Tarta malinowa posypana płatkami migdałowymi

bezglutenowa wegańska tarta malinowa

Dziś miałam świetny dzień. Praktycznie pierwszy wolny od miesiąca… W końcu miałam czas postać przy garach i zrobić wielki gar zupy buraczkowej, pójść na targ po dobre zielsko, czyli warzywa, owoce i orzechy, i przy okazji wpaść na dwie przyjaciółki zupełnie niespodziewanie w samo południe. A po powrocie do domu zrobiłam coś pysznego. Z piekarnika wyszła przepyszna wegańska, bezglutenowa tarta malinowa z płatkami migdałowymi. 

Tarta malinowa, czyli ciąg dalszy audytu spiżarni

Ostatnio zrobiłam audyt lodówki i spiżarni, po którym wyszła mi tarta z konfiturą z czarnej porzeczki, ale oprócz porzeczki znalazłam jeszcze parę malin i wiśni. Jako, że u mnie pichcenie następuje fazowo, to oczywiście pojawił się kolejny pomysł na tartę. Tym razem padło na maliny i z piekarnika wyszła tarta malinowa, którą posypałam płatkami migdałowymi. Pycha, która szybko się robi i równie szybko znika.

Przepis na tartę malinową z płatkami migdałowymi

Proporcje podane na okrągłą blachę do tarty o średnicy ok. 26 cm.

Składniki:

Spód:

  • 200 g mąki owsianej (w wersji bezglutenowej – wyraźne oznaczenie na opakowaniu)
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju lub musu kokosowego
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • pół szklanki mleka roślinnego (np. domowego mleka kokosowego)

Masa:

  • 300 g malin w soku własnym lub malin mrożonych, a w sezonie świeżych
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzidła (np. erytrytol, stewia, SugaVida, syrop klonowy, czy daktylowy)
  • płaska łyżeczka roślinnego środka żelującego agaru

Posypka:

  • 50 g płatków migdałowych

Wykonanie:

Z mąki, oleju, cukru oraz mleka przygotowujemy kruchy spód. W mleku roślinnym rozpuszczamy cukier kokosowy, energicznie mieszamy i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę. Roztapiamy olej kokosowy (najlepiej w kąpieli wodnej) i wlewamy je do mąki. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto ma się lekko kleić, dać bez problemu uformować, nie rozsypywać i nie rozwarstwiać. Urabiamy kulę i odstawiamy ją do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu spód formujemy palcami na blaszce do tarty i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut w opcji termoobiegu lub na ok. 40 minut przy grzaniu z góry. Każdy musi wyczuć swój piekarnik, wszak piekarniki i opcje grzania są sobie nierówne.

Co dalej?

Kolejno bierzemy się za mus malinowy. Najpierw proponuję przygotować maliny. Moje słoiczkowe malinki przełożyłam do blendera, dodałam cukier kokosowy i zabrałam się za przygotowanie agaru. Instrukcję postępowania z agarem znajdziecie tutaj. Zblendowany z glutem z agaru mus malinowy przekładamy na upieczony spód i odstawiamy. Jak już wspomniałam, Agar tężeje w temperaturze pokojowej, nie ma więc potrzeby wkładania tarty do lodówki, ale może to przyspieszyć ten proces. Tutaj dałam płaską łyżeczkę agaru i wyszło tak, jak chciałam i się spodziewałam – tarta malinowa nie wyszła super sztywna, jak galaretka, bo i nie o to mi chodziło. Kiedy mus malinowy nieco stężeje (ale niezupełnie), posypujemy tartę płatkami migdałowymi. A potem znika w mgnieniu oka…

Owocowe wegańskie tarty

Już nie mogę się doczekać, aż przyjdzie lato i będzie można do tarty dodać świeże maliny… Uwielbiam takie owocowe sezonowe desery. A Ty jakie tarty lubisz najbardziej?

Udanych wypieków, ❤
Małgosia

Wpisy powiązane:

Agar – roślinny środek żelujący do wegańskich deserów

74 Replies to “Tarta malinowa posypana płatkami migdałowymi”

  1. Pyszności. Na weekend będę miała przepis na pyszny deser. Dziękuję. Jak zawsze niezawodna!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Polecam serdecznie. Z taką tartą będzie udany weekend. ❤
  2. Kusisz od samego rana. Wygląda smakowicie. Muszę zrobić na niedzielę.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Taka moja rola kulinarnej kusicielki... ;) Ale ja tu zdrowo kuszę. ;)
  3. Wow, wygląda niesamowicie! No i nie ma pszenicy - na pewno wypróbuję! :)
    1. Dziękuję. :) Unikam pszenicy zwyczajnej. Ze zbóż u mnie najwięcej jest orkiszu i owsa. :)
  4. Wygląda tak apetycznie!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję, cieszę się, że tarta malinowa Ci się spodobała. :)
  5. Ale smakowity przepis! Nabrałam chęci na samodzielne zrobienie :-)
    1. Polecam serdecznie przepis i własne kombinacje. :)
  6. Z wielką ochotą wypróbuję Twój przepis! Wszystkie składniki mam :-) Mąkę owsianą kupujesz gotową czy mielisz płatki? Mam gotową razową - może być?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Kupuję gotową, a jak nie mam pod ręką, to biorę płatki. Razowa jak najbardziej może być - dużo zdrowsza!
  7. Tarta wygląda obłędnie, a do tego jest wegańska <3 Dodatkowo szybka i prosta do wykonania. Takie przepisy lubię najbardziej :)
    1. Ja również - prosto, smacznie i do tego zdrowo! ❤
  8. Nie wiem dlaczego jak spód robię z mąki owsianej albo gryczanej to wychodzi mi twardy jak skała ? Masz może jaką rade co do tego ?:D Pozdrawiam Btw, tarta wygląda super :]
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Hmmm... mąka owsiana raczej daje suche i zbite spody. Ja najczęściej używam jej do tart. Dodaję oleju kokosowego i mam kruchy spód. Poleciłabym robić ciasta z dodatkiem sody lub proszku do pieczenia albo też warstwowo z konfiturami, kremem (np. kokosowym) lub czekoladą.
  9. Myślę, że dzięki Twojej, na pewno pysznej, tarcie Mężczyzna uniknął niechybnej śmierci z powodu kataru :P
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Zajął się fotografowaniem i konsumpcją, a kolejnego dnia rano stwierdził: "Nie mam kataru, wyleczyłaś mnie!" :D
  10. O matko, ależ to pysznie wygląda. Gdzie można kupić takie rzeczy jak agaru i cukier kokosowy?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję. Agaru i cukru kokosowego szukaj na półkach z tzw. zdrową żywnością oraz w eko sklepach. Polecam sklep Wegeeco. Lista składników na wegańską tartę malinową jest dostępna tutaj: http://wegeeco.pl/tarta-malinowa-posypana-platkami-migdalowymi,c113,pl.html. Wśród produktów znajdziesz cukier kokosowy oraz agarantę, roślinny środek żelujący.
  11. Oj zjadłabym, uwielbiam maliny. Tarty są moim numerem jeden :)
    1. Moim również. Znajomi śmieją się, że powinnam zmienić nazwę bloga na „tartowisko”. :)
  12. Już miałam dopytywać o ten cały agar (przyznaję, że pierwszy raz o nim słszę), ale przed końcem dokładnie wszystko opisałaś. Ech, zjadłoby się takich pyszności... :)
    1. Wypróbuj przepis... :)
  13. Kocham tarty, a malinowa brzmi jak zapowiedz wiosny. My używamy agaru bardzo często.
    1. Ja głównie latem do deserów, ale ostatnio zaczęłam robić tarty bez pieczenia i agar sprawdza się idealnie. :)
  14. Wygląda mega smacznie chętnie wypróbuję przepis. Dzięki za inspirację
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo się cieszę, że przepis Ci przypadł do gustu. :)
  15. Znowu mnie zainspirowałaś tym przepisem, a,że maliny mam swoje z działki więc wykorzystam Twoje cudowne wariacje kulinarne.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo się cieszę. A swoje własne maliny brzmią cudownie. ❤
  16. Ale mi zrobiłaś smaka!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      I o to chodziło! ;)
  17. Rewelacja! Uwielbiam maliny, kocham migdały... ta tarta to idealny deser dla mnie :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Świetnie! Cieszę się, że wpasowałam się w Twoje kulinarne preferencje. ;)
  18. Wygląda pysznie ! Dobrze ,ze mam wszystkie składniki to zabiorę się dziś do tego . Dzięki :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Idealnie! Tylko robić tartę! :)
  19. Wow! Jesli smakuje tak, jak wyglada... jestem za!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Tarta malinowa smakuje wybornie. ❤
  20. Wygląda bardzo apetycznie :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję. Polecam wypróbować przepis na wegańską tartę. :)
  21. Właśnie przeszłam na dietę. To wygada zdrowo i pysznie.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      U mnie znajdziesz tylko zdrowe kalorie. ;)
  22. Tak niewiele składników, a efekt taki apetyczny :) Z audytem to super pomysł, też tak czasem robię ;)
    1. Cykliczny audyt lodówki, spiżarni oraz szafek kuchennych to idealny sposób na niemarnowanie żywności. :)
  23. moja druga połówka jest fanką malin, więc pewnie przy najbliższej okazji skorzystam z przepisu! dzięki :D
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Super! Na pewno się ucieszy!
  24. Wyglada bosko! Pierwszy raz widzę przepis z tak fokladntm opisem co zrobić z agatem, zawsze się go bałam, ale teraz spróbuje.
  25. Trochę obawiam się, że nie podołam
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Wykonaniu tarty? Nie jest to takie trudne... ;)
  26. Wygląda obłędnie! Bardzo żałuję, że mam dwie lewe ręce i gotowanie/pieczenie zupełnie mi nie wychodzi :P
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Myślę, że warto zmienić nastawienie... I na pewno wyjdzie!
  27. Wygląda cudownie! Zapewne też smakuje obłędnie - będę musiała spróbować. Choć jeszcze nigdy nie używałam agaru i nieco obawiam się wspomnianego gluta :D
    1. Wypróbuj i sama sprawdź, jak to wygląda z tym agarem. Wprawę i odpowiednie proporcje wyczujesz po kilku próbach. :)
  28. Osobiście nie przepadam za tartami ale ta wygląda obłędnie:)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję. :) Co, kto lubi. Mamy tyle dostępnych składników i możliwości kombinacji, że każdy może znaleźć, czy wymyślić coś odpowiedniego dla siebie. :)
  29. Czytam, widzę i chcę jeść :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Zalecam natychmiastowe wypróbowanie przepisu... :)
  30. Ojejku, jak to się smakowicie prezentuje! Mam ochotę po prostu ukroić sobie kawałek z tego zdjęcia i od razu zjeść :D Ale chyba lepszym pomysłem będzie pójście do sklepu, kupienie wszystkich potrzebnych składników i zrobienie takiej pysznej tarty samodzielnie! Zabieram się do roboty! :D
    1. Świetny pomysł! Na pewno spędzisz cudowne chwile z tą wege słodkością. <3
  31. Wygląda przepysznie i jak mało składników :) Podeślę mamusi :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Cieszę się bardzo, że podzielisz się tym przepisem. :)
  32. Takie pyszności powinnaś wysyłać chętnym, a nie tylko robić zdjęcia :( Aż się głodna zrobiłam.
    1. Zapraszam do Poznania. :)
  33. Zaciekawił mnie ten cukier kokosowy! A tarta bardzo mi się podoba właśnie ze względu na brak cukru czy innych niezbyt zdrowych produktów. ps. robiłaś kiedyś sama mąkę kokosową?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Cukier kokosowy jest pyszny i ma dużo niższy indeks glikemiczny niż jemu podobne. Nie, mąki nie robiłam, ale zmieliłabym wiórki na pył. Chyba, że masz inny patent, to chętnie go poznam. :)
      1. Nie mam innego patentu-też zmieliłabym na pył główny składnik :D Tak jak się robi np.mąkę owsianą :) Fajny blog, będę tu zaglądać :))
        1. Dziękuję i zapraszam, rozgość się. :)
  34. Myślisz, że mąkę owsianą mogę stworzyć z płatków owsianych skręconych na pył?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Jak najbardziej. :)
  35. Oł maj gad.... Aż mi ślinka pociekła! MUSZĘ ją zrobić!
  36. Zapowiada się świetnie :)
    1. Wypróbuj ten przepis na tartę malinową - warto! :)
  37. oj tak idealne moje połączenie smaków... Mam ochotę ugryźć kawałek :)
  38. O i to jest coś co chętnie bym wciągnęła, bo wygląda nieziemsko!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.