Wegańskie babeczki z kremem czekoladowym i malinami

bezglutenowe wegańskie babeczki z kremem czekoladowym i malinami

Mój ukochany Daniel, którego poznałam dwa miesiące temu podczas wakacji w górach (mamy przepiękną histoire d’amour), odkrywa przy mnie zupełnie nowe wegańskie smaki i zdrowo się odżywia. Najpierw polubił mój budyń jaglany, który teraz robi co tydzień. Potem pizzę marinarę, której domaga się co weekend, ale umówiliśmy się, że teraz będzie robił ją sam i za tydzień będzie jego pierwsze pieczenie pizzy. Od razu przypadły mu do gustu także wegańskie desery – tarty, lody, jagielniki, nerkowniki, szarlotki i inne pyszności, ale jakoś sam jeszcze ich nie robi… Postanowiłam więc zachęcić go do zrobienia czegoś pysznego i pokazać mu prosty i pyszny deser bez pieczenia. Tak prosty, aby każdy mógł go zrobić w kilka minut i np. zanieść kolegom z pracy, by pokazać, że dieta roślinna to nie sucha trawa. Zrobiłam wegańskie babeczki bez pieczenia z kremem czekoladowym i malinami. Z orzechami włoskimi z działki od babci – w myśl zasady: „Chcesz babeczkę? To nałup orzechów!”

Wegańskie babeczki bez pieczenia, czyli coś banalnie prostego!

Prostota moich babeczek polega na tym, że ich nie piekę, a nadzienie robię z gotowych pysznych wegańskich kremów Super Krówka. Do tego dodaję maliny oraz pokruszone ziarno kakaowca, które swoim smakiem idealnie przełamują słodycz kremów. Uwielbiam pyszne i zdrowe desery, a jeszcze bardziej takie, które można szybko zrobić. Super Krówka to wegańskie bezglutenowe i ekologiczne słodycze – krówki, batony, czekolady oraz właśnie dwa przepyszne kremy – orzechowo-kakaowy oraz kakaowo-pistacjowy. Słodycze Super Krówka są tworzone na bazie cukru kokosowego (niski IG) i mleka kokosowego, nie zawierają zbędnych utwardzaczy i dodatków, co czyni je dużo zdrowszą wersją słodyczy. I są odpowiednie dla osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe (gluten, laktoza, kazeina). Ja pokochałam przede wszystkim właśnie kremy, a krówki noszę zawsze w plecaku czy torebce – przydają się po treningu (biegam od dwóch miesięcy razem z Danielem), na rowerze, w przerwie w pracy między konsultacjami, kiedy brakuje mi czasu na posiłek (tak, tak, mi też się to czasem zdarza).

Wegańskie babeczki bez glutenu

Wegańskie babeczki przygotowuję z orzechów włoskich oraz płatków owsianych. Płatki owsiane są naturalnie bezglutenowe, ale jeśli musisz ściśle przestrzegać diety bezglutenowej, najlepiej jest spożywać płatki owsiane certyfikowane lub z wyraźnym oznaczeniem, że są bezglutenowe – ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa. Tak jak produkty Super Krówka. Składniki na spód można oczywiście dowolnie dobierać, mogą to być także migdały lub orzechy laskowe. Nie dawałam już dodatkowo słodzidła do spodu, gdyż słodycz kremu idealnie przełamie smaki. Jeśli masz więcej czasu i chcesz zrobić swoje nadzienie, proponuję Ci własny krem czekoladowy, czekośliwkę, masło migdałowe lub po prostu mus kokosowy.

Przepis na wegańskie babeczki z kremem czekoladowym i malinami

Słodycze, jak to słodycze, mogą być zdrowe, ale jedzone z umiarem. Babeczki są dosyć kaloryczne, ale też i długo trzymają. Daję Ci przepis tylko na 2 babeczki (plus podjadanie), tak jak i ja zrobiłam – jedna dla Daniela, druga dla mnie. I było przepysznie! W razie konieczności proporcje zwiększ i ciesz się dłużej przyjemnością!

Składniki:

  • 50 g (ok. 3 czubatych łyżek) płatków owsianych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki musu kokosowego lub roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 łyżki kremu orzechowo-kakaowego Super Krówka
  • 2 łyżki kremu kakaowo-pistacjowego Super Krówka
  • łyżka wody
  • kilka malin
  • kilka ziaren kakaowca lub gotowe pokruszone ziarno

Wykonanie:

Płatki owsiane oraz orzechy włoskie mielę na pył w blenderze wysokoobrotowym, następnie przesypuję je do miski, dodaję łyżkę wody oraz 3 łyżki musu kokosowego, łączę wszystkie składniki ze sobą i wyrabiam ciasto. Wstawiam je do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie będzie ciut twardsze i da się łatwo wyłożyć w foremkach do muffinów czy babeczek. Po wyłożeniu ciastem foremek nakładam do każdej z nich po łyżce jednego z kremów, na środek kładę malinę oraz posypuję pokruszonym ziarnem kakaowca lub rozkruszam całe ziarno i posypuję nim krem. Następnie daję po łyżce drugiego kremu, a na wierzchu układam kilka malin. Wkładam do lodówki na kilka minut, a potem nastaje błogość!

I jak Ci się podoba mój szybki przepis na wegańskie babeczki?
Małgosia

Przepis na mus kokosowy:

Domowy mus kokosowy z wiórków

Przepis na wegański budyń jaglany:

Budyń jaglany z czekoladą, orzechami i daktylami

2 Replies to “Wegańskie babeczki z kremem czekoladowym i malinami”

  1. Czekolada i maliny to połączenie, które totalnie uwielbiam! Świetny pomysł na babeczki.
  2. Jejku akurat za mna chodzi cos slodkiego! Ale mi smaka narobilas, teraz bede szukac malin bo niestety nie mam zamrozonych ;)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.