surówka sałatka z granatem jarmużem kapustą czerwoną i orzechami włoskimi
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie,  Święta

Sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą

Późną jesienią i wczesną zimą namiętnie jadam jarmuż, to moje ulubione zimowe zielsko. A całorocznym moim ulubionym zielskiem jest czerwona kapusta. Nic dziwnego, że to połączenie często gości na stole. Coś jednak do tego z reguły dodaję i tak mi ostatnio brakowało jakiegoś mocniejszego akcentu kolorystycznego, wszak jemy także kolorami. Tak się złożyło, że ostatnio kupiłam parę granatów i postanowiłam spróbować dodać pestki tego owocu do zielska. I tak wyszła kolorowa sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą.

Sałatka z granatem, czyli bawimy się w kolory

Sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą to świetnie dobrane kolorystycznie towarzystwo. A do tego zdrowe. Pestki z granatu świetnie wydobywają z sałatek to “coś”, co nadaje im niecodziennego charakteru. Idealnie pasuje jako dodatek do bardziej wystawnego obiadu czy na imprezę. Przygotowałam ją na święta i na sylwestrowe szaleństwa (nie tylko kulinarne) z przyjaciółmi. Świetnie komponować się z deserami, w których również nie zabraknie granatu. Lubię bawić się kolorami. Sałatkę posypuję orzechami włoskimi, a do tego dodaję dressing z (niewegańskiego) miodu lub syropu klonowego, oleju i soku z limonki lub cytryny. Wszystkie składniki sałatki są bardzo zdrowe i warto je jadać w okresie zimowym, nie tylko od święta. Owoc granatu również jest bardzo zdrowy – zawiera sporo polifenoli, witamin z grupy B, a także witaminę C i E, potasu, cynku, selenu, a także błonnika. Warto jeść go bezpośrednio oraz pić zrobiony z niego sok. Podobno jest także skutecznym afrodyzjakiem i bywa nazywany “owocem miłości”

Przepis na sałatkę z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą

Nie wiem, jak u Ciebie, ale u nas wszelkie dobre zielsko znika bardzo szybko, dlatego sałatkę robię w proporcjach na kilka osób i wrzucam wszystkie składniki do dużej michy.

Składniki:

Sałatka:

  • 500 g kapusty czerwonej
  • 200 g zielonego jarmużu (kilka dużych liści)
  • 1 granat
  • kilka orzechów włoskich
  • szczypta soli

Dressing:

  • 2 łyżki syropu klonowego lub (w wersji wegetariańskiej) płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich, lnianego, rydzowego lub z wiesiołka
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

Wykonanie:

1. Wykonanie sałatki jest banalnie proste. Najdłużej trwa chyba łupanie orzechów, chyba że weźmiemy gotowe z paczki, to wtedy najdłużej kroi się kapustę.

2. A więc najpierw łupię orzechy i moczę je chociaż przez pół godziny, a najlepiej trochę dłużej.

3. Kapustę kroję dosyć drobno.

4. Z jarmużu usuwam twardą łodyżkę i kroję na drobno liście i wrzucam je do miski.

5. Dodaję pestki granatu. Tutaj przeczytasz, jak szybko obrać granat.

6. Następnie dorzucam orzechy oraz odrobinę soli.

7. W małej miseczce przygotowuję dressing – łącze wszystkie składniki, mieszam i dodaję do sałatki lub podaję w osobnej miseczce.

Przyjemnego chrupania!
Gosia

Gosia


Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Doda mi to motywacji do kolejnych publikacji!

Postaw mi kawę na buycoffee.to


 

Wypróbuj także przepis na PASZTET GRZYBOWY Z SOCZEWICĄ – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!

pasztet wegański z soczewicy i grzybów

16 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
domowa konfitura z pomarańczy
Konfitura z pomarańczy z cynamonem

Jak co roku w listopadzie zaczynają wibrować mi w myślach korzenne klimaty, grzane wino, cynamon, goździki i pomarańcze. To z...

Zamknij