Czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi

czekoladowy mus z truskawkami bezglutenowy wegański

Kilka dni temu skończyłam drugie studia podyplomowe i postanowiłam odpocząć przez parę dni, zająć się sadzeniem i sianiem zielska i porobić pyszne desery! A na długi i jeszcze trochę przedłużony weekend jadę w góry ładować akumulatory i przewietrzyć myśli! A przy okazji zrzucić kalorie, bo rozpustnie pozwoliłam sobie przez te ostatnie dni na tofurniki, nerkowniki i czekoladowy mus z truskawkami. I właśnie na bezglutenowy wegański jaglany czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi mam dla Ciebie przepis!

Jaglano-kokosowy czekoladowy mus z truskawkami

Jak to z reguły u mnie bywa, większość przepisów rodzi się spontanicznie i w ostatniej chwili zmieniam zupełnie koncepcję. Czyli na przykład idę do kuchni zrobić chleb, a wychodzę z ciastem. Dziś poszłam ugotować jaglankę do obiadu, a wyszłam z deserem truskawkowym. Obiad też był, ale z soczewicy! Tak miałam ochotę na mus kokosowy, ale oczywiście nie sam, więc postanowiłam zrobić kokosowy i czekoladowy mus z truskawkami. Do tego orzechy laskowe. Prosty i pyszny bezglutenowy wegański deser wyszedł mi błyskawicznie. Można go zrobić na wiele różnych sposobów i w różnych formach – jako tarta, lody, polewa, krem do tortów etc.

Mus kokosowy, czyli rozpusta nad rozpustami

Mus kokosowy to taki deser, który można jadać prosto ze słoiczka. Tylko trzeba uważać na kalorie! Robi się idealnie aksamitny i rozpływa się w ustach przy wyższej temperaturze. Nic, tylko wziąć łyżeczkę i słoiczek… Mus kokosowy najczęściej robię w domu w robocie kuchennym z wiórków kokosowych (przepis tutaj). A do tego truskawki… Czyli przepyszne połączenie idealne na wczesne lato! Do tego laska wanilii i jeszcze czekolada, a najlepiej surowe kakao i ziarno kakaowca… Słodzidło typu syrop klonowy albo erytrol, jeśli ktoś chce zmniejszyć kaloryczność. A kasza jaglana jako aksamitnie gładka baza do deseru. I mamy pyszne połączenie, które można zrobić w kilka minut i wszystkim będzie smakować! Zwłaszcza jeśli zostanie trochę kaszy jaglanej z obiadu i nie będzie wiadomo, co z nią zrobić.

Przepis na czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi

Z podanych proporcji wychodzą 2 porcje plus trochę na podjadanie…

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 50 g musu kokosowego (3 łyżki)
  • 3 daktyle lub 3 łyżki syropu klonowego lub daktylowego tudzież innego słodzidła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (najlepiej surowego)
  • garść orzechów laskowych
  • garść truskawek
  • trochę pokruszonego ziarna kakaowca
  • pół laski wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukuję pod bieżącą wodą dwa razy, następnie zalewam wrzątkiem, wylewam wodę, zalewam świeżą gorącą wodą i gotuję przez ok. 20 min w proporcji 3:1 (wody do kaszy). Następnie ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną przekładam do blendera kielichowego (używam blendera Ronic Zyle), dodaję 2 łyżki musu kokosowego, daktyle (najlepiej świeże) lub syrop, kakao, wanilię oraz szczyptę soli (podkręca smak). Wszystko razem blenduję na gładką masę. Mój blender wysookoobrotowy daje radę bez problemu w pół minuty wyczarować aksamitny mus. Mus czekoladowy przekładam do małych słoiczków, wrzucam kilka orzechów laskowych (mogą być lekko podprażone) i pokruszone ziarno kakaowca, mieszam, dodaję lekko roztopiony pozostały mus kokosowy i lekko mieszam, żeby wyraźnie zaznaczyć białą warstwę kokosową. Na wierz daję pokrojone truskawki, na to pokrojone orzechy laskowe, listek mięty i gotowe! Czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi można podawać także schłodzony.

Wegańskie desery bez pieczenia

Jakie są Twoje ulubione wegańskie desery bez pieczenia? U mnie zdecydowanie musy kokosowe, czekoladowe i biała czekolada z malinami i migdałami… Przepisy znajdziesz tutaj.

Pysznych wiosennych deserów!
Małgosia

Przepisy na wegańskie desery bez pieczenia:

Wegańskie bezglutenowe desery bez pieczenia

Przepis na wegańską czekoladę kokosową z malinami:

Wegańska biała czekolada z malinami i migdałami

Przepis na domowy mus kokosowy:

Domowy mus kokosowy z wiórków

2 Replies to “Czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi”

  1. Mus czekoladowy z truskawkami - obłędny :)
  2. Ciekawe zastosowanie kaszy jaglanej do musu, musi dawać bardzo delikatny smak. Podoba mi się ten przepis, na pewno spróbuję :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.