Czy jest coś bardziej przyjemniejszego w te chłodne dni i wieczory niż wegańska gorąca czekolada z orzechami? Taka bardzo rozgrzewająca, korzenna, gęsta, pyszna. Dla mnie to wspaniała chwila tu i teraz. Dla siebie. Wegańska gorąca czekolada daktylowa idealnie do tej chwili pasuje.
Aksamitna wegańska gorąca czekolada
Dosyć często słyszę pytania: “Jak zrobić wegańską gorącą czekoladę?” albo “Jak zagęścić wegańską czekoladę do picia?” Jest wiele sposobów, a najbardziej do tego pasują mi daktyle. I to jeszcze lepiej świeże albo suszone bez konserwantów, lepszej jakości niż najtańsze twarde daktyle, które określam mianem “landrynek”. Daktyle do lejącej się gładkiej czekolady powinny być w miarę miękkie. To także naturalna słodycz, a więc wegańska gorąca czekolada nie potrzebuje być już dosładzana – przepis nie zawiera więc dodatku rafinowanego cukru ani żadnych innych słodzików. Słodkie są daktyle i tyle wystarczy. Idealnie dają się zblendować na gładko wblenderze. Ta gładkość jest wręcz nieodzowną cechą czekolady do picia.
Składniki do wegańskiej czekolady
Oprócz daktyli do przyrządzenia czekolady potrzebujecie mleka roślinnego. Ja dodaję kokosowe. Nie musi być to gęste sklepowe, wystarczy domowe. Jeśli nie macie zbyt dobrego blendera, a chcecie mieć gładką konsystencję, wybierzcie czekoladę gorzką w tabliczce i rozpuście ją, podgrzewając pozostałe składniki w rondelku. Zamiast kakao można wybrać karob. Idealnym dodatkiem do czekolady jest masło z orzechów nerkowca lub masło migdałowe. Ja dodaję także łyżkę musu kokosowego, który jeszcze bardziej zagęszcza czekoladę. I oczywiście dodaję szczyptę rozgrzewającego cynamonu albo od przyprawy piernikowej. Co powiesz na takie połączenie?
Przepis na wegańską gorącą czekoladę z orzechami
Proporcje podane na dwie filiżanki.
Składniki:
- 400 ml wody lub mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe tutaj)
- 50 g daktyli świeżych lub 40 g suszonych
- 2 łyżki gorzkiego kakao / kilka kosteczek gorzkiej czekolady 90% lub 1 łyżka karobu
- kilka orzechów lub granola
Składniki opcjonalne:
- szczypta cynamonu cejlońskiego lub przyprawy korzennej (przepis tutaj)
- łyżka musu kokosowego (przepis tutaj)
- łyżka masła migdałowego lub z orzechów nerkowca
Wykonanie:
1. Daktyle moczę w wodzie lub mleku kokosowym przez ok. 30 minut. W przypadku świeżych daktyli najpierw trzeba usunąć z nich pestki.
2. Do mleka z daktylami dodaję kakao / czekoladę lub karob, mus kokosowy oraz wybrane składniki opcjonalne.
3. Wszystko razem blenduję na gładko.
4. Całość podgrzewam w rondelku, przelewam do filiżanek lub kubków i posypuję orzechami włoskimi albo granolą.
Wegańska gorąca czekolada na jeszcze inne sposoby
Mam jeszcze kilka sposobów na wegańską gorącą czekoladę. Bardzo lubię czekoladę z pieczoną dynią! Czekoladę można przygotować także, blendując rozpuszczoną gorzką czekoladą z tabliczki, gęstego mleka kokosowego, masła orzechowego albo roślinnej odżywki białkowej.
Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Doda mi to motywacji do kolejnych publikacji!
Wypróbuj także przepis na CZEKOLADĘ DYNIOWĄ – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
19 komentarzy
Julka
Dobre Zielsko
Kasia
Dobre Zielsko
Ania
Simon
Patrycja
Paulina
Aga
Ania
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: