Domowy mus kokosowy z wiórków

domowy mus kokosowy wegański bezglutenowy

Rozbujałam się z produkcją domowego masła orzechowego, migdałowego, z nerkowców i oczywiście tahini. Potem przyszła kolej na wiórki kokosowe. A z wiórków zrobiłam obłędny krem kokosowy. Tak, to pyszne cudo, wspaniałość nad wspaniałościami, którą chce się wyjadać łyżeczką o każdej porze dnia i nocy. Właśnie podjadam ze słoiczka świeżo zrobiony domowy mus kokosowy. Eksplozja endomorfin. 🥥 

Mus kokosowy, czyli rozkosz dla podniebienia

Uwielbiam mus kokosowy, jak i innego tego typu pasty, kremy i masła orzechowe. W domu musi być zawsze dostatek tych pyszności. Kiedy tylko mogę, robię je w domu, a kiedy nie mogę, to wybieram gotowe, ale sprawdzone dobre produkty. Mus kokosowy pokochałam od pierwszej łyżeczki. I chyba nie ma konkurencji… Zobaczcie, jak prosto i szybko można go zrobić.

Jak zrobić mus kokosowy w domu?

Bardzo prostu w kilka minut. Potrzebne będą wiórki kokosowe, najlepiej ekologiczne albo chociaż niesiarkowane. Świeże, dopiero co otwarte, żeby miały więcej kokosowego aromatu. Ja wiórki kupuję na wagę w sklepie BIOrę. Do tego będzie potrzebny dobry wysokoobrotowy blender kielichowy lub robot kuchenny – ważna jest moc sprzętu i sprawdzi się bardziej taki z kielichem z szerszym dnem. Ja robię domowy mus kokosowy i inne masła orzechowe w robocie kuchennym Magimix – wrzucam wiórki, orzechy lub ziarna do najmniejszej misy, włączam robot i przychodzę z łyżeczką po kilku minutach na gotowe masełko. Mus kokosowy po przygotowaniu na początku jest płynny, potem zastyga i ma stałą konsystencję, podobnie jak olej kokosowy. W temperaturze powyżej 25 stopni powoli topnieje. Można przechowywać go w suchych słoiczkach przez kilka lub kilkanaście tygodni, ale im świeższy tym lepszy. Zresztą, kto by wytrzymał…

Przepis na domowy mus kokosowy

Proporcje można odpowiednio modyfikować, ale należy pamiętać, że gramatura wiórków kokosowych nie równa się objętości gotowego musu kokosowego.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych (najlepiej ekologicznych)
  • opcjonalnie: nierafinowany olej kokosowy

Narzędzia pracy:

  • wytrzymały blender wysokoobrotowy lub robot kuchenny (u mnie robot Magimix)

Wykonanie:

Wiórki kokosowe wrzucamy do kielicha robota kuchennego, włączamy urządzenie i idziemy zająć się czymś innym. Po około 5 minutach wracamy i mamy gęsty, lejący się mus kokosowy. Voilà. W Magimixie nie trzeba zeskrobywać wiórków ze ścianek, ale może się zdarzyć, że będzie to konieczne, zwłaszcza gdy wiórki będą mniej świeże. Wtedy trzeba wyłączyć blender lub robot, zeskrobać mąkę z wiórków ze ścianek najlepiej silikonową łopatką i ponownie włączyć urządzenie. Celem jest uzyskanie płynnej pasty kokosowej. Słabsze blendery / roboty mogą sobie gorzej radzić i będzie potrzebny dodatek (nierafinowanego) oleju kokosowego. Po wykonaniu domowy mus kokosowy przelewamy do słoiczków i delektujemy się jego smakiem albo robimy przeróżne pyszne cuda, np. wegańską czekoladę. W temperaturze pokojowej mus kokosowy zastyga. Jeśli chcemy ponownie go upłynnić, wystarczy wstawić go do innego naczynia z ciepłą wodą. Mus będzie się roztapiał, możemy mu pomóc, mieszając energicznie łyżką.

Co zrobić z musu kokosowego?

Ja najczęściej podjadam mus kokosowy łyżeczką… Jak chcę sobie zrobić przyjemność, zakradam się do kuchni, otwieram szafkę, wyciągam schowany za różnymi nasionami słoiczek z musem kokosowym, wkładam łyżeczkę i nabieram odrobinkę… A potem delektuję się kokosowym smakiem i aksamitną konsystencją… Z takiego musu kokosowego można zrobić wegańskie kokosowe pralinki z migdałem w środku oraz przepyszną domową kremową wegańską czekoladę – białą, z dodatkami lub czekoladową. Coś czuję, że będę miała teraz fazę na domowe wegańskie czekolady. Wypróbuj przepis na domowy mus kokosowy, pralinki kokosowe oraz na białą czekoladę kokosową z suszonymi malinami i migdałami

Kokosowych przyjemności, 🥥🥥🥥
Małgosia

Przepis na kokosowe pralinki z migdałem w środku:

Wegańskie kokosowe pralinki z migdałem w środku

Przepis na wegańską domową czekoladę z suszonymi malinami:

Wegańska biała czekolada z malinami i migdałami

Przepis na domowe tahini:

Jak zrobić domowe tahini, czyli pastę sezamową

3 Replies to “Domowy mus kokosowy z wiórków”

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam kremu kokosowego. Ale z chęcią wypróbuję przepis i zobaczę czy będzie mi smakował. :D
  2. Świetny przepis. Uwielbiam wszystko z kokosem, więc chętnie wypróbuję
  3. Muszę spróbować koniecznie! Cieszę się, że tu trafiłam, na pewno skorzystam jeszcze z jakiegoś przepisu

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.