Wegańskie tartaletki z truskawkami i granatem

Przed wyjazdem w góry mieliśmy sporo pracy i chcieliśmy wyrobić się ze wszystkim w terminie, ale jeden dzień postanowiłam spędzić w kuchni i przygotować parę pyszności. Jak ja wpadam do kuchni, to wiadomo, że będą desery. Jakoś mnie tak mimochodem ciągnie do czekolady, orzechów i owoców, a z tego może wyjść tylko coś na słodko, chociaż cukru u nas w domu nie ma. Słodzimy daktylami, bananami, syropem daktylowym lub klonowym, czasem stewią. Jako, że to był nasz ostatni weekend przed wyjazdem, postanowiłam, że będzie iście truskawkowy. Na niedzielne śniadanie przygotowałam bezglutenowe wegańskie tartaletki bez pieczenia w kilku wersjach – z truskawkami i granatem oraz czekoladowo-orzechowe. Na obiad były falafele z pesto rzodkiewkowym i pyszna zupa kalarepkowa, na podwieczorek sorbety, a na kolację dużo zielska z pysznym hummusem. 

Składniki opcjonalne w przepisie na wegańskie tartaletki z truskawkami   

Wegańskie tartaletki można przygotować w wersji bez pieczenia, ale również zapiec spód, podobnie, jak w przypadku wegańskiej tarty z truskawkami i winogronami: http://dobrezielsko.pl/weganska-tarta-z-truskawkami/. Tartaletki przygotowane na bazie płatków owsianych są bezglutenowe, gdyż, jak już niejednokrotnie wspominałam, owies jest naturalnie bezglutenowy, ale najczęściej jest zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż. Jeśli więc musicie ściśle przestrzegać diety bezglutenowej, szukajcie płatków owsianych bezglutenowych z wyraźnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu. Wtedy będziecie mieli pewność, że wegańskie tartaletki z truskawkami będą na pewno bezglutenowe. Zaś wielbicielom kokosowego posmaku, polecam dodać roztopionego musu kokosowego zamiast oleju kokosowego. Będzie jeszcze większa pycha!

Jak ograniczyć kaloryczność tartaletek?

W przepisie można również opcjonalnie zmienić słodzik i dodać na przykład bezkaloryczną stewię lub erytrytol, chociaż polecam taki, który nieco zagęści ciasto, jak na przykład syrop daktylowy lub klonowy. Jeśli nie mamy tych syropów pod ręką, możemy wziąć kilka daktyli, najlepiej zblendowanych świeżych, zaś suszone należy przed blendowaniem namoczyć. Jeśli w swojej diecie dopuszczacie spożywanie miodu (najlepiej oczywiście z lokalnej pasieki), możecie użyć jako słodzika i lepiszcza lejącego się miodu, a ograniczyć ilość oleju kokosowego.

Przepis na wegańskie tartaletki z truskawkami – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/weganskie-tartaletki-z-truskawkami/2/.

bezglutenowe wegańskie tartaletki z truskawkami bez pieczenia

9 Comments Add yours

  1. Ania napisał(a):
    Ech, wybrałam złą godzinę na odwiedziny. Od razu zglodnialam, a już jestem po kolacji :) A teraz już tak całkiem poważnie, będę musiała przygotować je w domu, bo prezentują się niesamowicie smakowicie :)
  2. Monika napisał(a):
    Wygladaja bosko, wrzucam do moich przepisow, jak zakoncze post Dabrowskiej. I w koncu chce pobawic sie z agar-agar, do tej pory nie mialam okazji.
  3. Kamila napisał(a):
    Jak smakowicie wyglądają! Chętnie bym zjadła kilka mimo późnej pory.
  4. Joanna napisał(a):
    Wyglądają obłędnie. Niestety u nas już nie ma truskawek, ale czekam na przepis z nadzieniem czekoladowo-orzechowym :)
  5. Karolina Romanow napisał(a):
    Wszystko co kocham w jednym przepisie! Świetne połączenie truskawek i granatu! Do spróbowania, na pewno smakuje idealnie do kawki :)
  6. Kasia napisał(a):
    Wygląda pysznie i szybko się robi :)
  7. Anna Truchlewska napisał(a):
    W odniesieniu do płatków owsianych bezglutenowych, polecasz jakąś konkretną markę?
  8. Ola Klisko napisał(a):
    Przepysznie wygląda, uwielbiam truskawki i narzekam, że w tym roku się skończyy, a ja jadłam je chyba ze 3 razy tylko. Drogo i mało.
  9. Justyna napisał(a):
    Zakochałam się w tartaletkach po przyjeździe do Francji. Tutaj są one bardzo popularne. Te Twoje wyglądają obłędnie!

Dodaj komentarz