Kilka razy w roku piekę przepyszny wegański pasztet z soczewicy z grzybami leśnymi. A na święta (każde) to już wegańska klasyka. Smakuje wszystkim. Do pasztetu dodaję sporo suszonych podgrzybków i borowików oraz suszone śliwki. W tym roku dodałam jeszcze koncentrat grzybowy, dzięki któremu wegański pasztet soczewicowy jest jeszcze bardziej aromatyczny. Do pasztetu z soczewicy dodaję dużo przypraw, dzięki którym nabiera on smaku. Poznaj mój przepyszny przepis na wegański pasztet soczewicowy z grzybami leśnymi. Pasztet jest przy okazji bezglutenowy.
Z czego zrobić wegański pasztet?
Jak to z czego? Z soczewicy! Soczewica świetnie nadaje się na wegańskie pasztety. Ja najczęściej robię je na bazie soczewicy brązowej, a jak nie znajdę jej w sklepach, bo jakoś nie zawsze jest dostępna, to robię pasztet z soczewicy zielonej. Według mnie soczewica brązowa nadaje się nieco lepiej do pasztetu i ma głębszy smak. Do pasztetu z soczewicy dodaję nieco kaszy jaglanej, żeby lepiej stężał. I oczywiście przepyszne dodatki, w których można naprawdę przebierać – od pietruszki i selera, przez grzyby, aż po śliwkę i żurawinę. Wegański pasztet to również bardzo dobry patent na wykorzystanie wszystkiego, co zalega w lodówce. Wystarczy wrzucić, zblendować i upiec. Tak, by nic się nie zmarnowało.
Wegański pasztet z soczewicy z grzybami leśnymi
Mój przepis na wegański pasztet nie jest jednak zbiorem wszystkiego, co można do niego dorzucić. Jest przemyślany i zawiera takie dodatki, aby wydobyć z niego niepowtarzalny grzybowy smak i aromat. Do pasztetu dodałam suszone grzyby leśne oraz koncentrat grzybów leśnych. Koncentrat można kupić w marketach, a można zrobić w domu. U nas teściowa robi słoiki ze świeżych leśnych grzybów – obgotowane wkłada do słoików i wekuje. Takie grzyby można zblendować i jest koncentrat. Grzyby mają wtedy postać gluta i do pasztetu świetnie się nadają. Dodaję je również do zupy grzybowej albo grzybowych smarowideł do chleba. Jeśli nie masz koncentratu albo grzybów w słoiku, to po prostu pomiń ten składnik i daj więcej grzybów suszonych.
Co zrobić, aby wegańskie pasztety nie opadały?
Zdarzyło Ci się, że wegański pasztet wyszedł za bardzo opadnięty? Ja mam na to sposób – po upieczeniu pasztet zostawiam do wystygnięcia w piekarniku. Najlepiej zrobić go wieczorem i zostawić na całą noc. Dodatkowo utwardzi się nieco przez ten czas i łatwiej będzie go pokroić. Poza tym smaki “się przegryzą” i będzie po prostu lepszy. Inny sposobem jest dodanie pół łyżeczki sody oraz dwóch łyżek soku z cytryny – wtedy pasztet nieco się podniesie. Przy dodaniu sody pasztet piekę przez 10 minut w temperaturze 190 stopni, następnie 35 minut w 180 stopniach. Za to w nowym piekarniku temperaturę muszę podwyższyć – dlatego uważam, że każdy piekarnik jest inny. Ty najlepiej znasz swój piekarnik. Próbuj i znajdź swoją własną najlepszą temperaturę pieczenia wegańskich pasztetów. 190 stopni jest potrzebne do aktywacji sody.
Jak ugotować kaszę jaglaną, aby nie miała posmaku goryczki?
Aby kasza jaglana była neutralna w smaku i nie miała posmaku goryczki. należy ją zalać zimną wodą, pomieszać łyżką, po ok. 5 minutach wodę odlać. Czynność trzeba powtórzyć. Następnie kaszę zalać wrzątkiem, po czym znów odlewać wodę i zalać ją kolejnym wrzątkiem (w proporcji 2,5:1) i wstawić na kuchenkę. Kaszę jaglaną gotuję na małym ogniu przez ok. 15-20 minut bez mieszania. Wody do gotowania daję o połowę więcej, niż jest kaszy, w proporcji 2,5:1, czyli 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy, wychodzi mi w garnku ok. 3 cm więcej niż jest kaszy.
Jeśli podobają Ci się moje przepisy, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij tutaj.
Przepis na wegański pasztet z soczewicy z grzybami
Proporcje na keksówkę o długości ok. 30 cm.
Składniki:
- 300 g brązowej lub zielonej soczewicy
- 200 g pieczarek brązowych lub białych albo więcej grzybów leśnych
- 100 g kaszy jaglanej
- 4 łyżki koncentratu z grzybów leśnych lub grzybów obgotowanych
- 20 g grzybów leśnych (podgrzybków i/lub borowików)
- 20 g ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 10 suszonych całych śliwek
- 6 liści laurowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka suszonego lub świeżego tymianku
- 1 łyżka suszonego lub świeżego rozmarynu
- 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki
- pół łyżeczki soli
- trochę pieprzu
- opcjonalnie: trochę czarnuszki
Wykonanie:
Z czym podać wegański pasztet z soczewicy?
Pasztet soczewicowy podaję ze świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem lub rozmarynem. Komponuje się idealnie także z sosem żurawinowym, śliwkowym lub grzybowym. A jeśli wolisz pasztet jaglany lub fasolowy, zerknij tutaj.
Udanego pieczenia świątecznych pasztetów wegańskich!
Gosia
Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Doda mi to motywacji do kolejnych publikacji!
Wypróbuj także przepis na PRZYPRAWĘ DO PIERNIKA – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
24 komentarze
Kasia
Aga
Anna
Anna
Dorota
Dobre Zielsko
Aga
Dobre Zielsko
Ola
Dobre Zielsko
Ann
Pingback:
Jadzi
Dobre Zielsko
Tomek
Dobre Zielsko
Gosia
Anka
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Kasia
Teresa