Domowa wegańska bezglutenowa granola orzechowa
Bezglutenowe,  Ciasta, tarty i desery,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Granola orzechowa z cynamonem i suszonymi owocami

Granola to zapiekane płatki zbożowe, orzechy, suszone owoce oraz opcjonalnie słodzik, czyli takie upieczone do chrupkości musli. W sklepach jest wiele produktów tego typu, ale… Albo zawierają zbyt dużo cukru, konserwanty i inne wypełniacze,  albo ich stosunek jakość/cena czy waga/cena kompletnie się ze sobą rozmijają. I najlepiej zrobić swoją własną, domową (wegańską) granolę. Pięknie pachnie i można zrobić większe jej ilości, aby starczyło na parę posiłków. Dzięki temu można zaplanować kilka śniadań w tygodniu. Ja często robię granolę w niedzielę – na prawie cały kolejny tydzień. Moja ulubiona to granola orzechowa z cynamonową nutą.

Domowa granola orzechowa – jak ją zrobić?

Domowa granola orzechowa to świetna propozycja na śniadanie do jogurtu (np. owsianego), „mleka” roślinnego (np. domowego kokosowego), musu owocowego, czy domowej konfitury, np. pomarańczowej. Sama w sobie może również stanowić zdrową i energetyczną przekąskę. Najbardziej domową granolę lubię ją za to, że można do niej dorzucać wszelkie ulubione składniki, które akurat mamy pod ręką i wykorzystać najczęściej walające się resztki ziaren, pestek, orzechów, czy rodzynków. A jako że ostatnio robiłam orzechowy krem czekoladowy i nałupałam sporo orzechów, toteż wyszła mi granola orzechowa.

Przepis na domową granolę orzechową

Proporcje podane na blachę o wymiarach ok. 30 cm x 24 cm. Po upieczeniu granolę przechowuję w litrowym słoiku.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 100 g rodzynków
  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 50 g żurawiny (szukajcie takiej bez cukru)
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g sezamu
  • słodzik: 4 łyżki syropu klonowego / daktylowego / z agawy lub miodu (niewegański)
  • 3 łyżki wody
  • kilka płatków kokosa
  • łyżeczka cynamonu
  • odrobina soli

Wykonanie:

Najlepiej zacząć od łupania orzechów, które następnie myjemy i dokładnie odsączamy. Do miski wsypujemy do niej płatki. Suszone owoce najlepiej przemyć, a potem dokładnie odsączyć. Daktyle i morele kroimy na małe kawałki. Opcjonalnie możemy również pokroić rodzynki i żurawinę. Z połowy orzechów, sezamu i migdałów przygotowujemy mąkę – wrzucamy je do blendera (najlepiej wysokoobrotowego – ja używam blendera Ronic Zyle) i miksujemy jak najdrobniej się da. Następnie przekładamy do miski z płatkami oraz owocami. Resztę migdałów i orzechów kroimy na małe kawałki i dorzucamy do pozostałych składników. Dodajemy sezam, cynamon, sól i płatki kokosa – suszone albo kawałki ze świeżo rozłupanego. Wszystko razem mieszamy.

Co dalej?

Następnie przygotowujemy lepiszcz, czyli spoidło, coś co nam wszystko zlepi. Jeśli chcesz mieć granolę w 100% wegańską – użyj syropu klonowego, jeśli jadasz miód – użyj miodu. Ilość słodziku to kwestia indywidualna. 4 łyżki, o ile dla mnie to ciut za dużo słodkiego, to jednak kleją optymalnie. Do szklanki z wodą dodajemy słodzik, mieszamy i zalewamy przygotowaną granolę. Jeśli będzie zbyt sucha, można dodać trochę więcej wody ze słodzikiem – radzę dodawać stopniowo łyżkami. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na parę minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią granolę. Zapiekamy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 160 stopni w trybie termoobiegu. Podczas zapiekania warto zamieszać granolę drewnianą łopatką i sprawdzać stopień zarumienienia płatków oraz uważać, aby nie przypalić drobnych kawałków bakalii. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy granolę aż do wystygnięcia.

Bezglutenowa domowa granola

Granola będzie bezglutenowa, jeśli płatki owsiane będą bezglutenowe – musi być to oznaczone na opakowaniu. Możemy ją przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku. Będzie idealna na śniadanie lub jako słodka, energetyczna przekąska. Stanowi również świetną alternatywę dla słodyczy i pustych kalorii.

Lubisz granolę? Z czym najchętniej ją jadacie?
Małgosia

Wypróbuj nasze inne wegańskie przepisy:

Domowe orzechowe musli z figami i rodzynkami

Sałatka owocowa z orzechami i bakaliami

https://dobrezielsko.pl/jak-zrobic-domowe-mleko-kokosowe-w-blenderze/

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

75 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.