Domowe szybkie pyszne wegańskie lody kokosowe z czekoladą i syropem daktylowym albo i też „czyste” kokosowe z malinami to moje ulubione lody! Pomysł zrodził się już wiosną, a w upałach stał się deserem numer jeden! Bezglutenowe, bez dodatku rafinowanego cukru, oczywiście bez laktozy. Szybki przepis, robiony przy okazji innych pyszności, zawsze pod ręką w lodówce. Wegańskie lody kokosowe można zrobić na wiele sposobów, bazując na jednym podstawowym przepisie. Idealne do podania na patyku, w wafelku, do szarlotki czy też po prostu w salaterce.
Wegańskie lody kokosowe na bazie kaszy jaglanej
Przepis na wegańskie lody kokosowe przychodził mi do głowy wielokrotnie, kiedy przygotowywałam czekoladowy budyń jaglany. Wcześniej wiele razy zdarzało mi się robić lody na bazie kaszy jaglanej oraz banana, a tym razem zaczęłam kombinować z musem kokosowym. Robiąc budyń jaglany, tak pomyślałam sobie, jakby masa budyniowa smakowała po zamrożeniu… Smakowała, ale brakowało jej nieco kremowości. Postanowiłam więc zmienić trochę proporcje i zrobić lody kokosowe dużo bardziej kaloryczne niż czekoladowy budyń!
Mus kokosowy do wegańskich deserów
Mus kokosowy to mój ulubiony składnik bezglutenowych wegańskich deserów bez pieczenia. Przygotowuję go w domu z wiórków kokosowych w robocie kuchennym lub biorę gotowy. Mus kokosowy jest dosyć kaloryczny (ok. 710 kcal/100 g), a ten z wiórków jest odrobinę mniej kaloryczny (ok. 650 kcal/100 g). Nadaje deserom aksamitnej gładkości, sprawia, że są kremowe, przepysznie kokosowe i się trzymają. Mus kokosowy jest dla mnie świetną alternatywą dla nieco bardziej kalorycznego oleju kokosowego, który nawet nierafinowany pachnie mniej intensywnie i nadaje mniej intensywnego smaku kokosa. Mus kokosowy uwielbiam i dodaję go także do wegańskich lodów!
Wegańskie lody kokosowe na wiele sposobów
Wegańskie lody kokosowe można zrobić nie tylko w wersji czekoladowej. Do podstawowej masy z kaszy jaglanej oraz musu kokosowego idealnie będą pasować wszelkie sezonowe owoce, a poza sezonem suszone lub sproszkowane. Ja uwielbiam takie wegańskie kokosowe lody z malinami i czarnymi porzeczkami! Do moich lodów dodaję także namoczone nasiona chia, które nadają masie jeszcze bardziej gładką konsystencję. Można dodać równie dobrze samego gluta po nasionach chia lub siemieniu lnianym.
Słodzidło w domowych wegańskich lodach
Do masy lodów użyłam syropu daktylowego, który oczywiście można wymienić na inne słodzidła. Wszystko zależy od tego, co chcesz uzyskać i na czym Ci zależy. Mi zależy na tym, aby moje domowe wegańskie lody miały gęstą masę, a poza tym lubię, jak coś w środku jest nie do końca rozmieszane i tutaj idealnie pasują wszelkie syropy – np. daktylowy lub klonowy. Można równie dobrze dodać do masy same daktyle. Jeśli stosujesz dietę wegetariańską i jadasz miód (miód nie jest wegański – ja go jadam), to jak najbardziej można tutaj dodać trochę miodu (polecam taki z lokalnych pasiek). Inne słodziki, typu ksylitol oraz erytrol, obniżą kaloryczność lodów, ale nie będą dodatkowo wpływały pozytywnie na konsystencję masy.
Przepis na wegańskie lody kokosowe z czekoladą i syropem daktylowym
Trudno tutaj mówić o tym, ile lodów wyjdzie. Ja używam łyżki do nakładania lodów i mniej więcej z podanych proporcji wychodzi 10 gałek. Oczywiście jest podjadanie w trakcie przygotowywania… Można przyjąć, że z podanych proporcji wychodzi 5 porcji lodów, czyli po trochu dla 5 osób. Po troszeczku!
Składniki:
- 450 ml mleka kokosowego, ew. innego mleka roślinnego
- 200 g musu kokosowego
- 100 g kaszy jaglanej
- pół szklanki dowolnego mleka roślinnego
- 4 łyżki kakao (najlepiej surowego)
- 4 łyżki (albo więcej wg uznania) syropu daktylowego lub klonowego albo (w wersji wegetariańskiej) miodu
- 2 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego
- laska wanilii
- szczypta soli
- opcjonalnie: 3 łyżki spirytusu / wódki
Wykonanie i wskazówki:
1. Kaszę jaglaną gotuję przez ok. 20 minut w mleku kokosowym lub innym mleku roślinnym. Pamiętaj, aby przed gotowaniem kaszy dokładnie ją wypłukać, a następnie zalać wrzątkiem, wodę odlać i wstawić kaszę z mlekiem. Dzięki temu będzie neutralna w smaku, bez posmaku goryczki.
2. Po ugotowaniu kaszę odstawiam, aby lekko stężała
3. Nasiona chia wrzucam do szklanki, zalewam do połowy mlekiem roślinnym o temperaturze pokojowej, odstawiam na jakieś 20 minut, aby spęczniały. Zamiast nasion chia można użyć siemienia lnianego, zalać go wrzątkiem w proporcji 2:1 i wykorzystać powtały „kisiel” (bez nasion).
4. Po około godzinie do kaszy dodaję rozpuszczony mus kokosowy, który w upale przybiera postać półpłynną, podobnie jak olej kokosowy. Do tego kakao, szczypta soli, miąższ z laski wanilii, 2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzidła wg uznania i napęczniałe nasiona chia.
5. Opcjonalnie do masy można dodać trochę spirytusu lub wódki. Dzięki temu masa będzie mrozić się wolniej i nie będzie twardą bryłą.
6. Wszystko razem blenduję na gładką masę. Jeśli potrzeba, dodaję nieco więcej stałej części mleka kokosowego.
7. Po zblendowaniu masę przekładam do pojemnika, dodaję pozostałe 2 łyżki syropu daktylowego i mieszam dwa razy łyżką masę tak, aby rozprowadzić nierównomiernie syrop.
8. Masę wkładam na około 2-3 godziny do zamrażalki, a następnie delektuję się kokosowymi lodami!
Jak podać domowe wegańskie lody?
Domowe wegańskie lody kokosowe z czekoladą podaję po prostu w salaterce z sezonowymi owocami, np. truskawkami i listkami mięty lub dodaję do pieczonych ciast albo crumble z owocami. Domowe lody można także przygotować w foremce na patyku albo nałożyć gałkami na wafelki. Mała uwaga co do kupnych wafelków – jeśli musisz przestrzegać diety bezglutenowej, zwróć uwagę, aby wafelki były bezglutenowe. Najczęściej jednak takie wafelki to nie są to zbyt zdrowe wyroby cukiernicze, ale raz się żyje… 😉
Udanego kręcenia wegańskich lodów!
Gosia
Zobacz także przepis na DESER Z NERKOWCÓW Z OWOCAMI – kliknij na zdjęcie!
17 komentarzy
beata
ach, aż ślinka leci, muszę poszperać więcej w Twoich przepisach!
Joanna
Muszę zapamiętać Twoją stronę. Coraz bardziej przemawia do mnie taka dieta.
Katarzyna
Brzmi pysznie 🙂
Monika
Muszę zrobić kiedyś, bo z wege lodów robię tylko wodne lub z musu owocowego.
Danuta
Lody warte grzechu 🙂
Kinga
Bardzo fajna alternatywa i propozycje. Koniecznie trzeba wypróbować wyglądają smakowicie a składniki mega ciekawe.
Ewa
Muszę wypróbować ten przepis, bo nie jest aż tak skomplikowany jak się spodziewałam 🙂
Ania
Fajnie wyglądają te lody 🙂
Kazimiera
Potrawy na bazie kaszy jaglanej są bardzo zdrowe oraz pożywne. Nadto kasza jaglana usuwa zakwasy. Polecam, pozdrawiam i życzę smacznego. Jak będę mieć chwilę cazsu to zrobię deser bez pieczenia
Natalia
Przepis super na te upały! Wypróbuje na pewno 😉
Prim
Brzmi naprawdę smakowicie 🙂
Kasia
Coraz częściej sięgam po przepisy kuchni wegańskiej i coraz bardziej podoba mi się to ekperymentowanie w kuchni dlatego z chęcią wypróbuję powyższy przepis szczególnie w taką pogodę jak obecnie mamy za oknem:)
Aga
A masz coś bez kaszy jaglanej? Bo przyznam, że jej nie znoszę :/.
Ania
Wyglądają bardzo smakowicie! Pozdrawiam
Paulina
Przepis super, takie lody to jest coś wspaniałego ;D
Pingback:
Pingback: