Od jakiegoś czasu chodzą za mną wegańskie sery, sosy i tym podobne wynalazki. Uwielbiam włoską kuchnię! Za pomidory, bazylię i rukolę. I oliwę oczywiście. Połączenia smaków zadziwiają prostotą, a jednocześnie kulinarnym kunsztem. W kuchni włoskiej jest tyle pysznych wegańskich dań, że można wybierać i przebierać. Najbardziej oczywiście lubię wegańską pizzę. A do niej wegański sos serowy. Bardzo prosty i pyszny! Świetny do pizzy lub makaronu. Zobacz przepis.
Wegański sos serowy do pizzy lub makaronu
Prosty i pyszny sos (bez)serowy przygotowuję ze słonecznika, płatków drożdżowych, neutralnego w smaku oleju (rzepakowy najbardziej mi pasuje). Jest świetny do pizzy oraz makaronu. Sos można także zrobić z orzechów nerkowca
Przepis na wegański sos serowy do pizzy lub makaronu
Proporcje na 4 cienkie pizze o mniej lub bardziej nieregularnym kształcie o średnicy mniej więcej ok. 25 cm.
Składniki:
- 200 ml wody
- 100 ml oleju rzepakowego (najlepiej z pierwszego tłoczenia)
- 30 g łuskanego słonecznika
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- porządna szczypta soli kamiennej
Wykonanie:
1. Słonecznik myję, następnie zalewam szklanką wody i odstawiam na ok. 30 minut.
2. Następnie wodę odlewam, słonecznik jeszcze raz przepłukuję i przerzucam do kielicha blendera wysokoobrotowego.
3. Dodaję płatki drożdżowe, sól, olej oraz wodę.
4. Wszystkie składniki blenduję na wysokich obrotach przez ok. minutę.
5. Sos dodaję do pizzy lub do makaronu.
Spodobał Ci się mój przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk.
Wypróbuj także przepis na WEGAŃSKĄ PIZZĘ – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
2 komentarze
Pingback:
Pingback: