bezglutenowy wegański mus czekoladowy z truskawkami
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Mus czekoladowy z truskawkami

Mus czekoladowy z truskawkami i orzechami to jeden z moich ulubionych deserów na szybko. Gdy zrobiłam go po raz pierwszy mojemu mężowi, który dopiero przy mnie zaczął odkrywać wegańską kuchnię, stwierdził, że mus mógłby być co prawda słodszy, ale jest tak pyszny, że chciałby, abym dorobiła jeszcze ze dwie miseczki. Tak więc jak się dorwiemy, to rozpustnie pozwalamy sobie na truskawki i czekoladę. Połączenie idelane! Dzielę się z Tobą przepisem. Mus czekoladowy z truskawkami  jest wegański i bezglutenowy.

Mus czekoladowy z truskawkami

Jak to z reguły u mnie bywa, większość przepisów rodzi się spontanicznie i w ostatniej chwili zmieniam zupełnie koncepcję. Czyli na przykład idę do kuchni zrobić chleb, a wychodzę z ciastem. Z musem czekoladowym jest podobnie. Idę ugotować jaglankę do obiadu, a wychodzę z deserem truskawkowym. Podobnie z truskawkami – idę po truskawki i najczęściej robię coś czekoladowego. Czekolada i truskawki to jest po prostu przepyszne połączenie! A jak powtał mus czekoladowy? Weszłam do kuchni po truskawki. Patrzę na blat – czekolada. I tak myślę, jaki tu deserek z tego zrobić. No i mam! W garnku zostało trochę kaszy jaglanej, to zrobiłam mus czekoladowy. Do tego dorzuciłam połupane świeżo orzechy włoskie i laskowe i jest – prosty i pyszny bezglutenowy wegański deser, który robi się błyskawicznie. Można go zrobić na wiele różnych sposobów i może być bazą do różnych innych deserów – jako wsad do tarty, masa na lody, krem do tortów etc. To tylko kwestia proporcji poszczególnych składników, dodatków i zagęszczaczy.

bezglutenowy wegański mus czekoladowy z truskawkami deser na zimno

Podstawa musu – kasza jaglana

Desery czekoladowe na zimno z owocami robię z reguły na bazie kaszy jaglanej. Poza nią do tego typu deserów nadaje się też tofu oraz orzechy z nerkowca. Kasza ma tę przewagę, że desery z nią zrobione dostarczają sporej ilości wody, a więc nawadniają i są lekkie, a to czyni ją idealnym składnikiem deserów na gorące dni. Ale nie tylko. Oprócz tego jest szybka w wykonaniu i można ugotować jej więcej, wykorzystać do dań obiadowych i właśnie deserów. A jeśli Ci zostanie trochę kaszy jaglanej z obiadu i nie będzie wiadomo, co z nią zrobić, zawsze można zrobić zdrowy deser. Z kaszy jaglanej można wyczarować dużo przepisów w stylu zero waste.

Mleko do kaszy

Do kaszy jaglanej dodaję stałą część mleczka kokosowego lub mus kokosowy, który najczęściej robię w domu z wiórków kokosowych albo kupuję gotowy taki krem kokosowy. To, co dodaję, zależy od tego, co mam akurat w domu. Mus kokosowy dodaje pysznego smaku, zagęszcza i sprawia, że desery tężeją, ale jest także bardzo kaloryczny. Można go jadać prosto ze słoiczka i przepaść! Dlatego też jest dodatkiem do moich deserów, ale podkreślam – dodatkiem. Jeśli dodaję mus kokosowy, to kaszę jaglaną gotuję na mleku roślinnym migdałowym / sojowym / owsianym itp. Jeśli mam mleko kokosowe, to dodaję jedynie wodę z tego mleczka i trochę wody do gotowania lub innego rzadkiego mleka roślinnego. Oto przepis na zdrowy i pyszny deser, który można zrobić w kilka minut!

Słodzidło w musie czekoladowym

Do musu musu dodaję różne słodzidła w małej ilości. Najbardziej lubię te lejące się – syrop daktylowy, klonowy lub melasę karobową. Melasa jest mega słodka, gęsta, ciemna i jest świetnym zamiennikiem rafinowanego cukru. W wersji wegetariańskiej można dodać trochę miodu. Równie dobrze mogą być same daktyle. Jeśli kakao chcesz zastąpić karobem, to pamiętaj, że również sam karob będzie dodawał słodkości.

Przepis na mus czekoladowy

z truskawkami

Z podanych proporcji wychodzą 2 porcje plus trochę na podjadanie…

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • dowolne mleko roślinne / woda kokosowa (po odseparowaniu stałej części) / woda
  • 2 łyżki musu kokosowego lub stała część mleka kokosowego (1 puszka)
  • kilka łyżek mleka roślinnego (np. laskowego – przepis tutaj) (pomiń, jeśli dasz mleko kokosowe)
  • 3 daktyle lub 3 łyżki melasy karobowej / syropu klonowego / daktylowego / miodu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (najlepiej surowego) lub roztopiona 1/3 czekolady
  • garść orzechów (włoskich, laskowych, migdałów itp.)
  • garść truskawek
  • pół laski wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie i wskazówki:

1. Kaszę jaglaną przepłukuję pod bieżącą wodą dwa razy, następnie zalewam wrzątkiem, wylewam wodę, zalewam świeżą gorącą wodą / mlekiem roślinnym i gotuję przez ok. 20 min w proporcji 3:1 (wody do kaszy). W ilości dodanego płynu wliczam wodę kokosową, jaka zostanie po odseparowaniu stałej części mleka kokosowego.

2. Orzechy lekko podprażam przez chwilę (to ważne, by tylko przez chwilę) na patelni. Mielę niedokładnie w młynku lub blenderze.

3. Następnie ugotowaną i nieco przestudzoną kaszę jaglaną przekładam do blendera kielichowego, dodaję 2 łyżki roztopionego musu kokosowego, daktyle lub syrop, kakao, część zmielonych orzechów, wanilię oraz szczyptę soli (podkręca smak). Opcjonalnie dodaję nieco mleka laskowego (lub innego roślinnego).

4. Wszystko razem blenduję na gładką masę.

4. Mus czekoladowy przekładam do małych słoiczków lub miseczek i wkładam do lodówki na kilka minut. Przed podaniem wrzucam na wierzch pokrojone truskawki, posypuję orzechami i gotowe! Mus czekoladowy mus z truskawkami najlepiej smakuje schłodzony.

bezglutenowy wegański mus czekoladowy z truskawkami

Spodobał Ci się mój przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

32 komentarze

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.