Dziś miałam świetny dzień. Praktycznie pierwszy wolny od miesiąca… W końcu miałam czas postać przy garach i zrobić wielki gar zupy buraczkowej, pójść na targ po dobre zielsko, czyli warzywa, owoce i orzechy, i przy okazji wpaść na dwie przyjaciółki zupełnie niespodziewanie w samo południe. A po powrocie do domu zrobiłam coś pysznego. Z piekarnika wyszła przepyszna wegańska, bezglutenowa tarta malinowa z płatkami migdałowymi.
Tarta malinowa, czyli ciąg dalszy audytu spiżarni
Ostatnio zrobiłam audyt lodówki i spiżarni, po którym wyszła mi tarta z konfiturą z czarnej porzeczki, ale oprócz porzeczki znalazłam jeszcze parę malin i wiśni. Jako, że u mnie pichcenie następuje fazowo, to oczywiście pojawił się kolejny pomysł na tartę. Tym razem padło na maliny i z piekarnika wyszła tarta malinowa, którą posypałam płatkami migdałowymi. Pycha, która szybko się robi i równie szybko znika.
Przepis na tartę malinową z płatkami migdałowymi
Proporcje podane na okrągłą blachę do tarty o średnicy ok. 26 cm.
Składniki:
Spód:
- 200 g mąki owsianej (w wersji bezglutenowej – wyraźne oznaczenie na opakowaniu)
- 3 łyżki nierafinowanego oleju lub musu kokosowego
- 3 łyżki cukru kokosowego
- pół szklanki mleka roślinnego (np. domowego mleka kokosowego)
Masa:
- 300 g malin w soku własnym lub malin mrożonych, a w sezonie świeżych
- 1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzidła (np. erytrytol, stewia, syrop klonowy czy daktylowy)
- płaska łyżeczka roślinnego środka żelującego agaru
Posypka:
- 50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Z mąki, oleju, cukru oraz mleka przygotowujemy kruchy spód. W mleku roślinnym rozpuszczamy cukier kokosowy, energicznie mieszamy i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę. Roztapiamy olej kokosowy (najlepiej w kąpieli wodnej) i wlewamy je do mąki. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto ma się lekko kleić, dać bez problemu uformować, nie rozsypywać i nie rozwarstwiać. Urabiamy kulę i odstawiamy ją do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu spód formujemy palcami na blaszce do tarty i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut w opcji termoobiegu lub na ok. 40 minut przy grzaniu z góry. Każdy musi wyczuć swój piekarnik, wszak piekarniki i opcje grzania są sobie nierówne.
Co dalej?
Kolejno bierzemy się za mus malinowy. Najpierw proponuję przygotować maliny. Moje słoiczkowe malinki przełożyłam do blendera, dodałam cukier kokosowy i zabrałam się za przygotowanie agaru. Instrukcję postępowania z agarem znajdziecie tutaj. Zblendowany z glutem z agaru mus malinowy przekładamy na upieczony spód i odstawiamy. Jak już wspomniałam, Agar tężeje w temperaturze pokojowej, nie ma więc potrzeby wkładania tarty do lodówki, ale może to przyspieszyć ten proces. Tutaj dałam płaską łyżeczkę agaru i wyszło tak, jak chciałam i się spodziewałam – tarta malinowa nie wyszła super sztywna, jak galaretka, bo i nie o to mi chodziło. Kiedy mus malinowy nieco stężeje (ale niezupełnie), posypujemy tartę płatkami migdałowymi. A potem znika w mgnieniu oka…
Owocowe wegańskie tarty
Już nie mogę się doczekać, aż przyjdzie lato i będzie można do tarty dodać świeże maliny… Uwielbiam takie owocowe sezonowe desery. A Ty jakie tarty lubisz najbardziej?
Udanych wypieków, ❤
Małgosia
74 komentarze
Karolina
Pyszności. Na weekend będę miała przepis na pyszny deser. Dziękuję. Jak zawsze niezawodna!
Dobre Zielsko
Polecam serdecznie. Z taką tartą będzie udany weekend. ❤
Małgorzata
Kusisz od samego rana. Wygląda smakowicie. Muszę zrobić na niedzielę.
Dobre Zielsko
Taka moja rola kulinarnej kusicielki… 😉 Ale ja tu zdrowo kuszę. 😉
Ola
Wow, wygląda niesamowicie! No i nie ma pszenicy – na pewno wypróbuję! 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję. 🙂 Unikam pszenicy zwyczajnej. Ze zbóż u mnie najwięcej jest orkiszu i owsa. 🙂
Izabela
Wygląda tak apetycznie!
Dobre Zielsko
Dziękuję, cieszę się, że tarta malinowa Ci się spodobała. 🙂
Iza
Ale smakowity przepis! Nabrałam chęci na samodzielne zrobienie 🙂
Dobre Zielsko
Polecam serdecznie przepis i własne kombinacje. 🙂
Ola
Z wielką ochotą wypróbuję Twój przepis! Wszystkie składniki mam 🙂 Mąkę owsianą kupujesz gotową czy mielisz płatki? Mam gotową razową – może być?
Dobre Zielsko
Kupuję gotową, a jak nie mam pod ręką, to biorę płatki. Razowa jak najbardziej może być – dużo zdrowsza!
Olka
Tarta wygląda obłędnie, a do tego jest wegańska <3 Dodatkowo szybka i prosta do wykonania. Takie przepisy lubię najbardziej 🙂
Dobre Zielsko
Ja również – prosto, smacznie i do tego zdrowo! ❤
Martyna
Nie wiem dlaczego jak spód robię z mąki owsianej albo gryczanej to wychodzi mi twardy jak skała ? Masz może jaką rade co do tego ?:D Pozdrawiam Btw, tarta wygląda super :]
Dobre Zielsko
Hmmm… mąka owsiana raczej daje suche i zbite spody. Ja najczęściej używam jej do tart. Dodaję oleju kokosowego i mam kruchy spód. Poleciłabym robić ciasta z dodatkiem sody lub proszku do pieczenia albo też warstwowo z konfiturami, kremem (np. kokosowym) lub czekoladą.
Asia
Myślę, że dzięki Twojej, na pewno pysznej, tarcie Mężczyzna uniknął niechybnej śmierci z powodu kataru 😛
Dobre Zielsko
Zajął się fotografowaniem i konsumpcją, a kolejnego dnia rano stwierdził: „Nie mam kataru, wyleczyłaś mnie!” 😀
Ania
O matko, ależ to pysznie wygląda. Gdzie można kupić takie rzeczy jak agaru i cukier kokosowy?
Dobre Zielsko
Dziękuję. Agaru i cukru kokosowego szukaj na półkach z tzw. zdrową żywnością oraz w eko sklepach. Polecam sklep Wegeeco. Lista składników na wegańską tartę malinową jest dostępna tutaj: http://wegeeco.pl/tarta-malinowa-posypana-platkami-migdalowymi,c113,pl.html. Wśród produktów znajdziesz cukier kokosowy oraz agarantę, roślinny środek żelujący.
Ewa
Oj zjadłabym, uwielbiam maliny. Tarty są moim numerem jeden 🙂
Dobre Zielsko
Moim również. Znajomi śmieją się, że powinnam zmienić nazwę bloga na „tartowisko”. 🙂
Joanna
Już miałam dopytywać o ten cały agar (przyznaję, że pierwszy raz o nim słszę), ale przed końcem dokładnie wszystko opisałaś. Ech, zjadłoby się takich pyszności… 🙂
Dobre Zielsko
Wypróbuj przepis… 🙂
Ania
Kocham tarty, a malinowa brzmi jak zapowiedz wiosny. My używamy agaru bardzo często.
Dobre Zielsko
Ja głównie latem do deserów, ale ostatnio zaczęłam robić tarty bez pieczenia i agar sprawdza się idealnie. 🙂
Kasia
Wygląda mega smacznie chętnie wypróbuję przepis. Dzięki za inspirację
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę, że przepis Ci przypadł do gustu. 🙂
Bernardeta
Znowu mnie zainspirowałaś tym przepisem, a,że maliny mam swoje z działki więc wykorzystam Twoje cudowne wariacje kulinarne.
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę. A swoje własne maliny brzmią cudownie. ❤
Aneta
Ale mi zrobiłaś smaka!
Dobre Zielsko
I o to chodziło! 😉
Sylwia
Rewelacja! Uwielbiam maliny, kocham migdały… ta tarta to idealny deser dla mnie 🙂
Dobre Zielsko
Świetnie! Cieszę się, że wpasowałam się w Twoje kulinarne preferencje. 😉
Ewe lina
Wygląda pysznie ! Dobrze ,ze mam wszystkie składniki to zabiorę się dziś do tego . Dzięki 🙂
Dobre Zielsko
Idealnie! Tylko robić tartę! 🙂
Aga
Wow! Jesli smakuje tak, jak wyglada… jestem za!
Dobre Zielsko
Tarta malinowa smakuje wybornie. ❤
Justyna
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję. Polecam wypróbować przepis na wegańską tartę. 🙂
Natalia
Właśnie przeszłam na dietę. To wygada zdrowo i pysznie.
Dobre Zielsko
U mnie znajdziesz tylko zdrowe kalorie. 😉
Judyta
Tak niewiele składników, a efekt taki apetyczny 🙂 Z audytem to super pomysł, też tak czasem robię 😉
Dobre Zielsko
Cykliczny audyt lodówki, spiżarni oraz szafek kuchennych to idealny sposób na niemarnowanie żywności. 🙂
Filip
moja druga połówka jest fanką malin, więc pewnie przy najbliższej okazji skorzystam z przepisu! dzięki 😀
Dobre Zielsko
Super! Na pewno się ucieszy!
Grażyna
Wyglada bosko! Pierwszy raz widzę przepis z tak fokladntm opisem co zrobić z agatem, zawsze się go bałam, ale teraz spróbuje.
Zuzanna
Trochę obawiam się, że nie podołam
Dobre Zielsko
Wykonaniu tarty? Nie jest to takie trudne… 😉
Kasia
Wygląda obłędnie! Bardzo żałuję, że mam dwie lewe ręce i gotowanie/pieczenie zupełnie mi nie wychodzi 😛
Dobre Zielsko
Myślę, że warto zmienić nastawienie… I na pewno wyjdzie!
Agnieszka
Wygląda cudownie! Zapewne też smakuje obłędnie – będę musiała spróbować. Choć jeszcze nigdy nie używałam agaru i nieco obawiam się wspomnianego gluta 😀
Dobre Zielsko
Wypróbuj i sama sprawdź, jak to wygląda z tym agarem. Wprawę i odpowiednie proporcje wyczujesz po kilku próbach. 🙂
Katarzyna
Osobiście nie przepadam za tartami ale ta wygląda obłędnie:)
Dobre Zielsko
Dziękuję. 🙂 Co, kto lubi. Mamy tyle dostępnych składników i możliwości kombinacji, że każdy może znaleźć, czy wymyślić coś odpowiedniego dla siebie. 🙂
Szymon
Czytam, widzę i chcę jeść 🙂
Dobre Zielsko
Zalecam natychmiastowe wypróbowanie przepisu… 🙂
Justyna
Ojejku, jak to się smakowicie prezentuje! Mam ochotę po prostu ukroić sobie kawałek z tego zdjęcia i od razu zjeść 😀 Ale chyba lepszym pomysłem będzie pójście do sklepu, kupienie wszystkich potrzebnych składników i zrobienie takiej pysznej tarty samodzielnie! Zabieram się do roboty! 😀
Dobre Zielsko
Świetny pomysł! Na pewno spędzisz cudowne chwile z tą wege słodkością. <3
Patrycja
Wygląda przepysznie i jak mało składników 🙂 Podeślę mamusi 🙂
Dobre Zielsko
Cieszę się bardzo, że podzielisz się tym przepisem. 🙂
Magdalena
Takie pyszności powinnaś wysyłać chętnym, a nie tylko robić zdjęcia 🙁 Aż się głodna zrobiłam.
Dobre Zielsko
Zapraszam do Poznania. 🙂
Iwona
Zaciekawił mnie ten cukier kokosowy! A tarta bardzo mi się podoba właśnie ze względu na brak cukru czy innych niezbyt zdrowych produktów. ps. robiłaś kiedyś sama mąkę kokosową?
Dobre Zielsko
Cukier kokosowy jest pyszny i ma dużo niższy indeks glikemiczny niż jemu podobne. Nie, mąki nie robiłam, ale zmieliłabym wiórki na pył. Chyba, że masz inny patent, to chętnie go poznam. 🙂
Iwona
Nie mam innego patentu-też zmieliłabym na pył główny składnik 😀 Tak jak się robi np.mąkę owsianą 🙂 Fajny blog, będę tu zaglądać :))
Dobre Zielsko
Dziękuję i zapraszam, rozgość się. 🙂
Karo
Myślisz, że mąkę owsianą mogę stworzyć z płatków owsianych skręconych na pył?
Dobre Zielsko
Jak najbardziej. 🙂
Elżbieta
Oł maj gad…. Aż mi ślinka pociekła! MUSZĘ ją zrobić!
Asia
Zapowiada się świetnie 🙂
Dobre Zielsko
Wypróbuj ten przepis na tartę malinową – warto! 🙂
Ewa
oj tak idealne moje połączenie smaków… Mam ochotę ugryźć kawałek 🙂
Olga
O i to jest coś co chętnie bym wciągnęła, bo wygląda nieziemsko!