Tej jesieni oszalałam na punkcie wypieków z udziałem maku i melasy karobowej. To połączenie idealne! Piekłam chałkę, makówki, czyli drożdżówki z makiem, ciasteczka, rolady makowe i oczywiście najpyszniejszy wegański makowiec na kruchym spodzie z kruszonką. Pycha! Uwielbiam jadać takie ciacha na śniadanie. O tak, na śniadanie – w końcu zawiera pełno płatków owsianych, więc jest to owsianka inaczej! Wegański makowiec z kruszonką będzie także idealny na świąteczny stół. ❤️
Wegański makowiec z kruszonką
Makowiec zawsze kojarzył mi się z grudniowymi klimatami. W końcu to świąteczny wypiek. A jako że lubię kruche ciasta, toteż w tym roku będzie wegański makowiec z kruszonką.
Bezglutenowy spód i kruszonka
Przepis na wegański makowiec zawiera w sobie produkty bezglutenowe. Kruchy spód i kruszonkę robię na bazie płatków owsianych. Z założenia są one bezglutenowe, ale bywają glutenem zanieczyszczone. Dlatego w wersji bezglutenowej trzeba użyć płatków owsianych ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa oraz informacją, że są bezglutenowe. Oczywiście można zrobić makowiec i w wersji glutenowej – wtedy najlepiej wymieszać płatki owsiane z mąką orkiszową w równych proporcjach. Tak więc przepis ten nadaje się dla wszystkich!
Słodzidło idealna do masy makowej
Masę makową robię z trzech składników – oczywiście maku, melasy karobowej oraz płatków kokosowych. To połączenie wypróbowałam kilka razy i jest przepyszne! Masa świetnie gęstnieje i smakuje wyśmienicie. Melasa karobowa współgra kolorystycznie z makiem, zagęszcza masę i jest dużo bardziej wartościowym słodzidłem niż biały cukier. Zamiast melasy karobowej możesz dać syrop daktylowy lub klonowy albo próbować ze zblendowanymi daktylami. Do spodu oraz kruszonki możesz dodać cukier kokosowy / erytrol lub ksylitol, jak wolisz.
Przepis na wegański makowiec z kruszonką
Z podanych proporcji wyszła mi małej wielkości blacha, tak plus minus 20×15 cm, ale przyznam, że w trakcie podjadałam masę makową, a ciasta na kruszonkę zostało mi jeszcze trochę. Zrobię powidła na ciepło z kruszonką.
Składniki:
- 250 g (+/- 2 szklanki) mąki owsianej lub płatków owsianych
- 200 g maku niebieskiego
- 6 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego lub musu kokosowego
- 6 łyżek melasy karobowej (ilość wg uznania)
- 4 łyżki mleka z orzechów laskowych lub innego roślinnego
- 2 łyżki płatków lub wiórków kokosowych
- 2 łyżki rodzynków
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Wykonanie:
1. Mak mielę dokładnie w blenderze lub młynku do kawy. Przesypuję je do miseczki i zalewam gorącą wodą na ok. pół cm powyżej maku. Odstawiam na godzinę. Mleko można także zalać gorącym mlekiem roślinnym – najlepiej orzechowym lub migdałowym, żeby dodać nieco orzechowej nuty smakowej.
2. Płatki owsiane mielę w blenderze lub młynku do kawy. Nie musi być bardzo dokładnie. Przesypuję je do miski. Zamiast płatków można oczywiście użyć mąki owsianej.
3. Mus kokosowy lub olej nierafinowany rozpuszczam w kąpieli wodnej.
4. Płatki lub wiórki kokosowe wrzucam na rozgrzaną patelnię i prażę przez chwilę, aż się lekko zarumienią. Odstawiam do wystygnięcia. Po wystygnięciu mielę je w blenderze albo młynku.
5. Do masy makowej dodaję zmielone płatki kokosowe oraz 4 łyżki melasy karobowej. Ilość melasy zależy od Twoich preferencji. Spróbuj masy makowej i oceń, czy ilość słodyczy jest wystarczająca. Wszystko razem dokładnie mieszam. Można to zrobić blenderem (najlepiej ręcznym). Jeśli masa makowa jest za sucha, można dodać kilka łyżek mleka roślinnego.
6. Rodzynki myję i moczę w wodzie przed około 30 minut. Następnie odsączam i wrzucam do masy makowej.
7. Do płatków owsianych wsypuję proszek do pieczenia, dodaję 2 pozostałe łyżki melasy karobowej oraz powoli wlewam roztopiony mus kokosowy. Całość mieszam łyżką, a następnie ręką. Dodaję 4 łyżki mleka roślinnego (polecam laskowe – przepis na pyszne bardzo orzechowe domowe mleko laskowe. Jeśli potrzeba dodaję więcej mleka lub zmielonych płatków owsianych. Ciasto ugniatam ręcznie i jeśli nie klei się już do rąk, dzielę je na 2 części – jedną większą, a drugą mniejszą. Z większej formuję kulę i wkładam na około pół godziny do lodówki.
8. Ciasto wyjmuję i wałkuję na grubość ok. 1 cm. Staram się od razu formować kształt spodu jaki ma forma do pieczenia – w moim przypadku jest to prostokąt. Spód można oczywiście wyłożyć ręcznie. Do formy wkładam papier do pieczenia, wkładam spód, boki wycinam nożem, jeśli są za duże i dopasowuję do formy palcami.
9. Na spód wykładam równomiernie masę makową, wyrównuję nożem.
10. Resztę ciasta kruszę palcami i taką kruszonką posypuję masę makową.
11. Ciasto piekę przez około 35 minuty w temperaturze 190 stopni w trybie góra-dół. Kruszonka ma być zarumieniona. Zauważyłam, że każdy piekarnik piecze inaczej – 190 stopni w starszym piekarniku mojej mamy by ciasto zjarały. Dopasuj temperaturę do swojego piekarnika – znasz go najlepiej.
Ciasto idealne na święta
Mam nadzieję, że przepis na wegański makowiec z kruszonką przyda Ci się na święta i będziesz zajadać się przy świątecznej korzennej herbacie lub gorącej wegańskiej czekolady.
Cudownych świąt! ❤️
Gosia
Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Doda mi to motywacji do kolejnych publikacji!
Wypróbuj także przepis na MAKOWE TARTALETKI – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
8 komentarzy
Pingback:
Pingback:
M. Kor
Dobre Zielsko
Joanna Czermińska
Dobre Zielsko
Joanna Czermińska
Pingback: