Cukinia z pestkami dyni w oliwie z ziołami

wegańska bezglutenowa kolacja cukinia z pestkami dyni w oliwie

Planując dziś rano zakupy i z grubsza jadłospis na kolejne dni, stwierdziłam, że robimy czystki w szafkach i w lodówce. Zostały nam jakieś resztki kasz i pojedyncze warzywa, w tym cukinia. Od razu wiedziałam, co z niej zrobić. Jakiś czas temu, przeglądając francuski (mój drugi język!) magazyn kulinarny, natrafiłam na ciekawy przepis, co prawda nie wegański, ale zaciekawiło mnie w tym daniu połączenie dwóch składników i ogólnie jego lekkość. I tak oto na kolację wyszła mi cukinia z pestkami dyni w oliwie z ziołami i czosnkiem.

Cukinia z pestkami dyni w oliwie, czyli błyskawiczna kolacja

Cukinia z pestkami dyni w oliwie z czosnkiem i ziołami to danie tak proste i szybkie, że nie wiem, kiedy je zrobiłam, a już była kolacja. Najwięcej czasu zabiera chyba odpowiednie pokrojenie cukinii w plastry. Ja to robię w robocie kuchennym, a wcześniej robiłam to szeroką obieraczką do warzyw, nie ma porównania! Cukinia z pestkami dyni w oliwie może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do czegoś większego. Świetnie sprawdzi się jako entrée do bardziej wykwintnej kolacji, czy wieczoru we dwoje. Do cukinii z pestkami dyni można także dodać inne składniki, aby danie było bardziej treściwe, np. drobno pokrojone tofu.

Przepis na cukinię z pestkami dyni w oliwie z ziołami

Proporcje podane na kolację dla dwóch osób.

Czego nam potrzeba?

  • jedna średniej wielkości cukinia
  • 50 g pestek dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Następnie albo wyręcza nas robot kuchenny z funkcją krojenia warzyw, albo od wewnątrz obieraczką do warzyw kroimy cukinię na cienkie podłużne plastry. Na (głębokiej) patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy plastry cukinii, wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez chwilę, aż cukinia stanie się lekko przezroczysta. Pod koniec dodajemy pestki dyni i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Jeśli wolimy bardziej chrupiące pestki dyni, możemy je podprażyć osobno i posypać tuż pod koniec duszenia lub dopiero na talerzu. Cukinię z pestkami dyni w oliwie podajemy z listkami świeżej bazylii. Et voilà, pięć minut i danie gotowe! Ja smażę na żeliwnej patelni (francuskiej) marki Staub, która bardzo szybko się nagrzewa, równomiernie i szybko podgrzewa i danie jest praktyczne gotowe w kilka minut. Patelnię kupisz w sklepie Ballarini.

wegańska bezglutenowa kolacja cukinia z pestkami dyni w oliwie

Wegańskie dania na kolację

Co najczęściej jadasz na kolację? My mamy często soczewicę z warzywami albo same warzywa, najczęściej pieczone. Staramy się, aby nasze wspólne wegańskie kolacje były lżejsze, ale równie pyszne. Owszem, czasem trafi się jakiś grzeszek dietetyczny, ale baaaardzooo rzadko. Zerknijcie na nasze inne wegańskie przepisy na kolację. Warto wypróbować faszerowane warzywa – na przykład papryka, do których możemy dodać ulubiony farsz, przyprawy, a potem wszystko zapiec. Pycha!

Pysznych pomysłów,
Małgosia

Wypróbuj inne nasze wegańskie przepisy na kolację:

Zapiekana papryka faszerowana kaszą gryczaną i brokułem

9 Replies to “Cukinia z pestkami dyni w oliwie z ziołami”

  1. Ja niestety wieczorami podjadam - a to chrupiący chleb z pesto, a to ciasteczka migdałowe, bo jeszcze ciepłe :( Cukinia wygląda super, wypróbuję :)
  2. Bajecznie proste danie, które koniecznie muszę sama też przygotować, bo uwielbiam cukinię :)
  3. Uwielbiam cukinię, chętnie wypróbuję podany przez Ciebie przepis. Zdrowe, pyszne jedzonko zawsze w cenie!!! ;) Pozdrawiam!!!c
  4. Chyba zaskoczę męża taką kolacją
  5. Bardzo ciekawy przepis, podoba mi się, że jest taki szybki do zrobienia:) Jeśli chodzi o dania wegańskie, my z Mężem często przygotowujemy na kolację bruschettę lub guacamole:)
  6. Fajny przepis. Chętnie z niego skorzystam. Uwielbiam nowości. Jeszcze nigdy tego nie jadłam
  7. Wszystkie moje ulubione składniki razem - muszę wypróbować tą wersję cukinii :)
  8. Wygląda przepysznie, jestem niestety mięsożercą, dlatego już widze to jako piękny dodatek do innych potraw :)

Dodaj komentarz