Papryka faszerowana pieczarkami, cieciorką i jaglanką

Lubicie paprykę, kaszę jaglaną, cieciorkę oraz pieczarki? Jeśli tak, to macie pyszny przepis na wegański obiad! Z tych paru składników możecie zrobić coś pysznego i prezentującego się bardzo apetycznie. Zapiekana papryka faszerowana, bo o niej mowa, to danie, które daje szerokie pole do popisu. Można ją faszerować czym popadnie. Do tego pasują różne sosy, na przykład sos pomidorowo-bazyliowy, a podczas pieczenia pięknie pachnie w domu. Danie w 100% bezglutenowe. Kasza jaglana idealnie nadaje się do faszerowania warzyw.

Papryka faszerowana na ostro

Paprykę można faszerować dosłownie czym popadnie. Idealnie pasują do niej walające się w lodówce resztki warzyw, a do tego ryż lub kasza. Ja lubię połączenie ziół prowansalskich z pieczarkami lub grzybami leśnymi, do tego nieco glutenowej lub bezglutenowej kaszy i odrobinę jakiegoś strączka. Panuje tutaj zupełna dowolność, a diabeł tkwi w szczegółach, czyli w przyprawach – polecam wersję na ostro. Chociaż sama nie przepadam za wędzonym smakiem i zapachem, to akurat w tym przepisie jakoś mi podchodzi. Zapiekana papryka faszerowana grzybami, warzywami, strączkami i/lub kaszą, czy ryżem świetnie nadaje się na bardziej wykwintną kolację, czy rodzinne spotkanie. Któregoś długiego wieczoru mój ukochany zrobił właśnie zapiekaną czerwoną i zieloną paprykę faszerowaną na ostro, mocno doprawioną, i podał ją z sosem pomidorowym. To był pyszny i rozgrzewający wieczór, a zapach z piekarnika utrzymywał się jeszcze długo i długo… Popatrzcie na przepis.

Przepis na zapiekaną paprykę faszerowaną

Papryki faszerowane dla dwóch osób z dokładką.

Składniki:

  • 6 średnich czerwonych papryk
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 400 g pieczarek (polecam pieczarki brązowe)
  • 100 g ugotowanej cieciorki
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorów malinowych
  • kilka listków bazylii
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • przyprawy łagodne: zioła prowansalskie
  • przyprawy ostre: suszona papryka, papryka chili, wędzona papryka

Jak to zrobić?

Najpierw przygotowujemy farsz. Obrabiamy kaszę jaglaną, cieciorkę oraz pieczarki. Aby pozbyć się goryczki, należy kaszę najpierw zalać w miseczce zimą wodą, pomerdać łyżką lub ręką, odlać wodę, czynność powtórzyć. Następnie zalać wrzątkiem, odlać wodę i wrzucić kaszę do lekko osolonego wrzątku. Wody musi być dwa razy więcej niż kaszy. Gotujemy przez 15 minut, aż do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Cieciorkę gotujemy lub używamy kupnej najlepiej w słoiki. Jednakże zachęcam do własnoręcznego ugotowania ciecierzycy w większej ilości i użycia jej do innych potraw (ziarna moczymy przez 8 godzin, gotujemy przez ok. 1,5 godziny, solimy pod koniec gotowania).

Co dalej?

Myjemy i obieramy pieczarki, wrzucamy je na patelnię i dusimy razem z czosnkiem i odrobiną oliwy. Przygotowane składniki mieszamy w jednym naczyniu, dodajemy oliwę oraz przyprawiamy. W wersji łagodnej proponuję zioła prowansalskie (tymianek, bazylię, rozmaryn), zaś w wersji na ostro suszoną paprykę, papryczkę chili oraz wędzoną paprykę. Pasuje także imbir oraz kumin. Papryki dokładnie myjemy (można przelać wrzątkiem) i wydrążamy to, co jest w środku, a następnie nakładamy do środka przygotowany wcześniej farsz. Układamy papryki na (pokrytą papierem) blaszkę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Z czym podać zapiekaną paprykę faszerowaną?

Zapiekana papryka faszerowana idealnie komponuje się z sosem pomidorowym… Można pójść na skróty i wziąć gotowca, a można zrobić samemu. 😉 W tym celu myjemy pomidory, kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię, dodajemy czosnek, dusimy parę minut, dodajemy bazylię oraz zioła prowansalskie. Po paru minutach przecieramy pomidory przez gęste sitko, dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy i mamy pyszny sos. 🙂 Podajemy paprykę razem z sosem. Pycha! A jeśli masz jeszcze ochotę na czerwoną paprykę, wypróbuj jeszcze inny przepis na zapiekaną paprykę oraz przepyszną wegańską pikantną paprykową zupę krem.

Udanego pichcenia,
Małgosia

Poznaj inne przepisy na faszerowane warzywa i grzyby:

Zapiekana papryka faszerowana kaszą gryczaną i brokułem

Faszerowane pieczarki portobello pieczone w ziołach

Inne przepisy z papryką:

Wegańska zupa paprykowa z czerwoną soczewicą

Pieczone warzywa z soczewicą, oliwą i ziołami

24 Comments Add yours

    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! I pysznie pachnie, jak się piecze. :)
  1. BigZ napisał(a):
    ...aaaale pieeeczarki?! Fuuuuj! ;-) Poza tym - pyyychotka! :-D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jeśli nie lubisz grzybów, to je pomiń... zamiast nich proponuję dodać por.
  2. iwona napisał(a):
    No i kolejna inspiracja dla mnie, może w sobotę zrobię? Dzięki :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Papryczki będą idealne na sobotę! :)
  3. Kasia napisał(a):
    Zaśliniłam klawiaturę... TAK! Dziś na obiad papryka! <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Idealna na jesienne popołudnie. :)
  4. Asia napisał(a):
    Uwielbiam faszerowaną paprykę, ale z cieciorką jeszcze nie jadłam.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam wypróbować. :)
  5. Klaudia napisał(a):
    Wygląda pysznie! Paprykę uwielbiam i kilka razy już faszerowałam, ale nigdy jeszcze nie robiłam z cieciorką :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Warto dodać. Razem z jaglanką dostarczy pełnowartościowego białka.
  6. Klaudia napisał(a):
    Ale apetycznie wyglądają ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! W głowie mam już kolejny pomysł na inną wersję zapiekanej papryki. :)
  7. Mortycja napisał(a):
    ooo, dzięki za ten przepis! ja właśnie nie miałam dotąd pomysły na inny wegański wkład do papryki niż ryż z czerwoną fasolą, kukurydzą i granulatem sojowym jako zamiennikiem mięsa mielonego. na pewno spróbuję tego przepisu, no i będę śledzić twojego bloga, bo wegańskich przepisów nigdy dość :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Świetnie! Promocji zdrowego jedzenia nigdy nie jest za wiele. :)
  8. Kasia Ekiert napisał(a):
    lubię takie cuda... cokolwiek w kuchni mam wrzucam ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, to również idealny pomysł na spożytkowanie kuchennych resztek. ;)
  9. Wojtek napisał(a):
    Od dawna chcę czymś napełnić paprykę i ją potraktować piekarnikiem, Twoja propozycja wygląda nader interesująco. ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Można wrzucić wszystko, co się ma w kuchni pod ręką. ;)
  10. Antonina napisał(a):
    Uwielbiam, uwielbiam faszerowaną paprykę! Twoja wege wersja jest kusząca :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Bardzo lubię takie potrawy - baza paprykowa, a farsz jaki się w domu znajdzie. ;)
  11. Paula Żyrafa napisał(a):
    nigdy nie robiłam papryki z jaglanką, muszę wypróbować!
  12. Artur napisał(a):
    Idealny przepis na tę porę roku. Sam nigdy nie robiłem wersji wegańskiej faszerowanej papryki, ale po moich ostatnich doświadczeniach z burgerami z buraków i kaszy jaglanej sięgnę po Twój przepis z otwartością i gotowością na nowe doznania :D Pozdrawiam!

Dodaj komentarz