bezglutenowe wegańskie brownie z burakami
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Bezglutenowe wegańskie brownie z burakami i migdałami

Są czasem takie dni, że krzątam się tak po kuchni, chcąc zrobić coś dobrego i w miarę szybkiego i nie wiem, za co się zabrać. Wchodzę, wychodzę, dumam. No i jak nie piekę, to nie istnieję. W domu zawsze jest jakaś mąka, płatki owsiane, daktyle, kakao, gorzka czekolada, suszone śliwki. Idealny zestaw na wegańskie brownie z burakami. Tak, ciacho z burakami! Bardzo czekoladowe, słodzone daktylami, idealne do popołudniowej pysznej herbaty. To moja czekoladowa klasyka.

Ciasto z warzywami

Brownie to takie ciasto, w którym można przemycić wiele dobrych składników albo walających się resztek. I tak wszystko będzie koloru kakaowego. Oczywiście to, co do ciasta włożymy, musi być na tyle neutralne albo słodkie, aby dominowała nuta czekoladowa. Tak więc buraki idealnie będą współgrać z innymi składnikami! Mają odpowiedni kolor, smak pieczonych buraków jest słodkawy, do tego jest to składnik „mokry”. Pasują jak ulał do bezglutenowego, wegańskiego brownie. Brownie to jeden z moich ulubionych wegańskich wypieków. Jak nie mam innych pomysłów, to zawsze jest brownie. Za każdym razem przygotowywane na inny sposób, bo ja inaczej po prostu nie umiem.

Brownie z glutenem i bez

W przepisie na wegańskie brownie z burakami kryje się również kilka innych korzystnych składników. Daktyle, czyli dużo zdrowsze słodzidło niż rafinowany cukier, idealnie współgrają z gorzką czekoladą i kakao. Do brownie używam płatków owsianych i mieszam różne mąki – świetnie pasuje tutaj pełnoziarnista mąka ryżowa. Ma ona lekko słodkawy posmak i dzięki temu jest świetna do wypieków. Można oczywiście kombinować z innymi mąkami, na przykład jaglaną, gryczaną lub kasztanową. To w wersji bezglutenowej. Jeśli takiej szukasz, możesz właśnie wymieszać mąkę owsianą z ryżową – zwróć uwagę, aby były z certyfikatem przekreślonego kłosa. W wersji glutenowej używam mąki orkiszowej – moje typy t 700 oraz 1050. Można oczywiście dodać niższy typ, który bardziej nadaje się do ciast, ja jednak wolę mąki mniej przetworzone.

Wegańskie brownie z burakami na kilka sposobów

Bezglutenowe wegańskie brownie z burakami można przygotować na kilka sposobów – w wersji szybkiej i dłuższej, ale bardziej smakowitej. Ja nigdy nie trzymam się swoich przepisów i za każdym razem nieco modyfikuję moje wypieki. A każdy wariant wart jest osobnego wpisu, ale czułabym, że się powtarzam. No dobra, jak o burakach mowa, to można je przygotować na dwa sposoby. Najlepsze do brownie będą buraki uprzednio upieczone, gdyż są słodsze i będą lepiej smakować w cieście. Ale można także pójść na łatwiznę i dodać buraka surowego, przecież upiecze się w cieście. Jak mam czas i piekę na przykład wcześniej chleb, to dorzucam do piekarnika parę buraków, a jak mi się nie chce, to używam surowych. Pierwsza wersja jest lepsza, ale w tej drugiej buraki i tak nie są wyczuwalne.

Wegańskie brownie z burakami i orzechami

Do brownie dodaję orzechy i migdały. Również na kilka sposobów. Orzechów nie powinno się poddawać obróbce cieplnej, bo działa niekorzystnie na zawarte w nich dobre tłuszcze. Podprażone orzechy mają jednak lepszy smak i brownie smakuje z nimi wyśmienicie. Od czasu do czasu może i nie zaszkodzi, ale lepiej zjadać orzechy na surowo. Tak więc ja dodaję orzechy i migdały po upieczeniu albo polewam ciasto masłem orzechowym lub migdałowym (przepis na domowe tutaj).

Przepis na bezglutenowe wegańskie brownie z burakami

Proporcje podane na blachę o wymiarach ok. 40 x 28 cm.

Składniki:

  • 400 g pełnoziarnistej mąki ryżowej
  • 2 średniej wielkości surowe lub upieczone buraki
  • 5 daktyli (suszonych lub świeżych) / 4 łyżki syropu daktylowego / 4 łyżki melasy karobowej
  • 2 szklanki mleka roślinnego (np. własnoręcznie zrobionego z płatków owsianych: klik)
  • 50 g ciemnego gorzkiego kakao (lub słodszego w smaku karobu)
  • 50 g nierafinowanego oleju lub musu kokosowego
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%
  • 30 g orzechów włoskich / laskowych / migdałów / płatków migdałowych do posypki
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • opcjonalnie: łyżeczka cynamonu cejlońskiego

Wykonanie:

1. Surowe lub upieczone buraki kroję na drobne kawałki i wrzucam do miski lub kielicha blendera.

2. Dosypuję mąkę, kakao (lub karob), proszek do pieczenia i opcjonalnie cynamon.

3. Świeże daktyle myję, usuwam z nich pestki i wrzucam do reszty składników. W przypadku suszonych daktyli (bez pestek) najlepiej pomoczyć je parę minut w ciepłej wodzie i pokroić na małe kawałki. Ilość słodzika dopasowuj do własnych preferencji.

4. Dolewam rozpuszczony olej lub mus kokosowy oraz szklankę mleka roślinnego. Wszystko razem mieszam w mikserze lub dobrym blenderem ręcznym. Ciasto ma mieć gęstą, ale lejącą się konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, trzeba dodać trochę więcej mleka roślinnego, jeśli zbyt rzadkie, więcej mąki.

5. Przygotowane ciasto wylewam na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30 minut w trybie termoobiegu lub 190 stopni góra-dół przez 40 minut. Wyczuj swój piekarnik i dostosuj temperaturę pieczenie. Mam wrażenie, że każdy piekarnik jest inny i te nowsze wymagają wyższej temperatury. Obecnie piekę w takim dziwnym piekarniku w 210 stopniach przez 30 minut góra-dół. A w poprzednim (starym) to by mi się ciasto przypaliło w takiej temperaturze.

6. Po upieczeniu piekarnik wyłączam, lekko wysuwam blachę i na całej powierzchni brownie kładę małe kawałki czekolady i zamykam piekarnik. Po około 20 minutach ciasto wyciągam i łyżką rozpościeram rozpuszczoną czekoladę po całym wierzchu, posypuję płatkami migdałowymi lub zmielonymi orzechami. Wegańskie brownie z burakami gotowe!

A Ty lubisz brownie?
Małgosia

Zapraszam Cię na moją stronę na Instagramie! 

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More

25 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
domowa konfitura z pomarańczy
Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

Jak co roku w listopadzie zaczynają wibrować mi w myślach korzenne klimaty, grzane wino, cynamon, goździki i pomarańcze. To z...

Zamknij