bezglutenowa wegańska tarta ze śliwkami i kruszonką
Bezglutenowe,  Ciasta, tarty i desery,  Przepisy wegańskie

Wegańska tarta ze śliwkami i kruszonką – pieczona lub nie

Uwielbiam jesień i jej dary natury, a najbardziej chyba śliwki i orzechy. W kuchni pojawiają się śliwkowe powidła, czekośliwka i oczywiście wypieki ze śliwkami – crumble, ciasta, tarty. Śliwki to bardzo zdrowe owoce i mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Wróciliśmy dziś o północy z działki z wiadrami śliwek – własnoręcznie zbieranych prosto z drzewa. Jako że nie wystarczyło słoików, zrobiłam tartę według przepisu sprzed roku. Tylko forma do tarty została na działce. Wzięłam więc zwykłą małą okrągłą formę do pieczenia, wyłożyłam boki ciastem i wyszła bezglutenowa wegańska tarta ze śliwkami i kruszonką. Przepis sprzed roku. 

Wegańska tarta ze śliwkami i kruszonką, czyli coś na śniadanie

Jesteśmy dziś tak objedzeni śliwkami, że tarta będzie na śniadanie w domu i do pracy.  O tak, moje wegańskie desery nadają się również na śniadania. Do wypieków używam kalorii „pełnych” witamin i składników mineralnych. Moja wegańska tarta ze śliwkami składa się z płatków owsianych (lub mąki owsianej), odrobiny mąki kasztanowej, tahini (lub zmielonego sezamu), musu kokosowego, nierafinowanego oleju kokosowego, cukru kokosowego (lub erytrolu) i gęstego domowego mleka owsianego lub kokosowego. Czyli składniki idealne na pełnoziarniste ciasteczka, crumble czy właśnie tarty. W wersji bezglutenowej trzeba użyć płatków owsianych lub mąki owsianej ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa, co oznacza, że produkty z owsa są na pewno bezglutenowe.

Wegańska tarta ze śliwkami bez pieczenia i pieczona

Bazą tarty jest mąka owsiana, nierafinowany olej kokosowy lub mus kokosowy oraz słodzik. To są moje niezbędne składniki praktycznie do większości moich wegańskich ciast. I w zasadzie tyle wystarczy w przepisie podstawowym. Mąkę owsianą robię najczęściej z płatków owsianych, mieląc je po prostu w blenderze wysokoobrotowym (tak robię różne inne mąki – z ciecierzycy, kaszy gryczanej etc.). Do przepisu dodałam jeszcze słodkawą mąkę kasztanową oraz parę łyżek tahini, które nadają tarcie świetną nutę smakową. Kruszonkę robię z tych samych składników, co spód do tarty – wystarczą zmielone płatki owsiane lub mąka owsiana, nierafinowany olej kokosowy oraz cukier kokosowy lub erytrol. Połączenie płatków owsianych, oleju lub musu kokosowego, zdrowszego słodzidła (np. cukru kokosowego, syropu daktylowego lub klonowego) świetnie nadaje się także na spody do ciast bez pieczenia. Do takiego połączenia dodaję również zmielone orzechy, migdały lub sezam, aby dodać smaku i aromatu. Wystarczy ciasto wyrobić, jak tutaj w przepisie na babeczki, dodać powideł i na końcu kruszonkę – wszystko bez pieczenia. Jedynym warunkiem są mocno gęste powidła lub dodatek agaru albo oleju kokosowego do masy śliwkowej.

Przepis na wegańską tartę ze śliwkami i kruszonką

Proporcje podane na formę do tarty o średnicy ok. 25 cm.

Składniki:

Spód i nadzienie:

  • 500 g śliwek lub ok. 400 g gęstych powideł śliwkowych
  • 250 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 4 łyżki roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego lub musu kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. owsianego lub kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe tutaj)
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub innego słodzika (np. syropu daktylowego lub klonowego, erytrol)
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini lub zmielonego sezamu

Kruszonka:

  • 100 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzika (np. ksylitolu lub erytrolu)

Wykonanie:

  1. Do miski wrzucam mąkę owsianą lub zmielone płatki owsiane.
  2. Dodaję cukier kokosowy, mąkę kasztanową, tahini lub zmielony sezam oraz roztopiony nierafinowany olej kokosowy. Olej kokosowy wystarczy lekko roztopić w kąpieli wodnej. Ja to robię w ten sposób: przekładam odpowiednią ilość oleju kokosowego do słoika, wstawiam słoik do miski z gorącą wodą i mieszam, aż się olej roztopi (nie musi być bardzo dokładnie). Taki słoik używam tylko do oleju kokosowego, więc może sobie stać nawet z większą ilością oleju i czekać na kolejny przepis. To taki ekologiczny trik – nie trzeba włączać kuchenki i potem myć garnka.
  3. Po roztopieniu olej kokosowy przelewam do mąki.
  4. Wlewam szklankę mleka owsianego i zagniatam ciasto. Jeśli ciastu brakuje jeszcze trochę płynu, wlewam powoli kilka łyżek mleka owsianego i oceniam konsystencję – jeśli jest za sucha, dolewam nieco więcej mleka owsianego lub oleju kokosowego, jeśli zaś za mokra, dodajemy nieco mąki owsianej. Różnice mogą wynikać z tego, jak przechowywana jest mąka lub płatki owsiane oraz ze stopnia zmielenia płatków i ich chłonności płynów.
  5. Formuję ciasto w kulę i wkładam je do lodówki na ok. 15-20 minut.
  6. Po wyciągnięciu z lodówki formuję z ciasta spód – wykładam je bezpośrednio do formy lub wałkuję i przenoszę na formę pokrytą papierem do pieczenia. Wyrównuję brzegi formy.
  7. Nadzienie śliwkowe można zrobić na 3 sposoby – w wersji dla leniwych po prostu wyłożyć bardzo gęste powidła, w wersji dla mniej leniwych wystarczy usunąć pestki ze śliwek i wyłożyć połówki śliwek skórką do góry na całej powierzchni tarty. Opcjonalnie można polać śliwki słodkim syropem. W wersji dla bardziej ambitnych, podobnie jak przy powidłach, można śliwki wypestkować, przełożyć na patelnię lub do garnka z grubym dnem i przesmażyć dwa razy przez ok. 15 minut, następnie odstawić do zgęstnienia i takie śliwki przełożyć na spód do tarty. Ja robię wersję dla ambitnych. 😉
  8. Po wyłożeniu śliwek formę z tartą przekładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i piekę wegańską tartę ze śliwkami w trybie termoobiegu piekę przez 15 minut. Im cieńszy spód, tym mniej czasu potrzeba do upieczenia tarty.
  9. Z mąki owsianej, oleju kokosowego oraz cukru kokosowego (lub erytrolu / ksylitolu) przygotowuję kruszonkę – wszystkie składniki wsypuję do miseczki i mieszam łyżką.
  10. Po 15 minutach otwieram lekko piekarnik i posypuję tartę przygotowaną kruszonką. Piekę jeszcze przez ok. 10-15 minut, aż kruszonka będzie zarumieniona Po tym czasie piekarnik wyłączam, aby moja wegańska tarta ze śliwkami doszła do siebie.

Co jeszcze zrobić ze śliwkami?

Ze śliwkami robię całe mnóstwo pyszności! Korzenną czekośliwkę, crumble, koktajle i oczywiście powidła. A Ty, co robisz ze śliwek?

Udanych wypieków ze śliwkami,
Małgosia

Poznaj moje inne wegańskie przepisy ze śliwkami:

Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi

Koktajl śliwkowy z nasionami chia, daktylami i aronią

Wartości odżywcze śliwek i przepisy na śliwkowe pyszności

6 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.