bezglutenowe wegańskie przekąski na imprezę
Inne,  Przepisy wegańskie

30 pomysłów na wegańskie przekąski na imprezę

Za każdym razem, gdy wybieram się na imprezę, wszyscy pytają: „A co ty będziesz jadła?” Jak to co? To, co sobie sama zrobię i przyniosę! I założę się, że zostanie mi niewiele do zjedzenia, bo wszyscy się rzucą na moje wegańskie jedzenie. Z reguły słyszę, żebym przygotowała więcej. Ludzie są ciekawi, co weganie jedzą na imprezach i chętnie próbują wegańskiego jedzenia. Oto moje pomysły na wegańskie przekąski na imprezę – zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Wegańskie przystawki oraz dania na ciepło. Są wśród nich także opcje bezglutenowe. Typowe finger food, jak  i dania podane na talerzu do zjedzenia sztućcami przy stole. Mam nadzieję, że moje imprezowe wegańskie przekąski Ci się przydadzą i będziesz wiedzieć, co przygotować na wegańską imprezę. Podziel się tymi pomysłami ze swoimi znajomymi i podrzuć swoje w komentarzu!

Wybór pomysłów na wegańskie przekąski na imprezę

Kiedy biorę się za wymyślanie imprezowych potraw, pojawia się podstawowe kryterium – czy będzie to impreza ze stołem, talerzami i sztućcami czy raczej na stojąco i będziemy tylko podjadać palcami. Od tego zależy, jakie wegańskie przekąski przygotuję na imprezę. Jeśli mamy spokojniejsze spotkanie ze znajomymi i możemy sobie usiąść, zjeść coś na ciepło, napić się wina i pogadać, to świetnie sprawdzi się coś zapiekanego, np.  faszerowane pieczarki, pomidory lub papryka. A do tego moja przepyszna pizza – marinara. Jeśli zaś będziemy tylko pochodzić do stołu i jeść rękoma, to idealne będą przekąski, które łatwo zjeść na stojąco bez użycia sztućców, czyli finger food. Najczęściej przygotowuję zarówno dania do zjedzenia przy stole na talerzach, jak i coś na jeden kęs. Dobierz odpowiednie do siebie, inspiruj się i baw się dobrze! I pamiętaj – wegańskie przekąski na imprezę też mogą być zdrowe.

1. Klasyczna wegańska pizza marinara w wersji mini

Pierwsze co przychodzi mi do głowy, kiedy przychodzą goście, to wegańska pizza marinara. Przepyszna, prosta i klasyczna. Sprawdzi się jako większa pizza do pokrojenia i jedzenia na talerzu z rukolą i bazylią, polana dobrą oliwą, jak i przekąska typu finger food, czyli pizza pokrojona na małe kawałki albo po prostu pizzerka. Marinara robi furorę na każdej mojej imprezie. Pizza, jak to pizza, najbardziej smakuje na glutenowym pszennym spodzie – taką robię najczęściej, gdy przychodzą goście. Osobiście wolę spód razowy orkiszowy lub bezglutenowy z mąką z ciecierzycy. Ale biała mąką pszenna w spodzie do pizzy jednak do pizzy najbardziej pasuje i najszybciej znika. Przepis na wegańską pizzę marinarę znajdziesz tutaj.

2. Faszerowane warzywa lub pieczarki

Faszerowane warzywa oraz pieczarki to świetne pomysły na danie na ciepło. Jeśli Twoja impreza ma miejsce przy stole, upiecz duże faszerowane pieczarki portobello. Małe pieczarki możesz zrobić w formie koreczków na zimno. Ja najczęściej zapiekam je w piekarniku z wegańskim serem lub wegańskim sosem o smaku sera, dodaję czosnek, a wierzch, już po upieczeniu, posypuję bazylią oraz natką pietruszki. Na środku wbijam wykałaczkę i podaję pyszne wegańskie koreczki! Podobnie robię z kawałkami papryki. To przepyszne wegańskie przekąski na imprezę!

3. Cukinia z pestkami dyni

Przepyszne, szybkie, lekkie i proste danie – cukinia z pestkami dyni przygotowywana na ciepło. Ale smakuje również na zimno – można ją podać na kanapkach i grzankach. Przepis łap tutaj.

4. Ziemniaki Hasselback z sosem koperkowym

Zapiekane z ziołami i czosnkiem cienko ponacinane chrupiące ziemniaki to pyszna propozycja na ciepło do zajadania przy stole. Do ziemniaków pasuje wegański sos koperkowy, który robię na bazie oliwy, pestek słonecznika, płatków drożdżowych i oczywiście koperku. Jeśli wolisz sos o serowym posmaku, mam fajny przepis tutaj. A jeśli lubisz tahini, zerknij na sos sezamowy tutaj. Niby taki powszechny kartofel, a można go podać w wersji zupełnie nietypowej!

5. Grissini, czyli chrupiące drożdżowe paluszki

Włoskie przepisy są idealne na domową imprezę! Robiąc ciasto na pizzę, można część przeznaczyć na grissini, czyli chrupiące paluchy z ciasta drożdżowego z ziołami i czosnkiem. Będą idealne do sosów, dipów i wszelkich past warzywnych. Ja robię grissini z mąki razowej orkiszowej, ale przyzwyczajonym do tradycyjnego jedzenia najbardziej podpasuje pszenna biała mąka. Na imprezy robię po prostu dwa rodzaje – niech każdy spróbuje zdrowszej wersji. W wersji bezglutenowej można zrobić grissini z mąki gryczanej.

6. Bruschetta, czyli grzanka z pomidorami i bazylią

Bruschetta to grzanka z pieczywa, posmarowana oliwą i przetartym przez praskę czosnkiem. Ja robię bruschettę z domowej bagietki orkiszowej (glutenowej) lub gryczanej (bezglutenowej). Podaję ją z suszonymi pomidorami w oliwie, świeżymi pomidorami koktajlowymi oraz świeżą bazylią. Czasem dodaję wegański kupny ser, chociaż najczęściej robię swój własny gęsty sos seropodobny.

7. Tartinki z pumpernikla, czyli kanapki na jeden kęs

Pumpernikiel to ciemne pieczywo pełnoziarniste wypiekane z dodatkiem słodu zbożowego. Najczęściej sprzedawany jest pocięty już na cienkie kromki, które do imprezowych przekąsek nadają się idealnie. To bardzo praktyczny rodzaj pieczywa. Najczęściej jest glutenowy z mąki żytniej. Może zawierać miód, a więc jest wegetariański, nie wegański. Ja kroję każdą kromkę jeszcze na dwie części, by zrobić takie kanapki na jeden kęs, czyli tartinki – mini-kanapeczki. Do tartinek z pumpernikla pasują wszelkie pasty kanapkowe, hummus oraz mikrolistki i kiełki.

8. Kanapki z chleba razowego

I chleb razowy sprawdzi się idealnie na imprezowe kanapki. Ja piekę oczywiście swój chleb razowy orkiszowy (glutenowy), kroję go na kromki. Jedną kromkę smaruję pastą warzywną lub serkiem z tofu, rzodkiewki i natki pietruszki, kładę drugą kromkę i przekrajam kanapkę na ukos, tworząc 2 trójkąty. W wersji bezglutenowej możesz zrobić chleb gryczany.

9. Kanapki z kalarepy

A teraz mam coś mniej kalorycznego i bezglutenowego – kanapki z kalarepy i tym podobnych warzyw. Czarna rzepa, rzodkiew biała oraz kalarepa idealnie nadają się jako podstawa do kanapek. Wystarczy ukroić nieco grubsze talarki, nałożyć na nie hummus, twarożek z tofu lub pastę kanapkową (na przykład słonecznikową – przepis tutaj), dodać mikrolistki lub kiełki, natkę pietruszki et voilà, pyszne i zdrowe kanapki gotowe!

10. Falafele idealne na każdą okazję

Falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy, to kolejny pomysł, który sprawdza mi się za każdym razem, gdy przychodzą goście albo ja idę w gości ze swoim jedzeniem. Uwielbiam je jadać z zielskiem oraz hummusem. Idealnie sprawdzi się również jako przekąska na jeden kęs. A do tego bardzo pożywna. Przepis znajdziesz tutaj, a propozycje podania tutaj.

11. Naleśniki na jeden kęs na wytrawnie i na słodko

Kolejnym moim pomysłem jest zrobienie koreczków z naleśników. Usmażone (najlepiej beztłuszczowo) naleśniki smaruję zieloną pastą kanapkową, np. hummusem bazyliowym, pastą ze słonecznika i bazylią, serkiem z tofu z bazylią i natką pietruszki. Następnie zawijam je w rulon, kroję ukośnie na kilka kawałków, kładę na każdym listek bazylii i wbijam wykałaczkę. Takie naleśniki można również zrobić w wersji na słodko – wystarczy je posmarować kremem czekoladowym lub serkiem czekoladowym z tofu, położyć plasterek banana, polać roztopioną gorzką czekoladą i wbić wykałaczkę. Są przepyszne!

12. Paszteciki z soczewicą, pieczarkami lub szpinakiem

Nieco podobne w formie do kawałków naleśników będą paszteciki z ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe trzeba rozwałkować w formie prostokąta, wysmarować farszem (polecam zbledowaną soczewicę z cebulką, podsmażone pieczarki lub szpinak podduszony z czosnkiem), zawinąć w rulon, pokroić na małe kawałki (ok. 3-4 cm) i zapiec w piekarniku. Również i w ten sposób można zrobić coś na słodko – zapiec ciasto drożdżowe z kremem czekoladowym, powidłami, konfiturą lub jabłkami z cynamonem.

13. Wytrawne tartaletki

Tartaletki z wytrawnym farszem na jeden kęs to również wygodny rodzaj potrawy imprezowej. Do ciasta pieczonego w małych formach na tartaletki można dodać farsz z pieczarek, soczewicy, ziemniaków, tofu, dyni itp. i zapiec. Równie dobrze można zapiec tylko spód, a potem wypełnić tartaletkę hummusem i przystroić zielskiem. Jeśli nie masz form do tartaletek, możesz przygotować wytrawne babeczki – w papilotkach.

14. Paluszki z tofu w panierce

Lubisz tofu? Pokrój kostkę tofu w grube paluszki, zamarynuj je w ziołach, czosnku i oliwie, a następnie podsmaż w panierce. Polecam Ci panierkę z mąki owsianej, płatków drożdżowych i soli. Paluszki z tofu możesz podać z sosem o serowym posmaku (przepis tutaj) lub z ostrym sosem na bazie tahini (przepis tutaj).

15. Paluszki warzywne na surowo i pieczone frytki

Paluszki do sosów i hummusu możesz zrobić także z surowych warzyw, np. kalarepy, czarnej rzepy, selera naciowego, białej rzodkwi, cukinii, ogórka, papryki, marchewki. Warzywne paluszki można także upiec z batatów, ziemniaków, pietruszki, pasternaku. Wyjdą z nich frytki.

16. Hummusy ze strączków

Do kanapek pasują wszelkie hummusy. Ja robię hummus klasyczny z ciecierzycy oraz tahini, ale lubię się bawić także kolorami! Z pół kilograma fasoli przygotowuję trzy rodzaje hummusu. Na wegańskie przekąski kanapkowe nakładam hummus w wersji klasycznej (przepis tutaj), czasem dodaję podsmażaną cebulkę, hummus z dodatkiem buraka i wersję na zielono z bazylią, natką pietruszki i jarmużem. Dzięki temu mogę zrobić kilka rodzajów kanapkowych przekąsek. Hummusy podaję także na małych liściach sałaty lub cykorii. W ogóle z takich liści można zrobić łódeczki i oprócz hummusu nałożyć do nich pokrojone warzywa. To moje ulubione wegańskie przekąski na imprezę.

17. Pasty kanapkowe ze słonecznika

Wegańskie pasty kanapkowe przygotowuję nie tylko na bazie strączków. Orzechy i pestki są także idealnym składnikiem wegańskich smarowideł. Bardzo lubię pastę ze słonecznika z bazylią (przepis tutaj) lub z suszonymi pomidorami. Świetnie pasują do mini-kanapeczek.

18. Pasta kanapkowa z tofu

Z tofu robię pastę kanapkową, która bardzo przypomina mi twarożek. Rozdrabniam standardowe opakowanie tofu widelcem, dodaję kapkę oleju rzepakowego oraz dwie łyżki soku z cytryny, mieszam widelcem i zostawiam na jakąś godzinę. Następnie dodaję drobno pokrojonego szczypiorku oraz rzodkiewki. Zajadam z domowym pieczywem lub kalarepą. Na imprezę można zrobić mini-kanapki z twarożkiem z tofu, pomidorkiem koktajlowym oraz bazylią.

19. Wegańskie jarmużowe i pietruszkowe pesto

Do mini-kanapek idealnie pasuje także pesto, a do tego wspomniane już pomidorki koktajlowe i bazylia. Do tego można dorzucić także natkę pietruszki, czosnek, cebulkę, kiełki oraz awokado (albo zrobić z niego guacamole). Przepis na domowe wegańskie pesto znajdziesz tutaj.

20. Roladki z bakłażana lub cukinii

Roladki z grillowanego bakłażana lub cukinii robię najczęściej z twarożkiem z tofu, rzodkiewką, natką pietruszki i ogórkiem. Bakłażana lub cukinię kroję wzdłuż na cienkie plastry, oprószam ziołami, solą oraz pieprzem, polewam oliwą i po kilku minutach grilluję lub podsmażam przez chwilę z obydwu stron. Następnie nakładam nieco serka z tofu, zawijam w rulon, na górę daję natkę pietruszki lub kolendrę i wbijam wykałaczkę. Roladki z cukinii można zrobić również w wersji na surowo.

21. Sałatki z jarmużem, granatem i tofu

Sałatki może nie są przekąską typu finger food, bo wymagają użycia talerza oraz widelca, ale idealnie wpisują się w każdą imprezę. Ja robię kilka rodzajów sałatek, bazując na kilku produktach. Inspiracją na wszelkie imprezy i święta jest dla mnie sałatka z jarmużu, kapusty czerwonej, granatu oraz orzechów włoskich, na którą przepis znajdziesz tutaj. Imprezowe wegańskie sałatki możesz skomponować z następujących składników: rukola, roszponka, mix sałat, jarmuż, pestki granatu, orzechy, słonecznik, pestki dyni, komosa ryżowa, gruszka, podsmażane tofu, pieczony burak, mandarynka, grejpfrut. Do tego dressing z oleju, soku z cytryny oraz słodkiego syropu (w wersji wegetariańskiej możesz użyć miodu). Łącz składniki, baw się smakami i kolorami.

22. Trufle czekoladowe, czyli kulki mocy

Dla łasuchów – coś na słodko, co sprawdza się zawsze i wszędzie. Proste, szybkie, zdrowe i pyszne wegańskie (i też bezglutenowe) kulki mocy! Można je przygotować prawie na ostatnią chwilę, zanim przyjdą goście. A do tego ze składników, jakie akurat są pod ręką. Na blogu mam kilka przepisów – zerknij tutaj oraz tutaj.

23. Tarta orzechowa

Jeśli chcesz coś upiec, pomyśl o tarcie orzechowej. Najlepiej upiec ją w formie kwadratowej lub prostokątnej, aby było łatwo ją pokroić. Tartę orzechową bez problemu można jeść palcami na stojąco, dlatego to jeden z tych przepisów na słodkie wypieki, który idealnie nadaje się na imprezę. Znajdziesz go tutaj.

24. Muffiny

Muffiny są również świetnym pomysłem jako wegańska przekąska na imprezy. Rozłożone w papilotkach na stole będą się nadawały do jedzenia także palcami i na stojąco. Ja piekę najczęściej muffiny czekoladowe z burakami. Równie dobrze można zrobić muffiny wytrawne.

25. Babeczki bez pieczenia

Mam taki fajny przepis na słodkie babeczki bez pieczenia. Robi się je bardzo szybko – spód z płatków owsianych, daktyli i orzechów, do środka kupny krem czekoladowy, a na wierzch malina, truskawka, kiwi – owoc, jaki jest pod ręką. Babeczki możesz zrobić także w wersji bezglutenowej. Przepis znajdziesz tutaj.

26. Sałatka owocowa z orzechami

Kolejny prosty przepis – sałatka owocowa z owoców, które są pod ręką. Do tego garść orzechów. Sałatkę owocową można podać z kremem lub jogurtem roślinnym. Ja robię na przykład taką sałatkę. Możesz również połączyć owoce z delikatną sałatką lub roszponką i zrobić na przykład coś takiego.

27. Szaszłyki owocowe

Z większości owoców można przygotować szaszłyki. Wystarczy nabić na długie wykałaczki pokrojone w kosteczkę lub w inne kawałki banany, jabłko, gruszkę, pomarańczę, winogrona, kiwi etc.

28. Migdały w cynamonie i czekoladzie

W zeszłym roku na imprezę sylwestrową zrobiłam podprażone migdały w cynamonie i wegańskiej domowej czekoladzie. Było trochę zabawy, ale migdały wyszły pyszne. Można użyć wegańskiej gorzkiej czekolady, rozpuścić ją i powrzucać do niej migdały.

29. Chipsy owocowe i warzywne

Z jabłek, gruszek, jarmużu, pasternaku, ziemniaków, batatów można zrobić domowe chipsy z ziołami, czosnkiem i przyprawami. A jeśli wolisz kupić gotowe, to kup chipsy w zdrowszej wersji – z soczewicy, ciecierzycy, warzyw i komosy ryżowej. Polecam Ci wegańskie i bezglutenowe chipsy EatReal, z obniżoną zawartością tłuszczu i soli. Kupisz je w marketach oraz online tutaj.

30. Ciasteczka i krakersy

Klasyka gatunku! Ciasteczka i krakersy. Krakersy można zrobić w wersji z ziołami i pomidorami, a ciasteczka na słodko.

Listę moich pomysłów na wegańskie przekąski na imprezę możesz pobrać w PDFie tutaj. Wyślij ją znajomym, niech wybiorą, na co mają ochotę. Mam nadzieję, że taka lista Ci się przyda!

Twoje pomysły na wegańskie przekąski na imprezę

Mam nadzieję, że najdziesz inspiracje w moich pomysłach na wegańskie przekąski na imprezę. A może masz swoje pomysły na wegańską imprezę lub przyjęcie? Podziel się nimi w komentarzu!

Udanej wegańskiej imprezy!
Małgosia

6 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
bezglutenowe wegańskie ciasto kawowe czekoladowe kawowe
Wegańskie ciasto kokosowe z kawą i czekoladą

Tej jesieni i zimy wzięło mnie na kawę. Do tego stopnia, że ja, herbaciara, zaczęłam pić więcej kawy niż herbaty....

Zamknij