bezglutenowa wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami

Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami

Dziś mam kolejny pyszny przepis z sezonowymi owocami. Tym razem włączyłam piekarnik i wyszła bezglutenowa wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami. Jakiś czas temu przeglądałam francuskie magazyny kulinarne i trafiłam na pomysł na tartę morelową. Przepis oczywiście zmodyfikowałam na swoje wegańskie potrzeby, tarta wyszła tak pyszna, że nim się obejrzałam, a zjedliśmy połowę i wypiek nie doczekał się sesji fotograficznej. Za to zrobiłam do niej sporo konfitury morelowej i na nią przepis jeszcze będzie. A tartę postanowiłam zrobić raz jeszcze i zabrałam się za nią wczoraj. Ale jako że nigdy nie trzymam się swoich przepisów, postanowiłam upiec ją jeszcze inaczej. Tym razem zrobiłam tartę z brzoskwiniami, bo akurat obrodziły w pobliskim warzywniaku, a że nie było moreli, to wzięłam kilogram. I tak sobie myślałam, jakby tartę zrobić inaczej. 🍑🍑🍑 

Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami w wersji (bez)glutenowej

Tartę zrobiłam w wersji bezglutenowej z mąką owsianą. Jak już wcześniej wspominałam, owies jest zbożem bezglutenowym, jednakże jest bardzo zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż, dlatego jeśli tartę będą jadły osoby muszące przestrzegać bezwzględnie diety bezglutenowej, trzeba użyć mąki owsianej z oznaczeniem przekreślonego kłosa. Jeśli nie musicie przestrzegać diety bezglutenowej i nie macie mąki owsianej, będzie pasowała glutenowa mąka orkiszowa (gluten orkiszowy jest dużo lepszy niż ten w zwykłej pszenicy). Najlepszym typem mąki będzie 700, ale jeśli lubicie ciasta z mąki razowej, spróbujcie zrobić z razowej. W przepisie użyłam zmielonego sezamu, który można równie dobrze zastąpić zmielonymi migdałami – zmieni to nieco smak i aromat na bardziej migdałowy i też będzie pysznie. Ze słodzików polecam cukier kokosowy, który ma niższy indeks glikemiczny niż biały cukier rafinowany, którego lepiej unikać. Opcjonalnie można użyć cukier brązowy. Cukier (kokosowy) będzie lepszy niż słodziki, gdyż zrobi się z nich lekki syrop. Można także użyć odrobinę syropu daktylowego lub klonowego na spód.

Dlaczego „tarta rustykalna”?

Tartami rustykalnymi zwykło nazywać się tarty formowane i pieczone bez użycia formy, którym nadajemy nieregularny kształt, nie przywiązując zbytniej uwagi do tego, aby były wyrównane i były wizualnie dopieszczane. Takie tarty są przygotowywane w sposób prosty i szybki z sezonowymi owocami „prosto z krzaczka”. To sprawia, że przywołują sielankowy charakter wsi. Jak dla mnie, prezentują się bardzo okazale. Jak widać, proste jest najlepsze. Idealne pasują z sierpniowymi i wrześniowymi owocami. Najlepiej jadane na trawie. Niepowtarzalny zapach, smak i klimat.

bezglutenowa wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami

Przepis na wegańską tartę rustykalną z brzoskwiniami

Proporcje podane na rozwałkowane ciasto o grubości ok. 0,5 cm i średnicy ok. 40 cm. Wychodzi ok. 8 porcji.

Czego nam potrzeba?

  • 200 g mąki owsianej (w wersji bezglutenowej mąka owsiana ze specjalnym przekreśleniem)
  • 50 g zmielonego na pył sezamu lub tahini
  • 50 g oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
  • 5 dojrzałych miękkich brzoskwini
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 200 ml wody
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

Mąkę owsianą wsypujemy do miski, dodajemy zmielony sezam lub tahini, olej kokosowy oraz wodę (proponuję na początek połowę proporcji), dorzucamy 4 łyżki cukru kokosowego oraz szczyptę soli. Olej kokosowy możemy rozpuścić wstawiając go do naczynia z ciepłą wodą, nie musi być zupełnie rozpuszczony. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto nie może być za bardzo suche, ani też mokre. Nie może przylepiać się do placów. Jeśli jest za suche i nie chce się formować w kulę, dodajemy pozostałą część wody. Ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulę, a następnie lekko spłaszczamy, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągamy, rozkładamy na dużej płaskiej blaszce na papierze do pieczenia i wałkujemy, aby uzyskać okrągłą formę o grubości ok. 0,5 cm i średnicy ok. 40 cm. Papier możemy nieco posypać mąką. Ciasto powinno być w miarę równe i nie powinny robić się w nim żadne dziury, jeśli tak się stanie, wystarczy załatać je kawałeczkiem ciasta z brzegów.

Co dalej?

Brzoskwinie myjemy i kroimy w plasterki. Opcjonalnie możemy je poprószyć mąką, która nieco wchłonie wodę. Plasterki brzoskwini układamy na rozwałkowanym cieście w formie koła, zostawiając ok. 4-5 cm przy brzegach. Na środek dajemy ich najwięcej. Brzoskwinie posypujemy pozostałą łyżką cukru kokosowego. Pustą część ciasta podważamy drewnianą łopatką i zawijamy do środka, chowając część brzoskwiń. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut w 170 stopniach w opcji termoobiegu. Nam wyszła bardzo dobrze wypieczona – nadaje to tarcie jeszcze bardziej rustykalnego charakteru.

Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami w towarzystwie dobrej herbaty

Rustykalna tarta z brzoskwiniami wyszła tak przepyszna, że już jej nie ma. Piekłam ją wczoraj wieczorem i dziś była najlepszym śniadaniem. 🍑🍑🍑 Idealnie będzie do niej pasowała filiżanka białej herbaty. Zerknijcie do poprzedniego wpisu, w którym znajdziecie moje ulubione herbaty zielone i białe ze sklepu VarieTea.

Udanych sielankowych chwil z tartą,
Małgosia

Spróbuj także innych przepisów:

Wegańskie ciasto ze śliwkami i z białym makiem

Wegańska tarta rustykalna ze śliwkami i aronią w winie

Sticky rice z brzoskwiniami, malinami, jeżynami i czekoladą

17 myśli na temat „Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami

    • To są właśnie tarty rustykalne - pieczone bez formy, o nieregularnym kształcie, pieczone bez formy. A jakie mogą być pyszne i cieszyć oko. :)
  1. Ja też jeszcze nie widziałam przepisu na tartę bez formy, sama takiej nie piekłam. Super! Coś nowego się dowiedziałam. Nie przepadam za 'myśleniem'/filozofią gluten free - sugar free, a i brzoskwini w ciastach nie lubię, ale urzekł mnie sam pomysł, który na pewno wypróbuję:)
  2. Ja właśnie zjadłam na kolację sałatkę. Ale chętnie bym ją zamieniła na Twoją tartę :D Pięknie wygląda, idealna na pożegnanie lata :)

Dodaj komentarz