wegańska gorąca czekolada z orzechami
Bezglutenowe,  Ciasta, tarty i desery,  Przepisy wegańskie

Wegańska gorąca czekolada z orzechami

Czy jest coś bardziej przyjemniejszego w te chłodne dni i wieczory niż wegańska gorąca czekolada z orzechami? Taka bardzo rozgrzewająca, korzenna, gęsta, pyszna. Dla mnie to wspaniała chwila tu i teraz. Dla siebie. Poznaj mój przepis, choć zupełnie inny, inspirowany wegańską gorącą czekoladą daktylową z poznańskiej Kuchni PoWolność.

Aksamitna wegańska gorąca czekolada

Dosyć często słyszę pytania: „Jak zrobić wegańską gorącą czekoladę” albo „Jak zagęścić wegańską czekoladę do picia?” Jest wiele sposobów, a najbardziej pasują mi daktyle. I to jeszcze lepiej świeże albo suszone bez konserwantów, lepszej jakości niż najtańsze twarde daktyle, które określam mianem „landrynek”. Daktyle do lejącej się gładkiej czekolady powinny być w miarę miękkie. Daktyle to także naturalna słodycz, a więc wegańska gorąca czekolada nie potrzebuje już być dosładzana – przepis nie zawiera dodatku rafinowanego cukru, ani żadnych innych słodzików. Słodkie są daktyle i tyle wystarczy. Idealnie dają się zblendować na aksamitną gładkość (używam blendera molekularnego Ronic Zyle), która jest wręcz nieodzowną cechą czekolady do picia

Składniki do wegańskiej czekolady

Oprócz daktyli do przyrządzenia czekolady potrzebujesz mleka kokosowego. Nie musi być to gęste sklepowe, wystarczy domowe mleko roślinne. Gęste mleko kokosowe polecam Ci użyć, jeśli masz twardsze daktyle suszone. Jeśli chcesz uzyskać gładką konsystencję, a nie masz blendera wysokoobrotowego, wybierz czekoladę gorzką w tabliczce i rozpuść ją, podgrzewając pozostałe składniki w rondelku. Jeśli nie możesz jadać kakao, wybierz karob (sprawdzone przeze mnie produkty znajdziesz w sklepie Bakra). Idealnym dodatkiem do czekolady jest masło z orzechów nerkowca lub masło migdałowe. Ja dodaję także musu kokosowego, który jeszcze bardziej zagęszcza czekoladę. I oczywiście dodaję szczyptę rozgrzewającego cynamonu. Co powiesz na takie połączenie?

Przepis na wegańską gorącą czekoladę z orzechami

Proporcje podane na dwie filiżanki.

Składniki:

  • 400 ml wody lub mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe tutaj)
  • 50 g daktyli świeżych lub 40 g suszonych
  • 2 łyżki gorzkiego kakao lub kilka kosteczek gorzkiej czekolady 90%
  • kilka orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu cejlońskiego
  • opcjonalnie: łyżka musu kokosowego (przepis tutaj)
  • opcjonalnie: łyżka masła migdałowego lub z orzechów nerkowca

Wykonanie:

  1. Daktyle suszone namocz w wodzie lub mleku kokosowym przez ok. 30 minut. Jeśli używasz świeżych daktyli, usuń z nich pestki i wrzuć do wody lub mleka kokosowego.
  2. Do mleka z daktylami dodaj kakao lub czekoladę, mus kokosowy, cynamon oraz opcjonalnie masło migdałowe lub z orzechów nerkowca.
  3. Wszystko razem zblenduj na gładko.
  4. Całość podgrzej w rondelku, przelej do filiżanek lub kubków, posyp orzechami włoskimi.

Wegańska gorąca czekolada na inne sposoby

Mam jeszcze kilka sposobów na wegańską gorącą czekoladę. Można ją zrobić także na bazie gorzkiej czekolady z tabliczki, gęstego mleka kokosowego, masła orzechowego albo roślinnej odżywki białkowej.

Jakie masz swoje sposoby na wegańską gorącą czekoladę?
Małgosia

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.