Kupiłam wczoraj 2 kg ekologicznych truskawek. Pełne słońca, intensywnie czerwone, może nie takie wielkie, jak konwencjonalne, ale w smaku zupełnie inne, słodsze, pełniejsze, niesamowicie soczyste. Mam nadzieję, że za tydzień też będą dostępne! A z takich truskawek najlepsze są wegańskie lody truskawkowe z musem kokosowym. Pycha!
Wegańskie lody truskawkowe z musem kokosowym
Truskawki i mus kokosowy to połączenie tak idealne, że można się zatracić. Mus kokosowy uwielbiam w każdej postaci, najczęściej robię go w robocie kuchennym z wiórków kokosowych. Wyjadany łyżeczką smakuje najlepiej, ale z truskawkami daje jeszcze więcej przyjemności. Tylko uwaga – jest dosyć kaloryczny! 650 kcal w 100 g jak nic! Nadaje aksamitnej gładkości wszelkim deserom. Idealnie pasuje jako baza (nie tylko) na wegańskie lody truskawkowe i nie tylko! Z takiego połączenia można zrobić sycący koktajl albo też sos do deserów.
Wegańskie lody truskawkowe z nasionami chia
Do lodów dodałam także nasiona chia, aby były bardziej gładkie… No dobra, aby przemycić trochę kwasów omega-3, których wszyscy potrzebujemy, nie tylko weganie! Nasiona chia świetnie pęcznieją i wiążą wodę, dzięki czemu struktura lodów jest jeszcze bardziej gładka. Podaną w przepisie ilość nasion chia można podwoić.
Dekoracja do wegańskich lodów
Ja moje wegańskie lody truskawkowe zrobiłam w słoiczkach do wyjadania łyżeczką i aż chciało się wrzucić do nich coś orzeźwiającego. Obok stały czereśnie, więc znalazły swoje miejsce w lodach! Równie dobrze można dodać kawałki truskawek lub innych ulubionych owoców. Idealnie pasują także pokruszone orzechy. Wszystkie składniki są naturalnie bezglutenowe.
Przepis na wegańskie lody truskawkowe z musem kokosowym i czereśniami
Przyjęłam następujące proporcje: 100 g musu kokosowego na 0,5 kg truskawek. Proporcje można oczywiście zmieniać według upodobań. Jeśli chcesz, aby wegańskie lody truskawkowe były mniej kaloryczne, zmniejsz ilość musu kokosowego. Mi wyszło pięć porcji, czyli 5 małych słoiczków. Jeśli chcesz, aby lody były bardziej kokosowe (i kaloryczne!), dodaj więcej musu. Jedna porcja to ok 180 kcal (jeśli użyjesz kupnego musu kokosowego, wegańskie lody truskawkowe będą bardziej kaloryczne – ok. 200 kcal).
Składniki:
- 500 g truskawek
- 100 g musu kokosowego
- 2 łyżki (ok. 10 g) nasion chia
- kilka czereśni lub orzechów do dekoracji
Wykonanie:
Truskawki myję, usuwam szypułki, chociaż nie jest to konieczne, bo są jadalne. Dorzucam nasiona chia oraz mus kokosowy i blenduję przez ok. 30 sekund na gładki mus w blenderze. Przelewam gotowy mus truskawkowy do słoiczków, dużego pojemnika lub foremek i wkładam do zamrażalki na ok. 2-3 godziny. W trakcie mrożenia lody warto przemieszać. Domowe wegańskie lody truskawkowe podaję udekorowane kawałkami truskawek, czereśniami lub rozdrobnionymi orzechami.
Ulubione wegańskie lody
Moje ulubione wegańskie lody robię praktycznie zawsze na bazie musu kokosowego. Często także używam śmietanki owsianej i dodaję nasiona chia. A dodatki owocowe wybieram zgodnie z sezonem! A jakie są Twoje ulubione wegańskie lody? Masz swój sprawdzony przepis?
Truskawkowych inspiracji,
Małgosia
4 komentarze
Patrycja
Własnie szukałam przepisu na wegańskie lody! Gdzie można kupić mus kokosowy?
Dobre Zielsko
Mus kokosowy można zrobić z wiórków – tutaj przepis: https://dobrezielsko.pl/domowy-mus-kokosowy/. Z kupnych polecam mus kokosowy Look Food – można kupić go w eko-sklepach, np. w sklepie Biomondo: https://biomondo.pl/produkt/mus-kokosowy-bio-300ml/.
Marek
Lubię truskawki i mus kokosowy, ale jeszcze nie próbowałem ich łączyć. Teraz już spróbuję :). I zgadzam się w 100%, że owoce z ekologicznego pochodzenia, mają o wiele bogatszy smak
Pingback: