Wegańska tarta rustykalna z jabłkami i cynamonem

wegańska tarta rustykalna z jabłkami i cynamonem bezglutenowa

Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami, zwłaszcza z własnoręcznie zebranymi. Ostatnio zbierałam jabłka i gruszki na zaprzyjaźnionej działce, a jak działka, to i rustykalne klimaty w głowie. A przy takich klimatach od razu pojawia mi się w głowie pomysł na rustykalne wypieki, czyli takie bez użycia formy. Wegańska tarta rustykalna z jabłkami i cynamonem jest właśnie takim wypiekiem, który będę robić teraz nałogowo, zamieniając lub mieszając tylko sezonowe owoce i dodatki. Pycha!

Wegańska tarta rustykalna (nie tylko) z jabłkami

Tarty rustykalne robię często pod koniec lata. Chociaż mamy jego środek, to kiedy nazbierałam ostatnio całą skrzynię jabłek, tak mi się zachciało od razu zrobić galette, czyli tartę rustykalną, taką formowaną ręcznie, bez użycia formy. Wegańska tarta rustykalna z jabłkami wyszła oczywiście przepyszna. Jabłka posypałam cynamonem cejlońskim, bo najlepiej smakują właśnie w takim połączeniu. Tartę rustykalną zrobiłam także z gruszkami, a na dniach będzie kolejna ze śliwkami. W zeszłym roku nałogowo robiłam tartę rustykalną z brzoskwiniami. W tym roku pewnie też powtórzę ten przepis. Bo do takiej tarty rustykalnej pasują w zasadzie wszelkie sezonowe owoce i można ją zrobić za każdym razem w innej wersji.

wegańska tarta rustykalna z jabłkami i cynamonem bezglutenowa

Wegańska tarta rustykalna z jabłkami w wersji (bez)glutenowej

Moja wegańska tarta rustykalna z jabłkami i cynamonem jest w wersji bezglutenowej – z mąką owsianą. Owies jest zbożem bezglutenowym, jednakże ze względu na zanieczyszczenie glutenem z innych zbóż, trzeba użyć mąki lub płatków w z odpowiednim oznaczeniem przekreślonego kłosa. Dotyczy to osób, które muszą przestrzegać diety bezglutenowej. Mąki można mieszać, ale ważne, aby były to mąki cięższe, np. amarantusowa, kasztanowa. W wersji glutenowej do ciasta będą pasowały mąki razowe, które są cięższe niż oczyszczone, ale i do ich smaku trzeba być przyzwyczajonym. Z mąk glutenowych polecam mąkę orkiszową.

Czym posłodzić tartę rustykalną?

Przyznam, że mój dodatek słodu do tarty był znikomy… Bo ja nie nie przepadam za zbyt słodkimi deserami. Nie lubię, kiedy dominuje słodki smak. Tartę posłodziłam cukrem kokosowym. Pasuje tutaj także syrop daktylowy lub kokosowy oraz nierafinowany cukier brązowy muscovado. Najlepsze są tutaj takie zamienniki cukru, które utworzą syrop, ale oczywiście można użyć słodzików mniej kalorycznych, typu ksylitol lub erytrol.

Przepis na wegańską tartę rustykalną z jabłkami

Proporcje podane na rozwałkowane ciasto o grubości ok. 0,5 cm i średnicy ok. 40 cm. Wychodzi ok. 8 porcji.

Składniki:

  • 300 g mąki owsianej (w wersji bezglutenowej mąka owsiana ze specjalnym przekreśleniem)
  • 50 g musu kokosowego lub nierafinowanego oleju kokosowego
  • 5 średnich jabłek
  • 5 łyżek cukru kokosowego lub innego słodzika w ilości wg uznania
  • 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • garść orzechów włoskich
  • połowa laski wanilii
  • 200 ml wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę owsianą wsypuję do miski, dodaję roztopiony mus kokosowy lub nierafinowany olej kokosowy oraz chłodną wodę, dorzucam 3 łyżki cukru kokosowego, wanilię wyjętą z połowy laski oraz szczyptę soli. Całość mieszam, a następnie zagniatam. Ciasto nie może być za bardzo suche, ani też mokre. Nie może przylepiać się do placów. Jeśli jest za suche i nie chce się formować w kulę, trzeba dodać jeszcze wody lub trochę mąki owsianej. Z ciasta formuję z kulę, a następnie lekko spłaszczam, zawijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągam, rozkładam na dużej płaskiej blaszce na papierze do pieczenia i wałkuję, aby uzyskać mniej więcej okrągłą formę o grubości ok. 0,5 cm i średnicy ok. 40 cm. Papier można nieco posypać mąką. Ciasto powinno być w miarę równe i nie powinny robić się w nim żadne dziury, jeśli tak się stanie, wystarczy załatać je kawałeczkiem ciasta z brzegów.

Co dalej?

Jabłka myję, kroję w plasterki i wrzucam do miski. Dodaję do nich cynamon oraz resztę cukru kokosowego i mieszam. Opcjonalnie można je poprószyć także mąką, która nieco wchłonie wodę. Plasterki jabłek układam następnie na rozwałkowanym cieście w formie koła, zostawiając ok. 4-5 cm przy brzegach. Na środek daję ich najwięcej. Brzegi ciasta podważam drewnianą łopatką i zawijam do środka, chowając część plasterków jabłek. Tartę wstawiam do piekarnika i piekę przez 30 minut w 170 stopniach w opcji termoobiegu. Im bardziej wegańska tarta rustykalna z jabłkami będzie wypieczona, tym bardziej będzie miała rustykalny charakter. Tartę podaję posypaną orzechami włoskimi.

Wegańska tarta rustykalna jabłkami i lodami waniliowymi

Tarta z jabłkami idealnie komponuje się z wegańskimi lodami waniliowymi albo kokosową bitą śmietaną… Po prostu jest przepyszna! 

Pysznych chwil z tartą,
Małgosia

Wypróbuj inne moje wegańskie przepisy:

Wegańskie bezglutenowe desery bez pieczenia

Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami

6 Replies to “Wegańska tarta rustykalna z jabłkami i cynamonem”

  1. Wygląda obłędnie i jeszcze zdrowa. Brawo!
    1. Takie ciacha lubię najbardziej!
  2. pycha!!! Chyba wiem co bede robic w weekend ;)
    1. Super pomysł! :)
  3. A czy z mąką orkiszową będzie też spoko? I ile to 50 g oleju kokosowego bo mi się rozpuścił, bo jest ciepło i nie wiem ile to będzie w płynie...
    1. Jak najbardziej! Lepsza będzie mąka o wyższym typie. W płynie będzie ciut mnie niż w przypadku wersji nierozpuszczonej, bo zawsze można nabrać go więcej. Można przyjąć, że 5 łyżek to mniej więcej będzie 50 g.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.