Granola to zapiekane płatki zbożowe, orzechy, suszone owoce oraz opcjonalnie słodzik, czyli takie upieczone do chrupkości musli. W sklepach jest wiele produktów tego typu, ale… Albo zawierają zbyt dużo cukru, konserwanty i inne wypełniacze, albo ich stosunek jakość/cena czy waga/cena kompletnie się ze sobą rozmijają. I najlepiej zrobić swoją własną, domową (wegańską) granolę. Pięknie pachnie i można przygotować ją w większej ilości, aby wystarczyło na parę posiłków. Dzięki temu można zaplanować kilka śniadań w tygodniu. Ja często robię granolę w niedzielę – na prawie cały kolejny tydzień. Moja ulubiona to granola orzechowa z cynamonową nutą.
Z czego zrobić granolę?
Domowa granola orzechowa to świetna propozycja na śniadanie do jogurtu (np. owsianego lub jaglanego, domowego oczywiście!), “mleka” roślinnego (np. pysznego domowego z orzechów laskowych), musu owocowego lub domowej konfitury, np. pomarańczowej. Sama w sobie może również stanowić zdrową i energetyczną przekąskę. Jest świetną alternatywą dla słodyczy i pustych kalorii. Domową granolę lubię właśnie za to, że można do niej dorzucać wszelkie ulubione składniki, które akurat mam pod ręką i wykorzystać najczęściej walające się resztki ziaren, pestek, orzechów czy rodzynków. A jako że ostatnio robiłam orzechowy krem czekoladowy i nałupałam sporo orzechów, toteż wyszła mi granola orzechowa. Można ją przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku. Granola będzie bezglutenowa, jeśli płatki owsiane będą bezglutenowe – musi być to oznaczone na opakowaniu.
Domowa granola orzechowa ze słodzidłem
Granolę trzeba czymś zlepić. Najlepiej sprawdzają się tutaj lejące się słodzidła. Ze słodzideł najczęściej dodaję melasę karobową, syrop klonowy lub daktylowy. W wersji wegetariańskiej miód – jeśli jadasz. Można także przygotować karmel z cukru trzcinowego. Miód, jak i inne słodzidła, i tak tracą część swoich cennych właściwości przy temperaturze pieczenia 160 stopni. Ale w zrobieniu samej granoli chodzi bardziej o samo spoidło – ważne, aby słodzik był płynny. Podobnie jest z orzechami – lepiej nie poddawać ich obróbce cieplnej, a jeśli już to w jak najniższej możliwej temperaturze. Od czasu do czasu w małych ilościach nie zaszkodzi, byle nie codziennie.
Przepis na granolę orzechową
Proporcje podane na blachę o wymiarach ok. 30 cm x 24 cm. Po upieczeniu granolę przechowuję w słoiku.
Składniki:
- 200 g płatków owsianych górskich
- 100 g rodzynków
- 100 g suszonych daktyli
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów ziemnych
- 50 g żurawiny (szukajcie takiej bez cukru)
- 50 g suszonych moreli
- 50 g sezamu
- słodzik: 4 łyżki melasy karobowej / syropu klonowego / daktylowego
- 3 łyżki wody
- kilka płatków kokosa
- łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej (przepis tutaj)
- odrobina soli
Wykonanie:
1. Do miski wsypuję płatki owsiane.
2. Suszone owoce przemywam, a potem dokładnie odsączam. Nie jest to konieczne, ale zawsze warto. Daktyle i morele kroję na małe kawałki. Opcjonalnie można również pokroić rodzynki i żurawinę.
3. Z połowy orzechów, sezamu i migdałów przygotowuję mąkę – wrzucam je do blendera (najlepiej wysokoobrotowego) i mielę na drobno. Następnie przesypuję je do miski z płatkami oraz owocami.
4. Resztę migdałów i orzechów kroję na małe kawałki i dorzucam do pozostałych składników.
5. Dodaję sezam, cynamon, sól i płatki kokosa – suszone albo kawałki ze świeżo rozłupanego.
6. Wszystko razem mieszam.
7. Następnie przygotowuję lepiszcz, czyli spoidło, coś co wszystko zlepi. Ilość spoidła-słodzidła to kwestia indywidualna. Dla mnie 4 łyżki wystarczą i kleją optymalnie. Do szklanki z wodą dodaję słodzidło, mieszam, a następnie zalewam przygotowaną granolę. Jeśli będzie zbyt sucha, można dodać trochę więcej wody ze słodzikiem – radzę dodawać stopniowo łyżkami.
8. Wszystko mieszam drewnianą łyżką i odstawiam na parę minut. Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam na nią granolę.
9. Zapiekam przez ok. 20 minut w temperaturze 140-150 stopni w trybie termoobiegu. Podczas zapiekania warto zamieszać granolę drewnianą łopatką i sprawdzać stopień zarumienienia płatków oraz uważać, aby nie przypalić drobnych kawałków bakalii. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam granolę aż do wystygnięcia.
10. Granolę orzechową można zapiekać także w niższej temperaturze, ale dłużej. Niższa temperatura wypiekania jest korzystniejsza, jeśli w granoli znajdują się orzechy oraz pestki (zwłaszcza orzechy włoskie oraz pestki dyni).
Lubisz granolę? Z czym najchętniej ją jadasz?
Gosia
Jeśli podobają Ci się moje przepisy, możesz postawić mi wirtualną kawę!
Dzięki temu mogę rozwijać blog i tworzyć wartościowe przepisy również dla Ciebie.
Kliknij tutaj lub poniżej w zielony przycisk.
Link do postawienia kawy znajduje się także przy poszczególnych przepisach na blogu.
Dziękuję za Twoje wsparcie! ❤️
Wypróbuj przepis na DOMOWE MUSLI – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
94 komentarze
Kamila
Dobre Zielsko
Katarzyna
Dobre Zielsko
iwona
Dobre Zielsko
Iwona
Dobre Zielsko
0jla
Dobre Zielsko
Iza
Dobre Zielsko
Olga
Dobre Zielsko
Magda
Dobre Zielsko
Ale
Dobre Zielsko
Paulina
Dobre Zielsko
anita
Dobre Zielsko
Katarzyna
Dobre Zielsko
Ewelina
Dobre Zielsko
Ania
Dobre Zielsko
Marta
Dobre Zielsko
Marta
Ania
Dobre Zielsko
Monika
Dobre Zielsko
Justyna
Dobre Zielsko
Milena
Dobre Zielsko
Ania
Dobre Zielsko
Kasia
Dobre Zielsko
Ewelina
Dobre Zielsko
Edyta
Dobre Zielsko
Anna
Dobre Zielsko
Natalia
Dobre Zielsko
Lidia
Dobre Zielsko
Miłka
Dobre Zielsko
Karolina
Dobre Zielsko
Iwona
Dobre Zielsko
Monika
Dobre Zielsko
Gosia
Dobre Zielsko
Katarzyna
Dobre Zielsko
Anna
Dobre Zielsko
Marlena
Dobre Zielsko
Beata
Dobre Zielsko
Karolina
Dobre Zielsko
Minimalistic
Dobre Zielsko
Pingback:
Kasia
Aga
sylwek
Zuza
Ola
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Ania
carolina
Paula
Kasia