Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami

bezglutenowa wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami

Dziś mam kolejny pyszny przepis z sezonowymi owocami. Tym razem włączyłam piekarnik i wyszła bezglutenowa wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami. Jakiś czas temu przeglądałam francuskie magazyny kulinarne i trafiłam na pomysł na tartę morelową. Przepis oczywiście zmodyfikowałam na swoje wegańskie potrzeby, tarta wyszła tak pyszna, że nim się obejrzałam, a zjadłam połowę i wypiek nie doczekał się sesji fotograficznej. Tartę postanowiłam zrobić raz jeszcze, ale jako że nigdy nie trzymam się swoich przepisów, postanowiłam upiec ją jeszcze inaczej. Tym razem zrobiłam tartę z brzoskwiniami, bo akurat obrodziły w pobliskim warzywniaku, a że nie było moreli, to wzięłam kilogram. I tak sobie myślałam, jakby tartę zrobić inaczej… 🍑🍑🍑 

Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami w wersji (bez)glutenowej

Tartę zrobiłam w wersji bezglutenowej z mąką owsianą. Jak już wcześniej wspominałam, owies jest zbożem bezglutenowym, jednakże jest bardzo zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż, dlatego jeśli tartę będą jadły osoby muszące przestrzegać bezwzględnie diety bezglutenowej, trzeba użyć mąki owsianej z oznaczeniem przekreślonego kłosa. Jeśli nie musicie przestrzegać diety bezglutenowej i nie macie mąki owsianej, będzie pasowała glutenowa mąka orkiszowa (gluten orkiszowy jest dużo lepszy niż ten w zwykłej pszenicy). Najlepszym typem mąki będzie 700, ale jeśli lubicie ciasta z mąki razowej, spróbujcie zrobić z razowej. W przepisie użyłam zmielonego sezamu, który można równie dobrze zastąpić zmielonymi migdałami – zmieni to nieco smak i aromat na bardziej migdałowy i też będzie pysznie. Ze słodzików polecam cukier kokosowy, który ma niższy indeks glikemiczny niż biały cukier rafinowany, którego lepiej unikać. Opcjonalnie można użyć cukier brązowy. Cukier (kokosowy) będzie lepszy niż słodziki, gdyż zrobi się z nich lekki syrop. Można także użyć odrobinę syropu daktylowego lub klonowego na spód.

Dlaczego „tarta rustykalna”?

Tartami rustykalnymi zwykło nazywać się tarty formowane i pieczone bez użycia formy, którym nadajemy nieregularny kształt, nie przywiązując zbytniej uwagi do tego, aby były wyrównane i były wizualnie dopieszczane. Takie tarty są przygotowywane w sposób prosty i szybki z sezonowymi owocami „prosto z krzaczka”. To sprawia, że przywołują sielankowy charakter wsi. Jak dla mnie, prezentują się bardzo okazale. Jak widać, proste jest najlepsze. Idealne pasują z sierpniowymi i wrześniowymi owocami. Idealnie pasują do niej także jabłka. Taka wegańska tarta rustykalna tworzy niepowtarzalny zapach, smak i klimat.

Przepis na wegańską tartę rustykalną z brzoskwiniami

Proporcje podane na rozwałkowane ciasto o grubości ok. 0,5 cm i średnicy ok. 40 cm. Wychodzi ok. 8 porcji.

Składniki:

  • 200 g mąki owsianej (w wersji bezglutenowej mąka owsiana ze specjalnym przekreśleniem)
  • 50 g zmielonego na pył sezamu lub tahini
  • 50 g musu kokosowego lub nierafinowanego oleju kokosowego
  • 5 dojrzałych miękkich brzoskwini
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 200 ml wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę owsianą wsypuję do miski, dodaję zmielony sezam lub tahini, olej kokosowy oraz wodę (proponuję na początek połowę proporcji), dorzucam 4 łyżki cukru kokosowego oraz szczyptę soli. Olej kokosowy można rozpuścić, wstawiając go do naczynia z ciepłą wodą. Wszystkie składniki zagniatam. Ciasto nie może być za bardzo suche, ani też mokre. Nie może przylepiać się do placów. Jeśli jest za suche i nie chce się formować w kulę, dodaję pozostałą część wody. Ciasto zagniatam i formuję z niego kulę, a następnie lekko spłaszczam, zawijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągam, rozkładam na dużej płaskiej blaszce na papierze do pieczenia i wałkuję, aby uzyskać okrągłą formę o grubości ok. 0,5 cm i średnicy ok. 40 cm. Papier można nieco posypać mąką. Ciasto powinno być w miarę równe i nie powinny robić się w nim żadne dziury, jeśli tak się stanie, wystarczy załatać je kawałeczkiem ciasta z brzegów.

Co dalej?

Brzoskwinie myję i kroję w plasterki. Opcjonalnie można je poprószyć mąką, która nieco wchłonie wodę. Plasterki brzoskwini układam na rozwałkowanym cieście w formie koła, zostawiając ok. 4-5 cm przy brzegach. Na środek daję ich najwięcej. Brzoskwinie posypuję pozostałą łyżką cukru kokosowego. Pustą część ciasta podważam drewnianą łopatką i zawijam do środka, chowając część brzoskwiń. Wstawiam do piekarnika i piekę przez 30 minut w 170 stopniach w opcji termoobiegu. Moja wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami wyszła bardzo dobrze wypieczona – nadaje jej to jeszcze bardziej rustykalnego charakteru.

Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami w towarzystwie dobrej herbaty

Rustykalna tarta z brzoskwiniami wyszła tak przepyszna, że nie było jej w godzinę… 🍑🍑🍑 Idealnie będzie do niej pasowała filiżanka dobrej herbaty.

Udanych sielankowych chwil z tartą,
Małgosia

Spróbuj także innych moich wegańskich przepisów:

Wegańskie bezglutenowe desery bez pieczenia

Wegańska tarta rustykalna z jabłkami i cynamonem

17 Replies to “Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami”

  1. Jeszcze nie spotkałam się z pieczeniem tart bez formy, ale z braku formy - przemawia do mnie!
    1. To są właśnie tarty rustykalne - pieczone bez formy, o nieregularnym kształcie, pieczone bez formy. A jakie mogą być pyszne i cieszyć oko. :)
  2. Fajnie to wygląda, chyba przetestuję :)
    1. Baaardzo polecam. Teraz będę robić taką tartę rustykalną ze śliwkami. :)
  3. Ale mam ochotę zjeść tą tarte :D Koniecznie ją zrobię. Wygląda na prawdę smakowicie.
    1. Warto, jest przepyszna! U nas gości już któryś raz z kolei od zeszłego tygodnia... :)
  4. Wygląda pysznie, podsyłam koleżance, bo jest na diecie bezglutenowej :)
  5. Ja też jeszcze nie widziałam przepisu na tartę bez formy, sama takiej nie piekłam. Super! Coś nowego się dowiedziałam. Nie przepadam za 'myśleniem'/filozofią gluten free - sugar free, a i brzoskwini w ciastach nie lubię, ale urzekł mnie sam pomysł, który na pewno wypróbuję:)
  6. wygląda obłędnie, jestem ciekawa jak się sprawdza bezglutenowe ciasto w galette. muszę spróbować! ☀️
  7. Tarta brzoskwiniowa? Wygląda po prostu pysznie! I na szczęście jest bezglutenowa!
  8. Ja właśnie zjadłam na kolację sałatkę. Ale chętnie bym ją zamieniła na Twoją tartę :D Pięknie wygląda, idealna na pożegnanie lata :)
  9. Czekam z niecierpliwością, aż moje brzoskwinie dojrzeją :) Jeśli będę pamiętać, wypróbuję przepis.
  10. Niebo w gębie. Świetny pomysł na tartę bez foremki
  11. Ale pyszności! :-)
  12. Cudnie wygląda, na pewno spróbuję <3
  13. Mega do wypróbowania

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.