Jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem

Jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem to ostatnio moje ulubione szybkie danie obiadowe. Wspomniałam o nim niedawno na fanpage’u Dobrego Zielska i pytaliście, czy to jakiś gotowiec. A nie, to nie gotowiec, to po prostu świetne połączenie smakowe, a także łatwe do przyrządzenia. Pasuje do wszelkich kasz oraz poczciwych pyrów. Z pieczarek najchętniej wybieram borowikowe, są bardziej aromatyczne niż białe i mają głębszy smak. Szkoda, że są tak mało dostępne, bo naprawdę są pyszne. Ja akurat mam dobre źródło zaopatrzenia, dlatego często goszczą w mojej kuchni.  Jarmuż z pieczarkami i kasza do tego! Bardzo lubię połączenie jarmużu i pieczarek. Oprócz tego, że jarmuż świetnie smakuje i można przyrządzać go na wiele sposobów, to bardzo dobre zielsko. Ja właśnie najczęściej robię jarmuż z pieczarkami albo przyrządzam z niego pesto, np. do makaronu ➡ przepis. Należy do rodziny warzyw kapustowatych i jego sezonowość przypada właśnie na okres jesienny i wczesnozimowy. Po jarmuż warto sięgać w sezonie jak najczęściej, ale szukajcie całych, niekrojonych i nieumytych liści. W moim warzywniaku często kupuję półkilogramową paczkę zielonych lub zielono-fioletowych karbowanych liści i mam zapas na kilka dni. Do tego zestawu świetnie pasuje kasza. Jakakolwiek, Wasza ulubiona. Ja z kasz najczęściej jadam owsianą lub orkiszową. Często tez wybieram komosę ryżową, która zawiera pełnowartościowe białko, a to na weganie dosyć ważne. Do mojego obiadu dodałam również fasolę, która wzbogaci danie w białko i sprawi, że będzie bardziej sycące. Przepis na jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem Proporcje na porządny obiad dla 2 osób, tudzież obiad i trochę jeszcze na małą kolację. Czego nam potrzeba? 300 g świeżych pieczarek borowikowych (lub białych) 150 g wybranej kaszy 200 g jarmużu (kilka liści) 200 g czerwonej kapusty 100 g fasoli czerwonej 50 g ziaren słonecznika 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno kilka ząbków pieczonego (polecam!) lub surowego czosnku garść pokrojonej natki pietruszki kilka listków bazylii pieprz, sól zioła prowansalskie Jak to zrobić? Jarmuż, kapustę i pieczarki myjemy i zostawiamy do odsączenia. Ziarna słonecznika myjemy i zalewamy ciepłą wodą. Najlepiej je pomoczyć przez kilka godzin, ale jak się nie uda, to chociaż przez pół godziny. Kaszę myjemy i gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z informacją na opakowaniu. Pieczarki kroimy i wrzucamy na patelnię  na rozgrzaną łyżkę oleju kokosowego i dusimy, aż wyparuje woda. Jarmuż rwiemy lub kroimy na małe kawałki, a cebulę w kosteczki. Po wyparowaniu wody z pieczarek dodajemy resztę oleju, jarmuż, cebulkę, sól, pieprz oraz zioła. Smażymy kilka minut. Następnie odsączamy słonecznik oraz fasolę (ugotowaną wcześniej lub z puszki) i dodajemy do pieczarek i jarmużu. Czosnek zduszamy przez praskę i wrzucamy do całości. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze przez dwie minuty. Podajemy z kaszą oraz surówką z czerwonej kapusty i jarmużu z dobrym olejem, np. z czarnuszki lub lnianym. Posypujemy całość świeżą natką pietruszki. Smacznego, szybkiego obiadu! Małgosia Wypróbuj także inne wegańskie przepisy na obiady: Kotleciki z ciecierzycy z surówkami, czyli obiad idealny Pesto z jarmużu i słonecznika idealne do makaronu Faszerowane pieczarki portobello pieczone w ziołach