Uwielbiam pomidory, a Wy? Najbardziej oczywiście te prosto z krzaczka na przełomie sierpnia i września. W tym okresie jadam więcej świeżych pomidorów niż przez pozostałe miesiące w roku. Za to suszone pomidory zawsze i wszędzie, najczęściej kiedy mam ochotę na niesłodką przegryzajkę. Tym razem połączyłam dojrzałe i dorodne pomidory prosto z działki z suszonymi pomidorami z oliwą i pestkami dyni, odpowiednio doprawiłam i wyszła przepyszna wegańska zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami.
Kto nie lubi pomidorów? 🍅🍅🍅
Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pomidorów. Są tak powszechne i pyszne, zwłaszcza te w sezonie, że to chyba najpopularniejsze warzywo, tzn. owoc. Wszak botanicznie tę część pomidora, którą jadamy, to owoc, tyle, że w kuchni traktujemy je jak warzywo. Ja pomidory kocham za smak, zapach, kolor, bogactwo potasu i likopenu oraz adaptowalność do praktycznie każdego rodzaju potrawy. Nooo dobra, ciasta z pomidorów jeszcze nie robiłam, ale konfiturę tak! Świeże smakują mi w zasadzie jedynie w sezonie, za to suszone pomidory o każdej porze roku idnia.
Pomidorowa jak chana masala
Jak już wiecie, uwielbiam potrawy, które mają wspólną bazę z innymi, a różnią się tylko dodatkami. Takim daniem jest u nas właśnie zupa pomidorowa oraz chana masala, czyli curry z ciecierzycą po indyjsku. Praktycznie początkowy etap gotowania jest taki sam. I czasem, jak zaczynamy gotować, nie wiemy, co z tego wyjdzie. I tak było i tym razem. W trakcie krojenia pomidorów, stwierdziłam, że połączymy świeże pomidory z suszonymi, dodamy cieciorkę, odpowiednio doprawimy i będzie pyszna pożywna wegańska zupa pomidorowa.
Suszone pomidory z pestkami dyni
Pierwszy raz dorzuciłam do zupy suszone pomidory. Są przepyszne jako przegryzajka i sięgam po nie często, kiedy mam ochotę na coś pysznego, a niekoniecznie słodkiego. Zupie nadają świetny, głęboki pomidorowy smak, można je dodać do makaronu, pizzy, czy po prostu kanapki i zmienić zupełnie smak dania. Wegańska zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami w oleju wyszła przepyszna i to właśnie dodatek suszonych pomidorów dodał głębszego, pomidorowego smaku. Można dodać suszone pomidory z pestkami dyni albo z ziołami, w zależności od upodobań.
Przepis na wegańską zupę pomidorową z suszonymi pomidorami
Proporcje na trzy posiłki dla dwóch osób.
Czego nam potrzeba?
- 500 g świeżych pomidorów, w sezonie najlepiej lima 🍅🍅🍅
- 305 ml (słoiczek) suszonych pomidorów w oleju
- 50 g ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie z puszki)
- 3 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 2 łyżki prażonego sezamu
- łyżeczka suszonego imbiru
- łyżeczka suszonej kurkumy
- pół łyżeczki kuminu rzymskiego
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 1 litr wody
- opcjonalnie łyżeczka sproszkowanej sproszkowanej ostrej papryki chili 🌶 🌶 🌶
Jak to zrobić?
Przygotowania do ugotowania zupy zaczynamy od namoczenia ciecierzycy 10 godzin wcześniej, chyba że idziemy na łatwiznę i bierzemy cieciorkę z puszki. Ja wolę ugotować ciecierzycę w domu. Właściwe przygotowanie zupy zaczynamy od obrania czosnku i cebuli. Czosnek wyciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy łyżkę oleju ze słoiczka suszonych pomidorów, wrzucamy czosnek oraz cebulę i podsmażamy przez chwilę. Wlewamy resztę oleju ze słoiczka, a wraz z nim wlecą nam do garnka pestki dyni. Następnie kroimy pomidory na małe kawałki i wrzucamy je do garnka. Dusimy wszystko razem przez ok. 10 minut.
Co dalej?
Dodajemy ciecierzycę – ja wrzucam cieciorkę lekko al dente, bo w zupie jeszcze do siebie dojdzie. Połowę suszonych pomidorów kroimy w paseczki i wrzucamy do zupy. Dodajemy przyprawy – imbir, kurkumę, kumin rzymski, pieprz, sól, opcjonalnie sproszkowaną ostrą paprykę chili, jeśli lubimy ostre smaki. Wszystko razem mieszamy i lekko dusimy. Następnie wlewamy ciepłą wodę, mieszamy wszystkie składniki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut, aby zupa przeszła wszystkimi smakami. Sezam prażymy na patelni, aż się lekko zarumieni. Przed podaniem zupę posypujemy sezamem i dodajemy całe suszone pomidory z pestkami dyni.
Jedzmy wegańskie zupy!
Wegańskie zupy, zwłaszcza na bazie warzyw korzennych, świetnie rozgrzewają, a przy odpowiednim połączeniu przypraw można zwiększyć ich rozgrzewającą moc. Na jesień i zimę obiad, czy kolacja, jak znalazł. Poczytajcie nasz wpis o tym, dlaczego warto jadać pełne warzyw zupy.
Lubicie pomidorową z suszonymi pomidorami?
Małgosia
8 komentarzy
Marta K
Wydaje się idealna na chłodne jesienne wieczory 🙂 Może spróbuję, któregoś dnia, w sumie pomidory lubię w każdej postaci, powinno zatem smakować 🙂
Dominika
wygląda pysznie, musze w weekend zrealizować
Krystyna
Ależ pysznie zabrzmiało… 🙂
Dawid
Tak naprawdę wiele wegańskich potraw smakuje nienagannie a ludzie mają do nich uprzedzenia dopiero wtedy, kiedy dowiadują się, że są wegańskie 🙂
Ewa
Właśnie zastanawiam się co ugotować na obiad. Ta zupa wygląda zachęcająco 🙂
Izabela
Taka zupka to też na śniadanie dobra. Serio, ostatnio jadam zupy na śniadanie i od razu cieplej i energiczniej 😉
Justyna
Jeszcze niedawno zastanawiałam się jak można nie jeść mięsa. Aktualnie coraz więcej posiłków jem wegańskich i czuje się świetnie!
Gosia
O tak! Jedzmy zupy, w szczególności takie pyszne! Kocham suszone pomidory, świetnie podkreślają smak wielu dań <3