Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Śliwkowe crumble z płatkami owsianymi

Idzie jesień… Nie lubię, gdy temperatura spada poniżej 15 stopni i nie da się wytrzymać całego dnia na zewnątrz, bo za zimno… Ale… jesienne leniwe weekendowe poranki (i popołudnia) to idealny czas na pyszności z piekarnika, powidła, konfitury i ciasteczka. I od razu robi się cieplej. Nie, no lubię jesień. Za zbiory na działce i pełne koszyki warzyw i owoców, spacery w lesie na grzybach i jesienne przepisy. Pyszną zupę krem z kalafiora, zapiekane pyry z podgrzybkami w sosie słonecznikowym, naleśniki z powidłami śliwkowymi i przepyszne śliwkowe crumble z płatkami owsianymi, tahini i orzechami. Chodźcie po przepis. Oczywiście wegański, a do tego bezglutenowy. 

Crumble, czyli owoce pod zapiekaną kruszonką

Śliwki to jedne z moich ulubionych jesiennych owoców. Do tego bardzo zdrowych! Kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych. Uwielbiam śliwki nie tylko jako przekąskę, ale także robię z nich koktajle, jak na przykład odżywczy koktajl z nasionami chia (kliknij tutaj), suszę je w piekarniku, robię powidła, ciasta i oczywiście crumble. Crumble to klasyczne danie kuchni angielskiej, zazwyczaj podawane jako zapiekany placek np. z jabłkami pod kruchą warstwą ciasta (czyli apple crumble). Ja bardzo często jesienią i zimą robię jabłkowe, brzoskwiniowe, bananowe i najczęściej właśnie śliwkowe crumble. Świetnie pasuje na weekendowe długie śniadanie, kiedy można bez pośpiechy poczekać, aż owoce z kruszonką zapieką się w piekarniku. Kruszonkę robię najczęściej z płatków owsianych z dodatkiem tahini i/lub musu kokosowego. Jako słodzidło najczęściej nie dodaję nic albo odrobinę słodkiego syropu. Tym razem użyłam melasy karobowej .

Bezglutenowe crumble

Śliwkowe crumble zrobiłam ze składników naturalnie bezglutenowych, ale płatki owsiane często są zanieczyszczone glutenem. Dlatego też, jeśli musicie restrykcyjnie przestrzegać diety bezglutenowej (np. w przypadku celiakii), użyjcie płatków owsianych bezglutenowych z odpowiednią informacją oraz specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu.

Mąka sezamowa odtłuszczona

Do kruszonki używam mąki sezamowej odtłuszczonej. Mam prasę do tłoczenia oleju i po wytłoczeniu oleju z ziaren sezamu mam mąkę. Odtłuszczony sezam jest lepszy do pieczenia niż sam sezam zmielony lub tahini. Po prostu kwasy tłuszczone nienasycone nie lubią wysokiej temperatury. Oczywiście, raz kiedyś nie zaszkodzi, ale starajcie się nie podgrzewać dobrych tłuszczów do wysokich temperatur. Dlatego orzechy lepiej dodać już po pieczeniu, a chleb jadać wypiekany… bez ziaren pestek czy orzechów.

Przepis na śliwkowe crumble z płatkami owsianymi, sezamem i orzechami

Proporcje podane na 2 ceramiczne formy do tarty o średnicy 15 cm. Na śniadanie dla 2 osób. Jeśli macie większą formę (i rodzinę), zwiększcie odpowiednio proporcje.

Składniki:

  • 300 g (ok. 12 sztuk) śliwek
  • 200 ml wody lub mleka roślinnego, np. domowego kokosowego (przepis tutaj)
  • 100 g (ok. 5 łyżek) płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • 30 g (ok. 3 łyżek) mąki sezamowej (odtłuszczonej) lub opcjonalnie zmielonego sezamu albo tahini
  • 30 g (1 porządna łyżka) musu kokosowego lub nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 łyżka melasy karobowej lub syropu daktylowego / klonowego
  • garść płatków migdałowych
  • garść orzechów laskowych lub włoskich

Wykonanie:

1. Śliwki myję, wyciągam z nich pestki, dzielę je na połówki lub kroję na małe kawałki i układam na dnie foremek.

2. Z pozostałych składników przygotowuję ciasto à la kruszonka. Płatki owsiane razem z mąką sezamową mielę na pył w blenderze (ew. w młynku do kawy). Jeśli mam pod ręką gotową tahini, dodaję tahini. Jeśli nie, biorę sezam.

3. Zmielone płatki owsiane i mąkę sezamową przesypuję do miski, dodaję powoli mleko kokosowe, melasę oraz roztopiony mus kokosowy lub olej.

4. Wszystkie składniki mieszam łyżką. Ciasto powinno być bardzo gęste, ale pozostać jeszcze lejące. Jeśli jest zbyt stałe, trzeba dodać więcej mleka roślinnego. Jeśli zaś jest zbyt lejące, wystarczy dodać więcej płatków.

5. Ciasto wylewam na śliwki, wkładam do piekarnika i zapiekam przez ok. 20 min. w temperaturze 160 stopni (tryb termoobiegu), aż kruszonka się przyrumieni i zacznie lekko pękać, a spod niej wypłyną śliwki.

6. Gotowe śliwkowe crumble tuż przed zjedzeniem posypuję płatkami migdałowymi oraz orzechami. Orzechów lepiej nie zapiekać, gdyż stracą korzystne właściwości.

Rozgrzewające jesienne śniadanie

Crumble najlepiej smakuje na ciepło, więc trzeba trochę na nie poczekać. Równie dobrze może też zrobić je dzień wcześniej wieczorem i zaraz po wstaniu tylko je podgrzać. Możemy zapiekać praktycznie większość owoców – jesienią idealne oprócz śliwek i jabłek będą także gruszki oraz brzoskwinie. Do ciasta na crumble można dodać także rozgrzewających korzennych przypraw. Ja już czekam na kolejny weekend i leniwy poranek we dwoje.

Jakie jesienne desery lubisz najbardziej?
Gosia


Jeśli spodobał Ci się ten przepis i chciał(a)byś mi za niego podziękować i dać mi kopa motywacyjnego do tworzenia nowych przepisów, to… zaproś mnie na wirtualną kawę! Kliknij TUTAJ. Będzie mi bardzo miło!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

 


Wypróbuj także przepis na CZEKOLADĘ DYNIOWĄ – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!

wegańska czekolada dyniowa budyń bez glutenu

17 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.