Uwielbiam crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Najbardziej pasują mi śliwki, ale jabłka, jagody i porzeczki też świetnie nadają się do crumble. Czerwonych porzeczek mamy mnóstwo świeżych i mrożonych i chyba najczęściej pod kruszonką lądują właśnie porzeczki. Czerwone, czarne, wymieszane. Crumble porzeczkowe z kruszonką z płatków owsianych to bardzo prosty w wykonaniu deser i z pewnością posmakuje tym, którzy lubią wszelkie porzeczkowe ciasta.
Owoce pod kruszonką
Crumble to tak prosty i wszechstronny deser, że można je robić z różnymi owocami i nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni, by je przygotować. Do crumble pasują różne owoce – zarówno porzeczki, jak i inne – np. jagody, jabłka, śliwki. Crumble to deser, który przygotowuję przez cały rok, tylko zmieniam owoce. W wersji jesiennej może być też aronia, a do tego cynamon i goździki. Można także dać gotowej konfitury np. z czarnej porzeczki czy powidła. Możliwości jest wiele, a deser zawsze pyszny, idealny do weekendowej kawy. Kruszonkę przygotowuję z reguły ze zmielonych płatków owsianych i często jadam crumble na śniadanie. To taka owsianka inaczej. Przepis można wykonać w wersji bezglutenowej – trzeba pominąć mąkę pszenną i użyć samych płatków owsianych lub mąki owsianej bezglutenowej.
Owoce mrożone
Przepis na porzeczkowe crumble uwielbiam, bo mają jeszcze jedną zaletę – do zapiekania pod kruszonką idealnie nadają się zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Crumble porzeczkowe jadam najczęściej w sezonie oraz przed kolejnym sezonem – wyjadam wtedy resztę owoców z zamrażarki. Fajnie jest zimą zjeść owoce lata. Porzeczek nie trzeba rozmrażać, wystarczy wyłożyć je na formę do tarty, posypać niewielką ilością mąki ziemniaczanej, dodać nieco (dowolnego) słodzidła i posypać kruszonką. Do crumble nadają się wszelkie świeże i mrożone owoce jagodowe, a więc także jagody, borówki amerykańskie czy truskawki.
Przepis na crumble porzeczkowe
Proporcje na formę do tarty o średnicy ok. 20 cm. Wychodzą z tego 2 porcje. Ilość można dowolnie zmieniać wedle uznania i dobierać także pod formę. Zrób, jak lubisz! Niech przepis będzie inspiracją.
Składniki:
- szklanka czerwonych porzeczek / jagód / borówek (świeżych lub mrożonych)
- 6 łyżek zmielonych płatków owsianych / mąki owsianej – może być pół na pół wymieszane z mąką pszenną
- 3 łyżki cukru brązowego / muscovado / kokosowego lub 4 łyżki erytrolu – wg uznania
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego / zwykłego rzepakowego / margaryny wegańskiej
- opcjonalnie: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- opcjonalnie: 1/3 proszku do pieczenia
Wykonanie.
1. Świeże porzeczki myję i osuszam ręcznikiem. Następnie przesypuję do formy. Owoce mrożone sypię od razu do formy.
2. Posypuję owoce 1 łyżką cukru lub erytrolu oraz mąką ziemniaczaną przez sitko – równomiernie na całej powierzchni, a szczególnie tam, gdzie jest więcej porzeczek.
3. Płatki owsiane mielę, wrzucam do miseczki. Dodaję resztę cukru / erytrolu i (opcjonalnie) proszek do pieczenia. Dodaję rozpuszczony (ale nie gorący!) olej i ucieram, aż do uzyskania kruszonki. Jeśli potrzeba dodaję więcej płatków lub mąki.
4. Kruszonką równomiernie posypuję porzeczki i całość wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na ok. 25-30 minut w trybie góra-dół. Piękę, aż kruszonka będzie lekko zarumieniona, ale nie spieczona.
Porzeczkowe crumble świetnie smakują z lodami waniliowymi! Kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
Spodobał Ci się przepis? Czy crumble porzeczkowe zagości u Ciebie na dłużej?
Gosia
Hej, tu Gosia, autorka tego bloga i przepisu. Jeśli korzystasz z moich przepisów oraz innych treści i uważasz, że są one wartościowe, będzie mi bardzo miło, jeśli wesprzesz mój blog, stawiając mi wirtualną kawę. Wymyślanie przepisów, gotowanie, wykonywanie zdjęć i pisanie postów sprawia mi ogromną frajdę, ale pochłania też mnóstwo czasu i energii. Kawa zawsze się przyda! I nowe miseczki, bo ostatnio zbiły mi się aż trzy…
5 komentarzy
Kinga
Sylwia
Pingback:
Pingback:
Pingback: