Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Wegańska zupa minestrone, czyli dobre zielsko w (podróży po) kuchni włoskiej

W tym roku spędzam majówkę nad malowniczym alpejskim jeziorem Garda. Jeźdżę po górach na rowerze i wypoczywam. Włochy są piękne. I to nie tylko dlatego, że mam tak wspaniałe widoki, ale także bujnie rośnie tu dobre zielsko. Drzewa oliwkowe, dorodny skrzyp polny, rozmaryn, mięta, bazylia, figi, cytrusy. A do tego obfitość warzyw i owoców w warzywniakach. Po prostu raj nie tylko dla wegan. Mogłabym się tu przeprowadzić dla tego zielska. Do domu zabieram całą torbę. Już wymyśliłam parę przepisów we włoskim stylu. Jedyne, co mi tutaj przeszkadza, to wszechobecny gluten w czystej (czyt. białej) postaci – pizza, pasta, panini, wszędzie gluten. Co prawda dobrą mają tę pizzę i to nawet w wersji bezglutenowej oraz pełnoziarnistej, ale ileż można jej jadać! Robię więc w wynajmowanym mieszkaniu zupę, mam zielska w bród i będzie włoska, wegańska zupa minestrone. 

Włoska zupa minestrone na wiele sposobów

Na włoską zupę minestrone nie ma jednego przepisu, chociaż dominują w niej warzywa sezonowe, typowe dla klimatu śródziemnomorskiego. To z zasady zupa warzywna (czyli po włosku “minestra”), ale można dodawać do niej również ryż lub makaron, a także składniki niewegetariańskie (np. starty parmezan). Nie ma jednego przepisu nie tylko na wersję wegańską zupy minestrone, gdyż warzywa można dobierać różnorodnie, w zależności od tego, co akurat rośnie w danym momencie. Przepis różni się również w zależności od regionu Włoch. Charakterystyczny jest za to sposób przyrządzania, czyli przygotowanie bazy do zupy (soffritto) polegające na podduszeniu na oliwie aromatycznych składników minestrone, a dopiero później zalanie warzyw wodą. Dzięki temu smakują one zupełnie inaczej. Włoska zupa minestrone jest bardziej gęsta niż nasza klasyczna jarzynowa, a smak warzyw jest zupełnie inny właśnie dzięki podduszeniu ich na oliwie. Zimą Włosi jadają zupę minestrone ciepłą na rozgrzanie, latem zaś chłodną dla orzeźwienia. Na pewno doskonale nawadnia i dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.

Wegańska zupa minestrone w zielonej wersji

Moja wegańska zupa minestrone wyszła (tym razem) w wersji zielonej. Dorzuciłam do niej sporo podłużnej i okrągłej cukinii, żółtą paprykę, zielony groszek, fasolkę szparagową, kilka młodych ziemniaków, seler naciowy, czosnek, cebulę, dużo ziół oraz dobrą włoską oliwę. Soffritto zrobilłam z cebuli, cukinii, ziemniaków i żółtej papryki. Wegańska zupa minestrone może być jednak przygotowywana w innych wersjach kolorystycznych w zależności od tego, co masz w lodówce. Równie dobrze może być czerwona, jeśli dodasz marchewkę oraz pomidory. Minestrone to idealna propozycja na wyjedzenie resztek różnych warzyw walających się w lodówce, dzięki czemu okazuje się dobrym sposobem na niewyrzucanie żywności. Poznaj mój przepis na spontaniczną, tanią, prostą i szybką włoską kolację przyrządzoną podczas majowych wakacji we Włoszech.

wegańska zupa minestrone

Przepis na wegańską zupę minestrone

Przepis podany na duży garnek, czyli minimum trzy posiłki dla dwóch osób.

Składniki:

  • 4 średnie młode ziemniaki ze skórką
  • 1 cukinia podłużna lub okrągła
  • 1 średnia żółta papryka
  • 200 g fasolki szparagowej (porządna garść)
  • 100 g zielonego groszku (garść)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • 3 litry wody
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
  • sól

Wykonanie

Warzywa dokładnie myję. Cukinię, ziemniaki, cebulę oraz paprykę kroję w mniejszą lub większą kostkę. Następnie rozgrzewam w garnku 5 łyżek oliwy (porządny chlust), wrzucam pokrojone warzywa i duszę je przez około 15 minut. Jeśli potrzeba, dolewam trochę więcej oliwy i mieszam. Kolejno dodaję fasolkę szparagową, zielony groszek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone liście selera naciowego. Wszystko przyprawiam bazylią, oregano, pieprzem i solą. Mieszam i zalewam chłodną wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez około 20 minut (niektórzy wolą dłużej). Zupę można podawać tak, jak Włosi – zimą ciepłą na rozgrzanie, latem zaś chłodną dla orzeźwienia.

Jedz wegańskie zupy!

Niedawno pisałam o zupach i dobrym nawyku ich jadania. Zupy świetnie nawadniają, dostarczają witamin i składników mineralnych, a przy tym są niskokaloryczne (uwaga jednak na dodany olej lub oliwę). Oprócz proponowanych przeze mnie zup kremów (np. paprykowej) również wegańska zupa minestrone zasługuje na rekomendację w tym zakresie, zwłaszcza że można włożyć do niej różnorodne warzywa i za każdym razem zrobić w innej wersji. Zupy to także dobry pomysł na tani obiad oraz sposób na resztki warzyw, z którymi nie wiemy, co zrobić, a minestrone zdaje się być idealnym sposobem na resztkowe gotowanie.

Jaka jest Twoja ulubiona wersja minestrone?
Małgosia

4 komentarze

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.