zielone szparagi z wegańskim sosem i sezamem bezglutenowe
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Zielone szparagi z wegańskim sosem serowym posypane sezamem

Wróciłam parę dni temu z gór, gdzie jadłam w dużej ilości masła orzechowe i migdałowe, banany i bakalie. Z reguły taki wegański prowiant ładuję na kilka dni wyjazdów. Ale już pod koniec tak mi zielska zaczęło brakować, że aż szparagi śniły mi się po nocach. Dlatego też ten tydzień mam szparagowy! I oczywiście truskawkowy. Mam kilka pysznych i prostych pomysłów, a wśród nich nich zielone szparagi z wegańskim sosem serowym posypane nieobłuszczonym sezamem. Danie przy okazji bezglutenowe.

Dlaczego warto jadać szparagi?

Prosta odpowiedź – bo to bardzo zdrowe warzywo, czyli dobre zielsko! Niskokaloryczne, zawierają sporo błonnika, witaminy oraz szereg składników mineralnych. Można je szybko przygotować na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Zielone są jeszcze szybsze w przygotowaniu niż białe, gdyż nie trzeba ich obierać. Więcej o tym, dlaczego warto jadać szparagi, zwłaszcza w sezonie, przeczytasz tutaj. A zastanawiałaś się (lub zastanawiałeś), dlaczego po szparagach mocz ma inny zapach? Jeśli nie wiesz, to odpowiedź znajdziesz tutaj.

Zielone szparagi z wegańskim sosem serowym

Uwielbiam zielone szparagi za smak i szybkość przygotowania. Mogłabym je jadać jak paluszki maczane w pysznym sosie. Tej wiosny mam manię robienia wegańskich sosów ciecierzycowych lub słonecznikowych o serowym posmaku dzięki dodatkowi płatków drożdżowych. Od sosów po pasty do chleba. Uwielbiam ten serowy smak i w ogóle płatki drożdżowe, które podnoszą wartość odżywczą przygotowywanych potraw. Wegański sos serowy zrobiłam także do zielonych szparagów. Jakie to pyszne połączenie! Szparagi wystarczy upiec albo lekko podsmażyć, dodać sos, posypać sezamem et voilà! Sycące danie gotowe w kilkanaście minut.

Przepis na zielone szparagi z wegańskim sosem serowym

Z jednego pęczka zielonych szparagów przygotowuję z reguły dwie porcje.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nieobłuszczonego lub obłuszczonego sezamu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Zielone szparagi myję, odkrajam twarde końcówki i odstawiam do odsączenia na sitku. Następnie na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę z oliwek lub olej kokosowy (w upały olej kokosowy robi się płynny), wrzucam szparagi i posypuję odrobiną soli. Podsmażam je na małym ogniu przez ok. 5-10 minut w zależności od ich grubości, mieszając co jakiś czas drewnianą łopatką. Pod koniec lekkiego podsmażania do szparagów dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnek i mieszam łopatką.

Co dalej?

Wegański sos serowy przygotowuję w blenderze kielichowym. Mąkę ciecierzycową robię w blenderze według potrzeb z ziaren, dorzucam do niej płatków drożdżowych, wlewam wodę, olej lniany, dodaję ząbek czosnku oraz sól. Wszystko razem blenduję. Jeśli potrzeba, dodaję jeszcze więcej wody, którą mąka ciecierzycowa szybko wciąga. Ilość wody dopasowuję do pożądanej konsystencji sosu. Tak przygotowany wegański sos o smaku sera przelewam do garnuszka i podgrzewam przez kilka minut, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Sos cały czas gęstnieje i jeśli robią się grudki, to po podgrzaniu (i wystygnięciu) sos jeszcze blenduję na gładko. Szparagi wykładam na talerz, polewam sosem i posypuję sezamem, który można wcześniej podprażyć na patelni. Parę minut i gotowe!

Przepisy na zielone szparagi

Lubisz zielone szparagi, jak ja? Mam dla Ciebie jeszcze przepis na pyszną sałatkę z zielonymi szparagami i truskawkami. Pycha!

Jakie są Twoje ulubione dania ze szparagami?
Małgosia

6 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.