domowa wegańska bezglutenowa granola orzechowa
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Granola orzechowa z cynamonem i suszonymi owocami

Granola to zapiekane płatki zbożowe, orzechy, suszone owoce oraz opcjonalnie słodzik, czyli takie upieczone do chrupkości musli. W sklepach jest wiele produktów tego typu, ale… Albo zawierają zbyt dużo cukru, konserwanty i inne wypełniacze, albo ich stosunek jakość/cena czy waga/cena kompletnie się ze sobą rozmijają. I najlepiej zrobić swoją własną, domową (wegańską) granolę. Pięknie pachnie i można przygotować ją w większej ilości, aby wystarczyło na parę posiłków. Dzięki temu można zaplanować kilka śniadań w tygodniu. Ja często robię granolę w niedzielę – na prawie cały kolejny tydzień. Moja ulubiona to granola orzechowa z cynamonową nutą.

Z czego zrobić granolę?

Domowa granola orzechowa to świetna propozycja na śniadanie do jogurtu (np. owsianego lub jaglanego, domowego oczywiście!), „mleka” roślinnego (np. pysznego domowego z orzechów laskowych), musu owocowego lub domowej konfitury, np. pomarańczowej. Sama w sobie może również stanowić zdrową i energetyczną przekąskę. Jest świetną alternatywą dla słodyczy i pustych kalorii. Domową granolę lubię właśnie za to, że można do niej dorzucać wszelkie ulubione składniki, które akurat mam pod ręką i wykorzystać najczęściej walające się resztki ziaren, pestek, orzechów czy rodzynków. A jako że ostatnio robiłam orzechowy krem czekoladowy i nałupałam sporo orzechów, toteż wyszła mi granola orzechowa. Można ją przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku. Granola będzie bezglutenowa, jeśli płatki owsiane będą bezglutenowe – musi być to oznaczone na opakowaniu.

Domowa granola orzechowa ze słodzidłem

Granolę trzeba czymś zlepić. Najlepiej sprawdzają się tutaj lejące się słodzidła. Ze słodzideł najczęściej dodaję melasę karobową, syrop klonowy lub daktylowy. W wersji wegetariańskiej miód – jeśli jadasz. Można także przygotować karmel z cukru trzcinowego. Miód, jak i inne słodzidła, i tak tracą część swoich cennych właściwości przy temperaturze pieczenia 160 stopni. Ale w zrobieniu samej granoli chodzi bardziej o samo spoidło – ważne, aby słodzik był płynny. Podobnie jest z orzechami – lepiej nie poddawać ich obróbce cieplnej, a jeśli już to w jak najniższej możliwej temperaturze. Od czasu do czasu w małych ilościach nie zaszkodzi, byle nie codziennie.

Przepis na granolę orzechową

Proporcje podane na blachę o wymiarach ok. 30 cm x 24 cm. Po upieczeniu granolę przechowuję w słoiku.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 100 g rodzynków
  • 100 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 50 g żurawiny (szukajcie takiej bez cukru)
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g sezamu
  • słodzik: 4 łyżki melasy karobowej / syropu klonowego / daktylowego
  • 3 łyżki wody
  • kilka płatków kokosa
  • łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej (przepis tutaj)
  • odrobina soli

Wykonanie:

1. Do miski wsypuję płatki owsiane.

2. Suszone owoce przemywam, a potem dokładnie odsączam. Nie jest to konieczne, ale zawsze warto. Daktyle i morele kroję na małe kawałki. Opcjonalnie można również pokroić rodzynki i żurawinę.

3. Z połowy orzechów, sezamu i migdałów przygotowuję mąkę – wrzucam je do blendera (najlepiej wysokoobrotowego – ja używam blendera Ronic Zyle) i mielę na drobno. Następnie przesypuję je do miski z płatkami oraz owocami.

4. Resztę migdałów i orzechów kroję na małe kawałki i dorzucam do pozostałych składników.

5. Dodaję sezam, cynamon, sól i płatki kokosa – suszone albo kawałki ze świeżo rozłupanego.

6. Wszystko razem mieszam.

7. Następnie przygotowuję lepiszcz, czyli spoidło, coś co wszystko zlepi. Ilość spoidła-słodzidła to kwestia indywidualna. Dla mnie 4 łyżki wystarczą i kleją optymalnie. Do szklanki z wodą dodaję słodzidło, mieszam, a następnie zalewam przygotowaną granolę. Jeśli będzie zbyt sucha, można dodać trochę więcej wody ze słodzikiem – radzę dodawać stopniowo łyżkami.

8. Wszystko mieszam drewnianą łyżką i odstawiam na parę minut. Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam na nią granolę.

9. Zapiekam przez ok. 15-20 minut w temperaturze 150-160 stopni w trybie termoobiegu. Podczas zapiekania warto zamieszać granolę drewnianą łopatką i sprawdzać stopień zarumienienia płatków oraz uważać, aby nie przypalić drobnych kawałków bakalii. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam granolę aż do wystygnięcia.

Lubisz granolę? Z czym najchętniej ją jadasz?
Małgosia

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More

75 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wwegańskie bezglutenowe pączki
Pieczone wegańskie pączki z powidłami śliwkowymi

Oto moje pieczone wegańskie pączki z powidłami. Przepis, który będę długo pamiętać, bo to pierwszy zagnieciony własnoręcznie wypiek w naszym...

Zamknij