Jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem to ostatnio moje ulubione szybkie danie obiadowe. Wspomniałam o nim niedawno na fanpage’u Dobrego Zielska i pytaliście, czy to jakiś gotowiec. A nie, to nie gotowiec, to po prostu świetne połączenie smakowe, a także łatwe do przyrządzenia. Pasuje do wszelkich kasz oraz poczciwych pyrów. Z pieczarek najchętniej wybieram borowikowe, są bardziej aromatyczne niż białe i mają głębszy smak. Szkoda, że są tak mało dostępne, bo naprawdę są pyszne. Ja akurat mam dobre źródło zaopatrzenia, dlatego często goszczą w mojej kuchni.
Jarmuż z pieczarkami i kasza do tego!
Bardzo lubię połączenie jarmużu i pieczarek. Oprócz tego, że jarmuż świetnie smakuje i można przyrządzać go na wiele sposobów, to bardzo dobre zielsko. Ja właśnie najczęściej robię jarmuż z pieczarkami albo przyrządzam z niego pesto, np. do makaronu ➡ przepis. Należy do rodziny warzyw kapustowatych i jego sezonowość przypada właśnie na okres jesienny i wczesnozimowy. Po jarmuż warto sięgać w sezonie jak najczęściej, ale szukajcie całych, niekrojonych i nieumytych liści. W moim warzywniaku często kupuję półkilogramową paczkę zielonych lub zielono-fioletowych karbowanych liści i mam zapas na kilka dni. Do tego zestawu świetnie pasuje kasza. Jakakolwiek, Wasza ulubiona. Ja z kasz najczęściej jadam owsianą lub orkiszową. Często tez wybieram komosę ryżową, która zawiera pełnowartościowe białko, a to na weganie dosyć ważne. Do mojego obiadu dodałam również fasolę, która wzbogaci danie w białko i sprawi, że będzie bardziej sycące.
Przepis na jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem
Proporcje na porządny obiad dla 2 osób, tudzież obiad i trochę jeszcze na małą kolację.
Czego nam potrzeba?
- 300 g świeżych pieczarek borowikowych (lub białych)
- 150 g wybranej kaszy
- 200 g jarmużu (kilka liści)
- 200 g czerwonej kapusty
- 100 g fasoli czerwonej
- 50 g ziaren słonecznika
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno
- kilka ząbków pieczonego (polecam!) lub surowego czosnku
- garść pokrojonej natki pietruszki
- kilka listków bazylii
- pieprz, sól
- zioła prowansalskie
Jak to zrobić?
Jarmuż, kapustę i pieczarki myjemy i zostawiamy do odsączenia. Ziarna słonecznika myjemy i zalewamy ciepłą wodą. Najlepiej je pomoczyć przez kilka godzin, ale jak się nie uda, to chociaż przez pół godziny. Kaszę myjemy i gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z informacją na opakowaniu. Pieczarki kroimy i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną łyżkę oleju kokosowego i dusimy, aż wyparuje woda. Jarmuż rwiemy lub kroimy na małe kawałki, a cebulę w kosteczki. Po wyparowaniu wody z pieczarek dodajemy resztę oleju, jarmuż, cebulkę, sól, pieprz oraz zioła. Smażymy kilka minut. Następnie odsączamy słonecznik oraz fasolę (ugotowaną wcześniej lub z puszki) i dodajemy do pieczarek i jarmużu. Czosnek zduszamy przez praskę i wrzucamy do całości. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze przez dwie minuty. Podajemy z kaszą oraz surówką z czerwonej kapusty i jarmużu z dobrym olejem, np. z czarnuszki lub lnianym. Posypujemy całość świeżą natką pietruszki.
Smacznego, szybkiego obiadu!
Małgosia
52 komentarze
Iza
Dobre Zielsko
Michalina
Dobre Zielsko
Milena
Dobre Zielsko
Shyshka
Dobre Zielsko
Ania
Dobre Zielsko
Dotee
Dobre Zielsko
Edyta
Dobre Zielsko
Iwona
Dobre Zielsko
Iza
Dobre Zielsko
Klaudyna
Dobre Zielsko
Ewelina
Dobre Zielsko
Katarzyna
Dobre Zielsko
Klaudia
Dobre Zielsko
karolina
Dobre Zielsko
Eliza
Dobre Zielsko
Renata
Dobre Zielsko
Joanna
Dobre Zielsko
Marzena
Dobre Zielsko
Sylwia
Dobre Zielsko
Agnieszka
Dobre Zielsko
marina
Dobre Zielsko
Antonina
Dobre Zielsko
Daga
Dobre Zielsko
Aleksandra
Dobre Zielsko
Dorota
Kamila
Dobre Zielsko
Monika