Jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem

Jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem to ostatnio moje ulubione szybkie danie obiadowe. Wspomniałam o nim niedawno na fanpage’u Dobrego Zielska i pytaliście, czy to jakiś gotowiec. A nie, to nie gotowiec, to po prostu świetne połączenie smakowe, a także łatwe do przyrządzenia. Pasuje do wszelkich kasz oraz poczciwych pyrów. Z pieczarek najchętniej wybieram borowikowe, są bardziej aromatyczne niż białe i mają głębszy smak. Szkoda, że są tak mało dostępne, bo naprawdę są pyszne. Ja akurat mam dobre źródło zaopatrzenia, dlatego często goszczą w mojej kuchni. 

Jarmuż z pieczarkami i kasza do tego!

Bardzo lubię połączenie jarmużu i pieczarek. Oprócz tego, że jarmuż świetnie smakuje i można przyrządzać go na wiele sposobów, to bardzo dobre zielsko. Ja właśnie najczęściej robię jarmuż z pieczarkami albo przyrządzam z niego pesto, np. do makaronu ➡ przepis. Należy do rodziny warzyw kapustowatych i jego sezonowość przypada właśnie na okres jesienny i wczesnozimowy. Po jarmuż warto sięgać w sezonie jak najczęściej, ale szukajcie całych, niekrojonych i nieumytych liści. W moim warzywniaku często kupuję półkilogramową paczkę zielonych lub zielono-fioletowych karbowanych liści i mam zapas na kilka dni. Do tego zestawu świetnie pasuje kasza. Jakakolwiek, Wasza ulubiona. Ja z kasz najczęściej jadam owsianą lub orkiszową. Często tez wybieram komosę ryżową, która zawiera pełnowartościowe białko, a to na weganie dosyć ważne. Do mojego obiadu dodałam również fasolę, która wzbogaci danie w białko i sprawi, że będzie bardziej sycące.

pieczarki-z-jarmuzem-47

Przepis na jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem

Proporcje na porządny obiad dla 2 osób, tudzież obiad i trochę jeszcze na małą kolację.

Czego nam potrzeba?

  • 300 g świeżych pieczarek borowikowych (lub białych)
  • 150 g wybranej kaszy
  • 200 g jarmużu (kilka liści)
  • 200 g czerwonej kapusty
  • 100 g fasoli czerwonej
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno
  • kilka ząbków pieczonego (polecam!) lub surowego czosnku
  • garść pokrojonej natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • pieprz, sól
  • zioła prowansalskie

Jak to zrobić?

Jarmuż, kapustę i pieczarki myjemy i zostawiamy do odsączenia. Ziarna słonecznika myjemy i zalewamy ciepłą wodą. Najlepiej je pomoczyć przez kilka godzin, ale jak się nie uda, to chociaż przez pół godziny. Kaszę myjemy i gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z informacją na opakowaniu. Pieczarki kroimy i wrzucamy na patelnię  na rozgrzaną łyżkę oleju kokosowego i dusimy, aż wyparuje woda. Jarmuż rwiemy lub kroimy na małe kawałki, a cebulę w kosteczki. Po wyparowaniu wody z pieczarek dodajemy resztę oleju, jarmuż, cebulkę, sól, pieprz oraz zioła. Smażymy kilka minut. Następnie odsączamy słonecznik oraz fasolę (ugotowaną wcześniej lub z puszki) i dodajemy do pieczarek i jarmużu. Czosnek zduszamy przez praskę i wrzucamy do całości. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze przez dwie minuty. Podajemy z kaszą oraz surówką z czerwonej kapusty i jarmużu z dobrym olejem, np. z czarnuszki lub lnianym. Posypujemy całość świeżą natką pietruszki.

Smacznego, szybkiego obiadu!
Małgosia

Wypróbuj także inne wegańskie przepisy na obiady:

Kotleciki z ciecierzycy z surówkami, czyli obiad idealny

Pesto z jarmużu i słonecznika idealne do makaronu

Faszerowane pieczarki portobello pieczone w ziołach

53 Comments Add yours

  1. Iza napisał(a):
    Jarmuż jest naprawdę super. Pyszny (jem go w każdej postaci: surowy, pieczony, gotowany) i niesamowicie zdrowy. Danie wygląda pięknie! ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. Ja również wykorzystuję jarmuż na wiele sposobów.
  2. Michalina napisał(a):
    Bardzo mi się podoba;) Sama często szukam prostych i szybkich rozwiązań "na wynos" ;) Twój pomysł wygląda bardzo smacznie ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. Tak, jest prosty, szybki, a do tego zdrowy i pożywny. :)
  3. Milena napisał(a):
    A czy jarmuż nadaje sie na surowo do sałatki?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Oczywiście! W przepisie jest również surówka z jarmużu oraz kapusty czerwonej.
  4. Shyshka napisał(a):
    Ale super pomysł z wykorzystaniem jarmuzu.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Z jarmużem możemy zrobić naprawdę wiele. :) W wersji podsmażanej lub pieczonej robię liście, które już trochę zaczynają być suche i nie bardzo smakują już w surówce.
  5. Ania napisał(a):
    Super pomysł! I do tego pysznie wygląda. Zapisuję na później! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Pysznie wygląda i pysznie smakuje, takie coś lubię. ;)
  6. Dotee napisał(a):
    Proste i fajne, zapamiętam, bo lubię takie rzeczy :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja też lubię takie rzeczy, do tego jeszcze zdrowe. :)
  7. Edyta napisał(a):
    U mnie jarmuż chyba najczęściej robiony jest na ciepło ;) Jako baza na sałatkę, dodatek do kasz lub makaronów. Pyszny! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Też pysznie! U mnie dziś będzie pesto jako dodatek właśnie do makaronu. :)
  8. Iwona napisał(a):
    Małgosia, jadę do ciebie na to danie. Brzmi fantastycznie. Wyobrażam sobie jak smakuje. Pozdrawiam cieplutko
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zapraszam. :) Dziś mam pesto jarmużowe na bazie słonecznika, podane z razowym makaronem penne i suszonymi pomidorami. :) Dostawa pieczarek borowikowych będzie w przyszłym tygodniu, a surówek u mnie zawsze dostatek. :)
  9. Iza napisał(a):
    Jak zwykle pięknie przyrządzone :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :)
  10. Klaudyna napisał(a):
    Lubię jarmuż, ale w takim wydaniu go jeszcze nie znałam. Chętnie wypróbuję u siebie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam, świetnie smakuje. Jarmuż można przyrządzić na wiele sposobów. :)
  11. Ewelina K napisał(a):
    Po raz pierwszy z jarmużem spotkałam się w pracy. Kolega był nim zachwycony i zachwalał jakie to pyszne chipsy z niego robi. Następnego dnia przyniósł je do pracy. Tak się złożyło, że był na stanowisko przede mną. Jak się rozgościłam na swoim stanowisku poczułam straszną woń jakby przepoconych skarpetek. Pomyślałam sobie, że to nowe buty ( niestety nie ze skóry) więc czego mogłam się spodziewać. Na szczęście kolega wrócił z kuchni i wyjaśnił, że to właśnie chipsy z jarmużu taki mają zapach. Tego dnia wszyscy, którzy wchodzili do naszego pokoju dziwnie się uśmiechali, każdemu wyjaśnialiśmy, że to wina jarmużu a nie braku higieny. Taka to oto przygoda mi się przytrafiła. W domu nie robię chipsów, jednak z chęcią wypróbuję jak smakuje w koktajlach.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Świetnie opowiedziana historia... Hmmm, chipsy jarmużowe wg mniej tak nie pachną, ale może w tym przypadku były to przyprawy do chipsów... ;) Jarmuż można wypróbować również do pesto - akurat dziś robię na bazie słonecznika z pieczonym czosnkiem. :)
  12. Katarzyna napisał(a):
    Podoba mi się, jak przemycasz w przepisach porady dietetyczne. Ja bym z chęcią się już zapisała na konsultacje, a piszesz, ze dopiero od przyszłego roku...
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę. Tak, z konsultacjami ruszam w przyszłym roku, na razie przemycam trochę zdrowotnych informacji w blogowych wpisach. :)
  13. Klaudia napisał(a):
    Nigdy nie jadłam komosy ryżowej i przyznaję że wielu rzeczy nie jadłam. Za to uwielbiam kaszę jaglaną i bardzo chętnie z tą kaszą takie danie bym wypróbowała.Wygląda na prawdę smakowicie, a na pierwszy rzut oka myślałam, że to pierwsze zdjęcie, to ujęcie koralowca :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jak najbardziej pasuje do tego również kasza jaglana. Często robię taki obiad z kaszą owsianą lub orkiszową. A w komosie ryżowej (quinoa) mamy pełnowartościowe białko, czyli jest to ziarno przydatne na diecie wegańskiej. :)
  14. karolina napisał(a):
    czasami zdaję sobie sprawę, jak niewielu przysmaków próbowalam :( jarmuż koniecznie musze zrobic !
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Warto spróbować ze względów smakowych, kulinarnych i zdrowotnych. :) Ja dziś robię pesto z jarmużu. :)
  15. Eliza napisał(a):
    Wygląda przepysznie! Niestety we Francji, gdzie mieszkam, ciężko znaleźć jarmuż. Dziwny ten kraj.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo dziwny!
  16. Renata napisał(a):
    Jarmuż jest bardzo zdrowym i ciekawym dodatkiem do sałatek, ja natomiast robię z niego tylko chipsy.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Chipsy są pyszne, a w sałatkach jarmuż prezentuje się rzeczywiście ciekawie. :)
  17. Joanna napisał(a):
    Jarmuż najbardziej lubię w koktajlach, ale Twoje danie również wyglada bardzo smacznie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, do koktajli to wręcz idealne zielsko. :)
  18. marzenakud napisał(a):
    Wygląda rewelacyjnie:))) Chyba się skuszę jutro:))
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam, idealnie łączy się z pieczarkami i świetnie smakuje. :)
  19. Sylwia napisał(a):
    Hej, hej! A ja dziś miałam kaszę jęczmienną z porem, cebulką, brokułami, słonecznikiem plus pomidorowa. MNIAM :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zamieniłabym jeden składnik na fasolkę i byłaby również pycha dla mnie. ;)
  20. Agnieszka napisał(a):
    Brzmi przepysznie! A kolory zachęcają :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Oooo tak, a my przecież jemy oczami i kolory na talerzu są bardzo ważne. :)
  21. marina napisał(a):
    Wyglada przepysznie, ja jednak mam jakis problem z tym jarmuzem, bo wiecznie wychodzi mi gumowy, twardy albo taki bez smaku, ze nie chce przejsc przez gardlo. Moj facet po prostu zalewa wrzatkiem i kladzie prosto na kanapke, a ja mam ciarki :D sprobuje zrobic Twoim sposobem, w sumie calkiem czesto robie takie potrawki z pieczarkami, moze tym razem wyjdzie zjadliwy :p
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Można również dodać jarmuż w do koktajli, smarowideł do chleba lub do pesto, będzie wtedy w wersji zblendowanej. Mam przygotowane kolejne przepisy, niedługo będą na blogu. :)
  22. Antonina napisał(a):
    Lubię takie szybkie i proste dania! Chipsy z jarmużu lubię, więc w takiej formie pewnie też mi przypadnie do gustu :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Myślę, że tak. Rzeczywiście, bardzo szybko się go przyrządza. :)
  23. Daga napisał(a):
    Oo jarmuż w nowej odsłonieBardzo fajnie. Do tej pory lądował u nas w sałatce lub koktajlu
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To teraz macie kolejny pomysł. :)
  24. Aleksandra napisał(a):
    Jarmuż! Lubimy bardzo
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo zdrowe zielsko. :)
  25. Dorota napisał(a):
    Uwielbiam jarmuż, super przepis!
  26. Kamila Olszewska napisał(a):
    O a ja wlasnie mam kasze gryczana, ale nie prazona i myslalam o tym z czym zrobic. Super pomysl! Wykorzystam na pewno. :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jak najbardziej można ugotowaną kaszę gryczaną wrzucić do podduszonych pieczarek, dodać jarmuż, szpinak, zioła et voilà! Szybki obiad gotowy!
  27. Monika napisał(a):
    Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak też smakuje.

Dodaj komentarz