Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Wegańskie desery nie tylko na tłusty czwartek

Od kilku dni widzę zatrzęsienie przepisów na pączki. I zapisów też, zwłaszcza na wegańskie bezglutenowe pączki. Uwielbiam pączki, ale takie konkretne. Ja się muszę najeść deserami, więc wegański pączek i owszem, ale jeśli jest pieczony, wykonany ze zdrowszych składników niż smażony puszysty biały gluten z marmoladą w środku. Nie jarają mnie zupełnie przeciętne słodycze i desery z marketu. Po 20 paru latach zdrowego jedzenia kompletnie nie mam ochoty na te mniej zdrowe. Co nie znaczy, że nie lubię sobie pofolgować i nie pozwalam sobie na rozpustne puste kalorie. Ale moje wegańskie desery to czasem pełnoprawne i wartościowe posiłki. I takie słodkości lubię najbardziej. Poznaj moich kilka propozycji na wegańskie słodkości, które zrobisz szybko na bazie zdrow(sz)ych produktów. Przy okazji są bezglutenowe i pasują nie tylko na tłusty czwartek. 

Zdrowe wegańskie desery

Wciąż dostaję pytania, czy słodycze mogą być naprawdę zdrowe, czy na pewno trzeba się tak ograniczać, czy kilka łyżeczek cukru w tygodniu szkodzi… Nie dajmy się zwariować! I panujmy nad emocjami, bo na nadmiar słodkości mamy ochotę właśnie wtedy, gdy szaleją w nas emocje. Jeśli nasza dieta jest zbilansowana, to i na słodycze mamy ochotę od czasu do czasu i nie ciągnie nas do białego glutenu smażonego w głębokim tłuszczu i pachnącego spalonym cukrem. No bo nazwijmy rzeczy po imieniu… Nie znaczy to jednak, że od czasu do czasu nie możemy sobie pozwolić na coś mniej zdrowego. Ale starajmy się jak najczęściej przygotowywać i wybierać zdrowsze słodycze. Jak to zrobić? Wystarczy pozamieniać mniej zdrowe produkty na zdrowsze. Na tapetę idą przede wszystkim rafinowany cukier, biała mąka oraz tłuszcz.

Który słodzik wybrać?

Chcesz zrobić pierwszy krok, by Twoje desery były bardziej fit? Zamień rafinowany cukier na zdrowsze słodzidło. Masz tutaj naprawdę w czym wybierać. Ja dobieram słodzidło do wegańskich deserów, biorąc pod uwagę jego kolor, smak oraz konsystencję. Dosyć często słodzę daktylami oraz dojrzałymi bananami. Są tak słodkie, że nie trzeba nic innego! Idealnie pasują do ciasteczek, koktajli, owsianki, musów. Do przygotowania wegańskiej czekolady albo czekoladowych wypieków używam melasy karobowej. Ma ciemny kolor, fajny smak i oprócz cukrów zawiera także składniki mineralne i witaminy. A to już czyni melasę lepszym składnikiem niż rafinowany cukier. Poza tym jej lejąca konsystencja pasuje świetnie do masy makowej (przepis tutaj), czekolady oraz brownie (kliknij tutaj).

Wegańskie pączki, czyli owsianka inaczej

Czasem się śmieję, że moje wypieki to owsianka inaczej. Uwielbiam dodawać do nich płatki owsiane. Są wtedy konkretniejsze, zawierają sporo rozpuszczalnego błonnika i sycą dosyć szybko. Tak więc jak nic jest to owsianka, tylko w trochę innej wersji. Takim wypiekiem są wegańskie pączki. Robię je w wersji glutenowej orkiszowo-owsianej oraz bezglutenowej na bazie mąki owsianej, ryżowej oraz amarantusowej. Do środka wkładam domową konfiturę. Praktycznie jakąkolwiek mam pod ręką. Najczęściej są to powidła śliwkowe albo konfitura z wiśni. Trochę drożdży, mus kokosowy i można robić pączki! Przepisy znajdziesz tutaj i tutaj.

Domowa wegańska czekolada

Mam przepis na jeden dosyć tłusty deser. Ale za to jaki pyszny! Wegańska czekolada, domowa, z dodatkami, jakie lubisz. Na bazie musu kokosowego oraz syropu klonowego. Ja uwielbiam dodawać do takiej bazy kakao oraz dodatki – suszone maliny czy lekko podprażone migdały. Ta biała wegańska czekolada jest przepyszna i mega kaloryczna. To moja definicja słodkiej rozpusty. Przepis czeka na Ciebie w tym wpisie.

Wegańskie desery na bazie musu kokosowego

Mus kokosowy, tuż obok lejących się słodzideł, to mój składnik must have do wykonania wegańskich deserów. Uwielbiam go jadać od czasu do czasu łyżeczką prosto ze słoiczka oraz robić z niego kokosowe kulki mocy z migdałem w środku. No bajka po prostu! Kolejna kaloryczna rozpusta, ale jaka pyszna. Cały mój sekret na te pyszności znajduje się tutaj.

Czekolada na gorąco

Do musu kokosowego dodałabym jeszcze daktyle. To zdecydowanie jeden z ważniejszych składników, z których przygotowuję wegańskie desery. I bezglutenowe również. Są świetnym słodzidłem, idealnie pasują do przygotowania spodu do wegańskich ciast bez pieczenia, jako składnik masy na ciasta, kulek mocy, ciasteczek i gorącej czekolady. Składnik niezastąpiony w kuchni roślinnej. I właśnie z daktyli robię pyszną wegańską czekoladę na gorąco. Jak nic rozgrzewa w zimowe wieczory. I fajnie komponuje się z pączkami! Kliknij tutaj, by poznać przepis!

Wegańskie desery z kaszy jaglanej

Świetnym składnikiem wegańskich deserów jest kasza jaglana. Świetnie nadaje się do jagielników bez pieczenia, kulek mocy, budyniu i musów. Lubię łączyć kaszę jaglaną z czekoladą oraz truskawkami. I oczywiście musem kokosowym! Zerknij na przepis na jagielnik kokosowy z kakao oraz czekoladowy budyń jaglany. Obydwa przepisy są bezglutenowe.

A teraz Twoja kolej! Jakie są Twoje ulubione wegańskie desery? Podziel się swoimi pomysłami w komentarzu!
Gosia

5 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.