Korzenne wegańskie ciasto marchewkowe upiekłam z marchewek i orzechów włoskich zebranych w jesiennym ogrodzie u znajomych na Pogórzu Sudeckim. Rozkoszuję się ciszą i skarbami jesieni. Było leżenie na zielsku, zbieranie orzechów i owoców… Pięknie wyglądają dojrzałe, soczyste, czerwone jabłka oplecione promieniami słońca… Ze świeżo wyrwanej marchewki i zebranych orzechów powstało takie oto pyszne ciasto z chrupiącymi orzechami i mocno goździkowo-cynamonowym akcentem.
Wegańskie ciasto marchewkowe glutenowe i bezglutenowe
Ciasto marchewkowe z orzechami i przyprawami korzennymi to gluten-full, ale taki dobry gluten orkiszowy, zupełnie inny niż ten w pszenicy zwyczajnej. W wersji bezglutenowej można użyć tylko mąki owsianej, ale ciasto będzie mniej pulchne.
Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe z orzechami
Czego nam potrzeba?
- półtorej szklanki zblendowanej lub startej marchewki
- szklanka mąki orkiszowej razowej
- szklanka mąki owsianej
- kilkanaście orzechów włoskich
- jeden duży bardzo dojrzały banan
- 4 daktyle świeże lub suszone
- 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
- 2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (przepis ➡ tutaj), w wersji podstawowej cynamon oraz goździki
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- do udekorowania orzechy włoskie oraz suszone owoce
Jak to zrobić?
Marchewkę ścieramy na małych oczkach lub wrzucamy pokrojoną i blendujemy. Bierzemy miskę, wrzucamy mąkę, olej, startą marchewkę, rozgniecionego banana, daktyle (suszone wcześniej trzeba namoczyć), sok z cytryny, proszek do pieczenia oraz sodę. Jeśli chcemy bardziej słodkie ciasto, to opcjonalnie dodajemy jeszcze inny (zdrowy!) słodzik – ilość zależy od naszych preferencji. Najlepiej użyć blendera lub robota kuchennego i wszystkie składniki wymieszać w ten sposób. Ciasto ma być dość gęste, jeśli potrzeba, można dodać więcej oleju lub odrobinę wody. Do wyblendowanego ciasta dorzucamy rozdrobnione orzechy włoskie. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę, dekorujemy orzechami i suszonymi owocami. Pieczemy w opcji termoobiegu w 170 stopniach przez 45 minut. Przy opcji góra-dół temperaturę trzeba zwiększyć. Można także na 10 minut ustawić temperaturę 190 stopni, a potem ją zmniejszyć, wtedy ciasto lepiej wyrośnie.
Jak przemycić marchewkę?
Ciasto marchewkowe jest pyszne, korzenne i orzechowe. Typowo jesienne i świąteczne, zarówno w smaku, jak i w kolorach. I o ile nie przepadam za marchewką, w ogóle jej tu nie czuć… Można więc przemycać to zdrowe warzywo w takiej słodkiej postaci… Warto wypróbować wegańskie korzenne ciasto marchewkowe, robi się je szybko, jest rozgrzewające, pachnące i słodko-orzechowe. Naprawdę warte uwagi. Tak już sobie myślę, że kolejną kombinację spróbuję zrobić w wersji czekoladowej, jak to brownie z burakiem w środku. 🙂
Udanych świątecznych wypieków,
Małgosia
55 komentarzy
Natalia
Dobre Zielsko
Anna
Dobre Zielsko
Ala
Dobre Zielsko
Dominika
Dobre Zielsko
Patrycja
Dobre Zielsko
Ela
Dobre Zielsko
Justyna
Dobre Zielsko
Weronika
Dobre Zielsko
Agnieszka
Dobre Zielsko
Meg
Dobre Zielsko
Katarzyna
Dobre Zielsko
Sylwia
Dobre Zielsko
Ania
Dobre Zielsko
Wojtek
Dobre Zielsko
Renata
Dobre Zielsko
gosia
Dobre Zielsko
Sylwia M.
Dobre Zielsko
Katarzyna
Dobre Zielsko
Iza
Dobre Zielsko
Antonina
Dobre Zielsko
Julia
Dobre Zielsko
Kasia
Dobre Zielsko
gosia
Dobre Zielsko
Monia
Dobre Zielsko
Gosia
Dobre Zielsko
Iwona
Dobre Zielsko
Agata
Dobre Zielsko
Joanna