bezglutenowy wegański jagielnik kokosowy z migdałami
Bezglutenowe,  Ciasta, tarty i desery,  Przepisy wegańskie

Wegański jagielnik kokosowy z migdałami

Tej wiosny wzięło mnie na niepieczenie! Piekarnik włączam raz na tydzień na domowy chleb orkiszowy. Najwięcej robię deserów z daktylami, tofu i jaglanką. Jako że praktycznie każdy weekend mam zajęty na uczelni, warsztatach albo wykładach, potrzebuję wziąć ze sobą coś dosyć kalorycznego i sycącego, oczywiście pysznego, coś, co zjem szybko prosto z pudełeczka, co nie zostawia okruszków i jeszcze żeby mi nie padło w ciągu dnia. Dlatego najczęściej zabieram ze sobą desery, do których wkładam dobre kalorie. Ostatnio był to wegański jagielnik kokosowy z migdałami.

Wegański jagielnik kokosowy bez pieczenia

Najbardziej lubię desery, które robi się szybko. Moje bezglutenowe wegańskie jagielniki najczęściej robię bez pieczenia. Lubię łączyć je z różnymi dodatkami i mieć szybki deser. Kaszę jaglaną najlepiej ugotować nieco wcześniej, odstawić i potem wziąć się za faktycznie przygotowanie jagielnika, co łącznie zabiera 20 + 10 minut. Kasza jaglana z musem kokosowym dosyć szybko zastyga, tak więc po 30 minutach spędzonych w lodówce jagielnik jest gotowy.

Jagielnik bezglutenowy

Jagielniki z reguły robię bezglutenowe. Z glutenem robię w zasadzie tylko raz w tygodniu razowe pieczywo orkiszowe i pizzę raz w miesiącu. Wegański jagielnik kokosowy ma spód z płatków owsianych, które naturalnie są bezglutenowe, ale bardzo często glutenem są zanieczyszczone. Ja nie zwracam na to uwagi, gluten jedynie ograniczam i jadam orkiszowy, ale jeśli Ty musisz przestrzegać ściśle diety bezglutenowej, wybieraj płatki owsiane bezglutenowe ze specjalnym oznaczeniem na opakowaniu.

Jagielnik czy tofurnik?

To jest zawsze mój dylemat, jak robię ciacho bez pieczenia. Staram się, żeby desery były odżywcze i dostarczały również odpowiednich składników. W tofurniku będzie więcej białka, a w jagielniku węglowodanów. Tofurnik szybciej daje uczucie sytości i dłużej trzyma, zaś jagielnik nieco krócej. W przypadku tego przepisu zadecydowały zapasy w szafce – okazało się, że mam tylko ok. 200 g kaszy jaglanej i jedną kostkę tofu. Obawiałam się, że 200 g kaszy będzie ciut za mało, więc przygotowałam pół kostki tofu i dodałam do masy. Wyszedł mi taki wegański jagielniko-tofurnik. Niektórzy nie chcą łączyć białek z węglowodanami, bo tak, choć nie ma to potwierdzenia w badaniach naukowych. Ja staram się nie łączyć dużych ilości węglowodanów z dużą ilością białek, gdyż po prostu niezbyt dobrze się czuję po takim posiłku. Dlatego też w moich daniach raczej dominuje jeden składnik odżywczy, a drugi jest w dużo mniejszej ilości. W tym przypadku wyszło więcej węglowodanów. Odwrotnie jest w przypadku tofurnika. Możesz tofu pominąć w przepisie – jak wolisz.

Czym posłodzić jagielnik?

Jeśli chodzi o słodzidło, dodałam 3 łyżki cukru Suga Vida, który dodaję najczęściej do deserów na zimno, gdyż zawiera sporo witamin i składników mineralnych (więcej przeczytasz tutaj). Mi wystarczą 3 łyżki, gdyż nie lubię słodkich deserów. Ty dopasuj ilość słodzidła do swoich preferencji. Idealnie pasują zdrowe zamienniki rafinowanego cukru, typu melasa, syrop daktylowy, same daktyle, syrop klonowy, wspomniany cukier kokosowy i Suga Vida itp. Zmienią świetnie kolor kremowej masy jagielnikowej. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność, dodaj erytrol lub ksylitol.

Przepis na wegański jagielnik kokosowy z migdałami

Proporcje podane na formę o średnicy ok. 16 cm, wysokość jagielnika ok. 4,5 cm + owoce na wierzchu. Całość to 8 małych porcji idealnych do kawy.

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 100 g musu kokosowego (przepis tutaj)
  • 100 g migdałów
  • 50 g naturalnego tofu
  • 50 g świeżych lub suszonych daktyli
  • 50 g suszonych niesiarkowanych moreli
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub Suga Vida (ilość wg uznania)
  • 2 łyżki kakao (surowe lub ciemne)
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka wody lub mleka roślinnego
  • garść malin, truskawek lub pestek granatu

Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczę dwa razy zimną wodą, następnie przelewam wrzątkiem, zalewam gorącą wodą w proporcji 2,5:1 i gotuję przez ok. 20 minut. Tofu rozdrabniam widelcem, dodaję sok z cytryny i odstawiam. Kiedy kasza się gotuje, przygotowuję spód. Najpierw mielę w blenderze migdały na drobno. Część migdałów odkładam – pójdą na wierzch. Do pozostałych migdałów dodaję płatki owsiane, pokrojone daktyle oraz morele. Jeśli Twoje daktyle i morele są bardzo suche, to je wcześniej namocz. Mus kokosowy rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do spodu dodaję 2 łyżki musu oraz łyżkę mleka roślinnego. Wszystko blenduję przez chwilę. Następnie masę wykładam do formy, formuję spód i odstawiam. Ugotowaną i przestygniętą kaszę jaglaną wrzucam do blendera, dodaję resztę musu kokosowego oraz słodzidło.

Co dalej?

Masę jagielnikową blenduję na bardzo gładki krem i wykładam na spód. W mojej kuchni używam blendera wysokoobrotowego Ronic Zyle, w którym najpierw mielę orzechy i płatki owsiane, przygotowuję masę na spód oraz kremową masę jagielnikową. Jagielnik wkładam do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmuję wegański jagielnik kokosowy z formy, posypuję wierzch i boki kakao. Najlepiej zrobić to przez sitko. Na wierzch rozsypuję resztę zmielonych migdałów i dodaję maliny, truskawki lub pestki granatu. Jagielnik podaję schłodzony. Idealnie pasuje do kawy.

Wolisz jagielniki czy tofurniki?

Ja lubię obydwa typy. Wszystko zależy od tego, co mam w domu i na co mam ochotę. Jeśli Ty wolisz tofurniki, zerknij na ten przepis. Mi teraz po głowie chodzą już truskawki i wegańskie lody.

Małgosia

Wypróbuj inne moje przepisy na wegańskie desery bez pieczenia:

Wegańska biała czekolada z malinami i migdałami

Tofurnik kokosowy z malinami na daktylowym spodzie

Wegański jagielnik orzechowy bez pieczenia

One Comment

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.