Wegańskie tartaletki z truskawkami i granatem

wegańskie tartaletki z truskawkami bez pieczenia

Przed wyjazdem w góry mieliśmy sporo pracy i chcieliśmy wyrobić się ze wszystkim w terminie, ale jeden dzień postanowiłam spędzić w kuchni i przygotować parę pyszności. Jak ja wpadam do kuchni, to wiadomo, że będą desery. Jakoś mnie tak mimochodem ciągnie do czekolady, orzechów i owoców, a z tego może wyjść tylko coś na słodko, chociaż cukru u nas w domu nie ma. Słodzimy daktylami, bananami, syropem daktylowym lub klonowym, czasem stewią. Jako, że to był nasz ostatni weekend przed wyjazdem, postanowiłam, że będzie iście truskawkowy. Na niedzielne śniadanie przygotowałam bezglutenowe wegańskie tartaletki bez pieczenia w kilku wersjach – z truskawkami i granatem oraz czekoladowo-orzechowe. Na obiad były falafele z pesto rzodkiewkowym i pyszna zupa kalarepkowa, na podwieczorek sorbety, a na kolację dużo zielska z pysznym hummusem. 

Składniki opcjonalne w przepisie na wegańskie tartaletki z truskawkami   

Wegańskie tartaletki można przygotować w wersji bez pieczenia, ale również zapiec spód, podobnie, jak w przypadku wegańskiej tarty z truskawkami i winogronami: http://dobrezielsko.pl/weganska-tarta-z-truskawkami/. Tartaletki przygotowane na bazie płatków owsianych są bezglutenowe, gdyż, jak już niejednokrotnie wspominałam, owies jest naturalnie bezglutenowy, ale najczęściej jest zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż. Jeśli więc musicie ściśle przestrzegać diety bezglutenowej, szukajcie płatków owsianych bezglutenowych z wyraźnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu. Wtedy będziecie mieli pewność, że wegańskie tartaletki z truskawkami będą na pewno bezglutenowe. Zaś wielbicielom kokosowego posmaku, polecam dodać roztopionego musu kokosowego zamiast oleju kokosowego. Będzie jeszcze większa pycha!

Jak ograniczyć kaloryczność tartaletek?

W przepisie można również opcjonalnie zmienić słodzik i dodać na przykład bezkaloryczną stewię lub erytrytol, chociaż polecam taki, który nieco zagęści ciasto, jak na przykład syrop daktylowy lub klonowy. Jeśli nie mamy tych syropów pod ręką, możemy wziąć kilka daktyli, najlepiej zblendowanych świeżych, zaś suszone należy przed blendowaniem namoczyć. Jeśli w swojej diecie dopuszczacie spożywanie miodu (najlepiej oczywiście z lokalnej pasieki), możecie użyć jako słodzika i lepiszcza lejącego się miodu, a ograniczyć ilość oleju kokosowego.

bezglutenowe wegańskie tartaletki z truskawkami bez pieczenia

Przepis na bezglutenowe wegańskie tartaletki z truskawkami i granatem 

Proporcje podane na 2 foremki do tartaletek o średnicy ok. 15 cm oraz na podjadanie w trakcie przygotowywania…

Czego nam potrzeba?

Spód:

  • 100 g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej z wyraźnym oznaczeniem na opakowaniu)
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego lub musu kokosowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g truskawek
  • pół owocu granatu
  • 3 g agaru (1,5 łyżeczki)
  • cztery łyżki wody

Jak to zrobić?

Płatki owsiane mielimy w młynku lub w blenderze kielichowym i przesypujemy do miski. Roztapiamy mus albo olej kokosowy. W upale wystarczy wystawić mały słoiczek czy miseczkę z olejem na balkonie, gdyż olej kokosowy roztapia się już w temperaturze powyżej 25 stopni. A jeśli nie ma upału, roztapiamy go na kuchence. Roztopiony olej przelewamy do płatków owsianych, dodajemy syrop daktylowy, opcjonalnie mus kokosowy oraz szczyptę soli dla podkręcenia smaku. Całe ciasto na spód wyrabiamy ręcznie, na następnie przekładamy do foremki na tartaletkę i wykładamy, dociskając palcami. Wyłożoną foremkę odstawiamy do lodówki, aby nieco stwardniała. Nadwyżkę ciasta możemy zjeść.

Co dalej?

Truskawki myjemy, jedną trzecią przerzucamy do blendera lub do miski, dodajemy pestki granatu. Tutaj przeczytacie, jak szybko obrać granat: http://dobrezielsko.pl/salatka-owocowa-orzechami/. Agar przygotowujemy wg instrukcji podanej w tym wpisie: http://dobrezielsko.pl/agar-roslinny-srodek-zelujacy/. Tutaj dałam ciut więcej agaru ze względu na dodatek granatu. Po przygotowaniu roztworu granatu przelewamy go do truskawek i granatu i wszystko razem blendujemy. Przelewamy szybko do foremek ze spodem tartaletek, kroimy i wrzucamy do musu resztę truskawek i odstawiamy do lodówki. Et voilà, wegańskie tartaletki z truskawkami i granatem gotowe!

Tartaletki bez pieczenia, czyli niedzielne śniadanie przygotowane w sobotę

Agar tężeje dosyć szybko, już w temperaturze pokojowej, tak więc nasze wegańskie tartaletki z truskawkam można będzie spałaszować dosyć szybko. Ja natomiast robiłam je w sobotę wieczorem i okazały się pysznym niedzielnym śniadaniem. Nie było łatwo wytrzymać prawie 12 godzin, ale daliśmy radę! Nie ukrywam, że jest to bomba kaloryczna, ale za to jaka dobra i szybko sycąca! Po śniadaniu wybraliśmy się na rower i spaliliśmy wszystko. 😉 Wegańskie tartaletki można przygotować w różnych smakach i z różnokolorowym nadzieniem. Ja przygotowałam jeszcze nadzienie czekoladowo-orzechowe… Jeszcze bardziej kaloryczne. Obłędne, ale o tym w jednym z kolejnych przepisów…

Jakie są Wasze ulubione desery z truskawkami? 
Małgosia

Wpisy powiązane:

Agar – roślinny środek żelujący do wegańskich deserów

Inne przepisy z truskawkami:

Wegańska tarta z truskawkami i winogronami

Wegański tofurnik z truskawkami bez pieczenia

Inne przepisy z granatem:

http://dobrezielsko.pl/salatka-owocowa-orzechami/

Sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą

Krem z tofu z granatem na kruchym spodzie

9 Replies to “Wegańskie tartaletki z truskawkami i granatem”

  1. Ech, wybrałam złą godzinę na odwiedziny. Od razu zglodnialam, a już jestem po kolacji :) A teraz już tak całkiem poważnie, będę musiała przygotować je w domu, bo prezentują się niesamowicie smakowicie :)
  2. Wygladaja bosko, wrzucam do moich przepisow, jak zakoncze post Dabrowskiej. I w koncu chce pobawic sie z agar-agar, do tej pory nie mialam okazji.
  3. Jak smakowicie wyglądają! Chętnie bym zjadła kilka mimo późnej pory.
  4. Wyglądają obłędnie. Niestety u nas już nie ma truskawek, ale czekam na przepis z nadzieniem czekoladowo-orzechowym :)
  5. Wszystko co kocham w jednym przepisie! Świetne połączenie truskawek i granatu! Do spróbowania, na pewno smakuje idealnie do kawki :)
  6. Wygląda pysznie i szybko się robi :)
  7. W odniesieniu do płatków owsianych bezglutenowych, polecasz jakąś konkretną markę?
  8. Przepysznie wygląda, uwielbiam truskawki i narzekam, że w tym roku się skończyy, a ja jadłam je chyba ze 3 razy tylko. Drogo i mało.
  9. Zakochałam się w tartaletkach po przyjeździe do Francji. Tutaj są one bardzo popularne. Te Twoje wyglądają obłędnie!

Dodaj komentarz