Tarta malinowa posypana płatkami migdałowymi

Dziś miałam świetny dzień. Pierwszy wolny od półtora miesiąca… W końcu miałam czas postać przy garach i zrobić wielki gar zupy buraczkowej, pójść na targ po dobre zielsko, czyli warzywa, owoce i orzechy, i przy okazji wpaść na dwie przyjaciółki zupełnie niespodziewanie w samo południe. Ale nie miałam dziś wcale lekko – mój mężczyzna się rozchorował i miał dziś home office. Diagnoza poranna: temperatura 37’5. Diagnoza popołudniowa: pojawił się katar. Diagnoza wieczorna: zwiększone natarcie kataru. Brzmi naprawdę poważnie. Aż się boję co będzie jutro. Zapodałam zestaw przeciwzapalny (cytryna, czosnek, zielona herbata, imbir, herbata z liści malin i spray ziołowy do gardła Argol), a oprócz niego pojawiła się przepyszna wegańska, bezglutenowa tarta malinowa z płatkami migdałowymi. Ostatnio zniknęła od razu ledwo wyjęta z piekarnika… Cóż, moje wege słodkości tak mają. 😉

Tarta malinowa, czyli ciąg dalszy audytu spiżarni

Po ostatnim audycie zrobiłam tartę z konfiturą z czarnej porzeczki, ale oprócz porzeczki znalazłam jeszcze parę malin i wiśni. Jako, że u mnie pichcenie następuje fazowo, to oczywiście pojawił się kolejny pomysł na tartę. Padło na malinową. Chociaż rano chodziła mi po głowie jakaś tarta pomarańczowa z konfiturą korzenną, którą robiłam w grudniu. Na profilu facebookowym bloga Dobre Zielsko pisaliście, żeby połączyć pomarańcze z czekoladą… A tymczasem z piekarnika wyszła tarta malinowa, którą posypałam płatkami migdałowymi. Pycha, która szybko się robi i równie szybko znika. A zdjęcia zrobił mój zakatarzony mężczyzna. 😉

Przepis na wegańską tartę malinową – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/tarta-malinowa-platkami-migdalowymi/2/.

tarta malinowa

74 Comments Add yours

  1. Karolina | Odnova napisał(a):
    Pyszności. Na weekend będę miała przepis na pyszny deser. Dziękuję. Jak zawsze niezawodna!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam serdecznie. Z taką tartą będzie udany weekend. ❤
  2. Małgorzata Ostrowska napisał(a):
    Kusisz od samego rana. Wygląda smakowicie. Muszę zrobić na niedzielę.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Taka moja rola kulinarnej kusicielki... ;) Ale ja tu zdrowo kuszę. ;)
  3. Ola napisał(a):
    Wow, wygląda niesamowicie! No i nie ma pszenicy - na pewno wypróbuję! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :) Unikam pszenicy zwyczajnej. Ze zbóż u mnie najwięcej jest orkiszu i owsa. :)
  4. Izabela napisał(a):
    Wygląda tak apetycznie!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję, cieszę się, że tarta malinowa Ci się spodobała. :)
  5. Iza napisał(a):
    Ale smakowity przepis! Nabrałam chęci na samodzielne zrobienie :-)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam serdecznie przepis i własne kombinacje. :)
  6. Ola napisał(a):
    Z wielką ochotą wypróbuję Twój przepis! Wszystkie składniki mam :-) Mąkę owsianą kupujesz gotową czy mielisz płatki? Mam gotową razową - może być?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Kupuję gotową, a jak nie mam pod ręką, to biorę płatki. Razowa jak najbardziej może być - dużo zdrowsza!
  7. Olka napisał(a):
    Tarta wygląda obłędnie, a do tego jest wegańska <3 Dodatkowo szybka i prosta do wykonania. Takie przepisy lubię najbardziej :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja również - prosto, smacznie i do tego zdrowo! ❤
  8. Martyna napisał(a):
    Nie wiem dlaczego jak spód robię z mąki owsianej albo gryczanej to wychodzi mi twardy jak skała ? Masz może jaką rade co do tego ?:D Pozdrawiam Btw, tarta wygląda super :]
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Hmmm... mąka owsiana raczej daje suche i zbite spody. Ja najczęściej używam jej do tart. Dodaję oleju kokosowego i mam kruchy spód. Poleciłabym robić ciasta z dodatkiem sody lub proszku do pieczenia albo też warstwowo z konfiturami, kremem (np. kokosowym) lub czekoladą.
  9. Asia napisał(a):
    Myślę, że dzięki Twojej, na pewno pysznej, tarcie Mężczyzna uniknął niechybnej śmierci z powodu kataru :P
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zajął się fotografowaniem i konsumpcją, a kolejnego dnia rano stwierdził: "Nie mam kataru, wyleczyłaś mnie!" :D
  10. Ania napisał(a):
    O matko, ależ to pysznie wygląda. Gdzie można kupić takie rzeczy jak agaru i cukier kokosowy?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. Agaru i cukru kokosowego szukaj na półkach z tzw. zdrową żywnością oraz w eko sklepach. Polecam sklep Wegeeco. Lista składników na wegańską tartę malinową jest dostępna tutaj: http://wegeeco.pl/tarta-malinowa-posypana-platkami-migdalowymi,c113,pl.html. Wśród produktów znajdziesz cukier kokosowy oraz agarantę, roślinny środek żelujący.
  11. Ewa napisał(a):
    Oj zjadłabym, uwielbiam maliny. Tarty są moim numerem jeden :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Moim również. Znajomi śmieją się, że powinnam zmienić nazwę bloga na „tartowisko”. :)
  12. Joanna napisał(a):
    Już miałam dopytywać o ten cały agar (przyznaję, że pierwszy raz o nim słszę), ale przed końcem dokładnie wszystko opisałaś. Ech, zjadłoby się takich pyszności... :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wypróbuj przepis... :)
  13. Ania napisał(a):
    Kocham tarty, a malinowa brzmi jak zapowiedz wiosny. My używamy agaru bardzo często.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja głównie latem do deserów, ale ostatnio zaczęłam robić tarty bez pieczenia i agar sprawdza się idealnie. :)
  14. Kasia Lorenc napisał(a):
    Wygląda mega smacznie chętnie wypróbuję przepis. Dzięki za inspirację
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę, że przepis Ci przypadł do gustu. :)
  15. Bernardeta napisał(a):
    Znowu mnie zainspirowałaś tym przepisem, a,że maliny mam swoje z działki więc wykorzystam Twoje cudowne wariacje kulinarne.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę. A swoje własne maliny brzmią cudownie. ❤
  16. Aneta Jokisz napisał(a):
    Ale mi zrobiłaś smaka!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      I o to chodziło! ;)
  17. Sylwia napisał(a):
    Rewelacja! Uwielbiam maliny, kocham migdały... ta tarta to idealny deser dla mnie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Świetnie! Cieszę się, że wpasowałam się w Twoje kulinarne preferencje. ;)
  18. Ewe lina napisał(a):
    Wygląda pysznie ! Dobrze ,ze mam wszystkie składniki to zabiorę się dziś do tego . Dzięki :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Idealnie! Tylko robić tartę! :)
  19. Aga napisał(a):
    Wow! Jesli smakuje tak, jak wyglada... jestem za!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tarta malinowa smakuje wybornie. ❤
  20. Justyna Szmuc napisał(a):
    Wygląda bardzo apetycznie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. Polecam wypróbować przepis na wegańską tartę. :)
  21. Natalia napisał(a):
    Właśnie przeszłam na dietę. To wygada zdrowo i pysznie.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      U mnie znajdziesz tylko zdrowe kalorie. ;)
  22. Judyta napisał(a):
    Tak niewiele składników, a efekt taki apetyczny :) Z audytem to super pomysł, też tak czasem robię ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Cykliczny audyt lodówki, spiżarni oraz szafek kuchennych to idealny sposób na niemarnowanie żywności. :)
  23. Filip Pollok napisał(a):
    moja druga połówka jest fanką malin, więc pewnie przy najbliższej okazji skorzystam z przepisu! dzięki :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Super! Na pewno się ucieszy!
  24. Grażyna napisał(a):
    Wyglada bosko! Pierwszy raz widzę przepis z tak fokladntm opisem co zrobić z agatem, zawsze się go bałam, ale teraz spróbuje.
  25. Zuzanna Kwiatkowska napisał(a):
    Trochę obawiam się, że nie podołam
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wykonaniu tarty? Nie jest to takie trudne... ;)
  26. Kasia napisał(a):
    Wygląda obłędnie! Bardzo żałuję, że mam dwie lewe ręce i gotowanie/pieczenie zupełnie mi nie wychodzi :P
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Myślę, że warto zmienić nastawienie... I na pewno wyjdzie!
  27. Agnieszka napisał(a):
    Wygląda cudownie! Zapewne też smakuje obłędnie - będę musiała spróbować. Choć jeszcze nigdy nie używałam agaru i nieco obawiam się wspomnianego gluta :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wypróbuj i sama sprawdź, jak to wygląda z tym agarem. Wprawę i odpowiednie proporcje wyczujesz po kilku próbach. :)
  28. Osobiście nie przepadam za tartami ale ta wygląda obłędnie:)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :) Co, kto lubi. Mamy tyle dostępnych składników i możliwości kombinacji, że każdy może znaleźć, czy wymyślić coś odpowiedniego dla siebie. :)
  29. Szymon Owedyk napisał(a):
    Czytam, widzę i chcę jeść :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zalecam natychmiastowe wypróbowanie przepisu... :)
  30. Justyna napisał(a):
    Ojejku, jak to się smakowicie prezentuje! Mam ochotę po prostu ukroić sobie kawałek z tego zdjęcia i od razu zjeść :D Ale chyba lepszym pomysłem będzie pójście do sklepu, kupienie wszystkich potrzebnych składników i zrobienie takiej pysznej tarty samodzielnie! Zabieram się do roboty! :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Świetny pomysł! Na pewno spędzisz cudowne chwile z tą wege słodkością. <3
  31. Patrycja Czubak napisał(a):
    Wygląda przepysznie i jak mało składników :) Podeślę mamusi :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Cieszę się bardzo, że podzielisz się tym przepisem. :)
  32. Magdalena napisał(a):
    Takie pyszności powinnaś wysyłać chętnym, a nie tylko robić zdjęcia :( Aż się głodna zrobiłam.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zapraszam do Poznania. :)
  33. Iwona napisał(a):
    Zaciekawił mnie ten cukier kokosowy! A tarta bardzo mi się podoba właśnie ze względu na brak cukru czy innych niezbyt zdrowych produktów. ps. robiłaś kiedyś sama mąkę kokosową?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Cukier kokosowy jest pyszny i ma dużo niższy indeks glikemiczny niż jemu podobne. Nie, mąki nie robiłam, ale zmieliłabym wiórki na pył. Chyba, że masz inny patent, to chętnie go poznam. :)
      1. Iwona napisał(a):
        Nie mam innego patentu-też zmieliłabym na pył główny składnik :D Tak jak się robi np.mąkę owsianą :) Fajny blog, będę tu zaglądać :))
        1. Dobre Zielsko napisał(a):
          Dziękuję i zapraszam, rozgość się. :)
  34. Lalo.mama napisał(a):
    Myślisz, że mąkę owsianą mogę stworzyć z płatków owsianych skręconych na pył?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jak najbardziej. :)
  35. Elżbieta napisał(a):
    Oł maj gad.... Aż mi ślinka pociekła! MUSZĘ ją zrobić!
  36. Asia napisał(a):
    Zapowiada się świetnie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wypróbuj ten przepis na tartę malinową - warto! :)
  37. Ewa napisał(a):
    oj tak idealne moje połączenie smaków... Mam ochotę ugryźć kawałek :)
  38. Olga napisał(a):
    O i to jest coś co chętnie bym wciągnęła, bo wygląda nieziemsko!

Dodaj komentarz