Wegańskie brownie… cudownie czekoladowe… z orzechami… migdałami… malinami… posypane pokruszonym ziarnem kakaowca… Rozkosz… Czegóż chcieć więcej…? Klasyk. A do tego bardzo “elastyczny”. Wegańskie brownie da się zrobić na wiele sposobów. To czekoladowe ciasto, do którego się ciągle wraca. I nigdy nie ma się dosyć.
Brownie, czyli rozkosz dla podniebienia
Brownie zawsze kojarzy mi się z niepohamowaną rozkoszą, takim kulinarnym “och-ach”, a przy tym ciastem, które wychodzi za każdym razem. A najbardziej lubię je z pokruszonymi ziarnami kakaowca i kawałkami gorzkiej czekolady roztopionymi w środku… W zasadzie tak się rozkojarzyłam, że zapomniałam, co dodałam do środka… Ale po kolei… Na pewno są w nim maliny, które perfekcyjnie przełamują smak czekolady. A połączenie malin i pokruszonych ziaren kakaowca jest wyborne, polecam Wam wypróbować. Warto.
Czekoladowe słodkie wegańskie brownie
Brownie jest wybornie czekoladowe… A jakby ktoś spytał o słodzik w przepisie – słodkie są daktyle. Brownie ma być bardziej czekoladowe, niż słodkie. A im mniej cukru w diecie, tym mniejszą mamy na niego ochotę. Ale jak już tak bardzo chcecie, to dorzućcie wg uznania: cukier kokosowy, cukier SugaVida, syrop klonowy, erytrol, w wersji niewegańskiej miód, noooo a w ostateczności brązowy cukier, ale odrobinkę! Do ciasta możemy dodać orzechy według naszych preferencji, ale najlepiej będą komponować się laskowe oraz płatki migdałowe. To wegańskie brownie z malinami jest po prostu warte grzechu. Łapcie przepis i się inspirujcie. 🌰🌰🌰
Przepis na wegańskie brownie
Proporcje podane na blachę o wymiarach ok. 30 cm x 20 cm.
Czego nam potrzeba?
- 100 g daktyli (suszonych lub świeżych)
- 100 g ciemnego kakao
- pół szklanki oleju (ryżowy lub stopiony kokosowy)
- 200 g mąki owsianej (ciasto będzie bezglutenowe, jeśli mąka owsiana będzie bezglutenowa – musi być to specjalnie oznaczone przekreślonym kłosem na opakowaniu)
- 2 łyżki tahiny (lub zmielonego sezamu)
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g migdałów (lub płatków migdałowych)
- 100 g gorzkiej czekolady 80% (można więcej…)
- trochę wody
- trochę kruszonego ziarna kakaowca
- garść świeżych malin
Jak to zrobić?
Daktyle myjemy, suszone zalewamy wrzątkiem, aby były miękkie, po chwili odcedzamy. Kroimy, usuwamy pestki (jeśli są, a jeśli nie ma, to sprawdzamy, czy nie ma ich fragmentów). Połowę tabliczki czekolady kroimy na małe kawałki. Do ciasta będzie nam potrzebna około połowa przygotowanych orzechów i migdałów. Moczymy je minimum przez godzinę (a najlepiej kilka), ściągamy skórkę z migdałów (w zasadzie sama będzie chciała zejść). Połowa idzie na posypkę, połowa do ciasta. Z tej połowy do ciasta część mielimy przez chwilę w młynku lub w blenderze kielichowym, a resztę kroimy na malutkie kawałki. Pokrojone daktyle, kakao, mąkę, olej, tahinę (lub zmielony sezam), zmielone orzechy i migdały mieszamy, dodajemy tyle wody, ile potrzeba, aby ciasto było gęste. Mieszamy wszystko blenderem. Potem dodajemy kawałki czekolady, pokrojone orzechy oraz migdały. Ciasto powinno wyglądać tak:
Co dalej?
Kolejno ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy przez 45 min. w temperaturze 170 stopni w trybie termoobiegu. Kiedy nasze wegańskie brownie się piecze, my przygotowujemy to, co będzie na wierzchu – orzechy, migdały, kruszone ziarno kakaowca, resztę czekolady oraz, jeśli mamy sezon, to świeże maliny. Idealne połączenie. Orzechy i migdały kroimy na małe kawałki (możemy użyć także płatki migdałowe). Czekoladę kroimy lub tak… nie wiem, jak to nazwać… bierzemy kawałek do lewej ręki, prawą przykładamy nóż i tak jakbyśmy ją strugali – coś w tym stylu. 😉 Wyłączamy piekarnik, bardzo szybko dekorujemy naszymi posypkami i odkładamy do piekarnika, aby czekolada się rozpuściła, a ciasto mogło jeszcze do siebie dojść. Najlepsza będzie godzinna cierpliwość i wstrzemięźliwość podniebienna.
Delektujcie się brownie,
Małgosia
71 komentarzy
Shini
Dobre Zielsko
Asia
Dobre Zielsko
Magdalena
Dobre Zielsko
Daria
Asia
Dobre Zielsko
Anna
Dobre Zielsko
Asia
Dobre Zielsko
Paula
Dobre Zielsko
Kasia
Dobre Zielsko
Katarzyna
Dobre Zielsko
Ola
Dobre Zielsko
Ola
Dobre Zielsko
Magda
Dobre Zielsko
Magda
Natalia
Dobre Zielsko
Gosia
Dobre Zielsko
paulina
Dobre Zielsko
Kasia
Dobre Zielsko
Katarzyna
Dobre Zielsko
Evi
Dobre Zielsko
Rox
Dobre Zielsko
Paulina
Dobre Zielsko
Kasia
Dobre Zielsko
Edyta
Dobre Zielsko
Paw
Dobre Zielsko
Katarzyna
Dobre Zielsko
Natalia
Dobre Zielsko
Zuzia
Dobre Zielsko
Asia
Dobre Zielsko
Magdalena
Dobre Zielsko
Ewelina
Dobre Zielsko
Kinga
Dobre Zielsko
Ania
Dobre Zielsko
Konstancja
Sandra
Izabela
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: