bezglutenowe wegańskie racuchy owsiane z bananem

Wegańskie racuchy owsiane z bananem

Po głowie chodzi mi ostatnio brownie, czyli jeden z moich ulubionych wypieków. Mogłabym je jadać bez przerwy. Jakiś czas temu zrobiłam pyszne brownie z gruszkami, a teraz chciałam zrobić takie mokre z bananami. Specjalnie nawet kupiłam sporo bananów, żeby sobie poleżakowały z tydzień i dojrzały. Kiedy szłam do kuchni z zamiarem zrobienia brownie, stwierdziłam, że jestem tak głodna, że zrobię sobie najpierw bezglutenowe wegańskie racuchy owsiane z bananem. Jak postanowiłam, tak wyszło bardzo pysznie i bardzo szybko. Bez dodatku cukru. Brownie też zrobiłam. I nawet chleb upiekłam. Bakaliowy. ❤

Wegańskie racuchy owsiane z bananem

Racuchy wyszły mi praktycznie z dwóch składników – płatków owsianych i bardzo dojrzałego banana, takiego w czarne kropki. Do tego oczywiście soda oczyszczona oraz woda, którą można zamienić na mleko roślinne. Płatki owsiane zmieliłam na pył w naszym nowym blenderze. Z płatków wychodzi idealnie drobna mąka, podobnie, jak mąka z ziaren ciecierzycy, również zmielona w blenderze. Zmielone płatki zalałam wodą, dodałam banana i pół łyżeczki sody,  zblendowałam wszystko na bardzo gładką papkę. Chwila moment i zaraz były placuszki. Racuchy owsiane z bananem są tak słodkie, że nie trzeba ich niczym dosładzać, można jednak odpowiednio zmieniać smakowo – np. dodać cynamon albo inne przyprawy korzenne, kakao lub karob, miąższ z laski wanilii, zblendowane orzechy lub masło orzechowe. Jeśli dodamy więcej wody, wyjdą nam cieńsze i większe placki owsiane, czyli pancakesy.

Przepis na bezglutenowe wegańskie racuchy owsiane z bananem

Z podanych proporcji wyszło mi 15 średnich racuchów.

Czego nam potrzeba?

  • 200 g (+/- 2 szklanki) płatków owsianych
  • 1 duży bardzo dojrzały banan
  • pół łyżeczki sody
  • 1 szklanka wody lub mleka roślinnego
  • olej kokosowy do smażenia

Jak to zrobić?

Zaczynamy od zmielenia płatków w blenderze, a następnie zalania ich letnią wodą i odstawienia. Płatki wchłoną trochę wody, jeśli są bardzo suche, może być potrzebna większa jej ilość, co oceniamy pod koniec blendowania. Dodajemy dojrzałego banana oraz sodę i blendujemy na papkę. Musimy uzyskać gęste ciasto, które dosyć powoli będzie się lało z łyżki. Olej rozgrzewamy na patelni, najlepiej takiej specjalnej do naleśników, która wymaga użycia małej ilości tłuszczu i na której można też smażyć beztłuszczowo. Przy pierwszej partii polecam jednak dodać nieco oleju. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy dużą łyżką ciasto na racuchy i lekko spłaszczamy. Smażymy przez kilka minut, następnie odwracamy racucha i smażymy z drugiej strony. W zależności od mokrości banana oraz suchości płatków, trzeba czasem dodać kilka łyżek wody lub mleka więc, albo też dodać nieco więcej płatków, jeśli ciasto będzie nieco za rzadkie (tudzież zrobić pancakesy). W trakcie smażenia racuchów ciasto może trochę zgęstnieć, wtedy można dodać łyżkę lub dwie wody albo mleka i wymieszać.

bezglutenowe wegańskie racuchy owsiane z bananem

Co do racuchów?

Wegańskie racuchy idealnie pasują z tahini acitve Primavika albo masłem orzechowym, czy domową konfiturą. Świetnym dodatkiem będzie także czekośliwka albo korzenna konfitura z pomarańczy, którą nałogowo robię późną jesienią. A z czym Wy jadacie racuchy?

Pysznych śniadań,
Małgosia

Wypróbuj nasze inne przepisy na wegańskie śniadania:

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

Bezglutenowe pancakes z konfiturą w wersji wegańskiej

Amarantusianka z figami słodzona cukrem SugaVida

Amarantusianka z bakaliami słodzona bananem

4 myśli na temat „Wegańskie racuchy owsiane z bananem

  1. Czy mogłabyś zdradzić jakiej marki blendera uzywasz? Szukam czegoś sprawdzonego co nada się i do koktajli i właśnie do mielenia czegoś na mączkę, a sklepy oferują całą gamę produktów i ciężko się na coś zdecydować jak tylko stoi na półce sklepowej. :)
    • Magdalena, od kilku tygodni używam blendera Ronic Zyle Led i jest naprawdę wart polecenia. Jest bardzo sprawny, mocny, szybki, radzi sobie z masłami orzechowymi, koktajle i zupy blenduje w pół minuty na bardzo gładko. Robię w nim mąkę, blenduję ciasta do racuchów, naleśników, wypieków. Mielę masę makową do makowca. Robię smarowidła do chleba, blenduję koktajle. Blender Ronic jest bardzo stabilny, możesz go włączyć i zająć się czymś innym. Bardzo ułatwia sprawę. Zerknij do tego wpisu, zobacz, jak można łatwo przygotować domową mąkę ze wszelkich ziaren, a do tego mam dla Was kod rabatowy na zakup urządzeń w sklepie Ronic: http://dobrezielsko.pl/jak-zrobic-make-gryczana-w-domu/. :)

Dodaj komentarz