Czy desery mogą być zdrowe? To pytanie słyszę bardzo często i jeszcze częściej spotykam się z niedowierzaniem. Tak, desery mogą być zdrowe. Ba! Mogą nawet stanowić pełnoprawny posiłek. Nie raz pewnie przeczytałaś (lub przeczytałeś), że mam ciacho na śniadanie. To się zdarza bardzo często. Jest kilka patentów na to, aby np. kawałek brownie było śniadaniem. Zobacz moje wybrane przepisy na proste i zdrowe wegańskie desery. Przy okazji są bezglutenowe, chociaż kilka możesz zrobić w wersji glutenowej, wedle potrzeb. To moje zdrowe wegańskie desery idealne na każdą okazję.
Czy desery mogą być zdrowe?
Desery kojarzą nam się przede wszystkim ze słodkim smakiem. A jak myślimy o słodkim, to pierwsze co nam przychodzi do głowy, to cukier! Rafinowany biały cukier, tłuszcz i biała mąka pszenna. No i jakie to ma wartości odżywcze? Niewielkie. To są puste kalorie. Oczywiście raz kiedyś w małych ilościach nie zaszkodzi, ale w dużych i regularnych się odłoży i jeszcze przyczyni się, ogólnie rzecz ujmując, do rozregulowania metabolizmu. A przecież słodycz można uzyskać ze zdrowszych produktów, użyć mąki pełnoziarnistej albo zrobić miks różnych i zdrowszych, a tłuszcz ograniczyć do minimum. Smak się oczywiście nieco zmieni, ale przecież smak to rzecz przyzwyczajenia. Po tylu latach zdrowszego jedzenia mi kompletnie nie smakują tradycyjne słodkości – czuję, jakbym jadła tłusty spalony cukier. Fakt, zdrowe nawyki kształtowałam bardzo wcześnie, ale wierz mi, małymi kroczkami można wprowadzać do diety zdrowsze zamienniki.
Czym zastąpić cukier?
Istnieje wiele zamienników rafinowanego białego cukru. I naprawdę jest w czym wybierać! Ja dobieram odpowiednie słodzidła w zależności od deseru. Zamienniki mogą być płynne lub sypkie, jasne lub ciemne, mniej lub bardziej kaloryczne. Staram się wybierać naturalne zamienniki, które dodatkowo dadzą mi “masy” i najczęściej słodzę dojrzałym bananem, daktylami, figami oraz melasą karobową. Można także wybrać syrop klonowy, daktylowy. Oprócz naturalnej słodyczy (czyli cukrów prostych) zawierają witaminy i składniki mineralne. Ilość słodzidła trzeba wypośrodkować, bo przecież cukier prosty to zawsze cukier. Rozwiązaniem są także sypkie słodzidła niskokaloryczne, jak stewia, erytrol czy ksylitol. Chociaż lepiej stosować je w małych ilościach – u niektórych mogą powodować efekt przeczyszczający. Pamiętaj też, że w stosowaniu zamienników cukru nie chodzi o to, że jeśli są zdrowsze, to można sobie folgować i dodawać je w większych ilościach. Jak ze wszystkim – stosuj z umiarem.
Co zdrowego można przemycić w deserach?
Aby deser był wartościowym posiłkiem, to oprócz tego, że jest słodki, powinien dostarczać składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Desery, do których masa jest blendowana są świetnym sposobem na przemycenie zdrowych składników! Do ciast, zwłaszcza czekoladowych, można dodać warzywa – buraki, cukinię, dynię, marchewkę! Owoce również się nadają – oprócz wspomnianych już bananów dodaję śliwki, jabłka i gruszki. Również suszone owoce pasują do deserów idealnie – są naturalnie słodkie, zawierają witaminy, składniki mineralne oraz sporo błonnika. Dzięki nim zwiększa się masa ciasta, przy jednocześnie niższym wkładzie kalorycznym. Poza tym gotowane czy pieczone owoce i warzywa to również naturalna słodycz. Też oczywiście nie należy przesadzać, bo np. gotowana marchewka to wysoki indeks glikemiczny, a cukinia w dużych ilościach u niektórych osób może mieć efekt przeczyszczający. Zaś suszone owoce są dosyć kaloryczne. Jeśli w Twojej diecie brakuje błonnika i cierpisz na zaparcia, dodaj błonnik owsiany do ciasta albo mąkę lnianą. Ja dodaję także mąkę sezamową, która powstaje po wytłoczeniu oleju – mam domową prasę i dobrej mąki pod dostatkiem.
Pełnowartościowe białko w deserach
Desery mogą być także źródłem pełnowartościowego białka. Wystarczy dodać trochę fasoli i jakieś mąki zbożowej lub pseudozbożowej. Poza tym, że z fasoli da się zrobić wszystko, jak to żartują weganie, to naprawdę dobry pomysł na przemycenie strączków. Dosyć często robię ciasto cytrynowe z ciecierzycy. Oprócz cieciorki czy fasoli do wegańskich deserów można wykorzystać tofu i szereg mąk, które mają wysoką zawartość białka. Ja do moich wypieków dodaję odtłuszczone mąki z ziaren i orzechów – najczęściej sezamową. Sezam to bogactwo nie tylko wartościowego białka, ale także wapnia. Mąki sezamowej mam w bród po wytłoczeniu oleju w domowej prasie. Do chleba zaś dodaję odtłuszczoną mąkę słonecznikową i lnianą. Składnikiem numer 1 w moich wypiekach są płatki owsiane. Używam ich niemalże do wszystkiego. Tak więc prawie każde moje ciasto to owsianka inaczej!
Przepisy na proste i zdrowe wegańskie desery
Wiesz już, jak przemycić wartościowe składniki do deserów, teraz poznaj moje przepisy z ich wykorzystaniem! Poniżej znajdziesz moje pomysły na proste i zdrowe wegańskie desery. Klikając na link pokreślony na czerwono, przejdziesz do konkretnego przepisu. Będzie mi mega miło, jeśli podzielisz się moimi przepisami ze znajomymi!
Bardzo czekoladowe brownie z burakami
Uwielbiam czekoladę, a brownie to jest esencja czekoladowego smaku! Lubię wkładać do niego pieczone buraki! Dzięki temu są mniej kaloryczne, zawierają więcej błonnika i mniej im trzeba słodzidła, gdyż pieczone buraki same w sobie są słodkie. Przepis na bardzo czekoladowe bezglutenowe wegańskie brownie znajdziesz tutaj.
Jak nie brownie, to babeczka!
Bardzo podobnym przepisem, chociaż innym efektem, są czekoladowe babeczki. Robię je na różne sposoby, czasem z tych samych składników, co brownie z burakami. Różnicą jest jedynie dodatek sody i/lub proszku do pieczenia, by babeczki wyrosły. Ale nie tylko z takiego przepisu piekę babeczki – uwielbiam dodawać do ciasta suszone śliwki, mus kokosowy i odrobinę kawy! I właśnie na takie czekoladowe babeczki z suszonymi śliwkami znajdziesz przepis na Dobrym Zielsku – kliknij tutaj.
Kawowe ciasto z musem kokosowym
Uwielbiam dobrą kawę z domowym mlekiem z orzechów (tutaj), oczywiście w rozsądnych ilościach! Lubię też z rana zjeść kawałek pysznego ciasta zamiast kawy. I mam taki fajny przepis łączący moje trzy ulubione składniki deserowe – kawę, czekoladę oraz mus kokosowy. Wychodzi przepyszne ciasto, jedno z moich ulubionych! Chcesz poznać przepis? Kliknij tutaj.
Kokosowe kulki mocy z migdałem w środku
Pewnie od razu do głowy przychodzi Ci nazwa pewnego niezdrowego deseru. Nie będę jej używać, bo moje kokosowe kulki mocy z migdałem w środku są o niebo zdrowsze i pyszniejsze! Toczę je z trzech składników – kokos, nerkowce i migdały. Są bardzo kaloryczne, ale nie są to puste kalorie. Kilka kuleczek jako deser na przykład po treningu albo podczas szybkiego spaceru będą idealną sycącą słodyczą dla łasuchów. Cały przepis znajdziesz tutaj. Mam nadzieję, że Ci posmakuje!
Daktylowa gorąca czekolada
Idealna słodycz na ogrzanie to daktylowa gorąca czekolada z cynamonem. Też całkiem kaloryczna, ale pożywna i pełna daktyli, które znane są z wysokiej zawartości potasu. Uwielbiam robić ją przed wyjściem na spacer, zwłaszcza gdy jest chłodno. To również świetny umilacz niedzielnego popołudnia. Przepis czeka na Ciebie tutaj.
Spis wszystkich przepisów na proste i zdrowe wegańskie desery, o których piszę w tym wpisie, znajdziesz na drugiej stronie -> kliknij tutaj. Dorzuciłam tam jeszcze kilka innych pomysłów na desery.
A Ty jakie zdrowe wegańskie desery jadasz najczęściej? Podziel się swoimi pomysłami w komentarzu pod tym wpisem!
Gosia
Zobacz przepisy na WEGAŃSKIE DESERY BEZ PIECZENIA – kliknij na zdjęcie!
Pages: 1 2
2 komentarze
Anna
Pingback: