bezglutenowy wegański jagielnik kokosowy z migdałami
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Wegański jagielnik kokosowy z migdałami

Bardzo lubię zapach pieczonego chleba oraz ciasta. Piekarnik włączam z reguły raz na tydzień na domowy chleb i piekę od razu jakieś pyszne wegańskie brownie albo ciasto kawowe. Ale czasem bierze mnie na niepieczenie! Najwięcej deserów robię z daktylami, tofu i jaglanką. Mój ulubiony przepis z tego trio to wegański jagielnik kokosowy z migdałami. Zimą z granatem, latem z malinami. Przepyszny. Bezglutenowy. Idealny nie tylko jako deser, ale i śniadanie.

Wegański jagielnik kokosowy bez pieczenia na szybko

Najbardziej lubię desery, które robi się szybko. Któż tego nie lubi? Staram się, by moje desery były względnie zdrowe. Dlatego robię je na bazie np. kaszy jaglanej. A jak o jaglance i ciastach mowa, to oczywiście chodzi o jagielniki. Bezglutenowe wegańskie jagielniki najczęściej robię bez pieczenia. Lubię łączyć je z różnymi dodatkami, by mieć pyszny deser. I szybki też. Kaszę jaglaną można ugotować nieco wcześniej, np. większą ilość do obiadu. A potem raz ciach wziąć się za faktycznie przygotowanie jagielnika, co łącznie zabiera 15 + 10 minut. A i czas zastygania nie jest jakoś wydłużony, bo kasza jaglana z dodatkiem musu kokosowego dosyć szybko zastyga, tak więc po 30 minutach spędzonych w lodówce jagielnik jest praktycznie gotowy.

Jagielnik bezglutenowy

Jagielniki z reguły robię bezglutenowe. Wegański jagielnik kokosowy ma spód z płatków owsianych, które naturalnie są bezglutenowe, ale bardzo często glutenem są zanieczyszczone. Ja nie zwracam na to uwagi, gluten jedynie ograniczam i jadam z reguły w wersji pełnoziarnistej, ale jeśli Ty musisz przestrzegać ściśle diety bezglutenowej, wybieraj płatki owsiane bezglutenowe ze specjalnym oznaczeniem na opakowaniu.

Jagielnik czy tofurnik?

To jest zawsze mój dylemat, jak robię ciacho bez pieczenia. Staram się, żeby desery były odżywcze i dostarczały również odpowiednich składników. W tofurniku będzie więcej białka, a w jagielniku węglowodanów. Tofurnik szybciej daje uczucie sytości i dłużej trzyma, zaś jagielnik nieco krócej. W przypadku tego przepisu zadecydowały zapasy w szafce – okazało się, że mam tylko ok. 200 g kaszy jaglanej i jedną kostkę tofu. Obawiałam się, że 200 g kaszy będzie ciut za mało, więc przygotowałam pół kostki tofu i dodałam do masy. Wyszedł mi taki więc wegański jagielniko-tofurnik. Możesz oczywiście tofu pominąć w przepisie, a możesz pobawić się proporcjami i zrobić po swojemu. Kombinuj i dopasuj do swoich kubków smakowym.

Czym posłodzić jagielnik?

Jeśli chodzi o słodzidło, dodałam 3 łyżki cukru kokosowego. Mi wystarczą 3 łyżki, gdyż nie lubię słodkich deserów. Ty dopasuj ilość słodzidła do swoich preferencji. Idealnie pasują tutaj zdrowsze zamienniki rafinowanego cukru, typu melasa, syrop daktylowy, same daktyle, syrop klonowy. Zmienią nieco kolor kremowej masy jagielnikowej. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność, dodaj erytrol lub ksylitol. Tylko nie zadużo, zwłaszcza jeśli jadasz je pierwszy raz, bo przy większej ilości ksylitolu możesz mieć często potrzebę łażenia do kibelka.

Przepis na wegański jagielnik kokosowy z migdałami

Proporcje podane na formę o średnicy ok. 18 cm, wysokość jagielnika ok. 5 cm + owoce na wierzchu. Całość to 8 małych porcji idealnych do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 200 g naturalnego tofu
  • 100 g musu kokosowego (przepis tutaj)
  • 100 g migdałów
  • 50 g świeżych lub suszonych daktyli
  • 50 g suszonych niesiarkowanych moreli
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 3 łyżki cukru kokosowego (ilość wg uznania)
  • 2 łyżki kakao (surowe lub ciemne)
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka wody lub mleka roślinnego
  • garść malin, truskawek lub pestek granatu albo innych sezonowych owoców

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną płuczę dwa razy zimną wodą, następnie przelewam wrzątkiem, zalewam gorącą wodą w proporcji 2:1 i gotuję przez ok. 15 minut. Tak, aby się nie rozgotowała.

2. Tofu rozdrabniam widelcem, dodaję sok z cytryny i odstawiam.

3. Kiedy kasza się gotuje, przygotowuję spód. Najpierw mielę w blenderze migdały na drobno. Część migdałów odkładam – pójdą na wierzch. Do pozostałych migdałów dodaję płatki owsiane, pokrojone daktyle oraz morele. Jeśli Twoje daktyle i morele są bardzo suche, to je wcześniej namocz.

4. Mus kokosowy rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do spodu dodaję 2 łyżki musu oraz łyżkę mleka roślinnego. Wszystko blenduję przez chwilę. Następnie masę wykładam do formy, formuję spód i odstawiam.

5. Ugotowaną i przestygniętą kaszę jaglaną wrzucam do blendera, dodaję resztę musu kokosowego, rozgniecione tofu oraz słodzidło.

6. Masę jagielnikową blenduję na bardzo gładki krem i wykładam na spód.

7. Jagielnik wkładam do lodówki na godzinę. Po tym czasie go wyjmuję  z formy, posypuję wierzch i boki kakao. Najlepiej zrobić to przez sitko.

8. Na wierzch rozsypuję resztę zmielonych migdałów i dodaję maliny, truskawki lub pestki granatu.

9. Wegański jagielnik kokosowy podaję schłodzony. Idealnie pasuje do kawy.

Wolisz jagielniki czy tofurniki?

Ja lubię obydwa typy wegańskich ciast bez pieczenia. Wszystko zależy od tego, co mam w domu i na co mam ochotę. Jeśli Ty wolisz tofurniki, zerknij na ten przepis. Mi teraz po głowie chodzą mi wegańskie lody. W końcu wiosna się zbliża!

Małgosia

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
bezglutenowe wegańskie przepisy wielkanocne
Wegańskie przepisy wielkanocne, bezglutenowe i bez dodatku cukru

Nie wiem, kiedy zleciał marzec... Mój był bardzo intensywny, a tu zaraz święta! Mam swoje wegańskie przepisy wielkanocne, bezglutenowe, bez...

Zamknij