wegańska zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

Wegańska zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

Uwielbiam pomidory, a Wy? Najbardziej oczywiście te prosto z krzaczka na przełomie sierpnia i września. W tym okresie jadam więcej świeżych pomidorów niż przez pozostałe miesiące w roku. Za to suszone pomidory zawsze i wszędzie, najczęściej kiedy mam ochotę na niesłodką przegryzajkę. Tym razem połączyłam dojrzałe i dorodne pomidory prosto z działki z suszonymi pomidorami z oliwą i pestkami dyni, odpowiednio doprawiłam i wyszła przepyszna wegańska zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami.

Kto nie lubi pomidorów? 🍅🍅🍅

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pomidorów. Są tak powszechne i pyszne, zwłaszcza te w sezonie, że to chyba najpopularniejsze warzywo, tzn. owoc. Wszak botanicznie tę część pomidora, którą jadamy, to owoc, tyle, że w kuchni traktujemy je jak warzywo. Ja pomidory kocham za smak, zapach, kolor, bogactwo potasu i likopenu oraz adaptowalność do praktycznie każdego rodzaju potrawy. Nooo dobra, ciasta z pomidorów jeszcze nie robiłam, ale konfiturę tak! Świeże smakują mi w zasadzie jedynie w sezonie, za to suszone pomidory o każdej porze roku idnia.

Pomidorowa jak chana masala

Jak już wiecie, uwielbiam potrawy, które mają wspólną bazę z innymi, a różnią się tylko dodatkami. Takim daniem jest u nas właśnie zupa pomidorowa oraz chana masala, czyli curry z ciecierzycą po indyjsku. Praktycznie początkowy etap gotowania jest taki sam. I czasem, jak zaczynamy gotować, nie wiemy, co z tego wyjdzie. I tak było i tym razem. W trakcie krojenia pomidorów, stwierdziłam, że połączymy świeże pomidory z suszonymi, dodamy cieciorkę, odpowiednio doprawimy i będzie pyszna pożywna wegańska zupa pomidorowa.

Suszone pomidory z pestkami dyni

Pierwszy raz dorzuciłam do zupy suszone pomidory. Są przepyszne jako przegryzajka i sięgam po nie często, kiedy mam ochotę na coś pysznego, a niekoniecznie słodkiego. Zupie nadają świetny, głęboki pomidorowy smak, można je dodać do makaronu, pizzy, czy po prostu kanapki i zmienić zupełnie smak dania. Wegańska zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami w oleju wyszła przepyszna i to właśnie dodatek suszonych pomidorów dodał głębszego, pomidorowego smaku. Ja wybrałam suszone pomidory z pestkami dyni, ale równie dobrze możecie użyć do zupy pomidory w oleju z pieprzem, żurawiną i ziołami, w zależności od upodobań Waszych kubków smakowych.

Przepis na wegańską zupę pomidorową z suszonymi pomidorami

Proporcje na trzy posiłki dla dwóch osób.

Czego nam potrzeba?

  • 500 g świeżych pomidorów, w sezonie najlepiej lima 🍅🍅🍅
  • 305 ml (słoiczek) suszonych pomidorów w oleju z pestkami dyni
  • 50 g ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie z puszki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • łyżeczka suszonej kurkumy
  • pół łyżeczki kuminu rzymskiego
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 litr wody
  • opcjonalnie łyżeczka sproszkowanej sproszkowanej ostrej papryki chili 🌶 🌶 🌶

Jak to zrobić?

Przygotowania do ugotowania zupy zaczynamy od namoczenia ciecierzycy 10 godzin wcześniej, chyba że idziemy na łatwiznę i bierzemy cieciorkę z puszki. Ja wolę ugotować ciecierzycę w domu. Właściwe przygotowanie zupy zaczynamy od obrania czosnku i cebuli. Czosnek wyciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy łyżkę oleju ze słoiczka suszonych pomidorów, wrzucamy czosnek oraz cebulę i podsmażamy przez chwilę. Wlewamy resztę oleju ze słoiczka, a wraz z nim wlecą nam do garnka pestki dyni. Następnie kroimy pomidory na małe kawałki i wrzucamy je do garnka. Dusimy wszystko razem przez ok. 10 minut.

Co dalej?

Dodajemy ciecierzycę – ja wrzucam cieciorkę lekko al dente, bo w zupie jeszcze do siebie dojdzie. Połowę suszonych pomidorów kroimy w paseczki i wrzucamy do zupy. Dodajemy przyprawy – imbir, kurkumę, kumin rzymski, pieprz, sól, opcjonalnie sproszkowaną ostrą paprykę chili, jeśli lubimy ostre smaki. Wszystko razem mieszamy i lekko dusimy. Następnie wlewamy ciepłą wodę, mieszamy wszystkie składniki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut, aby zupa przeszła wszystkimi smakami. Sezam prażymy na patelni, aż się lekko zarumieni. Przed podaniem zupę posypujemy sezamem i dodajemy całe suszone pomidory z pestkami dyni.

Jedzmy wegańskie zupy!

Wegańskie zupy, zwłaszcza na bazie warzyw korzennych, świetnie rozgrzewają, a przy odpowiednim połączeniu przypraw można zwiększyć ich rozgrzewającą moc. Na jesień i zimę obiad, czy kolacja, jak znalazł. Poczytajcie nasz wpis o tym, dlaczego warto jadać zupy: http://dobrezielsko.pl/weganskie-zupy/.

Lubicie pomidorową z suszonymi pomidorami?
Małgosia

Wypróbuj także inne przepisy na wegańskie zupy:

Wegańska zupa paprykowa z czerwoną soczewicą

Wegańska zupa z czerwonej soczewicy dobrze przyprawiona

Krem z pieczonych buraków i czerwonej fasoli

Dlaczego warto jadać wegańskie zupy?

8 myśli na temat „Wegańska zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz