto nie może się kleić do rąk, ani do blatu, czy stolnicy. Następnie ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Oczywiście czas wyrośnięcia zależy to poziomu głodu i apetytu. 😉

Co dalej?

Po wyrośnięciu ciasta urywam kawałek i wałkuję, tworząc mniej lub bardziej regularny cienki okrąg. Po uformowaniu spodu wykładam go na blaszkę pokrytą papierem. Kiedy ciasto wyrasta, można w tym czasie przygotować sos pomidorowy. Passatę pomidorową przelewam do miski, dodaję pozostałą część oliwy, 4 przetarte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, oregano, pieprz oraz szczyptę soli. Całość razem mieszam i odstawiam na parę minut. Kolejno nakładam równomiernie sos pomidorowy na ciasto i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut. Po 10 minutach zaglądam, jak się miewa pizza. Po upieczeniu można pizzę zostawić w piekarniku, aby do siebie doszła. Po wyjęciu wrzucam na nią rukolę oraz listki bazylii i polewam oliwą.

Wegańska pizza marinara z oliwą z oliwek i rukolą

Wegańska pizza marinara z różnym zielskiem

Prosta wegańska pizza marinara to moje ostatnie odkrycie. Chociaż od lat nie jadłam pizzy z serem i praktycznie moja pizza składa się z reguły z takiej bazy, jak marinara, tak wcześniej nie miałam z nią styczności. Klasyczna wersja jest podawana bez zielska, u mnie jednak ląduje garść zielonych liści – rukoli oraz bazylii z domowej szklarni hydroponicznej Green Farm. Czasem dodaję jeszcze pokrojone pomidory i cebulę i razem zapiekam. A już na talerzu dodaję suszone pomidory i chlust oliwy… Pycha!

A Ty jaką pizzą lubisz najbardziej?
Małgosia

NEWSLETTER

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się do newslettera. Szykuję dla Ciebie e-booka z przepisami. Wyślę Ci go, gdy tylko będzie gotowy!

Zaczekaj chwilę...

Dziękuję za zapis do newslettera. Odbierz maila i potwierdź swoją subskrypcję!

Inne nasze przepisy na wegańską pizzę:

Wegańska pizza na orkiszowym spodzie z suszonymi pomidorami

Wegańska pizza na razowym spodzie z wegańskim serem

Wegańska bezglutenowa pizza ze szpinakiem i cukinią

7 Replies to “Wegańska pizza marinara z oliwą i rukolą”

  1. Uwielbiam pizzę z rukolą. W ogóle rukolę mogłabym dodawać prawie do wszystkiego.
  2. W kwestii pizzy wyznaję zasadę, że wszystko pasuje ;) a od kilku miesięcy najbardziej pasują marynowane buraki i ser kozi... :) :) :) obłęd!
  3. Kochana, uważaj, bo jak Filip codziennie tę pizzę robi to glutenu już sporo zaliczyłaś. Ale ja bym się tym nie przejmowała, zwłaszcza gdyby mnie ktoś pizzę robił. Uściski Małgosiu
  4. Gluten mi nie straszny, a nie wszystko, co pełnoziarniste jest smaczne. Wszystko z umiarem :D
  5. Wygląda przepysznie! Chociaż mi osobiście ciężko przekonać się do pizzy bez mięsa :)
  6. Jaki jest przepis na to drugie ciasto z maki pelnoziarnistej? Bo link odnosi sie do tego wpisu

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.