domowa wegańska bezglutenowa granola orzechowa
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Granola orzechowa z cynamonem i suszonymi owocami

Granola to zapiekane płatki zbożowe, orzechy, suszone owoce oraz opcjonalnie słodzik, czyli takie upieczone do chrupkości musli. W sklepach jest wiele produktów tego typu, ale… Albo zawierają zbyt dużo cukru, konserwanty i inne wypełniacze, albo ich stosunek jakość/cena czy waga/cena kompletnie się ze sobą rozmijają. I najlepiej zrobić swoją własną, domową (wegańską) granolę. Pięknie pachnie i można przygotować ją w większej ilości, aby starczyło na parę posiłków. Dzięki temu można zaplanować kilka śniadań w tygodniu. Ja często robię granolę w niedzielę – na prawie cały kolejny tydzień. Moja ulubiona to granola orzechowa z cynamonową nutą.

Domowa granola orzechowa – jak ją zrobić?

Domowa granola orzechowa to świetna propozycja na śniadanie do jogurtu (np. owsianego), „mleka” roślinnego (np. pysznego domowego z orzechów laskowych), musu owocowego lub domowej konfitury, np. pomarańczowej. Sama w sobie może również stanowić zdrową i energetyczną przekąskę. Jest świetną alternatywę dla słodyczy i pustych kalorii. Domową granolę lubię właśnie za to, że można do niej dorzucać wszelkie ulubione składniki, które akurat mam pod ręką i wykorzystać najczęściej walające się resztki ziaren, pestek, orzechów czy rodzynków. A jako że ostatnio robiłam orzechowy krem czekoladowy i nałupałam sporo orzechów, toteż wyszła mi granola orzechowa. Można ją przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku. Granola będzie bezglutenowa, jeśli płatki owsiane będą bezglutenowe – musi być to oznaczone na opakowaniu.

Domowa granola orzechowa ze słodzidłem

Granolę trzeba czymś zlepić. Najlepiej sprawdzają się tutaj lejące się słodzidła. Sporo daje także zmielenie orzechów i sezamu. Ze słodzideł najczęściej dodaję syrop klonowy. Można także dodać syropu daktylowego lub z agawy, a w wersji wegetariańskiej miód – jeśli jadasz. Miód, jak i inne słodzidła, i tak stracą swoje cenne właściwości przy temperaturze pieczenia 160 stopni, ale chodzi tutaj o spoidło, a nie o wybór zdrowszego słodzika. Ważne, aby słodzik był płynny, a niekoniecznie najzdrowszy. W tym przypadku idę na ustępstwo. Ostatecznie można przygotować karmel z cukru trzcinowego.

Przepis na granolę orzechową

Proporcje podane na blachę o wymiarach ok. 30 cm x 24 cm. Po upieczeniu granolę przechowuję w litrowym słoiku.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 100 g rodzynków
  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 50 g żurawiny (szukajcie takiej bez cukru)
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g sezamu
  • słodzik: 4 łyżki syropu klonowego / daktylowego / z agawy lub miodu (niewegański)
  • 3 łyżki wody
  • kilka płatków kokosa
  • łyżeczka cynamonu
  • odrobina soli

Wykonanie:

1. Do miski wsypuję płatki owsiane.

2. Suszone owoce przemywam, a potem dokładnie odsączam. Nie jest to konieczne, ale zawsze warto. Daktyle i morele kroję na małe kawałki. Opcjonalnie można również pokroić rodzynki i żurawinę.

3. Z połowy orzechów, sezamu i migdałów przygotowuję mąkę – wrzucam je do blendera (najlepiej wysokoobrotowego – ja używam blendera Ronic Zyle) i mielę na drobno. Następnie przesypuję je do miski z płatkami oraz owocami.

4. Resztę migdałów i orzechów kroję na małe kawałki i dorzucam do pozostałych składników.

5. Dodaję sezam, cynamon, sól i płatki kokosa – suszone albo kawałki ze świeżo rozłupanego.

6. Wszystko razem mieszam.

7. Następnie przygotowuję lepiszcz, czyli spoidło, coś co wszystko zlepi. Ilość spoidła-słodzidła to kwestia indywidualna. Dla mnie 4 łyżki wystarczą i kleją optymalnie. Do szklanki z wodą dodaję słodzidło, u mnie syrop klonowy, mieszam, a następnie zalewam przygotowaną granolę. Jeśli będzie zbyt sucha, można dodać trochę więcej wody ze słodzikiem – radzę dodawać stopniowo łyżkami.

8. Wszystko mieszam drewnianą łyżką i odstawiam na parę minut. Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam na nią granolę.

9. Zapiekam przez ok. 15-20 minut w temperaturze 150-160 stopni w trybie termoobiegu. Podczas zapiekania warto zamieszać granolę drewnianą łopatką i sprawdzać stopień zarumienienia płatków oraz uważać, aby nie przypalić drobnych kawałków bakalii. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam granolę aż do wystygnięcia.

Lubisz granolę? Z czym najchętniej ją jadasz?
Małgosia

75 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wwegańskie bezglutenowe pączki
Pieczone wegańskie pączki z powidłami śliwkowymi

Oto moje pieczone wegańskie pączki z powidłami. Przepis, który będę długo pamiętać, bo to pierwszy zagnieciony własnoręcznie wypiek w naszym...

Zamknij