bezglutenowa wegańska papryka faszerowana kaszą jaglaną oraz pieczarkami

Papryka faszerowana pieczarkami, cieciorką i jaglanką

Lubicie paprykę, kaszę jaglaną, cieciorkę oraz pieczarki? Jeśli tak, to macie pyszny przepis na wegański obiad! Z tych paru składników możecie zrobić coś pysznego i prezentującego się bardzo apetycznie. Zapiekana papryka faszerowana, bo o niej mowa, to danie, które daje szerokie pole do popisu. Można ją faszerować czym popadnie. Do tego pasują różne sosy, na przykład sos pomidorowo-bazyliowy, a podczas pieczenia pięknie pachnie w domu. Danie w 100% bezglutenowe. Kasza jaglana idealnie nadaje się do faszerowania warzyw.

Papryka faszerowana na ostro

Paprykę można faszerować dosłownie czym popadnie. Idealnie pasują do niej walające się w lodówce resztki warzyw, a do tego ryż lub kasza. Ja lubię połączenie ziół prowansalskich z pieczarkami lub grzybami leśnymi, do tego nieco glutenowej lub bezglutenowej kaszy i odrobinę jakiegoś strączka. Panuje tutaj zupełna dowolność, a diabeł tkwi w szczegółach, czyli w przyprawach – polecam wersję na ostro. Chociaż sama nie przepadam za wędzonym smakiem i zapachem, to akurat w tym przepisie jakoś mi podchodzi. Zapiekana papryka faszerowana grzybami, warzywami, strączkami i/lub kaszą, czy ryżem świetnie nadaje się na bardziej wykwintną kolację, czy rodzinne spotkanie. Któregoś długiego wieczoru mój ukochany zrobił właśnie zapiekaną czerwoną i zieloną paprykę faszerowaną na ostro, mocno doprawioną, i podał ją z sosem pomidorowym. To był pyszny i rozgrzewający wieczór, a zapach z piekarnika utrzymywał się jeszcze długo i długo… Popatrzcie na przepis.

Przepis na zapiekaną paprykę faszerowaną

Papryki faszerowane dla dwóch osób z dokładką.

Czego nam potrzeba?

  • 6 średnich czerwonych papryk
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 400 g pieczarek (polecam pieczarki brązowe)
  • 100 g ugotowanej cieciorki
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorów malinowych
  • kilka listków bazylii
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • przyprawy łagodne: zioła prowansalskie
  • przyprawy ostre: suszona papryka, papryka chili, wędzona papryka

Jak to zrobić?

Najpierw przygotowujemy farsz. Obrabiamy kaszę jaglaną, cieciorkę oraz pieczarki. Aby pozbyć się goryczki, należy kaszę najpierw zalać w miseczce zimą wodą, pomerdać łyżką lub ręką, odlać wodę, czynność powtórzyć. Następnie zalać wrzątkiem, odlać wodę i wrzucić kaszę do lekko osolonego wrzątku. Wody musi być dwa razy więcej niż kaszy. Gotujemy przez 15 minut, aż do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Cieciorkę gotujemy lub używamy kupnej najlepiej w słoiki. Jednakże zachęcam do własnoręcznego ugotowania ciecierzycy w większej ilości i użycia jej do innych potraw (ziarna moczymy przez 8 godzin, gotujemy przez ok. 1,5 godziny, solimy pod koniec gotowania).

Co dalej?

Myjemy i obieramy pieczarki, wrzucamy je na patelnię i dusimy razem z czosnkiem i odrobiną oliwy. Przygotowane składniki mieszamy w jednym naczyniu, dodajemy oliwę oraz przyprawiamy. W wersji łagodnej proponuję zioła prowansalskie (tymianek, bazylię, rozmaryn), zaś w wersji na ostro suszoną paprykę, papryczkę chili oraz wędzoną paprykę. Pasuje także imbir oraz kumin. Papryki dokładnie myjemy (można przelać wrzątkiem) i wydrążamy to, co jest w środku, a następnie nakładamy do środka przygotowany wcześniej farsz. Układamy papryki na (pokrytą papierem) blaszkę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Z czym podać zapiekaną paprykę faszerowaną?

Zapiekana papryka faszerowana idealnie komponuje się z sosem pomidorowym… Można pójść na skróty i wziąć gotowca, a można zrobić samemu. 😉 W tym celu myjemy pomidory, kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię, dodajemy czosnek, dusimy parę minut, dodajemy bazylię oraz zioła prowansalskie. Po paru minutach przecieramy pomidory przez gęste sitko, dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy i mamy pyszny sos. 🙂 Podajemy paprykę razem z sosem. Pycha! A jeśli macie jeszcze ochotę na czerwoną paprykę, to polecam wegańską pikantną paprykową zupę krem. Jeśli zaś wolicie jeszcze sobie coś zapiec i pofaszerować, zapraszam po przepis na faszerowane pieczarki portobello.

Udanego pichcenia,
Małgosia

Inne przepisy na faszerowane warzywa:

Faszerowane pieczarki portobello pieczone w ziołach

Inne przepisy z papryką:

Wegańska zupa paprykowa z czerwoną soczewicą

Pieczone warzywa z soczewicą, oliwą i ziołami

24 myśli na temat „Papryka faszerowana pieczarkami, cieciorką i jaglanką

  1. ooo, dzięki za ten przepis! ja właśnie nie miałam dotąd pomysły na inny wegański wkład do papryki niż ryż z czerwoną fasolą, kukurydzą i granulatem sojowym jako zamiennikiem mięsa mielonego. na pewno spróbuję tego przepisu, no i będę śledzić twojego bloga, bo wegańskich przepisów nigdy dość :)
  2. Idealny przepis na tę porę roku. Sam nigdy nie robiłem wersji wegańskiej faszerowanej papryki, ale po moich ostatnich doświadczeniach z burgerami z buraków i kaszy jaglanej sięgnę po Twój przepis z otwartością i gotowością na nowe doznania :D Pozdrawiam!

Dodaj komentarz