Granola orzechowa z cynamonem i suszonymi owocami

Domowa wegańska bezglutenowa granola orzechowa

Granola to zapiekane płatki zbożowe, orzechy, suszone owoce oraz opcjonalnie słodzik, czyli takie upieczone do chrupkości musli. W sklepach jest wiele produktów tego typu, ale… Albo zawierają zbyt dużo cukru, konserwanty i inne wypełniacze,  albo ich stosunek jakość/cena czy waga/cena kompletnie się ze sobą rozmijają. I najlepiej zrobić swoją własną, domową (wegańską) granolę. Pięknie pachnie i można zrobić większe jej ilości, aby starczyło na parę posiłków. Dzięki temu można zaplanować kilka śniadań w tygodniu. Ja często robię granolę w niedzielę – na prawie cały kolejny tydzień. Moja ulubiona to granola orzechowa z cynamonową nutą.

Domowa granola orzechowa – jak ją zrobić?

Domowa granola orzechowa to świetna propozycja na śniadanie do jogurtu (np. owsianego), „mleka” roślinnego (np. domowego kokosowego), musu owocowego, czy domowej konfitury, np. pomarańczowej. Sama w sobie może również stanowić zdrową i energetyczną przekąskę. Najbardziej domową granolę lubię ją za to, że można do niej dorzucać wszelkie ulubione składniki, które akurat mamy pod ręką i wykorzystać najczęściej walające się resztki ziaren, pestek, orzechów, czy rodzynków. A jako że ostatnio robiłam orzechowy krem czekoladowy i nałupałam sporo orzechów, toteż wyszła mi granola orzechowa.

Przepis na domową granolę orzechową

Proporcje podane na blachę o wymiarach ok. 30 cm x 24 cm. Po upieczeniu granolę przechowuję w litrowym słoiku.

Czego nam potrzeba?

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 100 g rodzynków
  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 50 g żurawiny (szukajcie takiej bez cukru)
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g sezamu
  • słodzik: 4 łyżki syropu klonowego / daktylowego / z agawy lub miodu (niewegański)
  • 3 łyżki wody
  • kilka płatków kokosa
  • łyżeczka cynamonu
  • odrobina soli

Jak to zrobić?

Najlepiej zacząć od łupania orzechów, które następnie myjemy i dokładnie odsączamy. Do miski wsypujemy do niej płatki. Suszone owoce najlepiej przemyć, a potem dokładnie odsączyć. Daktyle i morele kroimy na małe kawałki. Opcjonalnie możemy również pokroić rodzynki i żurawinę. Z połowy orzechów, sezamu i migdałów przygotowujemy mąkę – wrzucamy je do blendera (najlepiej wysokoobrotowego – ja używam blendera Ronic Zyle) i miksujemy jak najdrobniej się da. Następnie przekładamy do miski z płatkami oraz owocami. Resztę migdałów i orzechów kroimy na małe kawałki i dorzucamy do pozostałych składników. Dodajemy sezam, cynamon, sól i płatki kokosa – suszone albo kawałki ze świeżo rozłupanego. Wszystko razem mieszamy.

Co dalej?

Następnie przygotowujemy lepiszcz, czyli spoidło, coś co nam wszystko zlepi. Jeśli chcesz mieć granolę w 100% wegańską – użyj syropu klonowego, jeśli jadasz miód – użyj miodu. Ilość słodziku to kwestia indywidualna. 4 łyżki, o ile dla mnie to ciut za dużo słodkiego, to jednak kleją optymalnie. Do szklanki z wodą dodajemy słodzik, mieszamy i zalewamy przygotowaną granolę. Jeśli będzie zbyt sucha, można dodać trochę więcej wody ze słodzikiem – radzę dodawać stopniowo łyżkami. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na parę minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią granolę. Zapiekamy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 160 stopni w trybie termoobiegu. Podczas zapiekania warto zamieszać granolę drewnianą łopatką i sprawdzać stopień zarumienienia płatków oraz uważać, aby nie przypalić drobnych kawałków bakalii. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy granolę aż do wystygnięcia.

Bezglutenowa domowa granola

Granola będzie bezglutenowa, jeśli płatki owsiane będą bezglutenowe – musi być to oznaczone na opakowaniu. Możemy ją przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku. Będzie idealna na śniadanie lub jako słodka, energetyczna przekąska. Stanowi również świetną alternatywę dla słodyczy i pustych kalorii. Jeśli mieszkacie w Poznaniu, po ekologiczne zakupy wpadnijcie do BIOrę – sklepu z ekologicznymi produktami na wagę.

Lubicie granolę? Z czym najchętniej ją jadacie?
Małgosia

NEWSLETTER

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się do newslettera. Szykuję dla Ciebie e-booka z przepisami. Wyślę Ci go, gdy tylko będzie gotowy!

Zaczekaj chwilę...

Dziękuję za zapis do newslettera. Odbierz maila i potwierdź swoją subskrypcję!

Wypróbuj nasze inne wegańskie przepisy:

Domowe orzechowe musli z figami i rodzynkami

Sałatka owocowa z orzechami i bakaliami

Jak zrobić domowe mleko kokosowe w blenderze?

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

75 Replies to “Granola orzechowa z cynamonem i suszonymi owocami”

  1. Mmm...az slinka cieknie, kurcze a mozna jesc taka granole z jogurta jak ktos sie odchudza? Bo wlasnie zamierzam i nie wiem jak to kalorycznie wyglada, ale pewnie w malych ilosciach jest okay.
    1. Granola jest dosyć kaloryczna, ale też zawiera dobre kalorie (oprócz słodzika). W małych ilościach (np. 3 łyżki) będzie świetna na śniadanie oraz jako przegryzajka, gdyby na przykład naszła Cię niepohamowana ochota na słodycze...
  2. Super pomysł. Zrobię dziś zapas na najbliższe dni. :-)
    1. Ciekawe, na ile dni starczy... ;)
  3. Małgosiu, chyba się z Tobą ożenię. Wreszcie będę jadła tak jak lubię
    1. Hehehehe, trudno będzie. ;) Ale miło, że moje przepisy Ci smakują. :)
  4. Rewelacja! Już jakiś czas temu zastanawiałam się żeby sama takie cudo wyprodukować... Dziś już za późno, ale może w tygodniu się uda :)
    1. Warto mieć to cudo zawsze pod ręką. ;)
  5. Nie powinnam czytać takich smakowitych artykułów na noc. Zdecydowanie nie służy to mojej figurze :D
    1. Za to możesz mieć przyjemne sny. ;)
  6. Wygląda cudownie! I zdecydowanie o niebo lepiej niż wszystkie sklepowe granole!
    1. Tak, zupełnie inny, dużo głębszy smak i wiesz, co tam siedzi. ;)
  7. Ja to chyba sama sobie robię na złość :D. Uwielbiam granolę, a nigdy nie chce mi się jej robić ;).
    1. Warto zrobić. Wypróbuj przepis i zrób od razu całą blachę - starczy na dłużej. ;)
  8. Wygląda niesamowicie.:) Fajny pomysł z mieleniem orzechów.:) Buziaki :*
    1. Taka zblendowana masa orzechowa nadaje granoli bardzo orzechowego charakteru. ;)
  9. To jest pyszne! :)
    1. I to jak! ;)
  10. Nigdy nie jadłam granoli. Czuję się zainspirowana do zrobienia jej :-)
    1. Bardzo się cieszę, że inspiruję. :)
  11. Zawsze się zastanawiałam, jak przygotowuje się granolę. Może czas najwyższy w końcu spróbować ją zrobić :)
    1. Jak widzisz, całkiem prosto. :) Polecam - jest świetna na śniadanie, jak i w ramach zdrowej przegryzajki. :)
  12. To nie był dobry pomysł żeby czytać o takiej smakowitości kiedy w perspektywie 1,5 h pracy i kolejna godzina treningu zanim dojedzie się do domu, aby coś zjeść ;(
    1. A ja, jak myślę o czymś przyjemnym, to szybciej czas leci. ;)
  13. Pyszności :) Zdrowe i dobre :)
    1. I takie są najlepsze. :)
  14. Lubię domowe granole :) lubię wiedzieć, co jem :)
    1. To tak, jak ja. Musi być dobre i zdrowe. :)
  15. Od dwóch lat się zbieram do zrobienia swojej granoli ;) Może z Twoim przepisem, w końcu mi się uda? Bardzo mi się podoba u Ciebie, że wszystko jest prosto :) Pozdrawiam
    1. Warto zrobić. Smak nieporównywalnie lepszy i wiesz, co w niej siedzi. A jak zrobisz więcej, to zawsze jest pod ręką. :) Trzymam kciuki za Twoją granolę i bardzo się cieszę, że podoba Ci się Dobre Zielsko. Chyba się trochę uzależniłaś, ale to akurat dobre uzależnienie. Pozdrawiam Ciebie również. ;)
      1. Dobre zielsko w każdej postaci i o każdej porze, bardzo chętnie! :)
  16. Uwielbiam takie klimaty. Niestety dzieci radykalnie odmawiają konsumpcji. Więc z podobnych składników robię ciasteczka oraz zabieram się do batonów :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Też dobry sposób na przemycenie dobrych kalorii. :)
  17. po co moczyć orzechy?
    1. Orzechy, pestki i nasiona warto (trzeba) moczyć przede wszystkim dlatego, aby pozbyć się tzw. substancji antyodżywczych, czyli takich, które utrudniają wchłanianie tych dobrych, potrzebnych nam substancji, m.in. składników mineralnych. Po moczeniu orzechy są po prostu łatwiej przyswajalne. Najlepiej moczyć je przez kilka godzin, ale nie zawsze mamy na to czas, albo pomysł na ich wykorzystanie pojawia się tu i teraz, a orzechy niemoczone. Wtedy chociaż na moment warto to zrobić. Płukanie i moczenie pozwala również usunąć zanieczyszczenia. Łupinki są przecież brudne, więc mycie orzechów (tak jak owoców, czy warzyw) jest wskazane. Ponadto łatwiej je potem przemielić np. w blenderze.
  18. nie ma to jak domowa granola, ja robię z melasą PYCHA :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Tak, domowe najlepsze. :)
  19. Jak dla mnie pychotka :D Na pewno skorzystam :D
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Świetnie, bardzo się cieszę. :)
  20. Pycha, zrobię jutro na śniadanie ;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Pysznego śniadania. :)
  21. Muszę wrócić do robienia własnej granoli. Ja do swojej - oprócz miodu - dodaję jeszcze kilka łyżek soku jabłkowego. Następnym razem dodam też soli, tak jak radzisz :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Tak, sok jabłkowy też jest świetnym składnikiem do granoli, a sól podkręca smak. :)
  22. Nie wiedziałam, że tak to się nazywa. Ostatnio jestem na etapie zmiany nawyków odżywiania więc na pewno spróbuję zrobić
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Warto włączyć granolę do swojej diety. :)
  23. Lubię granolę domowej roboty z dodatkiem orzechów! :) Robię bardzo podobną :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      I taka jest najlepsza. :)
  24. Domowa granola jest miodzio w sensie samo zdrowie mniam mniam:)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Miodzio w czystej postaci. ;)
  25. Moja ulubiona granola to bananowo-czekoladowa. Taką lubię najbardziej :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Smakowite połączenie. :)
  26. Pysznie wygląda. Dzięki za przepis. :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję, bardzo się cieszę, że Ci się przepis podoba. :)
  27. Uwielbiam takie przekąski! Jednakże w odchudzaniu mi nie pomagają;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Przy odchudzaniu dozwolone są małe ilości takiej granoli. :)
  28. Lubię, choć kupuję w sklepie. Dla mnie ważne jest, żeby miała naprawdę dużo dodatków, orzechów, rodzynek, żurawiny - więc czasami robię sobie mixy i mieszam kilka różnych gatunków.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      I równie dobrze taki mix możesz zrobić we własnym piekarniku. :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ooo tak, pycha!
  29. Przepis jak najbardziej mi się przyda:) Dziękuję!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Świetnie, bardzo się cieszę!
  30. Granolę uwielbiam, ale tylko tą domową! Jest najlepsza, bo można dowolnie dobrać składniki do swojego gustu ;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Wychodzę z tego samego założenia. :)
  31. Świetny przepis! Na pewno zrobię sobie niebawem w domu taką granolę. Ciekawa jestem tylko, ile porcja może mieć kalorii :)
    1. Da się to wyliczyć proporcjonalnie wg składników na 100 g, ale w praktyce przy tego typu produktach nigdy nie wyjdzie tak dokładnie, bo czasem weźmiesz porcję, w której będzie np. więcej orzechów, a to podwyższa kaloryczność. Na oko mniej więcej wychodzi +/- 450 kcal/100 g. Całość to ok. 800 g, co daje około 3500 kcal, ok. 80 g białka, ok. 350 g węglowodanów (w większości złożonych), ok. 200 g (dobrego) tłuszczu.
  32. Codziennie na śniadanie jem musli, ale granola chyba będzie mi bardziej smakowała. Koniecznie muszę wypróbować, bo aż mi ślinka cieknie. :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Spróbuj - to idealna propozycja na śniadanie.
  33. Uwielbiam granolę :) Muszę się w końcu zabrać i zrobić - będziemy chrupać z synkiem :D
    1. Polecam, idealna na śniadanie i jako słodka przegryzajka. :)
    1. Granola jest pyszna! Świetnie pasuje na słodkie (ale zdrowe) łasuchowanie!
  34. Wygląda bardzo pysznie! <3 Też bardzo często przygotowuję granole! PS bardzo uroczo wyglądają te spadające śnieżynki, mogłabyś zdradzić, jak je zrobiłaś? Mam ten sam motyw! :)
    1. Jest specjalna wtyczka, nazwa chyba po prostu "snow". :)
  35. Ale super wpis! Jutro robię ją w domu! :D
    1. Bardzo się cieszę! Widzę, że naprawdę zainspirował Cię mój przepis i nawet na swoim blogu napisałaś o granoli z cynamonem. Byłoby mi niezmiernie miło, gdybyś napisała w swoim wpisie, skąd się pojawił u Ciebie pomysł na granolę.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.