wegańskie bezglutenowe naleśniki z farszem pieczarkowym
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Naleśniki z farszem pieczarkowym, bobem i słonecznikiem

Poszłam do warzywniaka, a tam bób! Zrobiłam oczy, jakbym go wcześniej w tym roku nie widziała. Połowa sierpnia, ja już myślałam, że po bobie, a pani z warzywniaka mówi, że to „drugi rzut”. Patrzę w lewo, a tam truskawki, patrzę w prawo, a tam jagody. Truskawki za dychę, nawet tańsze niż momentami te z „pierwszego rzutu”. Teraz czekam na na „drugi rzut” porzeczek. 😉 Oczywiście obkupiłam się zielskiem z „drugiego rzutu” i przypomniałam sobie czerwcowe i lipcowe przepisy. Zrobiłam ciasto drożdżowe z jagodami, tartaletki z truskawkami, z bobu wyszedł hummus oraz dwa nowe dania – bób z pesto oraz naleśniki z farszem pieczarkowym, do którego dodałam jeszcze bób. Farsz wyszedł tak pyszny, że zjedliśmy od razu wszystko, aż było za ciężko…

Wegańskie (bezglutenowe) naleśniki

Wegańskie naleśniki to dosyć popularny temat. Trzeba je czymś zlepić, aby wyszły. Mam różne patenty na naleśnikowe ciasto, a tym razem zrobiłam je w bardzo prosty sposób. Praktycznie z dwóch bazowych składników – mąki owsianej i siemienia lnianego. Była to czysta improwizacja, ale chciałam spróbować zrobić je w wersji minimalistycznej i wyszły świetne (przepis ➡ http://dobrezielsko.pl/weganskie-bezglutenowe-nalesniki-owsiano-lniane/. Naleśniki wyszły bezglutenowe, ale jeśli nie musicie eliminować glutenu z diety, zróbcie wg własnych przepisów, chociaż polecam wypróbować ten na naleśniki owsiano-lniane. Farsz z pieczarek, bobu i słonecznika pasuje do nich jak ulał. Przed podaniem jeszcze je zapiekłam w otrębach i zjedliśmy wszystkie na raz… Trochę było to ciężkie, ale za to sycące i tak pyszne, że jutro idę szukać znów bobu. I będzie powtórka.

Farsz pieczarkowy z bobem i słonecznikiem

Początkowo farsz miał być tylko z bobu i pojedynczych walających się w lodówce pieczarek, do tego cebulka, czosnek i zioła. Ale, jak to z reguły bywa, połowa bobu zniknęła, zanim bób trafił pod blender, a więc podstawowego składnika na farsz zrobiło się za mało na wszystkie naleśniki. I tak dumałam, co tu do nich dodać i dodałam ziarna słonecznika. Połączenie pieczarek, bobu i słonecznika jest nieco ciężkawe, ale wyszło pyszne. Pasowałoby również jako pasta do chleba.

Przepis na naleśniki z farszem pieczarkowym ➡ http://dobrezielsko.pl/nalesniki-z-farszem-pieczarkowym/2/.

wegańskie bezglutenowe naleśniki z farszem pieczarkowymwegańskie bezglutenowe naleśniki z farszem pieczarkowym

Pages: 1 2

10 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
bezglutenowa wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami
Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami

Dziś mam kolejny pyszny przepis z sezonowymi owocami. Tym razem włączyłam piekarnik i wyszła bezglutenowa wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami....

Zamknij