Na letnie i jesienne kolacje proponuję Wam coś znanego i banalnego, ale zrobionego w mniej typowej wersji. Będzie to wegańska zupa ogórkowa inaczej, bardzo lekka, ale przy tym w miarę pożywna, jeśli dorzucimy do niej grzanki, podprażone pestki dyni lub słonecznika. Zupka idealnie sprawdzi się jako przystawka zaspokajająca pierwszy głód lub lekka kolacja w ramach ogórkowych jesiennych ostatków. Nie jest może jakoś bardzo rozgrzewająca – mi najbardziej pasuje latem jako orzeźwiający chłodnik, ale te ostatnie ogórki można właśnie w taki sposób wykorzystać. 😉
Przepis na wegańską zupę ogórkową
Proporcje podane na 4 porcje.
Czego nam potrzeba?
- 500 g obranych ogórków gruntowych
- 1/2 litra gorącej wody
- mała zielona papryka
- garść natki pietruszki
- garść koperku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- opcjonalnie: prażone pestki dyni, słonecznika, orzechów włoskich lub sezamu albo grzanki
Jak to zrobić?
Banalnie prosto. Wystarczy do naczynia wrzucić pokrojone ogórki oraz resztę składników, wszystko razem zmiksować, a następnie gotować przez ok. 5 min. Zupka jest dosyć neutralna w smaku, przebija się nuta papryki oraz czosnku, można zrobić ją na bulionie warzywnym i dodać swoje ulubione przyprawy. Zupkę podajemy z grzankami, podprażonymi pestkami dyni, słonecznika lub ziarenkami sezamu – ziarenka dodadzą smaku.
Wegańska zupa ogórkowa inaczej
I jak Wam się podoba taka lekka wersja ogórkowej? Jeśli lubicie bardziej gęste zupy, zerknijcie na kilka naszych innych propozycji.
Udanych inspiracji,
Małgosia
12 komentarzy
Monika
Dobre Zielsko
Maciej
Dobre Zielsko
Asia
Dobre Zielsko
Edyta
Dobre Zielsko
Iwona
Dobre Zielsko
Natalia
Dobre Zielsko