bezglutenowe wegańskie pralinki bakaliowe z musem kokosowym i orzechami
Bezglutenowe,  Ciasta, tarty i desery,  Przepisy wegańskie

Wegańskie pralinki bakaliowe z musem kokosowym i orzechami

Kilka dni temu brałam udział w wegańskich kulinarnych potyczkach organizowanych przez Stowarzyszenie Empatia w ramach Tygodnia Weganizmu. Przygotowałam wegańskie pralinki bakaliowe z musem kokosowym i orzechami. Tak szybko znikały, że nie spróbowałam ani jednej… Postanowiłam więc po powrocie do domu zrobić sobie trochę takich pysznych kulek mocy.

Dlaczego wegańskie pralinki bakaliowe, czyli kulki mocy?

Kulki mocy zaproponowałam dlatego, że to pyszny i kaloryczny całkiem zdrowy deser, do którego można przemycić jeszcze dodatkowo błonnik. Otrzymujemy więc deser funkcjonalny! Bakaliowe pralinki są bardzo proste w wykonaniu, składniki powszechnie dostępne, mus kokosowy staje się coraz bardziej popularny i często pytacie, jak można go wykorzystać, oprócz wyjadania łyżeczką… Chciałam również pokazać, że bezglutenowe wegańskie słodycze mogą być pyszne, szybkie i łatwe do zrobienia, a przede wszystkim dużo zdrowsze niż kupne gotowce. Ja bardzo często zabieram wegańskie kulki mocy w plener, na rower, w góry albo też i na drugie śniadanie do pracy, kiedy mam bardzo aktywny i wypełniony zajęciami dzień.

Wegańskie pralinki bakaliowe na różne sposoby

Wegańskie pralinki przygotowałam w różnych wersjach. Podstawą były bakalie, orzechy i przepyszny mus kokosowy. Kuleczki mocy obtoczyłam w różnorodnych panierkach – zmielonym sezamie, zmielonych orzechach i migdałach, cynamonie, kakao, płatkach owsianych (bezglutenowych), ekspandowanym amarantusie i gryce, a także błonniku buraczanym. Dzięki takim dodatkom każda pralinka może smakować zupełnie inaczej. I oto właśnie chodzi. Wszystkie dodatki są bezglutenowe – przy ścisłej diecie bezglutenowej zwróć uwagę na to, aby płatki owsiane były bezglutenowe.

bezglutenowe wegańskie pralinki bakaliowe z musem kokosowym i orzechami

Z jakich bakalii zrobić wegańskie pralinki?

Z takich, jakie lubisz. Dla mnie same daktyle są zbyt słodkie, więc przełamuję je żurawiną. Bardzo lubię figi w pralinkach, chociaż są słodkie, ale jednak mniej niż daktyle. Do tego suszone śliwki i rodzynki. Do wegańskich pralinek pasują wszelkie suszone owoce. Najlepiej bez konserwantów i ekologiczne. A żurawina cała, niekrojona i z jak najmniejszą ilością dodanego cukru. W jakich proporcjach? W takich, jakie lubisz! Wybierz jedne podstawowe bakalie i dodaj do nich pozostałe w mniejszych ilościach.

Mus kokosowy

Moje wegańskie pralinki bakaliowe zlepiłam musem kokosowym Look Food, który jest nieco mniej kaloryczny niż olej kokosowy. Do tego nadaje świetnej kokosowej nuty i zmniejsza nieco intensywną słodycz daktyli. Uwielbiam mus kokosowy i bardzo często robię z niego pyszne wegańskie desery. Wolę mus kokosowy niż olej kokosowy nierafinowany, bo jest właśnie prawie o 200 kcal mniej kaloryczny, ma kokosową wyraźną nutę, oprócz tłuszczu zawiera jeszcze trochę innych składników odżywczych i rozpływa się w ustach…

bezglutenowe wegańskie pralinki bakaliowe z musem kokosowym i orzechami

Błonnik, witaminy i składniki mineralne, czyli zdrowe słodycze

Czy słodycze mogą być zdrowe? Tak! Jeśli nie zawierają pustych kalorii, a dostarczają składników odżywczych. Tak jest w przypadku wegańskich pralinek. Owszem, są dosyć kaloryczne, ale to dobre kalorie, szczególnie jeśli nie przesadzimy z ilością. Są sycące, zawierają sporo błonnika pokarmowego, białko, dobre tłuszcze (zwłaszcza te z orzechów), sporo węglowodanów (najwięcej prostych z suszonych owoców, dających szybką energię, ale pamiętaj, że szczególnie daktyle mają wysoki IG). Na oko 1 pralinka to ok. 80 kcal.  Ja jem nie więcej niż 3-4 na raz, więc akurat na sycącą przekąskę w plenerze. Składniki użyte w pralinkach to źródło witamin i składników mineralnych. Warto dodać do nich jakiś owoc lub sok, który zawiera witaminę C, wtedy lepiej wchłonie nam się żelazo, którego w pralinkach znajdziemy całkiem sporo. Przy spożyciu większej ilości pralinek, warto popić wodą lub sokiem, zwłaszcza jeśli do pralinek dodamy błonnik buraczany.

Przepis na wegańskie pralinki bakaliowe z musem kokosowym i orzechami

Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 średnich pralinek. Można przyjąć następujące proporcje bakalii: 4 części daktyli, 2 części fig, 2 części rodzynek i 1 część żurawiny albo po prostu wrzucać „na oko”.

Składniki:

Pralinki:

  • 100 g daktyli
  • 50 g fig
  • 50 g rodzynek
  • 25 g (+/- 2 łyżki) żurawiny
  • 3 łyżki musu kokosowego
  • 3 łyżki migdałów (lub dowolnych ulubionych orzechów)
  • 1 łyżka sezamu

Panierka:

  • ekspandowany amarantus
  • ekspandowana quinoa
  • nasiona chia
  • płatki owsiane
  • błonnik buraczany
  • mąka kokosowa
  • wiórki kokosowe
  • kakao (najlepiej surowe)
  • cynamon

Wykonanie:

Kulki mocy na warsztatach przygotowałam w blenderze kielichowym, a w domu w robocie kuchennym Magimix. Najpierw zmieliłam w nim migdały i sezam, a następnie odsypałam część na panierkę. Kolejno wrzuciłam daktyle, rodzynki, żurawinę i pokrojone figi. Mus kokosowy rozpuściłam w kąpieli wodnej i przelałam do kielicha. Do masy można wrzucić składniki, w których można je także obtoczyć, np. kakao, cynamon, błonnik buraczany etc. Uzyskaną masę najlepiej odstawić na ok. 20 minut do lodówki, aby stężała i łatwiej formowało się z niej pralinki. Z masy oddzielam małą część i formuję kulkę w ręku, obtaczam w wybranej panierce – zmielonych migdałach lub orzechach, sezamie, ekspandowanym amarantusie i/lub quinoa, nasionach chia etc.

W czym jeszcze obtoczyć wegańskie pralinki bakaliowe?

Wegańskie pralinki bakaliowe obtoczyłam także w młodym jęczmieniu, żeby były zielone! Można obtoczyć je również w innych superfoods, np. w suszonej zmielonej zielonej pietruszce. Przygotuj je tak, jak chcesz! Baw się smakami i dodatkami. A może masz jeszcze inny patent na wegańskie kulki mocy?

Podzielisz się swoimi pomysłami na kulki mocy?
Małgosia

Dziękuję bardzo wszystkim, którzy odwiedzili warsztaty, Stowarzyszeniu Empatia za zaproszenie oraz program „Weganizm, spróbujesz?”. Dziękuję także firmie Look Food za zasponsorowanie produktów, z których zrobiłam wegańskie pralinki – daktyli, rodzynek, żurawiny oraz cudownego musu kokosowego.

Wypróbuj także inne moje wegańskie przepisy z musem kokosowym:

Wegańska biała czekolada z malinami i migdałami

Wegańskie kokosowe pralinki z migdałem w środku

Wegańskie pralinki orzechowe i korzenne

3 komentarze

  • Jagoda

    wegańskie pralinki mniam mniam! ale nie sądziłam, że można je sobie tak po prostu zrobić w domowej kuchni :) dzisiaj odpalam mojego magimixa i jadę z tematem! Dzięki za inspirację!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.