Uwielbiam warzywne pasztety, najbardziej takie z zieloną soczewicą i dużą ilością przypraw. Wczoraj miałam zrobić jaglany pasztet pieczarkowy, ale się okazało, że nie mam pieczarek. Za to miałam fasolę. I zrobiłam (bezglutenowy) wegański pasztet jaglany z białą fasolą, żurawiną i śliwką. Z soczewicą też zrobiłam.
Jak zrobić wegański pasztet?
Pasztety wegańskie można zrobić na wiele sposobów. Najczęściej podstawą są strączki i/lub kasze (np. gryczana lub jaglana), a także słonecznik. Pasztety ze strączkami będą bardziej sycące ze względu na większą zawartość białka. Do wegańskich pasztetów pasują pieczarki, buraki, marchew, pietruszka. Wszelkie warzywa korzeniowe. Można do nich wsadzić np. pulpę warzywną po wyciśnięciu soków. A przede wszystkim zioła i przyprawy, które nadają smaku. Dodatki i przyprawy dobieram odpowiednio do konkretnych strączków lub smaku, koloru pasztetu i smaku, na który mam ochotę.
Wegański pasztet jaglany i dodatki
Tym razem miałam ochotę na pasztet koloru jasnego, dosyć neutralny, przełamany suszoną śliwką i żurawiną, czyli delikatną słodyczą. Połączyłam kaszę jaglaną z białą fasolą, które razem tworzą duet tak neutralny, że można zrobić z nich dania słodkie, jak i wytrawne. Podstawę pasztetu przełamałam czarną rzepą, która nadaje nieco ostrego smaku. Dodałam także czarnuszkę. Pasowałaby tu również pietruszka. Ciekawa jestem również, jakby ten wegański pasztet jaglany smakował z chrzanem…
Przepis na wegański pasztet jaglany z żurawiną i śliwką
Proporcje podane na podłużną blachę o wymiarach ok. 30 x 10 cm. W trakcie robienia wyjadłam trochę masy prosto z miski…
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 200 g białej fasoli
- 100 g słonecznika
- 1 czarna rzepa
- 1 biała cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
- 1 łyżka czarnuszki
- garść suszonych śliwek
- garść suszonej żurawiny
- posypka: sezam, siemię lniane, słonecznik, czarnuszka
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy, następnie przelewamy wrzątkiem i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą (proporcje 1:2,5 wody). Dzięki temu będzie neutralna w smaku i nie będzie miała posmaku goryczki. Kaszę jaglaną gotujemy przez ok. 20 minut. Fasolę moczymy przez 8-12 godzin, a następnie gotujemy. Słonecznik płuczemy. Cebulę podsmażamy na patelni na łyżce oleju rzepakowego lub kokosowego, aż się zeszkli. Solimy i pieprzymy. Przestygniętą kaszę i fasolę wrzucamy do miski blendera lub robota, dodajemy pokrojoną rzepę, sól, pieprz i blendujemy przez chwilę. Możemy zblendować na zupełnie gładko lub krótko niedokładnie, aby pasztet miał niejednolitą teksturę.
Co dalej?
Do wstępnie zblendowanej masy dodajemy ziarna słonecznika, czarnuszkę i podsmażoną cebulkę. Następnie blendujemy całość przez chwilę. Suszoną śliwkę moczymy, jeśli jest zbyt twarda, a następnie kroimy na małe kawałki. Śliwkę i żurawinę wrzucamy do masy, mieszamy. Całą masę przekładamy do formy, posypujemy sezamem, siemieniem, słonecznikiem i czarnuszką. Pieczemy w trybie termoobiegu w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Mój piekarnik jest turbo szybki i tyle minut na wegański pasztet jaglany u mnie wystarczy. Skórka pasztetu ma być zarumieniona. Po upieczeniu pasztet zostawiamy w piekarniku, aby do siebie doszedł.
Wegańskie pasztety na różne sposoby
Przepis na bezglutenowy wegański pasztet jaglany z żurawiną, śliwką i czarnuszką można odpowiednio modyfikować. Zamiast fasoli można dać soczewicę, a zamiast kaszy jaglanej np. kaszę gryczaną. To byłoby świetne połączenie!
A Ty robisz wegańskie pasztety?
Małgosia
5 komentarzy
Kamila
Uwielbiam takie przysmaki, sama rzadko kiedy pichcę w kuchni, ale za to moja siostra, mama i ciocia uwielbiają eksperymentować, już nie raz korzystały z Twoich przepisów, ten chyba sama im podsunę 🙂
Emi
Uwielbiam warzywne pasztety i często je robię ☺
Marianna
Super wygląda ten pasztet! Muszę spróbować ten przepis.
Tomasz
Witam, czym mógłbym zastąpić czarną rzepę? 🙂
Dobre Zielsko
Można ją po prostu pominąć. 🙂 Ja lubię jej ostry smak i dlatego dodaję. 🙂