Mus czekoladowy z truskawkami i orzechami to jeden z moich ulubionych deserów na szybko. Gdy zrobiłam go po raz pierwszy mojemu mężowi, który dopiero przy mnie zaczął odkrywać wegańską kuchnię, stwierdził, że mus mógłby być co prawda słodszy, ale jest tak pyszny, że chciałby, abym dorobiła jeszcze ze dwie miseczki. Tak więc jak się dorwiemy, to rozpustnie pozwalamy sobie na truskawki i czekoladę. Połączenie idelane! Dzielę się z Tobą przepisem. Mus czekoladowy z truskawkami jest wegański i bezglutenowy.
Mus czekoladowy z truskawkami
Jak to z reguły u mnie bywa, większość przepisów rodzi się spontanicznie i w ostatniej chwili zmieniam zupełnie koncepcję. Czyli na przykład idę do kuchni zrobić chleb, a wychodzę z ciastem. Z musem czekoladowym jest podobnie. Idę ugotować jaglankę do obiadu, a wychodzę z deserem truskawkowym. Podobnie z truskawkami – idę po truskawki i najczęściej robię coś czekoladowego. Czekolada i truskawki to jest po prostu przepyszne połączenie! A jak powtał mus czekoladowy? Weszłam do kuchni po truskawki. Patrzę na blat – czekolada. I tak myślę, jaki tu deserek z tego zrobić. No i mam! W garnku zostało trochę kaszy jaglanej, to zrobiłam mus czekoladowy. Do tego dorzuciłam połupane świeżo orzechy włoskie i laskowe i jest – prosty i pyszny bezglutenowy wegański deser, który robi się błyskawicznie. Można go zrobić na wiele różnych sposobów i może być bazą do różnych innych deserów – jako wsad do tarty, masa na lody, krem do tortów etc. To tylko kwestia proporcji poszczególnych składników, dodatków i zagęszczaczy.
Podstawa musu – kasza jaglana
Desery czekoladowe na zimno z owocami robię z reguły na bazie kaszy jaglanej. Poza nią do tego typu deserów nadaje się też tofu oraz orzechy z nerkowca. Kasza ma tę przewagę, że desery z nią zrobione dostarczają sporej ilości wody, a więc nawadniają i są lekkie, a to czyni ją idealnym składnikiem deserów na gorące dni. Ale nie tylko. Oprócz tego jest szybka w wykonaniu i można ugotować jej więcej, wykorzystać do dań obiadowych i właśnie deserów. A jeśli Ci zostanie trochę kaszy jaglanej z obiadu i nie będzie wiadomo, co z nią zrobić, zawsze można zrobić zdrowy deser. Z kaszy jaglanej można wyczarować dużo przepisów w stylu zero waste.
Mleko do kaszy
Do kaszy jaglanej dodaję stałą część mleczka kokosowego lub mus kokosowy, który najczęściej robię w domu z wiórków kokosowych albo kupuję gotowy taki krem kokosowy. To, co dodaję, zależy od tego, co mam akurat w domu. Mus kokosowy dodaje pysznego smaku, zagęszcza i sprawia, że desery tężeją, ale jest także bardzo kaloryczny. Można go jadać prosto ze słoiczka i przepaść! Dlatego też jest dodatkiem do moich deserów, ale podkreślam – dodatkiem. Jeśli dodaję mus kokosowy, to kaszę jaglaną gotuję na mleku roślinnym migdałowym / sojowym / owsianym itp. Jeśli mam mleko kokosowe, to dodaję jedynie wodę z tego mleczka i trochę wody do gotowania lub innego rzadkiego mleka roślinnego. Oto przepis na zdrowy i pyszny deser, który można zrobić w kilka minut!
Słodzidło w musie czekoladowym
Do musu musu dodaję różne słodzidła w małej ilości. Najbardziej lubię te lejące się – syrop daktylowy, klonowy lub melasę karobową. Melasa jest mega słodka, gęsta, ciemna i jest świetnym zamiennikiem rafinowanego cukru. W wersji wegetariańskiej można dodać trochę miodu. Równie dobrze mogą być same daktyle. Jeśli kakao chcesz zastąpić karobem, to pamiętaj, że również sam karob będzie dodawał słodkości.
Przepis na mus czekoladowy
z truskawkami
Z podanych proporcji wychodzą 2 porcje plus trochę na podjadanie…
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- dowolne mleko roślinne / woda kokosowa (po odseparowaniu stałej części) / woda
- 2 łyżki musu kokosowego lub stała część mleka kokosowego (1 puszka)
- kilka łyżek mleka roślinnego (np. laskowego – przepis tutaj) (pomiń, jeśli dasz mleko kokosowe)
- 3 daktyle lub 3 łyżki melasy karobowej / syropu klonowego / daktylowego / miodu
- 2 łyżki gorzkiego kakao (najlepiej surowego) lub roztopiona 1/3 czekolady
- garść orzechów (włoskich, laskowych, migdałów itp.)
- garść truskawek
- pół laski wanilii
- szczypta soli
Wykonanie i wskazówki:
1. Kaszę jaglaną przepłukuję pod bieżącą wodą dwa razy, następnie zalewam wrzątkiem, wylewam wodę, zalewam świeżą gorącą wodą / mlekiem roślinnym i gotuję przez ok. 20 min w proporcji 3:1 (wody do kaszy). W ilości dodanego płynu wliczam wodę kokosową, jaka zostanie po odseparowaniu stałej części mleka kokosowego.
2. Orzechy lekko podprażam przez chwilę (to ważne, by tylko przez chwilę) na patelni. Mielę niedokładnie w młynku lub blenderze.
3. Następnie ugotowaną i nieco przestudzoną kaszę jaglaną przekładam do blendera kielichowego, dodaję 2 łyżki roztopionego musu kokosowego, daktyle lub syrop, kakao, część zmielonych orzechów, wanilię oraz szczyptę soli (podkręca smak). Opcjonalnie dodaję nieco mleka laskowego (lub innego roślinnego).
4. Wszystko razem blenduję na gładką masę.
4. Mus czekoladowy przekładam do małych słoiczków lub miseczek i wkładam do lodówki na kilka minut. Przed podaniem wrzucam na wierzch pokrojone truskawki, posypuję orzechami i gotowe! Mus czekoladowy mus z truskawkami najlepiej smakuje schłodzony.
Spodobał Ci się mój przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk.
32 komentarze
Asia
Mus czekoladowy z truskawkami – obłędny 🙂
Aga
OMG! Aż zgłodniałam!!! Pięknie wygląda, pewnie podobnie smakuje. Muszę spróbować Twojego przepisu 🙂
Ani
Ciekawe zastosowanie kaszy jaglanej do musu, musi dawać bardzo delikatny smak. Podoba mi się ten przepis, na pewno spróbuję 🙂
Natalia
OMG to wygląda bosko ! Ja osobiście kocham czekoladę, przepis bardzo mi się podoba, mam nadzieję że uda mi się go wykorzystać w jakiś dzień i piszę szczerze 🙂
Kasia
Ależ szybka i prosta słodycz! Dzięki za kolejne inspiracje! ; )
maciej
Weź, bo się rozpuszczę 😮 ROBIĘ!
Olka
Ostatnio podstawą mojej diety są truskawki. Trzeba korzystać z sezonu na te owoce. A truskawki z czekoladą to już połączenie idealne 🙂
Kasia
Brzmi i wygląda obłędnie! Piękne zdjęcia! Uściski, Kasia
Patryk
łoł, to mi przypomniało pyszne ciastko jakie kiedyś jadłem w miłym towarzystwie. Jeśli smakuje tak samo jak wygląda to niebo w gębie. Koniecznie muszę przekazać to dalej i też spróbować to 🙂
Gabi
Cos fantastycznego na pewno zrobię moim dzieciom lakomczuszkom
Ewa
Mniam! Dziś robimy! Koniecznie!
Natalia
Ostatnio szukam właśnie pomysłów na desery z kaszą jaglana, więc cieszę się, że i Ciebie trafiłam 🙂
Aga
Połączenie czekolady i truskawek to zdecydowanie mój smak dzieciństwa. Został mi w głowie z pewnych wakacji podczas których jadałam truskawki w całości polane gorzką czekoladą. Coś wspaniałego. przepis na pewno przetestuję. Dzięki za bardzo apetyczną inspirację. <3
Magda
Rany chyba że sto lat musi nie jadłam ! Ale mnie zainspirowałas! Zgadnij co jutro na deser? 🙂
Kinga
Ostatnio mam wenę na przygotowywanie zdrowych słodyczy. Muszę wypróbować ten mus, bo wygląda obłędnie!
Aga
Bardzo ciekawy przepis, zapisuję do przetestowania mus wygląda obłędnie
Kasia
Czy kaszę jaglaną można zastąpić innym składnikiem?
kiradubec
Ojej, jak ja czekam już na pyszne truskawki!
Asia
Kocham czekoladę, a z orzechami to już totalna rozpusta! Zamienię tylko truskawki na maliny i mogę wcinać!
Asia
Kocham czekoladę! A z orzechami to już totalna rozpusta! Zamienię tylko truskawki na maliny i mogę wcinać!
Irek
W tym daniu jest wszysko co kocham:, czekolada i truskawki. Ślinotoku od samego patrzenia dostaję
Monika
Uwielbiamy kaszę na słodko 🙂 Jaglana jest najbardziej neutralna w smaku i nadaje się do każdych dodatków 🙂
Dominika
ojaaa! JEM OCZAMI! 😀 a co najwazniejsze jutro tez taki robię 😀 kradnę przepis!
Ola
Genialne są te przepisy. Z przyjemnością skorzystam zwłaszcza że czekolada i truskawki to moje ulubione połączenie 🙂
Matt
Ciekawy przepis, dość nietypowy. Po fotografii wnioskuje, że mus musi być baaardzo smaczny. Muszę w przyszłości sprawdzić recepturę 😉
Karolina
Akurat mam w domu wszystkue składniki,więc chętnie spróbuję 🙂 Wygląda obłędnie i niesamowicie apetycznie!
Aga
Zrobiłabym ale boję się tej kaszy jaglanej 😀
Dobre Zielsko
W ogóle jej nie czuć. A zamiast kaszy można dać tofu. Przejdzie u Ciebie?
Anna
Mam ogromna ochotę na taki czekoladowy mus truskawkami, bardzo dziękuję za przepis! Pozdrawiam!
Kasia
Akurat mam w domu zapas truskawek 🙂
Ann
Czekolada + truskawki? Niebo w gębie! Chętnie wypróbuję ten deser. Nie mogę doczekać się truskawek pachnących polskim polem.
Alicja
Czekolada i truskawki <3 Jak to pysznie wygląda! Muszę spróbować!