Wegański bezglutenowy jagielnik kokosowo-figowy z owocami

wegański bezglutenowy jagielnik kokosowo-figowy z owocami bez cukru

Od kwietnia ciągle gdzieś jeżdżę. Wykłady, warsztaty, konferencje, Wrocław, Kraków, Warszawa, Pieniny, Karkonosze, Tatry. Do domu wpadam się przepakować, doglądnąć zielsko i zrobić szybkie pyszności! Od miesiąca chodził mi po głowie wegański bezglutenowy jagielnik kokosowy ze spodem z bakalii i orzechów, a na wierzchu sezonowe owoce, w tym truskawki z własnego krzaczka. I tak jakoś wyszło, że pomysł na realizację musiał poczekać do połowy lipca – dzień przed kolejnym wyjazdem w góry.

Mus kokosowy do wegańskich deserów

W moich deserach bardzo często występuje przepyszny mus kokosowy, który robię w robocie kuchennym z wiórków albo biorę gotowy mus kokosowy Look Food. Mus kokosowy jest mniej kaloryczny niż olej kokosowy, ma bardziej intensywny smak kokosa i równie dobrze stabilizuje masę deserów oraz nadaje im aksamitnej konsystencji. To mój składnik must wszelkich wegańskich deserów bez pieczenia. A przy tym dostarcza korzystnych składników prozdrowotnych i dobrych kalorii – przy zjadaniu go w rozsądnej ilości, oczywiście!

Wegański bezglutenowy jagielnik bez pieczenia i bez cukru

Latem z reguły robię desery bez pieczenia, do których dodaję sezonowe owoce. Wyjątkiem są ciasta drożdżowe z kruszonką i jagodami lub porzeczkami. Jak najprościej zrobić szybki wegański deser bez pieczenia? Przygotować go z kaszy jaglanej, tofu i musu kokosowego! I tym razem wyszedł mi wegański bezglutenowy jagielnik kokosowy. Myślałam, żeby zrobić cienką warstwę spodu z daktyli, ale oczywiście wyszło inaczej, bo pierwsze w szafce rzuciły mi się w oczy figi. Zrobiłam ciacho dwuwarstowe, a do fig dodałam kilka suszonych śliwek, surowe kakao i orzechy laskowe. Ta warstwa figowa wychodzi dosyć słodka, dlatego do warstwy jaglano-kokosowej nie dodałam już żadnego słodzika. Słodkie są też sezonowe owoce i całe ciacho świetnie się komponuje i przełamuje. Jeśli chcesz dodać słodzik, dodaj wg uznania bezkaloryczny erytrol lub inny zdrowszy zamiennik cukru (najlepiej jasnego koloru, aby nie zmieniać koloru warstwy jaglano-kokosowej, np. oprócz wspomnianego erytrolu, będzie pasował ksylitol).

Sezonowe owoce

Na wierzch dodałam czerwone i czarne porzeczki, morele od znajomych z działki oraz przepyszne słodkie truskawki z mojego własnoręcznie podlewanego i pielęgnowanego krzaczka z balkonu! Do tego mięta – również z balkonu. Pasują także czereśnie, brzoskwinie, jagody, borówki, maliny, pestki granatu. Jeśli zrobisz wegański bezglutenowy jagielnik poza sezonem, można udekorować go zestruganą gorzką czekoladą lub zmielonymi orzechami.

Przepis na wegański bezglutenowy jagielnik kokosowo-figowy z owocami

Proporcje podane na tortownicę o średnicy 22 cm.

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego (np. domowego z wiórków)
  • 450 ml wody lub mleka roślinnego do ugotowania kaszy
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 g wiórków kokosowych lub musu kokosowego
  • 100 g suszonych fig
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki surowego kakao (może być i gorzkie, ale surowe zdrowsze i nieco jaśniejsze)
  • odrobina soli
  • owoce na wierzch: truskawki, porzeczki, morele
  • liście mięty do dekoracji
  • opcjonalnie: laska wanilii oraz słodzik wg uznania

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotuję w wodzie lub mleku roślinnym w proporcji +/- 2,5:1. Jeśli trzeba, to dolewam nieco płynu w trakcie, chociaż lepiej nalać więcej płynu na początku, niż potem. Kasza i tak go wchłonie. Z wiórków robię mus kokosowy w robocie kuchennym (przepis tutaj) lub biorę mus kokosowy Look Food i rozpuszczam go w kąpieli wodnej – wkładam słoik do większego naczynia z gorącą wodą i mieszam mus kokosowy, aż się rozpuści. Około 1/4 musu kokosowego (czyli 50 gramów = ok. 3,5 łyżki) pójdzie do warstwy spodniej, zaś pozostała ilość do warstwy jaglano-kokosowej. Podobnie z mlekiem kokosowym – tutaj może być zarówno gęste mleko kokosowe lub domowe.

Warstwa spodnia:

Orzechy laskowe wrzucam do misy robota kuchennego i mielę je na drobno. Można je podprażyć w piekarniku lub na patelni. Figi i śliwki kroję drobno i wrzucam do orzechów. Mielę razem na tak drobno, na ile się da. Następnie dodaję roztopiony mus kokosowy, surowe kakao, odrobinę soli oraz 100 ml mleka kokosowego i dalej blenduję, aż utworzy się papka. Nie musi być zupełnie jednolita – fajnie, jeśli coś będzie chrupało. Jeśli figi i śliwki są twarde, potrzeba będzie je pomoczyć przed pokrojeniem i/lub dodać więcej musu albo mleka kokosowego do masy. Mus będzie lepszy, bo będzie lepiej trzymał warstwę. Zblendowaną masę wykładam na tortownicę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki. Wysokość masy ok. 2 cm.

Warstwa jaglano-kokosowa:

Ugotowaną i lekko przestygniętą kaszę jaglaną blenduję z resztą mleka i musu kokosowego na gładką masę. Dodaję miąższ z laski wanilii i odrobinę soli. Jeśli potrzebujesz, dodaj trochę słodzika. Wyblendowaną masę jaglano-kokosową wykładam na warstwę figowo-orzechowo-kakaową i wstawiam do lodówki – najlepiej na około 2 godziny.

Sezonowe owoce:

Wegański bezglutenowy jagielnik kokosowo-figowy można udekorować dostępnymi sezonowymi owocami i najlepiej zrobić to przed podaniem, inaczej takie owoce, jak np. pokrojone truskawki, czy morele będą średnio się prezentowały po kilku godzinach stania w lodówce.

Twoje ulubione wegańskie desery

Jak Ci się podoba mój przepis? Jakie są Twoje ulubione desery? Podziel się w komentarzu swoimi pomysłami!

Inspiruj się,
Małgosia

Poznaj moje inne przepisy na wegańskie desery bez pieczenia:

Budyń jaglany z czekoladą, orzechami i daktylami

Wegańskie bezglutenowe desery bez pieczenia

Czekoladowy jagielnik z malinami i migdałami

One Reply to “Wegański bezglutenowy jagielnik kokosowo-figowy z owocami”

  1. Zachęciłaś mnie - dam jeszcze jedną szansę jagielnikowi :) robiłam kilka razy, ale jakoś nie koniecznie... a w związku z tym że upały wracają, to raczej nie planuję odpalać piekarnika :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.