Wegańskie brownie z migdałami, orzechami i malinami

wegańskie bezglutenowe brownie

Wegańskie brownie… cudownie czekoladowe… z orzechami… migdałami… malinami… posypane pokruszonym ziarnem kakaowca… Rozkosz… Czegóż chcieć więcej…? Klasyk. A do tego bardzo „elastyczny”. Wegańskie brownie da się zrobić na wiele sposobów. To czekoladowe ciasto, do którego się ciągle wraca. I nigdy nie ma się dosyć.

Brownie, czyli rozkosz dla podniebienia

Brownie zawsze kojarzy mi się z niepohamowaną rozkoszą, takim kulinarnym „och-ach”, a przy tym ciastem, które wychodzi za każdym razem.  A najbardziej lubię je z pokruszonymi ziarnami kakaowca i kawałkami gorzkiej czekolady roztopionymi w środku… W zasadzie tak się rozkojarzyłam, że zapomniałam, co dodałam do środka… Ale po kolei… Na pewno są w nim maliny, które perfekcyjnie przełamują smak czekolady. A połączenie malin i pokruszonych ziaren kakaowca jest wyborne, polecam Wam wypróbować. Warto.

Czekoladowe słodkie wegańskie brownie

Brownie jest wybornie czekoladowe… A jakby ktoś spytał o słodzik w przepisie – słodkie są daktyle. Brownie ma być bardziej czekoladowe, niż słodkie. A im mniej cukru w diecie, tym mniejszą mamy na niego ochotę. Ale jak już tak bardzo chcecie, to dorzućcie wg uznania: cukier kokosowy, cukier SugaVida, syrop klonowy, erytrol, w wersji niewegańskiej miód, noooo a w ostateczności brązowy cukier, ale odrobinkę! Do ciasta możemy dodać orzechy według naszych preferencji, ale najlepiej będą komponować się laskowe oraz płatki migdałowe. To wegańskie brownie z malinami jest po prostu warte grzechu. Łapcie przepis i się inspirujcie. 🌰🌰🌰

brownie z orzechami

Przepis na wegańskie brownie

Proporcje podane na blachę o wymiarach ok. 30 cm x 20 cm.

Czego nam potrzeba?

  • 100 g daktyli (suszonych lub świeżych)
  • 100 g ciemnego kakao
  • pół szklanki oleju (ryżowy lub stopiony kokosowy)
  • 200 g mąki owsianej (ciasto będzie bezglutenowe, jeśli mąka owsiana będzie bezglutenowa – musi być to specjalnie oznaczone przekreślonym kłosem na opakowaniu)
  • 2 łyżki tahiny (lub zmielonego sezamu)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów (lub płatków migdałowych)
  • 100 g gorzkiej czekolady 80% (można więcej…)
  • trochę wody
  • trochę kruszonego ziarna kakaowca
  • garść świeżych malin

Jak to zrobić?

Daktyle myjemy, suszone zalewamy wrzątkiem, aby były miękkie, po chwili odcedzamy. Kroimy, usuwamy pestki (jeśli są, a jeśli nie ma, to sprawdzamy, czy nie ma ich fragmentów). Połowę tabliczki czekolady kroimy na małe kawałki. Do ciasta będzie nam potrzebna około połowa przygotowanych orzechów i migdałów. Moczymy je minimum przez godzinę (a najlepiej kilka), ściągamy skórkę z migdałów (w zasadzie sama będzie chciała zejść). Połowa idzie na posypkę, połowa do ciasta. Z tej połowy do ciasta część mielimy przez chwilę w młynku lub w blenderze kielichowym, a resztę kroimy na malutkie kawałki. Pokrojone daktyle, kakao, mąkę, olej, tahinę (lub zmielony sezam), zmielone orzechy i migdały mieszamy, dodajemy tyle wody, ile potrzeba, aby ciasto było gęste. Mieszamy wszystko blenderem. Potem dodajemy kawałki czekolady, pokrojone orzechy oraz migdały. Ciasto powinno wyglądać tak:

wegańskie brownie

Co dalej?

Kolejno ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy przez 45 min. w temperaturze 170 stopni w trybie termoobiegu. Kiedy nasze wegańskie brownie się piecze,  my przygotowujemy to, co będzie na wierzchu – orzechy, migdały, kruszone ziarno kakaowca, resztę czekolady oraz, jeśli mamy sezon, to świeże maliny. Idealne połączenie. Orzechy i migdały kroimy na małe kawałki (możemy użyć także płatki migdałowe). Czekoladę kroimy lub tak… nie wiem, jak to nazwać… bierzemy kawałek do lewej ręki, prawą przykładamy nóż i tak jakbyśmy ją strugali – coś w tym stylu. 😉 Wyłączamy piekarnik, bardzo szybko dekorujemy naszymi posypkami i odkładamy do piekarnika, aby czekolada się rozpuściła, a ciasto mogło jeszcze do siebie dojść. Najlepsza będzie godzinna cierpliwość i wstrzemięźliwość podniebienna.

 

Delektujcie się przedświątecznym czasem,
Małgosia

Wypróbuj także inne pyszne wegańskie przepisy:

Bezglutenowe wegańskie brownie z orzechami laskowymi

Bezglutenowe wegańskie brownie z burakami i migdałami

Wegański jagielnik orzechowy bez pieczenia

68 Replies to “Wegańskie brownie z migdałami, orzechami i malinami”

  1. Całe mnóstwo czekolady i żadnego cukru! Mój chłopak będzie zachwycony ;) Ja też :D
    1. Idealny przepis na wspólny wieczór :)
  2. Wygląda obłędnie :)
    1. I obłędnie smakuje :) Zachęcam do własnych kombinacji :)
  3. Co mogę zamiast daktyli??
    1. Świetnym słodzikiem i lepiszczem jest bardzo dojrzały banan :) Zamiennie możesz użyć również innego słodzika - zobacz PS. w wpisie powyżej :)
  4. Gosia, a może byś zrobiła jakiś "kiermasz" ze swoimi wypiekami :D ja bym przyszła :)
    1. Jestem za :D
      1. Być może będą niebawem warsztaty w Poznaniu :)
  5. Wygląda cudnie... Aż ślinka cieknie... :-)
    1. Zachęcam do wypróbowania :)
  6. Miałam okazję spróbować - obłędne :), teraz może sama się zmobilizuję do wypieku... :)
    1. Z chęcią spróbuję Twojego wypieku :)
  7. Wygląda obłędnie! Uwielbiam brownie, choć ze względu na alergię nie dodaję orzechów :-(
    1. Bez orzechów będzie równie pyszne!
  8. Już czytając skład czułam ten smak. Daktyle i czekolada to cudne połączenie. A Twoje ciasto bardzo kusi
    1. Wypróbuj :)
    1. I tak smakuje. :)
  9. wygląda obłędnie :) i ma dużo ciekawych składników :) Chyba pora ulepszyć mój przepis :)
    1. Warto zrobić - jest pyszne.
  10. Uwielbiam brownie i maliny, dziękuje za przepis.
    1. Cudownych browniowych chwil :)
  11. A co zamiast maki owsianej? Moze byc orkiszowa albo gryczana?
    1. Oczywiście. Pewnie chodzi Ci o mąkę bezglutenową? Może być również jaglana, amarantusowa. Jeśli znajdziesz bezglutenowe płatki owsiane, to możesz je zmielić i wykorzystać do brownie.
      1. Nie chodzi o bezglutenową, podałam takie przykłady, bo akurat takie w tej chwili posiadam :) W takim razie rozumiem, ze mogłaby być równie dobrze żytnia czy zwykła pszenna? Ale czy wtedy nie zmienia się proporcje takiej mąki? Pozdrawiam :)
  12. To zróbmy tak, bo marna ze mnie kucharka. Ty przygotujesz brownie, a ja wpadnę z winem. Co Ty na to? ;)
    1. Świetny pomysł! Zapraszam! ;)
  13. Wygląda bosko! Nic tylko zajadać takie zdrowe pyszności <3
    1. Nie oprzesz mu się... ;)
  14. Wypróbuje, muszę koniecznie takie zrobić :)
    1. Obłędnie pyszny... To najlepsze brownie, jakie zrobiłam.
  15. Może i ja się skuszę żeby w końcu coś upiec. Takie brownie jest warte wszystkiego :-)
    1. Trudno się z Tobą nie zgodzić. Muszę stwierdzić, że to najlepsza wersja brownie, jaką kiedykolwiek robiłam. Właśnie dzwoniły dziś dwie koleżanki i stwierdziły, że również im wyszło wyborne. Spróbuj! :)
  16. wygląda przepysznie muszę spróbować zrobić
    1. Zachęcam - jest naprawdę obłędnie czekoladowe :)
  17. Dużo wszelkiego dobra w tym cieście, tyle pysznych dodatków. Uwielbiam brownie :-)
    1. Brownie jest pyszne, a do tego bardzo łatwo można w nim przemycić wartościowe składniki. :)
  18. Znów tu trafiłam i znów jest smakowicie i pięknie ☕️
    1. Dziękuję, bardzo mi miło. :)
  19. Wygląda rewelacyjnie. Ostatnio jadłam podobne brownie z cukini :-D
    1. Też ciekawy pomysł. :)
  20. Brownie z malinami, kurcze, nie wpadłam na to, a brzmi jak mistrzostwo świata!
    1. Jest naprawdę niesamowicie czekoladowe...
  21. Jak bosko to musi smakować!
    1. Tak właśnie smakuje. :)
  22. wyglada smacznie, moze kiedys skusze sie na zrobienie takiego czegos :D :) pozdrawiam
    1. Polecam, to wyśmienite ciasto!
  23. Mmmm, wspaniałe! No to mam już pomysł na dzisiejszy deser :)
    1. U mnie to deser stały. Jest obłędnie czekoladowy. :)
  24. […] pierwszy ogień idzie przepyszny wpis na brownie z migdałami, orzechami i malinami. Jak dla mnie propozycja Gosi jest wprost genialna! Świetnie sprawdzi się w jesienne, deszczowe […]
  25. To jest zdecydowanie mój smak, dzięki za ekstra przepis!
    1. Mój również... uwielbiam wracać do tego ciasta...
  26. Jak to bajecznie wygląda! Uwielbiam brownie a ten przepis strasznie kusi do przetestowania! mniam pozdrawiam
    1. Warto spróbować, to taka zdrowa pokusa. :)
  27. Cudowne! Ślinka cieknie na jego widok :)
    1. Jest obłędnie czekoladowy - polecam wypróbować. :)
    1. To prawda, brownie jest pyszne. ❤
  28. Uwielbiam tu zaglądać choć bez mięsa nie potrafię żyć, Będę przemycać te przepisy do swojej kuchni
    1. Bardzo mi miło. :) Oby w Twojej kuchni było jak najwięcej zdrowych składników. :)
  29. Akurat szukałam takiego przepisu, super na pewno wypróbuje. :)
    1. Inspiruj się. :)
  30. Nie znam się na wegańskiej kuchni i nie robię takich wersji ciast, ale.. zjadłabym to brownie! Mniam! Tylko jedno nasuwa mi się pytanie, czy czekolada jest/może być wegańska?
    1. Oczywiście, że tak. Prawdziwa czekolada zawiera w sobie kakao + słodzik (odrobinę!) i jest naturalnie wegańska. Taka jest najzdrowsza. :)
  31. I jak tu być na diecie? :P Muszę wypróbować przepis :D
  32. Aaaa i jak ja mam ograniczyc slodycze
  33. Przepis chętnie wykorzystam, przyda się takie smakowe urozmaicenie w naszej kuchni. :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.