Wegańskie racuchy owsiane z bananem polane tahini

bezglutenowe wegańskie racuchy owsiane z bananem

Po głowie chodzi mi ostatnio brownie, czyli jeden z moich ulubionych wypieków. Mogłabym je jadać bez przerwy. Jakiś czas temu zrobiłam pyszne brownie z gruszkami, a teraz chciałam zrobić takie mokre z bananami. Specjalnie nawet kupiłam sporo bananów, żeby sobie poleżakowały z tydzień i dojrzały. Kiedy szłam do kuchni z zamiarem zrobienia brownie, stwierdziłam, że jestem tak głodna, że zrobię sobie najpierw bezglutenowe wegańskie racuchy owsiane z bananem. Jak postanowiłam, tak wyszło bardzo pysznie i bardzo szybko. Bez dodatku cukru. Brownie też zrobiłam. I nawet chleb upiekłam. Bakaliowy. ❤

Wegańskie racuchy owsiane z bananem

Racuchy wyszły mi praktycznie z dwóch składników – płatków owsianych i bardzo dojrzałego banana, takiego w czarne kropki. Do tego oczywiście soda oczyszczona oraz woda, którą można zamienić na mleko roślinne. Płatki owsiane zmieliłam na pył w blenderze. Zmielone płatki zalałam wodą, dodałam banana i pół łyżeczki sody,  zblendowałam wszystko na bardzo gładką papkę. Chwila moment i zaraz były placuszki. Racuchy owsiane z bananem są tak słodkie, że nie trzeba ich niczym dosładzać, można jednak odpowiednio zmieniać smakowo – np. dodać cynamon albo inne przyprawy korzenne, kakao lub karob, miąższ z laski wanilii, zblendowane orzechy lub masło orzechowe. Jeśli dodamy więcej wody, wyjdą nam cieńsze i większe placki owsiane, czyli pancakes, tudzież pankejki.

Przepis na bezglutenowe wegańskie racuchy owsiane z bananem

Z podanych proporcji wyszło mi 15 średnich racuchów.

Czego nam potrzeba?

  • 200 g (+/- 2 szklanki) płatków owsianych
  • 1 duży bardzo dojrzały banan
  • pół łyżeczki sody
  • 1 szklanka wody lub mleka roślinnego
  • olej kokosowy do smażenia

Jak to zrobić?

Zaczynam od zmielenia płatków w blenderze, a następnie zalania ich letnią wodą i odstawienia. Płatki wchłoną trochę wody, jeśli są bardzo suche, może być potrzebna większa jej ilość, co oceniam pod koniec blendowania. Dodaję dojrzałego banana oraz sodę i blenduję na papkę. Trzeba uzyskać gęste ciasto, które dosyć powoli będzie się lało z łyżki. Olej rozgrzewam na patelni, najlepiej takiej specjalnej do naleśników, która wymaga użycia małej ilości tłuszczu i na której można też smażyć beztłuszczowo. Przy pierwszej partii polecam jednak dodać nieco oleju. Na rozgrzany tłuszcz nakładam dużą łyżką ciasto na racuchy i lekko spłaszczam. Smażę przez kilka minut, następnie odwracam racucha i smażę z drugiej strony. W zależności od mokrości banana oraz suchości płatków, trzeba czasem dodać kilka łyżek wody lub mleka więc, albo też dodać nieco więcej płatków, jeśli ciasto będzie nieco za rzadkie (albo zrobić pancakes). W trakcie smażenia racuchów ciasto może trochę zgęstnieć, wtedy można dodać łyżkę lub dwie wody albo mleka i wymieszać.

Co do racuchów?

Wegańskie racuchy idealnie pasują z domową konfiturą, tahini, czy różnymi masłami orzechowymi. Świetnym dodatkiem będzie także czekośliwka albo korzenna konfitura z pomarańczy, którą nałogowo robię późną jesienią. Tahini oraz masła robię również w domu – w robocie kuchennym (przepis znajdziesz tutaj). A z czym Ty jadasz racuchy?

Pysznych i pożywnych pomysłów na śniadania!
Małgosia

Wypróbuj moje inne przepisy na wegańskie śniadania:

Wegańskie bezglutenowe placuszki owsiane

Bezglutenowe pancakes z konfiturą w wersji wegańskiej

Amarantusianka z figami słodzona cukrem SugaVida

6 Replies to “Wegańskie racuchy owsiane z bananem polane tahini”

  1. Smakowicie wyglądają te racuchy a jako, że staram się jak najmniej mięsa jeść i raczej jeść więcej owoców i warzyw to z chęcią zjem coś takiego :)
    1. Racuchy są właśnie wegańskie, przepyszne i bardzo proste, można dodać do nich ulubione owoce. :)
  2. Czy mogłabyś zdradzić jakiej marki blendera uzywasz? Szukam czegoś sprawdzonego co nada się i do koktajli i właśnie do mielenia czegoś na mączkę, a sklepy oferują całą gamę produktów i ciężko się na coś zdecydować jak tylko stoi na półce sklepowej. :)
    1. Magdalena, od kilku tygodni używam blendera Ronic Zyle Led i jest naprawdę wart polecenia. Jest bardzo sprawny, mocny, szybki, radzi sobie z masłami orzechowymi, koktajle i zupy blenduje w pół minuty na bardzo gładko. Robię w nim mąkę, blenduję ciasta do racuchów, naleśników, wypieków. Mielę masę makową do makowca. Robię smarowidła do chleba, blenduję koktajle. Blender Ronic jest bardzo stabilny, możesz go włączyć i zająć się czymś innym. Bardzo ułatwia sprawę. Zerknij do tego wpisu, zobacz, jak można łatwo przygotować domową mąkę ze wszelkich ziaren, a do tego mam dla Was kod rabatowy na zakup urządzeń w sklepie Ronic: http://dobrezielsko.pl/jak-zrobic-make-gryczana-w-domu/. :)
  3. Witam. Czy soda jest niezbędna do upieczenia tych racuszków?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bez sody wyjdą płaskie placki. Mogą bardziej przywierać do patelni. Można dodać nieco wody mineralnej gazowanej, która również nada nieco puszystości.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.