bezglutenowy wegański makowiec z kruszonką
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Święta

Wegański makowiec na kruchym spodzie

Tej jesieni oszalałam na punkcie wypieków z udziałem maku i melasy karobowej. To połączenie idealne! Piekłam chałkę, makówki, czyli drożdżówki z makiem, ciasteczka, rolady makowe i oczywiście najpyszniejszy wegański makowiec na kruchym spodzie z kruszonką. Pycha! Uwielbiam jadać takie ciacha na śniadanie. O tak, na śniadanie – w końcu zawiera pełno płatków owsianych, więc jest to owsianka inaczej! Wegański makowiec z kruszonką będzie także idealny na świąteczny stół. ❤️

Wegański makowiec z kruszonką

Makowiec zawsze kojarzył mi się z grudniowymi klimatami. W końcu to świąteczny wypiek. A jako że lubię kruche ciasta, toteż w tym roku będzie wegański makowiec z kruszonką.

Bezglutenowy spód i kruszonka

Przepis na wegański makowiec zawiera w sobie produkty bezglutenowe. Kruchy spód i kruszonkę robię na bazie płatków owsianych. Z założenia są one bezglutenowe, ale bywają glutenem zanieczyszczone. Dlatego w wersji bezglutenowej trzeba użyć płatków owsianych ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa oraz informacją, że są bezglutenowe. Oczywiście można zrobić makowiec i w wersji glutenowej – wtedy najlepiej wymieszać płatki owsiane z mąką orkiszową w równych proporcjach. Tak więc przepis ten nadaje się dla wszystkich!

Melasa karobowa idealna do masy makowej

Masę makową robię z trzech składników – oczywiście maku, melasy karobowej oraz płatków kokosowych. To połączenie wypróbowałam kilka razy i jest przepyszne! Masa świetnie gęstnieje i smakuje wyśmienicie. Melasa karobowa współgra kolorystycznie z makiem, zagęszcza masę i jest dużo bardziej wartościowym słodzidłem niż biały cukier. Do spodu oraz kruszonki możesz dodać cukier kokosowy / erytrol lub ksylitol, jak wolisz.

bezglutenowy wegański makowiec z kruszonką

Przepis na wegański makowiec z kruszonką

Z podanych proporcji wyszła mi małej wielkości blacha, tak plus minus 20×15 cm, ale przyznam, że w trakcie podjadałam masę makową, a ciasta na kruszonkę zostało mi jeszcze trochę. Zrobię powidła na ciepło z kruszonką.

Składniki:

  • 250 g (+/- 2 szklanki) mąki owsianej lub płatków owsianych
  • 200 g maku niebieskiego
  • szklanka mleka z orzechów laskowych lub innego roślinnego
  • 6 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego lub musu kokosowego
  • 6 łyżek melasy karobowej (ilość wg uznania)
  • 2 łyżki płatków lub wiórków kokosowych
  • 2 łyżki rodzynków
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Wykonanie:

1. Mak mielę dokładnie w blenderze lub młynku do kawy. Przesypuję je do miseczki i zalewam gorącą wodą na ok. pół cm powyżej maku. Odstawiam na godzinę.

2. Płatki owsiane mielę w blenderze lub młynku do kawy. Nie musi być bardzo dokładnie. Przesypuję je do miski. Zamiast płatków można oczywiście użyć mąki owsianej.

3. Mus kokosowy lub olej nierafinowany rozpuszczam w kąpieli wodnej.

4. Płatki lub wiórki kokosowe wrzucam na rozgrzaną patelnię i prażę przez chwilę, aż się lekko zarumienią. Odstawiam do wystygnięcia. Po wystygnięciu mielę je w blenderze albo młynku.

5. Do masy makowej dodaję zmielone płatki kokosowe oraz 4 łyżki melasy karobowej. Ilość melasy zależy od Twoich preferencji. Spróbuj masy makowej i oceń, czy ilość słodyczy jest wystarczająca. Wszystko razem dokładnie mieszam. Można to zrobić blenderem.

6. Rodzynki myję i moczę przed około 30 minut. Następnie odsączam i wrzucam do masy makowej.

7. Do płatków owsianych wsypuję proszek do pieczenia, dodaję 2 pozostałe łyżki melasy karobowej oraz powoli wlewam roztopiony mus kokosowy. Całość mieszam łyżką, a następnie ręką. Dodaję 4 łyżki mleka roślinnego (polecam laskowe – przepis na pyszne bardzo orzechowe domowe mleko laskowe. Jeśli potrzeba dodaję więcej mleka lub zmielonych płatków owsianych. Ciasto ugniatam ręcznie i jeśli nie klei się już do rąk, dzielę je na 2 części – jedną większą, a drugą mniejszą. Z większej formuję kulę i wkładam na około pół godziny do lodówki.

8. Ciasto wyjmuję i wałkuję na grubość ok. 1 cm. Staram się od razu formować kształt spodu jaki ma forma do pieczenia – w moim przypadku jest to prostokąt. Spód można oczywiście wyłożyć ręcznie. Do formy wkładam papier do pieczenia, wkładam spód, boki wycinam nożem, jeśli są za duże i dopasowuję do formy palcami.

9. Na spód wykładam równomiernie masę makową, wyrównuję nożem.

10. Resztę ciasta kruszę palcami i taką kruszonką posypuję masę makową.

11. Ciasto piekę przez około 35 minuty w temperaturze 190 stopni w trybie góra-dół. Kruszonka ma być zarumieniona. Zauważyłam, że każdy piekarnik piecze inaczej – 190 stopni w starszym piekarniku mojej mamy by ciasto zjarały. Dopasuj temperaturę do swojego piekarnika – znasz go najlepiej.

bezglutenowy wegański makowiec z kruszonką

 

Ciasto idealne na święta

Mam nadzieję, że przepis na wegański makowiec z kruszonką przyda Ci się na święta i będziesz zajadać się przy świątecznej korzennej herbacie lub gorącej wegańskiej czekolady.

Cudownych świąt! ❤️
Gosia


Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Doda mi to motywacji do kolejnych publikacji!

Postaw mi kawę na buycoffee.to


 

Wypróbuj także przepis na MAKOWE TARTALETKI – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!

wegańskie tartaletki z makiem

 

Zachęcam także do wypróbowania przepisu na GORĄCĄ DAKTYLOWĄ CZEKOLADĘ – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!

wegańska gorąca czekolada daktylowa bezglutenowa

4 komentarze

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańskie trufle orzechowe
Wegańskie trufle orzechowe i korzenne

Uwielbiam korzenne rozgrzewające klimaty. Dzięki nim chłodne dni stają się piękniejsze! Rozpieszczam się gorącą czekoladą albo kulkami bakaliowymi z przyprawą...

Zamknij