Desery,  Przepisy wegańskie

Wegański orzechowiec piernikowy z czekoladą

Wegański orzechowiec to jedno z moich ulubionych ciast. Najlepiej w połączeniu z czekoladą i piernikową nutą. Czegóż chcieć więcej w długie zimowe wieczory? Orzechy uwielbiam i mogłabym je jeść garściami. Mają co prawda sporo kalorii, ale są to dobre kalorie. Świetnie zaspokajają głód i długo trzymają. Bardzo lubię robić z nich masła oraz wszelkiego rodzaju ciasta. Jadam je praktycznie codziennie i nigdy ich w domu nie brakuje – w odróżnieniu od tabletek przeciwbólowych*. A jak jeszcze połączę je z czekoladą lub daktylami to mam istne niebo w gębie. W okresie świątecznym chętnie łączę je z przyprawami korzennymi. Wychodzi z tego kwintesencja grudniowego smaku i aromatu. Za oknem biało, ale i słonecznie, w oddali góry, w ręce kawałek dobrego ciasta i cudownie owocowa herbata. Taką zimę lubię. Mam pyszny orzechowiec, z dodatkiem kakao oraz przyprawy piernikowej. Do tego dobrą, owocową herbatę. Śniegu i słońca co prawda nie ma, ale zaraz będą góry. Można więc przyjąć, że jest piękny grudniowy klimat i jesteśmy w gębowym raju. Nic, tylko się delektować.

Wegański orzechowiec w różnych wariantach dietetycznych

Przepis na wegański orzechowiec przygotowałam w trzech wariantach – wersję, jaką robię najczęściej, wersję dla bezglutenowców oraz diabetyków. Podstawą są oczywiście orzechy włoskie, a do tego mąka, słodzik i przyprawa piernikowa. W mojej kuchni często używam orkiszu. To dawna odmiana pszenicy, która staje się coraz bardziej popularna. To dobrze, bo orkisz jest przez nas lepiej trawiony niż pszenica zwyczajna i zawiera więcej wartości odżywczych. Należy jednak do zbóż glutenowych, ale gluten zawarty w orkiszu jest lepszej jakości niż ten pszeniczny i lepiej go tolerujemy. Co istotne dla diabetyków, indeks glikemiczny orkiszu jest raczej niski (IG <50), może być więc podstawą codziennego jadłospisu przy diecie cukrzycowej. Bezglutenowym zamiennikiem orkiszu w wegańskim orzechowcu będą ziarna amarantusa, które również często wykorzystuję w mojej diecie (niskoglutenowej). Jego indeks glikemiczny również jest niski (uwaga: amarantus ekspandowany ma wyższy IG). Można z niego przyrządzać ciasteczka, amarantusiankę oraz ciasta. Więcej o amarantusie przeczytacie tutaj: klik. Opcjonalnie do ciasta można dodać proszek do pieczenia, jednak ja nie lubię ani posmaku proszku, ani napuszonego ciasta. Takie lekko mokre nie zbyt grube ciasto sprawdza się u mnie najlepiej.

wegański orzechowiec

Przepis na wegański orzechowiec piernikowy z czekoladą

Proporcje podane na blachę ok. 20 x 30 cm.

Czego nam potrzeba?

  • 300 g mąki orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 100 g daktyli
  • 200 g orzechów włoskich (najlepiej świeżo rozłupanych)
  • 50 g ciemnego kakao
  • dwie szklanki mleka owsianego (mleko doję z płatków owsianych, przepis tutaj – klik) lub opcjonalnie wody
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego
  • przyprawa piernikowa (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, ziele angielskie, anyż)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wersja dla diabetyków

Eliminujemy daktyle, cukier zastępujemy stewią, która ma zerowy indeks glikemiczny, używamy mąki pełnoziarnistej. Stewia jest kilka razy słodsza niż cukier, ale przy eliminacji daktyli trzeba dodać więcej słodyczy. Jako że eliminujemy daktyle, dodajemy inne składniki – w tym przypadku proponuję dodać zmielone migdały lub więcej orzechów. Spis składników wyglądają następująco:

  • 300 g mąki orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 200 g orzechów włoskich (najlepiej świeżo rozłupanych)
  • 100 g migdałów
  • 50 g ciemnego kakao
  • dwie szklanki mleka owsianego lub opcjonalnie wody
  • 2 łyżki erytrolu
  • 3 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego
  • przyprawa piernikowa (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, ziele angielskie, anyż)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wersja dla bezglutenowców

Mąkę orkiszową zastępujemy amarantusową. Spis składników wyglądają następująco:

  • 150 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g daktyli
  • 200 g orzechów włoskich (najlepiej świeżo rozłupanych)
  • 50 g ciemnego kakao
  • dwie szklanki mleka owsianego bezglutenowego (lub wydojone z płatków owsianych bezglutenowych) lub opcjonalnie wody
  • 3 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie miodu – wersja niewegańska)
  • 3 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego
  • przyprawa piernikowa (cynamon (cejloński), goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, anyż)
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

W przypadku bezglutenowych diabetyków – wiecie, co robić. 😉

Jak to zrobić?

Orzechy łupiemy i moczymy najlepiej przez parę godzin, a przynajmniej przez pół godziny. Połowę orzechów mielimy. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez około pół godziny, następnie odlewamy wodę, kroimy na małe kawałki i blendujemy (w przypadku wersji dla diabetyków pomijamy ten etap i mielimy migdały). Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy, zblendowane daktyle oraz kakao. Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i podgrzewamy na małym ogniu aż do uzyskania gęstego karmelu, cały czas mieszając. Następnie chwilę odstawiamy i wlewamy do składników w misce. W wersji dla diabetyków pomijamy ten etap i dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości chłodnej wody stewię.

Co dalej?

Olej lejemy go prosto do ciasta. I teraz przyprawa piernikowa – można zrobić mieszankę samemu albo użyć gotowej. Jeśli robimy sami taką mieszankę, najlepiej wziąć albo niezmielone składniki i je zmielić, albo zmielone i je wymieszać. Ja stosuje następujące proporcje: 7 łyżeczek cynamonu, 3 goździków, 3 kardamonu, 1 gałki muszkatołowej, 1 ziela angielskiego, 1 anyżu, ale pamiętajmy, że każdy ma swoje preferencje. Do naszego ciasta dodajemy 2 łyżeczki takiej mieszanki. Wszystkie składniki razem blendujemy na gładką masę. Ciasto ma mieć mieć gęstą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy trochę więcej mleka lub wody, jeśli na odwrót to dodajemy ciut więcej mąki. Przelewamy ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia, dekorujemy orzechami włoskimi (muszą być dobrze wysuszone po moczeniu, można w tym przypadku użyć również niemoczonych), wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i dajemy ciastu dojść do siebie.

Wegański orzechowiec najlepiej smakuje z pyszną herbatą…

Udanych wypieków i cudownych chwil, ❤
Małgosia

Powiązane wpisy

mleko owsiane

28 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.