bezglutenowy wegański jagielnik kokosowy z migdałami
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Wegański jagielnik kokosowy z migdałami

Bardzo lubię zapach pieczonego chleba oraz ciasta. I piekarnik włączam z reguły raz na tydzień na domowy chleb i piekę od razu jakieś pyszne ciasto. Ale ostatnio wzięło mnie na niepieczenie! Najwięcej deserów robię z daktylami, tofu i jaglanką. Ostatnio był to wegański jagielnik kokosowy z migdałami. Przepyszny.

Wegański jagielnik kokosowy bez pieczenia

Najbardziej lubię desery, które robi się szybko. Któż tego nie lubi? Ale muszą być względnie zdrowe. Dlatego robię je na bazie np. kaszy jaglanej. I bezglutenowe wegańskie jagielniki najczęściej robię bez pieczenia. Lubię łączyć je z różnymi dodatkami i mieć szybki deser. Kaszę jaglaną można ugotować nieco wcześniej i odstawić na parę minut do wystygnięcia. A potem wziąć się za faktycznie przygotowanie jagielnika, co łącznie zabiera 15 + 10 minut. Trzeba uważać, żeby się nie rozgotowała. Kasza jaglana z musem kokosowym dosyć szybko zastyga, tak więc po 30 minutach spędzonych w lodówce jagielnik jest gotowy.

Jagielnik bezglutenowy

Jagielniki z reguły robię bezglutenowe. Z glutenem robię w zasadzie tylko raz w tygodniu razowe pieczywo orkiszowe i pizzę raz w miesiącu. Wegański jagielnik kokosowy ma spód z płatków owsianych, które naturalnie są bezglutenowe, ale bardzo często glutenem są zanieczyszczone. Ja nie zwracam na to uwagi, gluten jedynie ograniczam i jadam z reguły orkiszowy, ale jeśli Ty musisz przestrzegać ściśle diety bezglutenowej, wybieraj płatki owsiane bezglutenowe ze specjalnym oznaczeniem na opakowaniu.

Jagielnik czy tofurnik?

To jest zawsze mój dylemat, jak robię ciacho bez pieczenia. Staram się, żeby desery były odżywcze i dostarczały również odpowiednich składników. W tofurniku będzie więcej białka, a w jagielniku węglowodanów. Tofurnik szybciej daje uczucie sytości i dłużej trzyma, zaś jagielnik nieco krócej. W przypadku tego przepisu zadecydowały zapasy w szafce – okazało się, że mam tylko ok. 200 g kaszy jaglanej i jedną kostkę tofu. Obawiałam się, że 200 g kaszy będzie ciut za mało, więc przygotowałam pół kostki tofu i dodałam do masy. Wyszedł mi taki wegański jagielniko-tofurnik. Możesz oczywiście tofu pominąć w przepisie – jak wolisz.

Czym posłodzić jagielnik?

Jeśli chodzi o słodzidło, dodałam 3 łyżki cukru kokosowego. Mi wystarczą 3 łyżki, gdyż nie lubię słodkich deserów. Ty dopasuj ilość słodzidła do swoich preferencji. Idealnie pasują zdrowe zamienniki rafinowanego cukru, typu melasa, syrop daktylowy, same daktyle, syrop klonowy. Zmienią świetnie kolor kremowej masy jagielnikowej. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność, dodaj erytrol lub ksylitol.

Przepis na wegański jagielnik kokosowy z migdałami

Proporcje podane na formę o średnicy ok. 16 cm, wysokość jagielnika ok. 4,5 cm + owoce na wierzchu. Całość to 8 małych porcji idealnych do kawy.

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 150 g musu kokosowego (przepis tutaj)
  • 100 g migdałów
  • 50 g naturalnego tofu
  • 50 g świeżych lub suszonych daktyli
  • 50 g suszonych niesiarkowanych moreli
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 3 łyżki cukru kokosowego (ilość wg uznania)
  • 2 łyżki kakao (surowe lub ciemne)
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka wody lub mleka roślinnego
  • garść malin, truskawek lub pestek granatu albo innych sezonowych owoców

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną płuczę dwa razy zimną wodą, następnie przelewam wrzątkiem, zalewam gorącą wodą w proporcji 2:1 i gotuję przez ok. 15 minut. Tak, aby się nie rozgotowała.

2. Tofu rozdrabniam widelcem, dodaję sok z cytryny i odstawiam.

3. Kiedy kasza się gotuje, przygotowuję spód. Najpierw mielę w blenderze migdały na drobno. Część migdałów odkładam – pójdą na wierzch. Do pozostałych migdałów dodaję płatki owsiane, pokrojone daktyle oraz morele. Jeśli Twoje daktyle i morele są bardzo suche, to je wcześniej namocz.

4. Mus kokosowy rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do spodu dodaję 2 łyżki musu oraz łyżkę mleka roślinnego. Wszystko blenduję przez chwilę. Następnie masę wykładam do formy, formuję spód i odstawiam.

5. Ugotowaną i przestygniętą kaszę jaglaną wrzucam do blendera, dodaję resztę musu kokosowego, rozgniecione tofu oraz słodzidło.

6. Masę jagielnikową blenduję na bardzo gładki krem i wykładam na spód.

7. Jagielnik wkładam do lodówki na godzinę. Po tym czasie go wyjmuję  z formy, posypuję wierzch i boki kakao. Najlepiej zrobić to przez sitko.

8. Na wierzch rozsypuję resztę zmielonych migdałów i dodaję maliny, truskawki lub pestki granatu.

9. Wegański jagielnik kokosowy podaję schłodzony. Idealnie pasuje do kawy.

Wolisz jagielniki czy tofurniki?

Ja lubię obydwa typy. Wszystko zależy od tego, co mam w domu i na co mam ochotę. Jeśli Ty wolisz tofurniki, zerknij na ten przepis. Mi teraz po głowie chodzą już truskawki i wegańskie lody.

Małgosia

8 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
bezglutenowe wegańskie babeczki z kremem czekoladowym i malinami
Wegańskie babeczki z kremem czekoladowym i malinami

Najprostszy pyszny deser idealny jako mały prezent na okazję i bez? Tak prosty, aby każdy mógł go zrobić w kilka minut?...

Zamknij