Tofurnik kokosowy z malinami na daktylowym spodzie

wegański bezglutenowy tofurnik kokosowy z malinami wanilią na daktylowym spodzie

U mnie ostatnio same desery bez pieczenia… Od kiedy zaczęłam robić nałogowo mus kokosowy to wszelkie desery wychodzą bez pieczenia. Z wyjątkiem ciasteczek, kokosowych oczywiście. Ostatnio zrobiłam wegańską i bezglutenową tartę malinową bez pieczenia, a teraz przyszła kolej na tofurnik kokosowy z malinami. Również wegański i bezglutenowy.

Tofurnik kokosowy z malinami

Tofurniki uwielbiam w każdej postaci, ale tofu trzeba czymś przełamać. Dodaję do niego z reguły sok z cytryny oraz wanilię. Do tego różne owoce, i/lub orzechy. Tym razem przygotowałam tofurnik kokosowy z malinami. Spód zrobiłam z daktyli i płatków owsianych. W wersji ściśle bezglutenowej trzeba użyć płatków owsianych bezglutenowych z przekreślonym kłosem. Mus kokosowy sprawia, że tofurnik nie tylko świetnie smakuje, ale też ma odpowiednią konsystencję. I więcej kalorii…

Tofurnik bez pieczenia

Tofurnik z musem kokosowym, wanilią i malinami najlepiej smakuje w wersji bez pieczenia. Odpowiednio zblendowana masa sprawia, że chce się pochłonąć całe ciacho. Na szczęście zrobiłam go w formie o średnicy 16 cm, z czego wychodzi 8 porcji. Wysoka zawartość białka i tłuszczu sprawia, że deser jest całkiem sycący i jedna porcja na raz zdecydowanie wystarczy.

W czym blendować?

Mój tofurnik kokosowy z malinami przygotowałam w robocie kuchennym Magimix. Najpierw zlendowałam wiórki na mus kokosowy (przepis na domowy mus kokosowy znajdziesz tutaj), potem połączyłam gotowy mus kokosowy z tofu, masę przełożyłam do miski i zblendowałam wiórki z płatkami. Konsystencja tofurnika wyszła mi idealna, taka typowo sernikowa, tak pyszna, że wyjadłam trochę masy łyżeczką… W przepisie używałam świeżych daktyli ze sklepu Santal, które (wraz z figami) sprawiają mi ostatnio sporo przyjemności.

Przepis na tofurnik kokosowy z malinami na daktylowym spodzie

Proporcje podane na formę o średnicy ok. 16 cm, wysokość tofurnika ok. 5 cm. Z tego wychodzi 8 małych, ale konkretnie sycących porcji.

Składniki:

  • 500 g naturalnego tofu (polecam tofu ekologiczne)
  • 150 g wiórków kokosowych lub gotowego musu kokosowego
  • 100 g świeżych daktyli
  • 100 g malin (lub więcej wg uznania)
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka wody
  • 1 laska wanilii
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • szczypta soli
  • słodzik wg uznania

Wykonanie:

Tofu przekładam do miski, rozdrabniam widelcem i wlewamy sok z cytryny. Odstawiam na ok. 30 minut. Wiórki kokosowe blenduję na mus (mus kokosowy i wszelkie masła orzechowe robię w robocie kuchennym Magimix). Jak zrobić mus kokosowy w domu, przeczytasz tutaj. Można użyć oczywiście gotowego musu, który trzeba będzie rozpuścić w kąpieli wodnej. Po przygotowaniu musu kokosowego oddzielam 1 łyżkę na spód, a do reszty wrzucam tofu oraz ziarenka z 1 laski wanilii. Dodaję także odrobinę soli, która podkreśli smak. Jeśli potrzebujesz dać słodzik, dodaj wg uznania. Ja dodałam 1 łyżkę cukru SugaVida. Całość blenduję na jednolitą konsystencję przez kilka minut. Następnie masę tofurnikową przekładam, a do misy robota wrzucam wypestkowane świeże daktyle (lub wcześniej pomoczone i pokrojone suszone), 2 łyżki zmielonych płatków owsianych, łyżkę wody, łyżkę musu kokosowego oraz szczyptę soli. Całość blenduję krótko na w miarę gładką masę z malutkimi kawałkami daktyli. Jeśli potrzeba, dodaję jeszcze jedną łyżkę wody.

Co dalej?

Zblendowaną masę daktylową przekładam do formy i urabiam ręką spód. Następnie na spód daktylowy przekładam połowę masy tofurnikowej i układam na niej kilka malin. Kładę pozostałą masę i na wierzchu układamy resztę malin. Tofurnik kokosowy z malinami wkładam do lodówki, gdzie dosyć szybko tężeje. Po godzinie powinien być stały i dać się pokroić. Tofurnik najlepiej smakuje „dzień po”. Ja robiłam go wieczorem i następnego dnia rano był jeszcze lepszy. I tego dnia polecam go spałaszować. Dłużej przechowywany robi się nieco kruchy i suchy.

Ile kalorii ma tofurnik kokosowy z malinami?

Policzmy… Tak w zaokrągleniu. 100 g tofu to ok. 115 kcal, 100 g wiórków to ok. 650 kcal, 100 g świeżych daktyli to ok. 280 kcal (jeszcze są pestki w środku, więc bez pestek wyjdzie nieco mniej), 100 g malin to ok. 50 kcal, 2 łyżki płatków (ok. 20 g) to ok. 80 kcal. Wanilia i cytryna to groszowe sprawy, jakieś 30 kcal. Czyli mamy tak: 5 x 115 + 1,5 x 650 + 280 + 50 + 80 + 30 = 1990 kcal. Dzielone na 8 porcji to +/- 250 kcal jedna porcja. I tak w zasadzie to całkiem ten deser pożywny. Makroskładniki w przybliżeniu: białko: 72 g, tłuszcz  130 g (przewaga kwasów tłuszczowych nasyconych), węglowodany 100 g. Oprócz tego znajdziesz tutaj witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę C, sporo wapnia, żelaza, magnezu, potasu. I również sporo błonnika: 55 g.

Alternatywne składniki tofurnika

Jeśli na jednej porcji nie poprzestaniesz, to mam dla Ciebie rozwiązanie! Tofurnik kokosowy z malinami i wanilią można przygotować w nieco innych proporcjach i odpowiednio zastąpić te bardziej kaloryczne mniej kalorycznymi. Można powkładać także więcej malin do środka i proporcjonalnie włoży się mniej masy tofu-kokosowej. Równie dobrze można dać mniej musu kokosowego, a masę tofurnika zagęścić agarem. Można wtedy dać również mniej tofu i na przykład połączyć tofu z mleczkiem kokosowym albo z aquafabą. Otrzymana konsystencja będzie bardziej puszysta, niż typowo sernikowa. W tym przepisie chciałam uzyskać właśnie taką „konkretną” konsystencję. Świeże daktyle są mniej kaloryczne niż suszone. Jeśli masz tylko suszone, możesz wymieszać je lub zamienić na ciut mniej kaloryczną suszoną śliwkę. Jako słodzik można użyć bezkalorycznego erytrolu. Ja dałam bardzo niewiele słodzika, wystarczy mi przełamanie smaku daktyli, tofu z  malinami i musem kokosowym (który jest słodki wg mnie).

Jakie tofurniki lubisz najbardziej?

Ja zdecydowanie preferuję tofurniki bez pieczenia, do tego owoce i wanilia. Już nie mogę doczekać się truskawek i naszych sezonowych malin…

Inspiruj się deserami bez pieczenia,
Małgosia

Polecam Ci przepis na domową kokosową czekoladę wegańską:

Wegańska biała czekolada z malinami i migdałami

Przepis na domowy mus kokosowy:

Domowy mus kokosowy z wiórków

One Reply to “Tofurnik kokosowy z malinami na daktylowym spodzie”

  1. wygląda bardzo apetycznie! jak tylko pojawią się dobre maliny to taki zrobię, dzięki za inspirację:)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.